Widok

SKM Zaspa straszy

Opinie do artykułu: SKM Zaspa straszy.

Przystanek kolejowy Gdańsk Zaspa powstał wraz z osiedlem z wielkiej płyty zwanym Zaspą. Przez kilkadziesiąt lat różnica jest taka, że osiedle wypiękniało, nabrało estetyki, a kolejowy peron kolejki straszy. Nic nie wskazuje na to, aby rychło doczekał się kapitalnego remontu. Nierówna posadzka na peronie, dziury, paskudne tablice informacyjne, koszmarne ławki, brak zieleni, wszystko szare i ponure, przygnębiające. Do tego koszmarne schody prowadzące na kładkę nad torami kolejowymi. Tak ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ha!

Wek tu wspomniał starty w kierunku morza.
Ale to był bajer!
Jak dobrze wiał wiaterek to AN-tki 24 startowały z pełnym obciążeniem, tj. ze wszystki pasażerami i było widac Hel.
Jak wiało przeciwnie, to były starty na wzgórza i z mniejszą ilością ludków /nota bene piloci tych startów nie lubili/.
No a potem pamiętam 31 marca 1974 rok, 16.10 odleciał ostatni "Antek" do Warszawy i nie było żadnej pompy, pożegnań... Zrobiło się cicho. Chłopcy zwinęli zabawki i po lotnisku.
A teraz?
Straszy, ten bajzel zwany targowiskiem co już go chcieli parę razy zamknąć i nie wyszło.
jest to najgorsza wizytówka Gdańska, a mamy XXI wiek i UE /ponoć/.
Czy ti nie jest urągające? Nazwać pas startowy Aleją Jana Pawła II? z tym wyglądem i śmietnikiem.
Daleki jestem od przesadyzmu - ale w tym przypadku ktoś totalnie przegiął.

Astral
a co??
chcesz mi postawić horoskop?
bliźnieta z trzeciej dekady:)
a o co chodzi bo ja tych liczb już nie pamietam, bo je wyrzuciłem do smieci...

Nie oszukujmy się...

Zaspa to relikt czasów kiedy wielcy demiurdzy urbanistyki lat 70-tych, zasypywali kraj takimi koszmarnymi blokowiskami. Modernizacja peronu nie ma sensu, obiekt pieknie wpisuje się charakter dzielnicy.
Favele na pasie startowym to tylko płynne przejscie w lata 90-te, których duch jeszcze snuje się pomiedzy licznymi blokami.
Za to ujmuję mnie wspomnieniowy wylew Galóksa i kolegi Marka. Istny dryf po smudze wspomnień z młodosci, czasu błogiego i pełnego uniesień...

A moze by tak UE?

A nie mozna by na to wysepic jakiejs forsy od UE? Zlozyc odpowiednie podanie, moze dadza kase?

Przystanek końcowy Gd.Zaspa

„PRZYSTANEK KOŃCOWY ZASPA” – „Endstation Zaspa”choreografia i reżyseria / Choreografie und Inszenierung Avi Kaiser
muzyka / Musikkomposition Gerhard Stäbler scenografia / Bühnenbild Horst Mühlberger producent / Produzent Norbert Kobylińskiwykonawcy / Tänzer und Schauspieler
Monika Chomicka, aktorka Teatru Wybrzeże Małgorzata Jaśkiewicz, aktorka Teatru Wybrzeże Patrycja Kujawska, tancerka Aurora Lubos, tancerka Marzena Nieczuja-Urbańska, aktorka Teatru Wybrzeże Maciej Florek, tancerz Jerzy Gorzko, aktor Teatru Wybrzeże Wojciech Kolesiński, tancerz
Tomasz Moskal, tancerz Ryszard Ronczewski, aktor Teatru Wybrzeże Adrian Rzetelski, tancerz kostiumy Daria Frączkiewicz asystent choreografa Sergio Antonio
zdjęcia Wojciech Orlicz Teatr Wybrzeże w Gdańsku
Teatr Wybrzeże eatr Mały w Warszawie www.teatrwybrzeże.pl

Zaspa to nie tylko przystanek i targowisko

Jednym z najciekawszych miejsc na Zaspie gdzie można spędzać wolny czas pod gołym niebem, jest molo. Chociaż zwane jest ono - nie wiedzieć czemu - brzeźnieńskim, to właśnie mieszkańcy Zaspy mają do niego najbliżej. Z najodleglejszego miejsca osiedla wystarczy półgodzinny spacer aby znaleźć się na plaży. A plaża żyje także poza sezonem. Nie znam lepszego miejsca gdzie można posłuchać ulubionych szant. Morskie opowieści najlepiej brzmią 15 metrów od Bałtyku w knajpce przy molo, w której co tydzień odbywają się szantowe koncerty. Do tego dwa Parki
http://serwisy.gazeta.pl/fotografie/964822,41803,1253576.html

A kto pamięta?

jak jeszcze funkcjonowało lotnisko, a na drugim końcu wznoszono cud techniki - bloki leningradzkie co na statkach z ZSRR przypłynęły w ramach bratniej pomocy.
To były czasy!

Do Golema

"Zaspa to relikt czasów kiedy wielcy demiurdzy urbanistyki lat 70-tych, zasypywali kraj takimi koszmarnymi blokowiskami" Ale w tym czasie byliśmy 10-ta potega świata, a teraz spadliśmy za Lotwe , Litwe i Estonie. Tyż piknie.

Spotkałem ostatnio Fikandera na peronie i ku mojemu żdziwieniu nie był on trzeźwy, zaczepiał ludziki podskakując przy tym zabawnie. W pewnym momencie uświadomił sobie że nie jest już w cyrku. Zrobiło mi sie go troszke żal aczkowiel nie powiem że była to bardzo śmieszna scenka.

Do G.

Dodam jeszcze, że wtedy 20-to latek mógł marzyć o rodzinie i mieszkaniu, a teraz z braku pracy popełnia samobójstwo lub idzie kraść.

wszystko co piekne ukrywa to w sobie

Wrzeszcz rowniez nie grzeszy pieknym wygladem ! ! !

odkąd złodziej zaopiekował się moim autem musiałam nauczyć się jeździć kolejką (czego dotychczas nie robiłam). Oczywiście jedynymi trudnościami było: zdążyć na kolejkę i wysiąść na właściwym przystanku. Na moje nieszczęście wracając z pracy często wieczorami wysiadałam na Zaspie i nim się orientowałam gdzie jestem koelja odjeżdżała w siną dal ;-)
Teraz na całe szczęście już sie umiem z tym wynalazkiem obchodzić ;-)
jednak pamiętam jak jeździłam jeszcze samochodem (w końcu niecały miesiac temu) to omijałam (jeśli mogłam) ulicę Lewoniewskich, ponieważ dojazd na kładkę nad torami jest tragiczny.

długo, długo nic...................

nic dodac nic ujac poprostu bronx!!!!!!!!!!!!

Nasze poszczeganie zależy od czasy

1914 Zbudowano ujęcie "Zaspa Wodna", Zaspa Towarowa.Osiedle Zaspa było w swoim czasie symbolem komunistycznego, nieludzkiego blokowiska, przekształcającego mieszkańców w bezwolną masę, zbiorowisko szarych ludzi w szarych mieszkaniach, jednakowo umeblowanych kuchenek, łazienek i głów. Wielu artystów strzępiło pióra i pędzle dla wydobycia beznadziejności tego, każdego blokowiska.
Przeciw komunistycznym władzom, które chętnie widziały pochwałę nowego ,osiedla XXI wieku".
Ludzie na początku lat 90-tych nie wiedzieli , że przyjdzie im żyć bez pracy i perspektyw w XXI wieku nie tylko z opisanym przystankiem SKM i targowiskiem, ale i LPR, Samobrona, PO, i innymi oszołomami oraz cwaniakami z KK.

,,Astral
a co??
chcesz mi postawić horoskop?
bliźnieta z trzeciej dekady:)
a o co chodzi bo ja tych liczb już nie pamietam, bo je wyrzuciłem do smieci..."

Tak Gallux, chce Ci postawic horoskop tylko nie wiem czy miejsce odpowiednie.
Nie zaskoczyłeś mnie swoim znakiem zodiaku. Obstawiałam między Lwem, Bliżniakiem i Wagą.
Bliźniak na Forum w Twoim wydaniu - czysty zysk. Admin powinien Ci płacić pensje
: )

Wek'u

Wtedy dwudziestolatek czekał na mieszkanie 15 lat,tyrał za grosze, a jak załozył rodzine to mieszkał z teściami.
Realsocjalizm strasznie spustoszył mentalność niektróych ludzi - reszta co zostaje to wściekła postawa roszczeniowa i sentyment za czasami równości, braterstwa i okresowych dostaw cytrusów na święta...

skm

no to sobie zajrzyjcie na przystanek Sopot Wyścigi frajerzy..............

socjalizm wyrządził nam jeszcze jedną krzywde
wcisnął nas w klitki gdzie żeby sobie na małżonce pobzykać trzeba było zaczekać aż zasną dzieci albo babcia za parawanem dewastując życie rodzinne intymne i inne
na to cudo czekało sie fakt 15 lat żeby potem nastepne 15 kląć w żywy kamień
te wielkie ludzkie kołchozy nieszczęścia nigdy nie będą ładne żebym nie wiem co zrobić
wyburzyć w cholere
do góry