Widok
SKM do Letnicy? Tylko dla elit
Na dzisiejszą konferencję "Transport publiczny na Pomorzu" goście (czyli posłowie, senatorzy i samorządowcy) wybrali się specjalnie podstawionym pociągiem ze stacji Gdańsk Śródmieście. Może pora zrobić coś też dla normalnych ludzi?
więcej
więcej
SKM kiedyś
SKM do Nowego Portu jeździła kiedyś regularnie, rano i po południu pełna, a nie było jeszcze bloków w Legnicy. Ludzie jeździli do pracy w stoczniach (również do Gdyni) z przesiadką na Nowych Szkotach lub dalej, do Rafinerii i portu i do innych zakładów poza Śródmieściem, uczniowie do szkół, a po pracy na zakupy do "Gdańska". Najwięcej pasażerów wsiadało/wysiadało na przystanku Gdańsk Kolonia. Dzisiaj na Kolonii, to nawet wejść na peron nie można, a do pociągu nie wsiądziesz, bo tory odsunęła od peronu. Jaki de..il to wymyślił i zatwierdził. Przystanek pozostał, bo konserwator nie zgodził się na rozbiórkę, tylko czy to ten sam wybudowany na początku XX wieku, czy jego marna kopia? Kolejka do Portu bardzo by pomogła w rozwiązaniu problemów komunikacyjnych dzielnic leżących na jej trasie. Komu przeszkadzała pierwsza pasażerka linia w Gdańsku?
Mieszkałem w Letnicy (dawniej potocznie mówiono Letniewo, od urodzenia czyli od 1959 roku i pamiętam jak ta szybka kolej jeździła w godzinach porannych i popołudniowych wożąc ludzi do pracy i młodzież do szkół z Nowgo portu po przez Letniewo do dworca głównego jakoś to wtedy nikomu nie przeszkadzało. Teraz a właściwie od prawie 4 lat nie Mieszkałem w Letnicy ale w obecnej ci którzy mieszkają w tej dzielnicy szczególnie tą część tzw nowej Letnicy to właśnie ten przystanek kiedyś nazywał się Zaspa Towarowa przydałby się mieszkańcom a dużo obecnie ich tam mieszka więc miasto Gdańsk powinienno dotrzymać słowa i odremontować ten przystanek. Tak uważam TP wszystko dla ludzi rozmawiał z niektórymi z tej nowej części dzielnicy jest duży problem komunikacyjny
To linia wewnatrzmiejska.
Kursy musiałoby organizować miasto i musiałyby być tam bilety ZTM Gdańsk. Wątpię jednak, że Gdańsk sie zdecyduje na taki ruch, głównie z powodów politycznych i ekonomicznych. Teraz razem z marszałkiem będzie przez lata ładować kasę w PKM Południe, czyli przedłużenie linii SKM do Kowal. Tam jest potencjalnie ok. 100 tys nowych pasażerów. Nie wiem, ilu potencjalnych pasażerów mieszka w Letnicy, ale pewno wielokrotnie mniej.
Słuszna uwaga,
Rozbudowa dzielnicy letnicy niesamowicie wzmocniła liczbę osób korzytajacych z transportu, ale
Czy rzeczywiście potoki pasażerskie da takie aby uruchomić pociąg? Może rzeczywiście Gdańsk powinien porozumieć się z samorządem aby część pociągów z Tczewa, które jadą do Gdynii jechała jednak na stadion w Letnicy. I mniej wzkm i trasa obsłużona, ale też przystanek jest tak daleko Hongkongu że nie nie wiem czy pasażerowie szli by taki dystans
Czy rzeczywiście potoki pasażerskie da takie aby uruchomić pociąg? Może rzeczywiście Gdańsk powinien porozumieć się z samorządem aby część pociągów z Tczewa, które jadą do Gdynii jechała jednak na stadion w Letnicy. I mniej wzkm i trasa obsłużona, ale też przystanek jest tak daleko Hongkongu że nie nie wiem czy pasażerowie szli by taki dystans