Widok

Są sposoby, by znacznie zwiększyć dochody naszej gminy Gdańsk.

Przeczytałem właśnie na portalu artykuł o tym, że ZKM poniosło duże straty z powodu Korona Wirusa, napisałem tam taki post:

Są sposoby, by znacznie zwiększyć dochody naszej gminy Gdańsk.
Inna sprawa, że są i miejsca, gdzie znajdziemy spore oszczędności.

Podam kilka przykładów.

1. Gdańsk posiada kilkaset mieszkań komunalnych, które stoją latami puste bo... należy wyremontować, nie chcę teraz pisać o tym dlaczego w w ogóle one są w tej zamrażarce - mieszkania te należy sprzedać na wolnym rynku w przetargu nieograniczonym i jawnym oczywiście, ludzie zrobią sobie remonty za 20-30% tego co płacono za remonty z naszej kieszeni...

Kilkaset mieszkań to sporo pieniędzy, plus zaoszczędzone pieniądze na ich remontach.

2. Zreorganizować pracę straży miejskiej co pozwoli na jej wydajniejszą pracę i zwolnienie znacznej części personelu, teraz podobno pracuje tam ponad 300 osób.
- jak wygląda ta sama sprawa z innymi wydziałami / pracownikami UM?

- Jak postąpił by ktoś kto kupił by UM ? - Czy zwolniłby część pracowników? Takie pytanie należy sobie zadać.

3. Czy musimy tak drogo płacić firmie sprawdzającej bilety? Podobno są to GRUBE miliony.

4. Są miejsca, w których należałoby przywrócić miejsca do parkowania, płatne oczywiście np. wkoło siedziby prezesa GAiT w Gdańsku Wrzeszczu.

5. Wyznaczyć w Gdańsku kilkaset miejsc i wynająć je pod " Drobny handel",otrzymamy minimum 1000 zł za metr bieżący miesięcznie.

6. Odebrać spółkom miejskie targowiska i samemu nimi zarządzać.

7. "Oczyścić atmosferę w TAXI" poprzez m.in wydawanie płatnych koncesji, które nabywca mógłby odsprzedać lub przekazać np synowi, w swoim czasie w RFN tego typu koncesje warte były 70.000 Marek.

8 Przeanalizować pod katem prawnym różne umowy np umowę z Forum Radunia, czy mamy z tego zyski takie jakie powinniśmy otrzymywać.
itp itd

Dariusz Salamon.

- może Wy macie jakieś pomysły w tej materii ? Gdzie można znaleźć pieniądze dla Naszej Gminy Gdańsk?
Zawodowo zajmuję się szeroko pojętymi zagadnieniami skutecznej sprzedaży/ Mieszkam w Gdańsku, jestem /PRAWDZIWYM/ Chrześcijaninem.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Opodatkować kościoły podatkiem od nieruchomości i dochodowym ( od wynajmu i sprzedaży gruntów które posiada) , przestać za nich płacić ZUS, wprowadzić podatek ( dobrowolny, dla wierzących i praktykujących ) na rzecz kościoła, zaprzestać opłacania z budżetu katechetów zatrudnionych w szkołach, naukę religii przenieść do salek katechetycznych w parafiach, pobierać opłaty za zajęcie pasa drogowego na kapliczki, krzyże, procesje, odpusty, straganiki z broszurami Jehowych, itp
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Argumenty powszechnie znane, ale nikt nie wprowadzi proponowanych zmian z obawy przed utratą wyborców... Z Pewnością napisałeś o bardzo dużych pieniądzach...

Diabeł zbyt to mocno splata, by nastąpiła zmiana w tym systemie, bynajmniej jeśli chodzi o Polskę.
Zawodowo zajmuję się szeroko pojętymi zagadnieniami skutecznej sprzedaży/ Mieszkam w Gdańsku, jestem /PRAWDZIWYM/ Chrześcijaninem.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum Hydepark

Domki letniskowe w dobrej cenie (19 odpowiedzi)

Witam. Już się rozglądam za miejscem na przyszłe wakacje i na myśli mamk jakieś fajne i duże...

Apel w trosce o ekosystem (7 odpowiedzi)

Apel w trosce o ekosystem, dotyczący dokarmiania ptaków, które są niezwykle pożyteczne, bo gołębi...

Stop LGBT - wasze opinie na ten temat (3 odpowiedzi)

Cześć wszystkim! Ostatnio podczas spaceru zauważyłam na ulicy bilbordy z hasłem Stop LGBT....

do góry