Widok

Sigma BC 906

Mam w liczniku Sigma BC 906 ustawione poprawne parametry.:
obwód koła dla 28 cali - 2.205
a po przejechaniu 5,5km pokazuje mi prawie sześć km.
Nie wspomnę że po przejechaniu kilkudziesięciu kilometrów ten licznik w ogóle kłamie. Bateria sprawna- działa, nie wiem może trzeba go zrestartować ?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Masz oponę o szerokości 37mm?
Zastosuj tę instrukcję do ustawienia dokładnego --> http://skleprowery.wordpress.com/2007/12/19/hello-world/
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Tak, opona ma szerokość większą niż 35mm.
Wcześniej miałem 35mm Shwalbe, ale przyszła pora na zmianę bo bieżnik się zużył.
mimo wszystko odchyłka wydaje się zbyt duża.
Z tylu mam szerokość 37mm a przód bez zmian 35mm. Po zmianie ustawień wyszło jeszcze gorzej, do Suchego Dębu Jechałem i zamiast wyjść 25km w jedną wyszło 28km. Po dojechaniu do Pruszcza wyszło 41,5km, nie wiem czemu ale coś mi tu nie gra, jakby nie było jest to za dużo.
Jeszcze raz zmierz średnicę koła i pomnóż przez 3,14 i wynik wpisz do licznika. Nie ma cudów;)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
nie róbmy problemu tam, gdzie go nie ma.

Bierzesz kroplę czegoś oleistego. kapiesz na oponę. Wybierasz kawałek suchego płaskiego chodnika (klatki schodowej czy czego tam masz). Wsiadasz na rower i po prostej robisz przynajmniej jeden obrót koła.

Następnie miarką (krawiecką czy taśmą mierniczą) sprawdzasz odległość pomiędzy środkami kropek i masz obwód koła.

Ludzie. czy to jest takie trudne?
Obwód koła 690mm *3.14=2166.6.
Zaokrąglić w górę czy w dół?
Przepraszam muszę się powtórzyć, opcja "edytuj" nie działa- nie obwód tylko średnica.
nie 3,14, tylko 3,141592653589793 a najlepiej po prostu pi. Oczywiście średnicę liczysz na ugiętej do jazdy oponie.
ale problem robicie;)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Obwód koła mam dobrze ustawiony, dla szerokości 23 przy 28 calach jest 2.133. A nadal pokazuje więcej km/h.

Inne tematy z forum Rowery

Czy są jakieś prowizje i haczyk? (4 odpowiedzi)

Szukam kasyna, które nie będzie miało ukrytych opłat i problemów z wypłatami. Skąd mam wiedzieć,...

do góry