Widok

Sigma BC 906

Mam w liczniku Sigma BC 906 ustawione poprawne parametry.:
obwód koła dla 28 cali - 2.205
a po przejechaniu 5,5km pokazuje mi prawie sześć km.
Nie wspomnę że po przejechaniu kilkudziesięciu kilometrów ten licznik w ogóle kłamie. Bateria sprawna- działa, nie wiem może trzeba go zrestartować ?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Masz oponę o szerokości 37mm?
Zastosuj tę instrukcję do ustawienia dokładnego --> http://skleprowery.wordpress.com/2007/12/19/hello-world/
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Tak, opona ma szerokość większą niż 35mm.
Wcześniej miałem 35mm Shwalbe, ale przyszła pora na zmianę bo bieżnik się zużył.
mimo wszystko odchyłka wydaje się zbyt duża.
Z tylu mam szerokość 37mm a przód bez zmian 35mm. Po zmianie ustawień wyszło jeszcze gorzej, do Suchego Dębu Jechałem i zamiast wyjść 25km w jedną wyszło 28km. Po dojechaniu do Pruszcza wyszło 41,5km, nie wiem czemu ale coś mi tu nie gra, jakby nie było jest to za dużo.
Jeszcze raz zmierz średnicę koła i pomnóż przez 3,14 i wynik wpisz do licznika. Nie ma cudów;)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
nie róbmy problemu tam, gdzie go nie ma.

Bierzesz kroplę czegoś oleistego. kapiesz na oponę. Wybierasz kawałek suchego płaskiego chodnika (klatki schodowej czy czego tam masz). Wsiadasz na rower i po prostej robisz przynajmniej jeden obrót koła.

Następnie miarką (krawiecką czy taśmą mierniczą) sprawdzasz odległość pomiędzy środkami kropek i masz obwód koła.

Ludzie. czy to jest takie trudne?
Obwód koła 690mm *3.14=2166.6.
Zaokrąglić w górę czy w dół?
Przepraszam muszę się powtórzyć, opcja "edytuj" nie działa- nie obwód tylko średnica.
nie 3,14, tylko 3,141592653589793 a najlepiej po prostu pi. Oczywiście średnicę liczysz na ugiętej do jazdy oponie.
ale problem robicie;)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Obwód koła mam dobrze ustawiony, dla szerokości 23 przy 28 calach jest 2.133. A nadal pokazuje więcej km/h.

Inne tematy z forum Rowery

Zabezpieczenia i drzwi do piwnicy (21 odpowiedzi)

Hej. Na wstępie zaznaczam, że jestem w pełni świadomy tego, iż w piwnicy rowerów się nie...

Lekki rower trekkingowy - jaki? (144 odpowiedzi)

Witam, Poszukuję nowego lekkiego(gdyby był do 13 kg to byłoby ekstra, bo póki co widziałam same...

Bagażnik na Hak (4 odpowiedzi)

Cześć, czy może jest szczęśliwym posiadaczem Bagażnika na hak firmy thule lub mont blanc a jeśli...

do góry