Widok

Skad to stukanie?? :>

Mam taki problem, ze w momencie jazdy na koronkach 7dmej, 8smej i 9tej
(kaseta lx przebieg 12kkm) cos stuka szczegolnie na nierownosciach. Nie
wiem czy to wina przerzutki, moze cos ze sprezyna(LX po tym samym
przebiegu). Lanuch jest pc59 korba deore jakby ktos sie pytal jeszcze o
to. Podczas pracy na innych koronkach jest bloga cisza, tylko na
wyzszych jest to wkurzajace stukanie.
Temat jest na grupie ale jakos tam sie nikt nie kwapi z odpowiedzia:) A wkurza mnie to strasznie, wiec moze ktos z Was wie czemu stuka.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
kello napisał(a):

> Mam taki problem, ze w momencie jazdy na koronkach 7dmej, 8smej
> i 9tej
> (kaseta lx przebieg 12kkm) cos stuka szczegolnie na
> nierownosciach.

Jaki przebieg??? 12 000 km??? Na kasecie LX i tym samym łańcuchu??? W takim razie ma prawo stukać, rzęzić i wyć, furkotać, piszczeć, strzelać, hurkotać, huczeć, grzmieć i iskrzyć...

Polecam XT - kaseta i łańcuch w komplecie za 205 zł + 25 zł przesyłka, względnie LX za 140 zł + 25 zł przesyłka.

http://www.centrumrowerowe.pl/index.php?s=711&did=93&l=pl
ma prawo przeskakiwac na najbardziej uzywanych koronkach czyli np na 5,6 ale nie wiem czemu stuka na 8,9,7 i to STUKA a nie SKACZE.

ps Zakladalem nowy lancuch ale nie chcialo mi sie czekac az sie ulozy bo mialem cos waznego do przejechania i zostal stary:)
na nierównośćiach pukać może górna część wózka o ramę. Ale to by pukało kiedy całość była nowa, chyba że była kręconaśrubka regulująca odciąg przerzuty albo zmieniałeś długość łańcucha. może przyjżyj sie czy na małych trybach przerzutka swobodnie może dotknąć ramy. Można temu zaradzić wkręcają śrubkę od naciągu. Ale jak masz zjechane koronki i odciągniesz do tyłu przerzute to może zacząć skakać więc z wyczuciem.

A jak to pukanie jest permanentne i takie bardziej terkoczące to wymień kółka w przerzutce.
rB napisał(a):

> na nierównośćiach pukać może górna część wózka o ramę. Ale to
> by pukało kiedy całość była nowa, chyba że była kręconaśrubka
> regulująca odciąg przerzuty albo zmieniałeś długość łańcucha.
> może przyjżyj sie czy na małych trybach przerzutka swobodnie
> może dotknąć ramy. Można temu zaradzić wkręcają śrubkę od
> naciągu. Ale jak masz zjechane koronki i odciągniesz do tyłu
> przerzute to może zacząć skakać więc z wyczuciem.
>
> A jak to pukanie jest permanentne i takie bardziej terkoczące
> to wymień kółka w przerzutce.

Całkowita racja. Także jestem zdania, że pukać może górna część wózka o ramę.

Pozdrawiam wszystkich maniaków 2 kółek :)

Lubisz wycieczki rowerowe? Zapraszam na naszą stronkę: www.rowery.big.prv.pl
Prawdopodobnie będziesz musiał wymienić kasetę. Jak nie masz zamiaru używać 2-3 łancuchów to kup kasetę alivio, s**** 5 do tego PC48 i wymieniał całość co 5 tys. Komplet około 80-90 zł

Tomek
niektorzy ludzie jezdza po 8-10kkm i dopiero zmieniaja na drugi lancuch 100km sie dopasuje i jest ok:) Wiec nie sadze ze zmiana kasety cos da. Jutro zmienie lancuch przemecze sie ze 150 km i zobacze co sie stanie.
Po 10kkm to napewno drugi łańcuch nie dopasuje sie do kasty. Zapomnij. Po 5kkm tez juz jest po zawodach, Przynajmniej ja tak miałem i wymienilem kasetę. Teraz jeżdżę na 3 łańcuchach i po 11 kkm kaseta jest jak nowa. Polecam ten system.
A może mechanizm zapadkowy w piaście jest do luftu?
Marko napisał(a):

> Po 10kkm to napewno drugi łańcuch nie dopasuje sie do kasty.

> Zapomnij. Po 5kkm tez juz jest po zawodach, Przynajmniej ja tak

> miałem i wymienilem kasetę. Teraz jeżdżę na 3 łańcuchach i po

> 11 kkm kaseta jest jak nowa. Polecam ten system.

wow, jakiego zestawu używasz? U mnie w 5.0 + 3xPC48 z przebiegiem troche ponad 10tys 2 zębatki mają już zęby prawie jak igielki. Chyba LXa 8rz trzeba będzie przetestować, choć 100g cięższy i max zębatka 30z. Szkoda, że s****, mimo calkowicie rozkręcalnych kaset, nie oferuje do nich zamiennych zębatek - bo w zasadzie zazwyczaj 2-3 się najmocniej zużywają

Pelne Alivio przy jednym lańcuchu wytrzymalo kiedyś u mnie 2500km - od tamtej pory nie ryzykuję jazdy na jednym lańcuchu

Za to zdziwilem się po wymianie środkowej zębatki w korbie (FC-MC20, napęd po 10tys przebiegu) - lańcuch ani razu nie przeskoczyl

pozdr
Muszę powiedzieć, że korby mam sr suntour, kaseta acera, łańcuch jeden z najtańszych ig 31. Może sytuację zmienia to, że teraz bardzo przykładam wagę do czystości napędu.
Po 8-10 tys to nic ci się nie dopasuje. W s****ie 5 zakładasz drugi po 500-800 km, w alivio do 1000, lx może do 1500. Wszystko zależy od techniki jazdy.

Wymień kasetę i łańcuch
przepraszam was ale mam jutro egzamin i wszystko mi sie myli :/ oczywiscie kaseta nie ma 10 czy 12kkm bo sie tyle nie da a 1800 z czego 800 po asfalcie...
Człowieku, idź z tym rowerem do warsztatu, bo jak Ci tu zaczniemy dalej doradzać, to zwariujesz i nie zdasz egzaminu! :-)

Inne tematy z forum Rowery

Rowery na chodniku-kurcze czy to tak trudno zrozumieć? (71 odpowiedzi)

Czy to tak trudno zrozumieć że rowerom (poza wyjątkami opisanymi w KD) nie wolno poruszać się po...

do góry