Widok
SPD
Przymierzam sie do zakupu pedalow i butow SPD. Niestety nie za bardzo sie w tym wszystkim orientuje...co to sa bloki, do czego sluza progi itp... :-(
Zamierzam kupic pedaly shimano PD-520, prosze o rade jakie buty bylyby do nich najlepsze, na co zwrocic uwage wybierajac buty, czy bloki powinny byc w zestawie...no i generalnie, co tylko wiecie a mogloby mi sie przydac...niestety moja wiedza techniczna jesli chodzi o ten temat jest wrecz zerowa :-(
Pozdrawiam i z gory dziekuje za wszelkie odpowiedzi
Zamierzam kupic pedaly shimano PD-520, prosze o rade jakie buty bylyby do nich najlepsze, na co zwrocic uwage wybierajac buty, czy bloki powinny byc w zestawie...no i generalnie, co tylko wiecie a mogloby mi sie przydac...niestety moja wiedza techniczna jesli chodzi o ten temat jest wrecz zerowa :-(
Pozdrawiam i z gory dziekuje za wszelkie odpowiedzi
he, mialem niedawno ten sam problem. Bloki i progi to to samo. Tak jak napisal kolega buty musza byc kompatybilne z systemem SPD. To jest najważniejsze. Wtedy gra. Najlepiej jest kupować pedały od razu z blokami - tak wychodzi taniej i z reguly tak sa sprzedawane pedały. SPD to najbardziej popularny system do jezdzenia na nie szosowych rowerach. W szosowych rowerach najbardziej popularny jest system look. Jesli chodzi o buty SPD to na allegro jest ich sporo. Ja polecam adidas el moro III, ktore kupilem za 179 zeta kilka tygodni temu.
Buty muszą być na styk ale ...narciarskie , bezwzględnie . Buty SPD mogą być a nawet powinny być trochę większe , 5 mm będzie w sam raz . Stopa w czasie jazdy puchnie i po 3-4 godzinach buty robią się za ciasne . Polecam buty Shimano , mają że tak powiem najbardziej uniwersalną geometrię i są bardzo solidnie uszyte czego nie mogę powiedzieć np. o tańszych modelach SIDI . Godne polecenia są jeszcze Spece ( Specialized ) , Scott i Northwave . Te marki " objeżdziłem " i biorę odpowiedzialność za opinię . Nie zrażaj się upadkami na początku , są nieuniknione ! Powodzenia .
To jakie butki i pedały kupisz zalezy od tego ile kaski chcesz na ten sel przeznaczyć. Ja zakupiłem buty w zestawie z pedałami w sklepie
www.cult-bikes.com.pl , mozesz luknąć w celu sprawdzenia ewentualnych różnic cenowych. Buty mierzyłem w sklepie stacjonarnym i gdybym chciał je tam kupic z pedałami to zapłaciłbym 25% wyższą cenę, niz w sklepie internetowym, dlatego warto spojrzeć.
www.cult-bikes.com.pl , mozesz luknąć w celu sprawdzenia ewentualnych różnic cenowych. Buty mierzyłem w sklepie stacjonarnym i gdybym chciał je tam kupic z pedałami to zapłaciłbym 25% wyższą cenę, niz w sklepie internetowym, dlatego warto spojrzeć.