Widok
No i właśnie zastanawiam się, o co chodzi. Gotować tę wodę, czy gotować pięć minut? Dawać zwierzakom do picia? Myć nią zęby?
Czy urząd nie dopilnował podania informacji, czy w szkole ktoś przegiął?
Poza tym na stronie szkoły jest napisane, że pierwszy raz odkryli skażenie 12 - go października. Więc przez półtora tygodnia nikt nas nie poinformował o zagrożeniu?
Już się nawet zaczęłam zastanawiać, czy te prace remontowe związane z rozbudową nie miały na celu naprawienia po cichu problemu ze skażeniem.
Czy urząd nie dopilnował podania informacji, czy w szkole ktoś przegiął?
Poza tym na stronie szkoły jest napisane, że pierwszy raz odkryli skażenie 12 - go października. Więc przez półtora tygodnia nikt nas nie poinformował o zagrożeniu?
Już się nawet zaczęłam zastanawiać, czy te prace remontowe związane z rozbudową nie miały na celu naprawienia po cichu problemu ze skażeniem.
świetnie. My całą rodzina pijemy wodę z kranu, filtrowaną przez filtry (typu Brit). Nic nie wiedzieliśmy o skażeniu bakterią. ja słyszałam że od 5 października była niezdatna do picia. Córka ma problemy żołądkowe od jakiegoś czasu i już chyba wiem z jakiej przyczyny. Osłabienie i obniżona temperatura. idę do lekarza, zrobię badania i dowiem się, jaka bakterię odkryto w wodzie. To nie do pomyślenia, żeby takimi pokrętnymi drogami dowiadywać się o SKAŻENIU WODY!
Wystarczy zadzwonić do sanepidu, wszystko powiedzą. To były baktetie E. coli. Dość dużo. Urząd gmniny nie poinformował sanepidu o prowadzonej przebudowie, co jest skandalicznym zaniedbaniem. Podczas tego typu prac badania wykonuje się częściej, ponieważ występuje ryzyko skażenia wody właśnie. Należy do odwołania pić przegotowaną, a najlepiej kupować mineralną w sklepie.
My mieszkamy przy Majora Bojana. A o bakteriach E. coli można przeczytać co następuje:
"Zwykle E.coli powoduje jedynie zatrucia pokarmowe, ale, gdy dostanie się do układu moczowego, może stać się przyczyną poważnych zakażeń. Ta właśnie bakteria jest najczęstszą (60-80 proc.) przyczyną zakażeń dróg moczowych. E. coli jest drugim czynnikiem etiologicznym, po Streptococcus agalactiae, zapalenia opon mózgowych u noworodków. Niektóre szczepy mogą powodować zapalenia otrzewnej, czego powikłaniem może być sepsa. E.coli jest najczęstszą pałeczką gram ujemną, wywołującą sepsę.
Na szczęście są to dość rzadkie przypadki - zakażenie E.coli najczęściej kończy się zatruciem pokarmowym, choć i one mogą mieć różny przebieg. W wyniku zakażenia może dojść do wyniszczających biegunek choleropodobnych, czerwonkopodobnych, do krwotocznego zapalenia jelit, a w następstwie do zespołu mocznicowo-hemolitycznego i zakrzepicy.
Ciężkie zatrucia bakterią Escherichia coli zdarza się wcale nie tak rzadko, bywa, że kończy się śmiercią zakażonych".
Z tego, co mi wiadomo, w Bojanie zmarło już z tego powodu kilka zwierząt domowych.
"Zwykle E.coli powoduje jedynie zatrucia pokarmowe, ale, gdy dostanie się do układu moczowego, może stać się przyczyną poważnych zakażeń. Ta właśnie bakteria jest najczęstszą (60-80 proc.) przyczyną zakażeń dróg moczowych. E. coli jest drugim czynnikiem etiologicznym, po Streptococcus agalactiae, zapalenia opon mózgowych u noworodków. Niektóre szczepy mogą powodować zapalenia otrzewnej, czego powikłaniem może być sepsa. E.coli jest najczęstszą pałeczką gram ujemną, wywołującą sepsę.
Na szczęście są to dość rzadkie przypadki - zakażenie E.coli najczęściej kończy się zatruciem pokarmowym, choć i one mogą mieć różny przebieg. W wyniku zakażenia może dojść do wyniszczających biegunek choleropodobnych, czerwonkopodobnych, do krwotocznego zapalenia jelit, a w następstwie do zespołu mocznicowo-hemolitycznego i zakrzepicy.
Ciężkie zatrucia bakterią Escherichia coli zdarza się wcale nie tak rzadko, bywa, że kończy się śmiercią zakażonych".
Z tego, co mi wiadomo, w Bojanie zmarło już z tego powodu kilka zwierząt domowych.
Już odwołane! Woda zdatna do picia. Info http://www.szemud.pl/aktualnosci/1/1713.html i na stronie http://www.zsbojano.pl
Na wiosnę wymieniłem filtr. Założyłem sznurkowy. Kilka dni temu wymieniałem go - był cały czarny a na dnie filtra czarna breja (nie piasek) jak błoto- bardzo gęsta. To masz w zupie i herbatce jeśli nie stosujesz filtra. Wcześniej filtr służył mi 2 lata - wystarczyło go przepłukac w ciepłej wodzie - minimalna ilośc cząstek stałych - kawałki rdzy. To co zobaczyłem tym razem zszokowąło mnie.
Ktoś w gminie odpowiedzialny za system wodno-kanalizacyjny, jest niekompetentny, a przede wszystkim beztroski. Informacja, a przede wszystkim obsługa (filtry trzeba czasem płukać no i minitoring. Rozumiem, że rachunki za wodę będą znacząco obniżone, a gmina wyrazi chociaż ubolewanie i przeprosi.
Do : aa : człowieku zamiast zajmować się terroryzmem, skup się może na ortografii... trochę wiedzy zawsze się przyda ;-)
Do : aa : człowieku zamiast zajmować się terroryzmem, skup się może na ortografii... trochę wiedzy zawsze się przyda ;-)
skażenie wody baktriami z grupy coli jest spowodowane brakiem kmpetencji wykonawców nowych sieci wodociągowych oraz zbiornika w pompowni. Każdorazowo przy włączaniu nowych lub przebudowie starych urządzeń (takich jak sieć , zbiornik ),a przed włączeniem ich do eksploatacji instalacja powinna być przebadana bakteriologicznie. Wybawienie tego g*wna z wodociągu nie jest rzeczą łatwą potrzeba do tego wielkiej ilości środka dezynfekującego ,oraz poinformowania wszystkich mieszkaców o sposobie prowadzenia prac.
Z pewnych wiarygodnych źródeł, wiem że podczas wykonywania prac z przyczyń oszczędnościowych nie wykonywano na bieżąco żadnych badań pod nadzorem Sanepidu. Czy to nie jest łamanie prawa ?
Nowa inwestycja warta kilkanaście mln a zaoszczędzono kilka tyś złotych, naszym kosztem !
Wójt jest bezpośrednim winnym i powinien odpowiadać dyscyplinarnie jeżeli to jest prawda.
Nowa inwestycja warta kilkanaście mln a zaoszczędzono kilka tyś złotych, naszym kosztem !
Wójt jest bezpośrednim winnym i powinien odpowiadać dyscyplinarnie jeżeli to jest prawda.