Widok

Segregacja odpadów

Jak to wygląda w praktyce? Segregujecie? W waszych śmietnikach jest, jak być powinno? Czy ma to sens?
"Zrozumiał, że nie tylko był jej bliski, ale nie wiedział gdzie on się kończy, a ona zaczyna"
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ja segreguję.
Na te, co idą przez komin i na resztę, co idzie na śmietnik ;]

Inna selekcja sensu nie ma bo i tak są tylko pojemniki na odpady zmieszane.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Ja segreguję, na te, które idą na kompost, te, które idą na karmę i te, które idą przez komin. Dwa razy do roku mam stłuczoną szklankę albo talerz. Ustawę o odpadach mam w wielkim poważaniu.

edit: plastiki wrzucam do zbiorczego pojemnika przy okazji tankowania aut.
Kurcze.. też myślę o kompostowniku na działce (w przyszłym roku, rzecz jasna).
Zapuściłbym tam dżdżownice kalifornijskie.
Ino nie wiem, czy moich odpadów mi wystarczy, żeby je wykarmić a nie uśmiecha mi się zbierać resztek jedzenia od sąsiadów ;)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Wystarczy, że dasz ogłoszenie typu: zamienię niewykorzystany randap na kosiarkę.
Ja segreguję. Mam kubeł na suche, kubeł na mokre. Makulatura, plastik i szkło trafia do właściwych pojemników trochę dalej od domu.
Segregacja miałaby sens, gdyby wszyscy się stosowali...
Ja segreguję, a kompost wyrzucam na stertę za płotem w lesie, bo to szkoda takiej bioenergii.

To co się dzieej w niektórych miejscach w lasach woła o pomstę do nieba, tyle śmieci ludzie wyrzucają.
Śmiesznie wyszło,że zaśmiecam las, ale odpady biodegradowalne to nie śmieci.
A co z odpadami intelektualnych pomyłek i urojeń ? Bo przecież logiczną rzeczą jest, żeby zająć się szkodami nie tylko materialnymi lecz i duchowymi.
Oprócz ignorowania korzyści z kompostowania, warto zwrócić uwagę na problem wody, która jest traktowana jako odpadek. W całym mieście jest pełno domów, a na nich dachy. Te dachy mają określoną powierzchnię, więc jak podają prognozy pogody łatwo obliczyć ile wodu spada na taki dach i może być wykorzystane.

Tymczasem woda płynie do ścieku, a miejskie trawniki wyglądają przy wydłużających się coraz bardziej okresach suszy, jak kamienna pustynia. Ludzie tracą kupę forsy na sadzonki, których nikt potem nie podlewa i schną. Nie ulega wątpliwośći,że ta kwestia musi być rozwiązana. Woda musi być magazynowana i wykorzystywana.
To tylko jedna osoba segreguje, ale wstydzi się wyrzucać do własnego śmietnika, by sąsiedzi jej nie zlinczowali?:d
To wiele tłumaczy:p
"Zrozumiał, że nie tylko był jej bliski, ale nie wiedział gdzie on się kończy, a ona zaczyna"
Do kogo pijesz, Anty? Jeśli chodzi o mnie, to tych kubłów do segregowanych odpadów na mojej ulicy nie ma (makulatura, szkło, plastik). Wszyscy segregujący wynoszą je do tych właśnie na sąsiedniej ulicy. Co w tym dziwnego?

Inne tematy z forum Hydepark

Gadżety reklamowe (30 odpowiedzi)

Gdzie w Gdańsku można kupić gadżety reklamowe? Jest jakaś hurtownia?

Inwestowanie w złoto (3 odpowiedzi)

Co myślicie o efektywności inwestycji w metale szlachetne w momencie opanowania gospodarki przez...

Kawa czy Herbata - rano (196 odpowiedzi)

Piszcie co lubicie wypić rano - i dlaczego. Ja pijam wcześnie rano sypaną 2 łyżeczki z mlekiem +...

do góry