Widok
Sklep publikuje zdjęcia złodziei. Jeden z nich złożył pozew
Opinie do artykułu: Sklep publikuje zdjęcia złodziei. Jeden z nich złożył pozew.
Ajentki sklepu Freshmarket przy ul. Waryńskiego we Wrzeszczu postanowiły walczyć z plagą złodziei i wywieszają w widocznym miejscu ich zdjęcia. Jeden z nich pozwał je za to do sądu, twierdząc, że wykorzystały bezprawnie jego wizerunek. Rozprawa odbędzie się 17 marca w gdańskim sądzie.
Paulina Zych wraz z siostrą prowadzi sklep spożywczy przy ul. Waryńskiego we Wrzeszczu. Miejsce - jak mówią - jest dość specyficzne. Z jednej strony powojenne kamienice, z drugiej zrewitalizowana ...
Ajentki sklepu Freshmarket przy ul. Waryńskiego we Wrzeszczu postanowiły walczyć z plagą złodziei i wywieszają w widocznym miejscu ich zdjęcia. Jeden z nich pozwał je za to do sądu, twierdząc, że wykorzystały bezprawnie jego wizerunek. Rozprawa odbędzie się 17 marca w gdańskim sądzie.
Paulina Zych wraz z siostrą prowadzi sklep spożywczy przy ul. Waryńskiego we Wrzeszczu. Miejsce - jak mówią - jest dość specyficzne. Z jednej strony powojenne kamienice, z drugiej zrewitalizowana ...
Nie jestem ekspertem ale jeśli obiekt jest monitorowany to chyba wystarczyło by w jakimś widocznym miejscu z przodu sklepu napisać coś w stylu "wchodząc do sklepu akceptuje regulamin" w regulaminie ując odpowiedni wpis o zgodzie na publikacje wizerunku w chwili kradzieży i tyle.
Podobne konstrukcje są na imprezach masowych kupując bilet godzi się na publikacje wizerunku
Podobne konstrukcje są na imprezach masowych kupując bilet godzi się na publikacje wizerunku
Regulamin
Umieścić, na drzwiach regulamin, w którym będzie informacja, że wchodząc do sklepu zgadzasz się na upublicznienie swojego wizerunku w przypadku dokonania kradzieży. Jeśli ktoś nie zgadza się z regulaminem to niech nie wchodzi do sklepu. Podobna formułka jak z nagrywaniem rozmów na infoliniach.
Brak zgody na publikację wizerunku nie jest tutaj problemem. Rodzi ona sporo problemów. Można kogoś łatwo oczernić.
Problemem jest tutaj brak działań z strony policji. Lokalne menele okradają sklep i policja nie jest w stanie ich złapać. Niedaleko jest komisariat.
Gdyby policja działała jak trzeba to nie było by potrzeby publikacji wizerunku lub sama by go publikowała za zgodą sądu.
Problemem jest tutaj brak działań z strony policji. Lokalne menele okradają sklep i policja nie jest w stanie ich złapać. Niedaleko jest komisariat.
Gdyby policja działała jak trzeba to nie było by potrzeby publikacji wizerunku lub sama by go publikowała za zgodą sądu.
Ewentualnie można zrobić dla wszystkich podgląd na żywo przez internet.
Przed sklepem wywiesić informację, że każdy może na żywo monitorować co się dzieje w sklepie. Jeśli wchodzisz akceptujesz regulamin. Problem z głowy ze złodziejami. Wówczas każdy może upublicznić wizerunek, szukaj igły w stogu siana.
prawo juz dawno uchwalone
ale to prawda ze durne. przy niskich kwotach nic nikomu poza mandatem (ktorego pewnie i tak nie ma z czego sciagnac) nie mozna zrobic. do wiezienia to nawet szkoda kasy bo to jeszcze zywic trzeba. powinny byc za takie przestepstwa prace spoleczne w jaskrawych mundurkach a nie mandaty.
Nasuwa sie:
Zlodziej krzyczy lapac zlodzieja. To jest popierdzielone rzekoma ochrona danych osobowych. Na youtubie mozna obejrzec stary dziennik tv z czasow komuny,tam konkretnie mowia ze kierownik jan kowalski to i to odwalil,ze janek nowak okradl staruszke, to bylo dobre w tamtych czasach. Niektorym w pupach sie poprzewracalo
Inaczej byś gadał gdyby to ciebie okradali bezkarnie.
Te naruszenia prawa można jakoś zważyć. Chyba przyznasz, że kradzież ma zdecydowanie większy ciężar gatunkowy i społeczny niż publikowanie wizerunku złodzieja bez jego zgody? Nie mówiąc o tym, że działania tych pań wynikają z totalnej bezradności instytucji naszego państwa, powołanych do ścigania złodziei.
to nie jest smieszne
to jest skandaliczne , ze sady ustanawiaja prawo ktore chroni zlodzieji i wrecz zapewnia im anonimowosc i bezkarnosc , stara maksyma mowi ze dopuszcza sie ten zbrodni kto na niej najbardziej korzysta , a kto korzysta z bandyckiego swiatka najbardziej ?? tgzw wymiar sprawiedliwosci , widzieliscie jakie auta maja adwokaci , a jak mieszkaja , a niektorzy sedziowie dodatkowo kradna jak ten z wroclawia , myslicie ze dlaczego jest takie prawo jakie jest , tak nie ma w unii w uk pokazuja cala twarz przestepcy w formacie a4 , i to na etapie postepowania dodaja tylko ze oskarzony , ale w uk sa profesjonalisci jak juz kogos oskarzaja to wiadomo ze jest winny
Na drzwiach sklepu zrobić wywieszkę, analogicznie jak informacja na stronach www i na infoliniach:
"Wchodząc do tego sklepu wyrażasz zgodę na publikację swojego wizerunku
w/g art. 81 ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych
w przypadku popełnienia kradzieży.
Jeśli się z tym nie zgadzasz, idź do innego sklepu!"
Uczciwych to na pewno nie wystraszy. Złodziei - owszem.
"Wchodząc do tego sklepu wyrażasz zgodę na publikację swojego wizerunku
w/g art. 81 ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych
w przypadku popełnienia kradzieży.
Jeśli się z tym nie zgadzasz, idź do innego sklepu!"
Uczciwych to na pewno nie wystraszy. Złodziei - owszem.
Jeśli to sarkazm- popieram. Jeśli nie- kup sobie mocniejsze okulary.
Bo PO nie dało ci 500 zł? Popatrz na inwestycje. Polska się naprawdę zmieniła za ich rządów dla ogółu - ale niestety, nie chcieli Januszom i Grazynom obiecać kasy prosto do kieszeni- bo umieją liczyć, a starali się nie kłamać. Populiści i manipulanci wygrali. Biada nam.
Cała Europa się z nas dziś śmieje- nawet Orban.
Nigdy tak nie było!
Cała Europa się z nas dziś śmieje- nawet Orban.
Nigdy tak nie było!
To skandaliczne naruszenie konstytucji!
Domagamy się oficjalnych przeprosin ze strony głowy państwa, premiera, parlamentu i z Nowogrodzkiej! Zwłaszcza to ostatnie, bo wiadomo, że właśnie tam siedzą ci, którzy podjudzają społeczeństwo przeciwko uczciwym złodziejom.
Komitet Obrony Wizerunku zaprasza na demonstrację! Tam gdzie zawsze, godzina jak zawsze, stawki jak zawsze. Wszyscy wszystko wiedzą, no nie?
Domagamy się oficjalnych przeprosin ze strony głowy państwa, premiera, parlamentu i z Nowogrodzkiej! Zwłaszcza to ostatnie, bo wiadomo, że właśnie tam siedzą ci, którzy podjudzają społeczeństwo przeciwko uczciwym złodziejom.
Komitet Obrony Wizerunku zaprasza na demonstrację! Tam gdzie zawsze, godzina jak zawsze, stawki jak zawsze. Wszyscy wszystko wiedzą, no nie?
Tez mam taka nadzieje ale znajac specyfike trojmiejskiego sadownictwa... mysle, ze to bardzo zludna nadzieja. Ze wlascicielka zostanie surowo ukarana bo "dura lex sed lex dotyczy kazdego. A zlodziej, nie pierwszy i nie ostatni raz, nagrodzony. Swoja droga jakbym prowadzila sklep to juz bym jechala do tej pani porobic kopie zdjec by przypadkiem nie spotkac ktoregos z "klientow".
na miejscu tych kobiet bym kłamał przed sądem ze to nie one te zdjecia przykleiły
tylko jakis klient co chciał im pomagać. A niewiedzą gdzie mieszka a kamera monitoringu wtedy była wyłaczona albo sie uszkodziła:)
Złodziej moze krasc oszukiwac innawet rzadac w Rajskiej wyspie Tuska odszkodowania ,a ofiara niema nawet prawa sie bronic!!
Złodziej moze krasc oszukiwac innawet rzadac w Rajskiej wyspie Tuska odszkodowania ,a ofiara niema nawet prawa sie bronic!!
Gnojki szczyle cwaniaczki...
Bo co bo towar skradziony warty 30-50zl i nic nie można zrobić!?. Niech kradną dalej jak okradnie kogoś na ulicy zrobi krzywdę Lub napadnie na jubilera to wtedy się zainteresować... Powinno się gonić i tępić tych Wszystkich cwaniaków co ciągle myślą jak tu pójść na łatwiznę. To prawo jest coraz gorsze... A miało być lepiej
Parodia
Wiecie co jest najbardziej zabawnego? Koleś ukradł nie wiem moze puszkę rybek a teraz na na prawnika? Kradnie ... ale na prawnika ma... hit sezonu :) rozumiem jeśli ktos kradnie bo nie ma np dać co dziecku to jedzenia to jestem w stanie zrozumieć ale i tak nie powinien tego robić a kradną bezczelnie w biały dzien 5 złotych szkoda
Niska szkodliwość społeczna - znacie to?
Panie powinny poprosić sąd o oddalenie powództwa ze względu na niską szkodliwość społeczną czynu :D
A nawet więcej! Należy wykazać że czyn był pożyteczny społecznie, miał na celu zniechęcenie innych do ponownej kradzieży poprzez ostracyzm złodzieja.
Sprawa zostanie zamknięta na pierwszej rozprawie :)
A nawet więcej! Należy wykazać że czyn był pożyteczny społecznie, miał na celu zniechęcenie innych do ponownej kradzieży poprzez ostracyzm złodzieja.
Sprawa zostanie zamknięta na pierwszej rozprawie :)
Do tego włąsnie POlitycy doprowadzili ze złodzieje są bezkarni i jeszcze chca odszkodowanie!!
Po na wszelkie sposoby dbało o bandytów złodziejów i przestepców!!Tusk walczył by próg bezkarnosci podniesc do 1000 zł ale udało mu sie tylko do 500 podniesc!!
Ale tedy wszyscy cicho siedzieli bo lemimgom mozna na głowe sie odlewac i mówia ze to deszcz pada ,ale jak sie zmieniły rzady to juz wielka afera jest!!
Przypominam ze PO nadal blokuje zmiany w prawie by chronić bandytów ,kazda najdrobniejszą zmiane zaostrzenia prawa dla bandytów Po oprotestowuje i dokleja historyjki o państwie policyjnym!!
Te kary są zaniskie jak juz maja byc tylko mandaty to kary powinny byc od nie mniej niz 1000 zł ale minimum 5 razy wiekszy mandat niz wartosc czyli ukradnie za 400 to minimalny mandat 2000 tys zł,Ale wiekszosc bandytów mandatów i tak nie płaci
bo prawo niepozwala na konfiskate ich majatku czy eksmisje z mieszkania dlatego powinny byc przymusowe rowboty dla odpracowania niech oczyszczaja miasto za 50 zł dziennie!!Sprzatanie psich kup i smieci!!
Ale tedy wszyscy cicho siedzieli bo lemimgom mozna na głowe sie odlewac i mówia ze to deszcz pada ,ale jak sie zmieniły rzady to juz wielka afera jest!!
Przypominam ze PO nadal blokuje zmiany w prawie by chronić bandytów ,kazda najdrobniejszą zmiane zaostrzenia prawa dla bandytów Po oprotestowuje i dokleja historyjki o państwie policyjnym!!
Te kary są zaniskie jak juz maja byc tylko mandaty to kary powinny byc od nie mniej niz 1000 zł ale minimum 5 razy wiekszy mandat niz wartosc czyli ukradnie za 400 to minimalny mandat 2000 tys zł,Ale wiekszosc bandytów mandatów i tak nie płaci
bo prawo niepozwala na konfiskate ich majatku czy eksmisje z mieszkania dlatego powinny byc przymusowe rowboty dla odpracowania niech oczyszczaja miasto za 50 zł dziennie!!Sprzatanie psich kup i smieci!!
i taka to właśnie logika kretynów.....jak czerpać zyski z unii to ok!!
A jak dostosować prawo i wartości ....to wina PO!! winaTuska itp....dlatego najlepiej oddać was putinowi ....do zreformowania....za kołem podbiegunowym..Nie mówię źeby złodzieje kradli w sklepach..ale ta władza jest juź od roku i jak dogodzić sobie...to potrafią przegłosować ustawy nawet w jedną noc....ale jak pomóc takim sklepowym albo emerytom....to nie mają kiedy bo waźniejsze...wygryzanie Tuska w EUROPIE!?
Poczekać aż przyjdzie do sklepu jak nie będzie ludzi. Zamknąć sklep i pałą naj...bać aż się z****** Usunąć nagrania z monitoringu albo go wyłączyć, zadzwonić po psy ze zrobił napad i został ujęty a monitoring w tym czasie jakoś dziwnie nie zadziałał ...nie ma wyjścia w tym państwie prawa i sprawiedliwości.
Wasze panstwo -pisowcy i waszvZiobro minister....to za robote sie bierzcie.
Jak batonika ukradna to dio wiezienia,jak Szyszko pozwolill setki tysiecy drzew wyciac i straty milion razy wieksze to nic tylko koledzy z law poselskich mu brawo bija.patrzycie na poprzednikow a sami jestescie wiele razy gorsi.
100% racji
Wiele, wiele lat temu złapaliśmy z sąsiadami włamywacza. Gonilismy go, a on wywalał wszystko z kieszeni i toreb na ulicę. Gdy go złapalismy nie miał nic. Wezwani policjanci świetnie go znali i słusznie powiedzieli, że znów będa musieli go wypuścić. Osobiście, nieformalnie i po cichu poradzili, by w takim przypadku jeszcze przed ich przyjazdem spuścić gnojkowi manto, żeby chociaż zębów nie mógł sie doliczyć.
Do p.Korolczuka - autora tekstu:
proszę monitorowac sprawę. Proszę poinformować nas - czytelników o wynikach rozprawy, kto wydał wyrok i jak to wygladało. Może jakieś zdjęcia z sali rozpraw? To skandal, by złodziej, bubek leniwy szedł do opłacanego z naszych podatków sądu i wylewał żale, że jego nedzna zlodziejska facjata została wywieszona na ścianie. Tyle jest różnych fundacji walczących o przeróżne rzeczy, może jakaś wspomoże te Panie ?
To ja złodziej.
Kradnę w sklepach spozywczych już 15 lat i przez ten czas miałem tylko 2 wpadki ktore skutkowały grzywnami po 100 zl.Nie jestem kleptomanem ,ale robię to bo mi mało placą w pracy(wina rządów,wysokie podatki,i w ogóle wysokie koszty pracy),a gdyby rząd mnie nie okradał to miałbym ok 1000 zł więcej i na pewno bym nie kradł.Musze zaznaczyć że nie okradam małych,prywatnych sklepikarzy,tylko korporacje typu Biedronka,Stokrotka,Real,Tesco bo tam najłatwiej się juma i nie mam wyrzutów sumienia.
Można lekko nagiąć to prawo i bezkarnie publikować wizerunek jesli nie wskażemy że to złodziej
Wystarczy zamiescic w cudzysłowiu informację że poszukuje się osoby która pozostawiła znaczną ilość gotówki czy również bezsensowną rzecz.
W moim przypadku na skargę osoby umiesczonej sąd ją oddalił a policja doprowadziłą do postępowania z kradzież zuchwałą . Tak więc nawet naginając prawo warto publikować.... niech lokalne społeczeństwo wie jakie ma kanalie w okolicy!!
W moim przypadku na skargę osoby umiesczonej sąd ją oddalił a policja doprowadziłą do postępowania z kradzież zuchwałą . Tak więc nawet naginając prawo warto publikować.... niech lokalne społeczeństwo wie jakie ma kanalie w okolicy!!
"Mężczyzna nie zgadza się na publikowanie wizerunku bez jego wiedzy i zgody"
Ty pier....lony bezczelny śmieciu społeczny. Dziewczyny wzięły w ajencję to dziadostwo i ciężko pracują, aby jakoś żyć i nie być klientelą MOPS'ów i innych przybytków zajmujących się rozdawnictwem państwowych pieniędzy, najczęściej typowym leniom i cwaniakom.
Twoje zdjęcia bydlaku winny wisieć na głównych drzwiach każdej placówki handlowej w tej kolonii EU!
Co za sku...syn, aż mi ciśnienie skoczyło...
Twoje zdjęcia bydlaku winny wisieć na głównych drzwiach każdej placówki handlowej w tej kolonii EU!
Co za sku...syn, aż mi ciśnienie skoczyło...
"prawo jest prawem", synku, w tym kraju panuje bezprawie, dlatego tacy jak ty mogą kraść puszki ze śledziami, wiedząc, że praktycznie są bezkarni. Ludzie o tym wiedzą i dlatego coraz częściej budzi się w nich normalny instynkt "sprawiedliwości i kary", dlatego z coraz to większą ochotą przytrzaskują złodziejom łapy drzwiami.
...te panie zaczęły od siebie, zaproponowały towar, za który oczekiwały ustalonej zapłaty. Dalsza dyskusja z tobą mogłaby doprowadzić mnie do ponownego skoku ciśnienia, palancie
...te panie zaczęły od siebie, zaproponowały towar, za który oczekiwały ustalonej zapłaty. Dalsza dyskusja z tobą mogłaby doprowadzić mnie do ponownego skoku ciśnienia, palancie
Dziwię się.
Ja też jak żyję już ponad 30 lat dziwię się że jeszcze nie zmieniono tego przepisu który chroni bandytów. Czyli on bezprawnie mógł kraść a teraz się dziwi że ktoś "niby bezprawnie" publikuje jego fotę. Szczyt bezczelności. Złodzieje powinni być wyjęci spod prawa a ich zdjęcia, fotografie i filmy zawsze puszczane bez pasków.
Dziewczyny z Freshmarketu...
Teraz ten śmieć występuje już w roli oskarżyciela-strony w procesie cywilno prawnym, skierowanym przeciwko Wam o naruszenie dóbr osobistych poprzez upublicznienie wizerunku...
Dostałyście odpis pozwu, gdzie macie jego dane osobowe jako osoby skarżącej.
Zamieśćcie, np. na waszym profilu FB itp. informację, "W dniu... zostałam pozwana z powództwa cywilnego przez Jana Kowalskiego, klienta mojego sklepu, o to, że na terenie sklepu, w miejscu ogólnie dostępnym upubliczniłam jego wizerunek jako osoby wynoszącej ze sklepu towar bez uprzedniej zapłaty" ..., co w żaden sposób nie narusza czyichś dóbr osobistych. Samo imię i nazwisko oskarżyciela, wymienione w Pozwie nie jest chronione przepisami Ustawy o ochronie danych osobowych. Możecie wszem i wobec głośno mówić, kto i za co was oskarża, a dalej opisać, co było powodem niezadowolenia złodzieja skarżypyty .
Po drugie, skoro dostałyście Pozew, to macie już jego upragnione dane jako złodzieja, więc mam nadzieję, że złożyłyście już zawiadomienie o wykroczeniu, celem ukarania śmiecia...
Dostałyście odpis pozwu, gdzie macie jego dane osobowe jako osoby skarżącej.
Zamieśćcie, np. na waszym profilu FB itp. informację, "W dniu... zostałam pozwana z powództwa cywilnego przez Jana Kowalskiego, klienta mojego sklepu, o to, że na terenie sklepu, w miejscu ogólnie dostępnym upubliczniłam jego wizerunek jako osoby wynoszącej ze sklepu towar bez uprzedniej zapłaty" ..., co w żaden sposób nie narusza czyichś dóbr osobistych. Samo imię i nazwisko oskarżyciela, wymienione w Pozwie nie jest chronione przepisami Ustawy o ochronie danych osobowych. Możecie wszem i wobec głośno mówić, kto i za co was oskarża, a dalej opisać, co było powodem niezadowolenia złodzieja skarżypyty .
Po drugie, skoro dostałyście Pozew, to macie już jego upragnione dane jako złodzieja, więc mam nadzieję, że złożyłyście już zawiadomienie o wykroczeniu, celem ukarania śmiecia...
Został ukarany
Było 2 chłopaków.
Zawiadomienie zostało złożone dawno.
Oni zwyczajnie robili zakupy i w pewnym momencie przy kolejce do kasy wybiegli.
Ukradli grilla jednorazowego, 2 kawy, sporo kiełbas, dań gotowych i 2 bomboniery.
Zanim złożyłam zawiadomienie, napisałam do nich wiadomośći.
Ludzie z portalu społecznościowego podali mi ich dane.
Nie miałam zamiaru sprawy rozdmuchiwać.
Chciałam aby przyszli i zapłacili za to co ukradli.
W wiadomości prywatnej odpisali mi, że byli "najebani" i nic im nie zrobią bo nie ukradli na kwotę wyższą niż 450 zł i dostaną tylko mandat.
Na moje szczęście policja popchnęła sprawę do Sądu.
W grudniu zostali skazani prawomocnym wyrokiem.
Zażalili się, że skoro zostali ukarani to ja też powinnam.
Bo czują się pokrzywdzeni, że powiesiłam ich zdjęcia i żądają ukarania mnie.
Nie wpomnę juz jak wyzywali w wiadomościach i rzucali tekstami, że widzą gdzie mieszkam.
Teraz to ja jestem oskarżona ... ;)
Zawiadomienie zostało złożone dawno.
Oni zwyczajnie robili zakupy i w pewnym momencie przy kolejce do kasy wybiegli.
Ukradli grilla jednorazowego, 2 kawy, sporo kiełbas, dań gotowych i 2 bomboniery.
Zanim złożyłam zawiadomienie, napisałam do nich wiadomośći.
Ludzie z portalu społecznościowego podali mi ich dane.
Nie miałam zamiaru sprawy rozdmuchiwać.
Chciałam aby przyszli i zapłacili za to co ukradli.
W wiadomości prywatnej odpisali mi, że byli "najebani" i nic im nie zrobią bo nie ukradli na kwotę wyższą niż 450 zł i dostaną tylko mandat.
Na moje szczęście policja popchnęła sprawę do Sądu.
W grudniu zostali skazani prawomocnym wyrokiem.
Zażalili się, że skoro zostali ukarani to ja też powinnam.
Bo czują się pokrzywdzeni, że powiesiłam ich zdjęcia i żądają ukarania mnie.
Nie wpomnę juz jak wyzywali w wiadomościach i rzucali tekstami, że widzą gdzie mieszkam.
Teraz to ja jestem oskarżona ... ;)
Proszę zabrać całość materiałów w tej sprawie, na rozprawę do Sądu..., przede wszystkim ten materiał, z którego bezsprzecznie wynika, że dołożyła Pani wszelkiej staranności i wykorzystała wszystkie sposobności prawem dozwolone, zmierzające do ustalenia sprawców kradzieży, a zdjęcia wywiesiła Pani dopiero wówczas, kiedy wszelkie próby i prośby o zapłatę zawiodły.
Nie mam pojęcia, czy to pomoże, gdyż proces cywilny rządzi się swoimi specyficznymi prawami, niestety...
Proszę zastanowić się, czy nie złożyć doniesienia do Prokuratury o popełnieniu przestępstwa na Pani szkodę, tj. o użyciu gróźb karalnych.
Jeżeli faktycznie posiada Pani taki materiał dowodowy, o jakim Pani tu wspomina, z którego wynika, że są kierowane wobec Pani groźby ze sprawcy, który uprzednio dokonał kradzieży na pani szkodę, to biorąc pod uwagę całość zdarzenia, jest uzasadnione podejrzenie, że groźby te mogą zostać spełnione i w tej sytuacji ma pani realne obawy o swoje zdrowie czy życie.
Jak widać, w determinacji można wiele. Niech Pani walczy o swoje...
Powodzenia
Nie mam pojęcia, czy to pomoże, gdyż proces cywilny rządzi się swoimi specyficznymi prawami, niestety...
Proszę zastanowić się, czy nie złożyć doniesienia do Prokuratury o popełnieniu przestępstwa na Pani szkodę, tj. o użyciu gróźb karalnych.
Jeżeli faktycznie posiada Pani taki materiał dowodowy, o jakim Pani tu wspomina, z którego wynika, że są kierowane wobec Pani groźby ze sprawcy, który uprzednio dokonał kradzieży na pani szkodę, to biorąc pod uwagę całość zdarzenia, jest uzasadnione podejrzenie, że groźby te mogą zostać spełnione i w tej sytuacji ma pani realne obawy o swoje zdrowie czy życie.
Jak widać, w determinacji można wiele. Niech Pani walczy o swoje...
Powodzenia
Nie oskarżona, a pozwana
Pani "Kierowniczko", nie jest Pani oskarżona, tylko pozwana. Kolejny raz myli Pani postępowanie karne z cywilnym. Nieznajomość prawa szkodzi, a jak się prawa nie zna należy skorzystać z pomocy prawnika. Zęba też Pani sobie zapewne sama nie wyrywa ani nie wytwarza samodzielnie mebli. Od wszystkiego są specjaliści.
Czepiasz się słówek...
Nie musi znać fachowej terminologii, technicznego języka prawnego, aby wiedzieć, że jest osobą pokrzywdzoną tudzież poszkodowaną i walczyć o swoje..., a z doradztwa mądrego prawnika być może skorzysta.
Pomyłka w nazewnictwie podmiotu, strony postępowania, w luźnej wypowiedzi ma się nijak do bezczelności złodzieja!
Pomyłka w nazewnictwie podmiotu, strony postępowania, w luźnej wypowiedzi ma się nijak do bezczelności złodzieja!
sąd powinien to wziąć pod uwagę
i by temu zapobiec - skazać te babki na pogrożenie paluchem.
może nawet nakazać zdjęcie tych fotek. surowo.
ale jeśli je faktycznie ukarze i nagrodzi złodzieja, to jest promocja bezprawia
sąd powinien ukarać obie strony. jak to ma zrobić, skro nasi sędziowie to jakże często bywają tępe biurwy, bezrefleksyjnie czytający paragrawy, nie wgryzając się w ich SENS? oby dobrano do tej sprawy sędziego z IQ powyżej setki, niewielu takich
i by temu zapobiec - skazać te babki na pogrożenie paluchem.
może nawet nakazać zdjęcie tych fotek. surowo.
ale jeśli je faktycznie ukarze i nagrodzi złodzieja, to jest promocja bezprawia
sąd powinien ukarać obie strony. jak to ma zrobić, skro nasi sędziowie to jakże często bywają tępe biurwy, bezrefleksyjnie czytający paragrawy, nie wgryzając się w ich SENS? oby dobrano do tej sprawy sędziego z IQ powyżej setki, niewielu takich
Przegracie
Jest to nie zgodne z prawem i kropka. Dzwonicie na pały dostaje karębi macie go na oku to po kiego czorta wiszą te zdjęcia??? Naginacie prawo a same pewnie nie jesteście swięte. Niech przejrzą waszą kartoteke najpierw i zobaczymy co z tego będzie. Mogę podać szczegóły jak ktoś jest zainteresowany
Janek, nikt nie jest święty, ja przynajmniej takiego nie znam osobiście, ale jest jedno ale... Najgorsza jest bezczelność złodzieja czy oszusta! Skoro kogoś okradłeś, czy oszukałeś, to mniej odrobinę wstydu i nie licz na pobłażanie, super prawne postępowanie, zwłaszcza swojej ofiary! Mówiąc w przenośni "ciesz się, że nie składał cię ortopeda"
Zdjęcia, to najmniejsza dolegliwość jaka powinna spotykać złodzieja, oszusta, czy bandziora. Tyle w temacie.
Zdjęcia, to najmniejsza dolegliwość jaka powinna spotykać złodzieja, oszusta, czy bandziora. Tyle w temacie.
Chory
Czy Ty jesteś chory ?
Co, pewnie chlały za gowniary i ładowały na wytrzezwialkach. Albo jakieś sprzeczki i bójki. Proszę Cię, fakt jest taki, ze nawet jak rozrabiały to uczciwie zasuwają.
Żabka to ciężki kawałek chleba, a One uczciwie tyrają. Tym bardziej, ze zanim podały sprawę na policję to konaktowaly się ze złodziejami i chciały to załatwić po cichu byle tylko zapłacili za to co wynieśli.
Co, pewnie chlały za gowniary i ładowały na wytrzezwialkach. Albo jakieś sprzeczki i bójki. Proszę Cię, fakt jest taki, ze nawet jak rozrabiały to uczciwie zasuwają.
Żabka to ciężki kawałek chleba, a One uczciwie tyrają. Tym bardziej, ze zanim podały sprawę na policję to konaktowaly się ze złodziejami i chciały to załatwić po cichu byle tylko zapłacili za to co wynieśli.
Ehh
Złodziej może domagać się usunięcia skutków naruszenia jego dobra osobistego tylko w tym spitolonym kraju takie rzeczy są możliwe. Jeszcze zapewne znajdzie się jakiś idiota w todze, który to naruszenie stwierdzi i panie będą bulić odszkodowanie. Zostaje nadzieja, że będą mogły zapłacić w konserwach.
Prawo dla złodzieja
To jest szczyt żeby złodziej miał pretensje. Ja bym wprowadził takie prawo, że za każdą kradzież wykonaną przez złodzieja którego uda się złapać, przymusowe ucięciecie palca jako kara. Zapewniam, że kradzieże by się skończyły... Dlaczego złodziej może więcej niż normalny obywatel?
Prawo
Nie rozwiążą tego problemu bez prawnika. Jest kilka przepisów, które mogą uchronić pokrzywdzone od kary, a być może - uniewinnić od zarzutu. Czasem trzeba długo walczyć. Przepis chroniący "dobre imię" ewidentnego przestępcy jest patologiczny i nie ma nic wspólnego z "prawami autorskimi i pokrewnymi". Obywatel ma prawo bronić swej własności środkami, które ma do dyspozycji.
as
Art. 5 KC. Nie można czynić ze swego prawa użytku, który by był sprzeczny ze społeczno-gospodarczym przeznaczeniem tego prawa lub z zasadami współżycia społecznego. Takie działanie lub zaniechanie uprawnionego nie jest uważane za wykonywanie prawa i nie korzysta z ochrony.
Absurd jak z obroną konieczną ! Czas skończyć te szopki. Złodziej, morderca, gwałciciel nie mogą korzystać z takiej samej ochrony co praworządny obywatel.
Absurd jak z obroną konieczną ! Czas skończyć te szopki. Złodziej, morderca, gwałciciel nie mogą korzystać z takiej samej ochrony co praworządny obywatel.
Kogo interesują drobni złodziejaszkowie.
Ważne, że mamy, pana Tuska wybranego na drugą kadencję przewodniczącego parlamentu europejskiego.
Tam się nie kradnie konserwy za 1 euro, tam się robi interesy za miliony euro.
A Polacy są tanią siłą roboczą, pracującą za łyżkę kaszy.
Pan Hitler w grobie się cieszy, że jego plan tysiącletniej rzeszy wypalił, bez jednego wystrzału, wtedy, mógłby większe siły użyć w Afryce.
I mamy teraz oficjalnie firmowaną przez panią Merkel Europę dwóch prędkości.
Ważne, że mamy, pana Tuska wybranego na drugą kadencję przewodniczącego parlamentu europejskiego.
Tam się nie kradnie konserwy za 1 euro, tam się robi interesy za miliony euro.
A Polacy są tanią siłą roboczą, pracującą za łyżkę kaszy.
Pan Hitler w grobie się cieszy, że jego plan tysiącletniej rzeszy wypalił, bez jednego wystrzału, wtedy, mógłby większe siły użyć w Afryce.
I mamy teraz oficjalnie firmowaną przez panią Merkel Europę dwóch prędkości.
Chlopak jest
Chlopak jest poszkodowany byl juz ukarany i tyle moze chce zaczac nowe zycie,moze ta kobieta go z kism pomylila itpitd.Skoro nie mozna publikowac zdjec to nie mozna policja ja ostrzegsla i musi zaplacic mu odszkodowanie.Skoro nie mozna krasc i publikowac zdjec to on kare poniusl czemu Paulina nie ma poniesc kary dkoro jedno i drugie jest zabronione
jest patent na te zdjecia....
Mój znajomy prowadzi sklep w W-wie. Zamieszcza zdjęcia osób które dokonały kradzieży w jego sklepie. Tylko pod zdjęciem zamieszcza
" Osoba ze zdjęcia jest proszona o pilny kontakt z właścicielem sklepu"
Wszyscy wiedza o co chodzi. Stosuje to od kilku lat nie miał skarg na sposób zamieszczania zdjęć. No i do tego znaczny spadek kradzieży.
" Osoba ze zdjęcia jest proszona o pilny kontakt z właścicielem sklepu"
Wszyscy wiedza o co chodzi. Stosuje to od kilku lat nie miał skarg na sposób zamieszczania zdjęć. No i do tego znaczny spadek kradzieży.
Ręce opadają do większości komentarzy :(
Chcielibyście zobaczyć swoje zdjęcie z napisem złodziej bez prawomocnego wyroku sądu ? Wyobraźcie sobie złośliwego sąsiada co nielubi społeczników i napisze pod waszym zdjęciem bandyta i złodziej a wy będziecie udowadniać że to nieprawda ? Czasem wystarczy odwrócić sytuację wtedy wiadomo dlaczego prawo jest jakie jest.
POMYSŁ NA ZŁODZIEJA SKLEPOWEGO !!!
Myślę, wystarczyłoby ustanowić REGULAMIN SKLEPU i wywiesić go na drzwiach wejściowych oraz okrasić go stosownymi, przyciągającymi uwagę opisami.
W regulaminie zawrzeć m.in, iż każdy wchodzący do sklepu i dokonujący kradzieży sklepowej automatycznie swoim czynem i obecnością w sklepie wyraża zgodę na publikację swojego wizerunku jako osoby dokonującej kradzieży. Przy regulaminie na drzwiach mocno wytłuścić ten punkt i zrobić malutki banner typu "Gdy wejdziesz do tego sklepu akceptujesz jego regulamin znajdujący się na drzwiach", kolejny o treści - "Jeśli wejdziesz do sklepu i ukradniesz, twoje zdjęcie zostanie opublikowane w sklepie. W końcu gdy wsiadasz do autobusu, nikt nie pyta czy zapoznałeś się z regulaminem i czy respektujesz postanowienia przewoźnika i wyrażasz niejako zgodę na nałożenie na Ciebie kary za "niemanie" biletu.
Tutaj z automatu, każdy wchodzący do sklepu udzielałby zgody na publikację wizerunku w przypadku popełnienia przezeń kradzieży...
Zwróćcie uwagę, że nawet teraz gdy kliknę wyślij-akceptuję regulamin dodawania opinii. :) Pozdrawiam.
W regulaminie zawrzeć m.in, iż każdy wchodzący do sklepu i dokonujący kradzieży sklepowej automatycznie swoim czynem i obecnością w sklepie wyraża zgodę na publikację swojego wizerunku jako osoby dokonującej kradzieży. Przy regulaminie na drzwiach mocno wytłuścić ten punkt i zrobić malutki banner typu "Gdy wejdziesz do tego sklepu akceptujesz jego regulamin znajdujący się na drzwiach", kolejny o treści - "Jeśli wejdziesz do sklepu i ukradniesz, twoje zdjęcie zostanie opublikowane w sklepie. W końcu gdy wsiadasz do autobusu, nikt nie pyta czy zapoznałeś się z regulaminem i czy respektujesz postanowienia przewoźnika i wyrażasz niejako zgodę na nałożenie na Ciebie kary za "niemanie" biletu.
Tutaj z automatu, każdy wchodzący do sklepu udzielałby zgody na publikację wizerunku w przypadku popełnienia przezeń kradzieży...
Zwróćcie uwagę, że nawet teraz gdy kliknę wyślij-akceptuję regulamin dodawania opinii. :) Pozdrawiam.
Opublikować wszędzie gęby złodzieji ...
i na wszystkich portalach społecznościowych ! A potem jak winny to do pierdla ! DO kamieniołomów! Niech odpracuje 100 razy więcej niż ukradł! Pozbawić praw publicznych za kradzież! Napiętnować ! A jak jeszcze raz coś ukradnie to obcinać rękę którą ukradł! Ci ludzie co ciężko pracują, a są okradani powinni banery wywieszać z mordami złodzieji! Ochrona wizerunku ! hahaha A kto ochroni tych okradanych?
ZŁODZIEJE!!!
Ich trzeba napiętnować. Pokazywać i twarze, bez żadnych konsekwencji. Nie wstydzi się kraść ale wstydzi się pokazać??? Może w ten sposób poradzimy sobie ze złodziejami skoro prawo sobie nie radzi. mnie uczono, że nawet jak wezme cukierka to jest kradzież. Nie ważne co ukradłeś i za ile KRADZIEŻ JEST KRADZIEŻĄ.
zadajmy sobie pytanie co to znaczy upublicznianie wizerunku?
bo wydaje mi się ,że codziennie to robimy wychodząc z domu np. do pracy... czyli złodziej musiałby chodzić w worku na głowie przez całe życie żeby jego pozew miał sens ...co innego udostępnianie danych osobowych + wizerunek ... przecież to jest debilizm.
biurokrata
Dla mnie śmieszna to jest Milicja. Ktoś uczciwie zarabia na chleb dla rodziny, oraz co dla Milicji jest najważniejsze płąci podatki na chleb dla nich!! I co sie okazuje "nic nie możemy zrobić" To chorą babkę za wyniesienie batonika można skazać jak bandytę, a złapać notorycznego złodzieja się nie da? Czasami mi się wydaje, że w komputerach w pewnej instytucji jest dodatkowy przycisk "śledztwo umorzone z powodu braku wszystkiego" .
Jestem za przywróceniem kar cielesnych, przywrócenie roli kata, myślę, iż miałby lepszą skuteczność niż pewna instytucja, np za kradzież ucinamy rękę, za grafiti malujemy gościowi gębę.
Uważam również, że pewna instytucja wyżej wskazana powinna na swojej stronie internetowej publikować miesięczne statystyki ile spraw było zgłoszonych, ile umorzyli, ile pozytywnie dla podatnika zamkneli
Jestem za przywróceniem kar cielesnych, przywrócenie roli kata, myślę, iż miałby lepszą skuteczność niż pewna instytucja, np za kradzież ucinamy rękę, za grafiti malujemy gościowi gębę.
Uważam również, że pewna instytucja wyżej wskazana powinna na swojej stronie internetowej publikować miesięczne statystyki ile spraw było zgłoszonych, ile umorzyli, ile pozytywnie dla podatnika zamkneli
Wysiedzanie zdjecia
My złapaliśmy złodzieja, który był naszym stałym klientem.
Przychodził zawsze w ubraniu roboczym i w gumofilcach w których chował wszystkie co się da wkładając najpierw w spodnie rybaczki. Jakby jego zdjęcie zawisło w sklepie to by go wszyscy znajomi rozpoznali.
Dopiero by się wstydu najadl. Ją uważam, że każdy czy kradnie czy coś zniszczy powinien za tą szkodę zapłacić. Wtedy by się to bydło nauczyło kultury w sklepach.
A nie chodzą żra i myślą, że dany sklep jest bogaty nie myśląc o tych ludziach co pracują w danym sklepie ile oni muszą się napracować, żeby dostać jaką kolejek premię. LUDZIE KULTURY TROCHĘ I SZACUNKU DLA DRUGIEGO CZŁOWIEKA
Przychodził zawsze w ubraniu roboczym i w gumofilcach w których chował wszystkie co się da wkładając najpierw w spodnie rybaczki. Jakby jego zdjęcie zawisło w sklepie to by go wszyscy znajomi rozpoznali.
Dopiero by się wstydu najadl. Ją uważam, że każdy czy kradnie czy coś zniszczy powinien za tą szkodę zapłacić. Wtedy by się to bydło nauczyło kultury w sklepach.
A nie chodzą żra i myślą, że dany sklep jest bogaty nie myśląc o tych ludziach co pracują w danym sklepie ile oni muszą się napracować, żeby dostać jaką kolejek premię. LUDZIE KULTURY TROCHĘ I SZACUNKU DLA DRUGIEGO CZŁOWIEKA
meejg
Tak jak w USA, Czechach i in. pokazywać zdjęcia. Jak można chronić społeczeństwo przed bandytami, zboczeńcami, mordercami! Przestańmy płacić podatki, póki chronieni będą złoczyńcy, bo obowiązkiem państwa jest chronić swoich obywateli. I precz z immunitetami dla polityków, a zwłaszcza prawników, którzy np. zabijają 20-latka na przejściu dla pieszych. Immunitet jest wbrew konstytucji!!!!
Prawda boli
Ta, portale publikują to jako głodne historie, a spróbujcie w komentarzu gdzieś napisać jak się nazywają omawiani przedstawiciele omawianego elementu społecznego to skasują, choć niczym nie ryzykują.
A paniom życzę aby kiedyś życie pozwoliło im rozwinąć skrzydła w tym co chcą robić. Choć pewnie nie tutaj.
A paniom życzę aby kiedyś życie pozwoliło im rozwinąć skrzydła w tym co chcą robić. Choć pewnie nie tutaj.
Kradzież dozwolona
Skoro Policja nic nie może zrobić, to znaczy, że kradzież jest dozwolona.
Jaki że mnie idiota, że płacę za zakupy! Od dziś się poprawię, obiecuję. Skoro prawo zezwala na kradzież to zaczynam postępować zgodnie z nim i proszę o łagodny wymiar kary za poprzednie, bezprawne, zachowanie (tj. uczciwe płacenie za zakupy).
Jaki że mnie idiota, że płacę za zakupy! Od dziś się poprawię, obiecuję. Skoro prawo zezwala na kradzież to zaczynam postępować zgodnie z nim i proszę o łagodny wymiar kary za poprzednie, bezprawne, zachowanie (tj. uczciwe płacenie za zakupy).
Gratuluję logiki!
Na zasadzie: "oni łamią prawo, to my też będziemy"? Złodziej za kradzież został skazany, więc jeśli mamy niezawisłe sądy wydające sprawiedliwe wyroki, to panie również zostaną skazane. I co osiągną? Tyle, że jeszcze złodziejowi coś zapłacą w ramach zadośćuczynienia.
Winne jest oczywiście prawo chroniące drobnych złodziejaszków. Jedynym wyjściem byłoby lepsze zabezpieczenie sklepu przed kradzieżą - niestety, taka dzielnica najwyraźniej.
Winne jest oczywiście prawo chroniące drobnych złodziejaszków. Jedynym wyjściem byłoby lepsze zabezpieczenie sklepu przed kradzieżą - niestety, taka dzielnica najwyraźniej.
Jest rozwiązanie
Przed wejściem do sklepu proszę poinformować klientów o możliwości wykorzystania ich wizerunku w sytuacji kiedy dokonają kradzieży.Musi to być w miejscu dla wszystkich widocznym .Uczciwy klient dokonujący zakupów z pewnością nie ma się czego obawiać że jego wizerunek zostanie rozpowszechniony.
Brak Zgody? :)
Na drzwiach w widocznym miejscu umieścić klauzulę ze klient nie płacąc za towar ,wyraża tym samym zgodę na opublikowanie swego wizerunku. Jeżeli klient nie wyraza na to zgody ma prawo udać sie do innego sklepu.
I po robocie. dziewczyny bedą kryte.Niech porobią zdjęcia tego przy wejsciu i są kryte.
I po robocie. dziewczyny bedą kryte.Niech porobią zdjęcia tego przy wejsciu i są kryte.
tak
Policja ostrzegała że nie wolno. On zle zrobił dostanie mandat. One robią coś nie zgodnego z prawem niech też będzie kara. I z tego co mi się wydaje to kradziesz to wykroczenie a wystawianie zdjęć to przestępstwo. Czemu inne sklepy tego nie robią? Bo wiedza że za to bekną. Nie popieram złodzieja ale obyście słono zapłaciły za łamanie prawa
bezkarne okradanie sklepów
Prawo powinno być zmienione na korzyść uczciwych obywateli a policja i sady bezwzględne w karaniu złodziei. Sądy w swoich orzeczeniach powinno brać pod uwagę, co było przyczyną umieszczenia wozerunku tej osoby. Myślę że sąd stanie po stronie sklepikarzy i innych okradanych osób.
Łamać zakazy
Gnoji nawet za drobne kradzierze trzeba karać. Szkoda, że nie ma takiego prawa-ukradł odciąć palec. Sam jestem Ochroniarzem, ale ja się ze złodziejami nie bawię. Najpierw pełna kultura. Zapraszam na zaplecze w celu wyjaśnienia sytuacji mówie napewno się dogadamy. Gościu grzecznie idzie a na zapleczu dostaje taki strzał, że na ciele nic nie widać a bardzo go boli. Potem wzywam Policję on się stawia i od nich dostaje pałą po czym go zabierają.
Zacznijcie od gory
Nie rozumiem co to za glupi kraj zdjec burmistrzów, radnych , wojewodów czy starostów albo w końcu posłów reszty polityków czy księży za złodziejstwa nikt do odpowiedzialności nie wywlecze a z biednych ludzi którzy może na chleb nie mają chcą robić wystawki ...śmieszne za psie pieniądze upubliczniają wizerunki a za kradzione miliony nikt nic nie robi i nie mówi..jaki kraj takie prawo cóż biednemu zawsze wiatr w oczy A bogatemu wszystko ujdzie bo ma stołek czy pozycję ..