Widok

Smutne

Masakra jakaś jak to czytam ja pracuje 8h od Pon-Piat mam na reke 3100 jestem sam nie mam rodziny i zastanawiam sie nad wyjazdem z tego chorego kraju bo co to ku... jest 3100 netto ledwo na jedzenie starcza. Musicie mieć naprawdę wyprane łby albo jecie pierogi z 3% mięsa z Tesco. A co dopiero dzieci rodzina jakiś żart jak słyszę, że ktoś zarabia 3000 netto i nie narzeka gdzie ty kur.. mieszkasz pod mostem ??? czy u rodziców a może mieszkanie po Babci ??? Właśnie szukam pokoju do wynajęcia w 3city bo na nic wiecej sobie pozwolić nie mogę i jak zamknę się w 900zł to będzie jakiś cud, za pokój kur***. Brudasy z afryki mają lepiej na socjalu niż u nas w kraju ludzie po UG albo Politechnice Żal!!!
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 8
Żeś mnie rozwalił niewolniku. Zacytuję: Mam 3100 na rękę i ledwo na jedzenie starcza.
Moje pytanie brzmi: CO TY KU*WA JESZ?
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 2
on tak sobie bajki napisał
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1
Załóżmy kawaler bez mieszkania: samodzielne wynajęcie kawalerki z 1300 razem z opłatami i mediami, komunikacja ze 120 zł miesięcznie, w przypadku samochodu policzmy 250 zł, chemia, kosmetyki z 200 zł miesięcznie, jedzenie z 1000 zł zakładając brak alkoholu i jedzenia na mieście, a czasami zawsze każdemu trafi się wyjście do restauracji, pizza, wypad do pubu. Nie mówię już o kinie, wakacjach, fryzjerze, jakimś zabiegu kosmetycznym, zawsze coś wypadnie typu prezent na wesele, urodziny, złotówa. 3000 ledwo styka. Można strzyc się cztery razy w roku za 15 zł, na wakacje pojechać nad jezioro za miasto i jeść chleb z marketu z szynką konserwową, ale chyba nie mówimy, że wegetacja jest stanem normalnym, niektórzy muszą przeżyć za połowę z tych marnych 3000, ok, ale nie ma mowy, żeby to starczało na zaspokojenie choćby potrzeb z piramidy Masłowa.

Ile się powinno wydawać na jedzenie zakładając (i tak mało realne) żadnego jedzenia na mieście i wypadów do knajp?

1000 zł msc to 33 zł dziennie. Kilogram lepszego (ale nie jakiegoś wyszukanego) mięsa kosztuje z 40 zł, wiele owoców i przypraw poza sezonem jest drogich. Załóżmy, że facet ma zapotrzebowanie na 3200 kalorii dziennie i chce diety zbilansowanej, różnorodnej. Nie trzeba żadnych homarów czy drogiej dziczyzny i przepiórczych jaj.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1
Spróbuj zjeść kilogram mięsa codziennie. Nierealne. Przecietny schabowy ma do 200g. Kilogram mięsa za 40 zł ?! To chyba mówimy o cielęcinie i wołowinie. Owszem prawdziwe wędliny tyle kosztują, ale ja na 4 osobowa rodzine kupuję około 300g wędlin na tydzień. W zupełności wystarcza. Chemia i kosmetyki za 200 zł to juz naprawdę wysoka półka. 1000 zł na jedzenie to są koszty dla rodziny. Kawaler z powodzeniem obniży koszty o połowę. Jeżeli większość ludzi potrafi utrzymać 4 osobowa rodzinę za powiedzmy 2x2500 zł to problemy z utrzymaniem kawalera za 3100 zł odbieram jako nieprzystosowanie do życia i problem ze samym sobą.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1
nie karmić trolla
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1
Polacy mało jedzą dobrego mięsa czy ryb dlatego są niscy i chorują. Skandynawowie czy Holendrzy nie muszą przeliczać pieniędzy na jedzenie i są wysocy, a u nas 190 cm chłop już zalicza się jako bardzo wysoki. Po okresach klęsk i wojen ludzie z niedoboru jedzenia byli niscy i cherlawi, ale nie wiele w tej materii się zmieniło. Kto pamięta stare dowody i od 170 cm wpisane "wysoki" :D
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
A propos ryb, to nasze małe śledzie bałtyckie, te po 10zł za kg są o wiele zdrowsze niż norweski łosoś hodowlany. Jaki ja bym był wysoki gdybym nażarł się tych śledzi za 3koła.
Na suwnicę to bym właził jak Zorro
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1
Zgadzam sie ze 3100 zl netto to malo a jest to troche wiecej niz srednia krajowa. Jak mozesz to wyjedz a jak nie to szukaj partnerki co dolozy do budzetu
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
powiedz to zarabiającym 1850 brutto trollu
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2
Co to za logika? "Wyrywanie zęba boli", "powiedz to torturowanym w Guantanamo".
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2
`gryps tjk8 logiki żadnej dla trolla piszącego o życiu za 3 kafle ponieważ brak mu wyobraźni. nie pisz skoro nie nadążasz za konwersacją... świat nie jest czarno biały jak ci się wydaje. zatem powtórzę raz jeszcze - swój życiowy problem przedstaw zarabiającym 1850 brutto - i nie zapomnij dodać, że wyrwanie zęba boli...
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

Inne tematy z forum Praca

Ile za sprzątanie? (56 odpowiedzi)

Wiem, że taki watek się pojawiał kilka razy, ale dość dawno. Chciałbym wiedzieć, ile zapłacić za...

Życie za granicą to też nie bajka... (52 odpowiedzi)

Obserwowałam to forum jeszcze w momencie, kiedy byłam w Polsce i tak jak większość z Was...

kurs szkolenie dla męża (4 odpowiedzi)

mój mąż chce podnieść kwalifikacje, zastanawiamy się nad szkoleniem na spawacza, bądz np...

do góry