Widok

Sołtys

Za co odpowiada sołtys w Baninie
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

za wikipedią

"Kompetencje
reprezentuje sołectwo na zewnątrz,
zwołuje zebranie wiejskie, i w tym celu rozwiesza ogłoszenia o zebraniu wiejskim w miejscu i terminie określonym w statucie sołectwa,
realizuje uchwały rady gminy dotyczące sołectwa, a także umożliwia zapoznanie się z uchwałami rady jak najszerszemu kręgowi mieszkańców sołectwa,
w zakresie ustalonym przez radę gminy dokonuje poboru podatków rolnego i leśnego jako inkasent organu podatkowego,
uczestniczy w sesjach rady gminy, a także w pracach jej organów bez prawa do głosowania.
zobowiązany jest brać udział w posiedzeniach komisji rady gminy, jeśli rozpatrywane są sprawy sołectwa."

https://pl.wikipedia.org/wiki/So%C5%82tys
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

za nic nie odpowiada
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

za Minionki. To już całkiem spora odpowiedzialność.
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 0

A czy odpowiada za porządek np na ulicach może zgłaszać wnioski dotyczące wsi?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Tylko ironia i zlosliwosci. A wy zrobiliscie cos dla Banina?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 8

A droga jest wiejska, czy gminna?

Nie ma znaczenia czy gminną czy Powiatowa: jeśli wniosek zostanie zgłoszony w złym urzędzie to ten ma 7 dni na przesłanie go do właściwego i musi o tym dajcie poinformować osobę zgłaszającą (kpa)

To czemu baninianie sami nie zgłaszają tylko albo wylewają kubły pomyj na radę sołecką, albo na gminę? Gdyby 10% energii marnowanej na forumowe marudzenie przeznaczyć na pisma do UG Żukowo to sytuacja od razu by się poprawiła.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2

ja zgłaszam, ale jak pismo składasz to jest bez odpowiedzi, więc trzeba iść osobiście nakrzyczeć na nich. I wtedy mówią "jak się znajdą pieniądze" czyli i tak nigdy.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Moim zdaniem nawet musi. Niestety mam wrażenie że nasz sołtys tego nie robi :( pełno śmieci we wsi, niektóre lewa od wielu miesięcy. By nie było : zgłaszam większe ilości odpadów w gminie, do ładu zawsze Ireneusz z siatka i zbierania śmieci
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Jesteś tak mocno zainteresowaną mieszanką,a nie wiesz, że Banino ma PANIĄ SOŁTYS?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Typowe, szkoda gadać.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

wiem, zdecydowanie lepiej brzmi sołtys niż sołtysowaoim zdaniem tym bardziej że ta ostatnia kojarzy mi się z żoną sołtysa. Na drugi raz napiszę pani sołtys ;)

Pani czy pan w baninie jest sołtys a nie sołtyska tak jest wszędzie
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum Banino

Gdzie w Baninie mogę serwisować auto? (72 odpowiedzi)

Witam jak w temacie gdzie mogę spokojnie serwisowac auto jestem nowym mieszkańcem jest ktoś godny...

Imperium-Auto Salon (10 odpowiedzi)

Witam, jakieś opinie o Imperium-Auto Salon. Firma mieści się w Baninie przy ulicy Wiśniowej 11....

Aparat ortodontyczny (10 odpowiedzi)

Witam, chciałabym założyć aparat na zęby. W Baninie to chyba tylko dr Kamila Bubeła, czy jakieś...

do góry