Widok

Skrzywiona obręcz

Dzisiaj wjechałem w paskudną dziurę. Złapałem dwa kapcie i na dodatek tylna obręcz symetrycznie po obu stronach się wybrzuszyła do tego stopnia, że musiałem wyjąć linkę z tylnego hamulca żeby koło mogło sie obracać. Czy mozna naprostować tą obręcz, czy nalezy kupić nową?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Oddaj do centrowania. Powinno pomóc.
Centrowanie nic tu nie pomoże, poniewaz koło obraca sie normalnie. To felga jest rozgięta na boki.
Teraz jasne. Sam nie wyprostujesz? Dobre kombinerki czasem pomagają, ew. coś podobnego. Jak niezbyt wielkie to skrzywienie oczywiscie. Idealnie raczej mieć nie będziesz ale jezdzic sie da bez uszkodzenia opony i detki.
scisnij w imadle... pewnie troche sie po odpuszczeniu odengnie na zewnatrz to mzona klinami poprawic (tez w imadle), przynajmniej bezie symetrycznie i pod kontrolą. kombinerkami ani młotkiem tylko naspujesz
W dobrych serwisach mają przyrządy do prostowania obręczy. Tak ci zrobią, że będzie jak nowa. Nie rób kombinerami, bo i tak będzie krzywo. Jeszcze ścianki powginasz i szlag trafił... :-(
Wyprostuj, napompuj 4atm. i czekaj tylko az Ci rozsadzi cala felge, a stanie sie to pewnie jak bedziesz najdalej od domu :) Ja radze wymienic, operacje prostowania obreczy kombinerkami czy sciskania w imadle nie zadziałaja tak jak powinny. Aluminium po prostu peknie, a jak nie peknie od razu to pewnie gdzies na trasie.
Pozdro.
byłem w wielu sklepach dzisiaj i jest jedna wielka ściema z kółkami . Jeżeli ktoś chce coś kupić ze średniej półki cenowej to nie ma nic .Gdańsk Gdynia wszystkie sklepy przeleciane i najbardziej pomocny okazał sie stary poczciwy Żuchol.
Zobacz jeszcze w sklepie na Chłopskiej /obok szkoły/!
Obręcz wygięta - do wywalenia, żadne prostowanie nie pomoże.
Bolo, dzięki za głos rozsądku! Tak trzymać! Bezpieczeństwo przede wszystkim.

Inne tematy z forum Rowery

Rowery na chodniku-kurcze czy to tak trudno zrozumieć? (71 odpowiedzi)

Czy to tak trudno zrozumieć że rowerom (poza wyjątkami opisanymi w KD) nie wolno poruszać się po...

do góry