Widok
Leśniczy napisał(a):
> Ludzie o co chodzi z tymi kamiennymi słupkami w lesie ( z
> wyrytymi numerami) ?Wiem że są to numery oddziałów leśnych ,
> ale proszę Was o podanie więcej szczegółów ,jak to się ma do
> mapy ?Może jest jakaś strona ?
> Z góry dziękuję za odpowiedź.
Słupek oznacza numer oddziału leśnego. Czasami ten numer jest również na mapie. Jak znajdzie się słupek z numerami dwóch, a jeszcze lepiej trzech, czterech oddziałów, to jeżeli są na mapie - wiadomo dokładnie w którym jest się miejscu.
Trzeba jednak pamiętać, że numer jest skierowany w stronę oddziału, a słupki przeważnie są obrócone o 45 stopni, aby wskazywać odpoowiedni oddział.
Nie zawsze jednak te numery są zgodne z mapą.
Czy jest jakaś strona internetowa o tym - nie wiem. Moje informacje pochodzą od leśniczego.
> Ludzie o co chodzi z tymi kamiennymi słupkami w lesie ( z
> wyrytymi numerami) ?Wiem że są to numery oddziałów leśnych ,
> ale proszę Was o podanie więcej szczegółów ,jak to się ma do
> mapy ?Może jest jakaś strona ?
> Z góry dziękuję za odpowiedź.
Słupek oznacza numer oddziału leśnego. Czasami ten numer jest również na mapie. Jak znajdzie się słupek z numerami dwóch, a jeszcze lepiej trzech, czterech oddziałów, to jeżeli są na mapie - wiadomo dokładnie w którym jest się miejscu.
Trzeba jednak pamiętać, że numer jest skierowany w stronę oddziału, a słupki przeważnie są obrócone o 45 stopni, aby wskazywać odpoowiedni oddział.
Nie zawsze jednak te numery są zgodne z mapą.
Czy jest jakaś strona internetowa o tym - nie wiem. Moje informacje pochodzą od leśniczego.
Dodam jeszcze że numeracja przebiega w kierunku ze wschodu na zachód a następnie z północy na południe, czyli "po arabsku" :)
A w terenie pofałdowanym granicami rewirów są zwykle drogi leśne, bo wyznaczanie regularnych przecinek mija się z celem; raz że ciężko je utrzymać, a dwa że i tak nikt tam nie wjedzie.
A w terenie pofałdowanym granicami rewirów są zwykle drogi leśne, bo wyznaczanie regularnych przecinek mija się z celem; raz że ciężko je utrzymać, a dwa że i tak nikt tam nie wjedzie.