Widok
Sopocianka: dostałam powołanie do wojska
Opinie do artykułu: Sopocianka: dostałam powołanie do wojska.
- Gdy odebrałam polecony z Urzędu Miasta, to trochę się zdziwiłam, ale gdy przeczytałam, że mam się zgłosić na kwalifikację wojskową, to prawie spadłam z krzesła - pisze 27-letnia czytelniczka Trojmiasto.pl z Sopotu. Oto jej list.
Mieszkam w Sopocie od lat, mam stałą pracę i nigdy nie ciągnęło mnie do wojska ani broni. Wręcz przeciwnie, pracując na co dzień w branży, która zajmuje się raczej wygaszaniem konfliktów i dążeniem do koncyliacyjnego załatwiania wszelkich sporów, mam wręcz ...
- Gdy odebrałam polecony z Urzędu Miasta, to trochę się zdziwiłam, ale gdy przeczytałam, że mam się zgłosić na kwalifikację wojskową, to prawie spadłam z krzesła - pisze 27-letnia czytelniczka Trojmiasto.pl z Sopotu. Oto jej list.
Mieszkam w Sopocie od lat, mam stałą pracę i nigdy nie ciągnęło mnie do wojska ani broni. Wręcz przeciwnie, pracując na co dzień w branży, która zajmuje się raczej wygaszaniem konfliktów i dążeniem do koncyliacyjnego załatwiania wszelkich sporów, mam wręcz ...
Po komentarzach widać, że takich "Mariolek" jak ta pani z artykułu jest dużo więcej
kuwa list z urzędu kuwa no na wojnę mnie wysyłają kuwa przyjde w mini haha ale będzie obciach... LOL
27 lat i nie wie co to kwalifikacja wojskowa, nawet nie sprawdzi na wiki tylko sensację do gazety wysyła. Komedia.
Kategoria E na dzień dobry.
27 lat i nie wie co to kwalifikacja wojskowa, nawet nie sprawdzi na wiki tylko sensację do gazety wysyła. Komedia.
Kategoria E na dzień dobry.
Nie dla kobiet na wojnie
Kobiety nie powinnny być w armii i decydować ewentualnie o ludzkim losie. Kobietamibsteruja hormony,które w roznym czasie miesiąca dają o sobie znać w różny sposób i zdecydowanie wpływają na zachowanie i podejmowane decyzje.To niezaprzeczalny fakt.W całym miesiącu może u dni jest neutralnych,reszta to czasem skrajne emocje, huśtawki nastrojów i tp Nie na wojnę z takim niestałym charakterem. Do wojska ok,do innych niż operacyjne zajęć. Bez obrazy drogie panie,same przyznacie że tak jest.
Weź Zdzichu...
idąc Twoją logiką można powiedzieć, że
"Kobiety nie powinnny być MATKAMI i decydować ewentualnie o ludzkim losie. Kobietamibsteruja hormony,które w rożnym czasie miesiąca dają o sobie znać w różny sposób i zdecydowanie wpływają na zachowanie i podejmowane decyzje.To niezaprzeczalny fakt.W całym miesiącu może u dni jest neutralnych,reszta to czasem skrajne emocje, huśtawki nastrojów i tp Nie DO RODZICIELSTWA z takim niestałym charakterem. RODZIĆ ok,do innych niż WYCHOWANIE zajęć. Bez obrazy drogie panie,same przyznacie że tak jest."
właśnie przez takich szowinistycznych idiotów, którzy w życiu za pewne spotkali jakąś "złą głupią babę" i na tej podstawie wygłaszają swoje urągające godności człowieka ( którym o dziwo kobieta również jest ) opinie, kobiety wychodzą w protestach.
Nie jesteśmy z natury psychopatkami z zaburzeniami percepcji i schizofermią. Powierzacie nam na wychowanie swoje dzieci jednocześnie mówiąc, że mamy skłonności psychopatyczne i nie kontrolujemy tego co robimy? To kto tu jest nieodpowiedzialny?
Jeśli kobieta nie nadaje się do wojska to już na pewno nie dlatego, że ma "zaburzenia hormonalne"
"Kobiety nie powinnny być MATKAMI i decydować ewentualnie o ludzkim losie. Kobietamibsteruja hormony,które w rożnym czasie miesiąca dają o sobie znać w różny sposób i zdecydowanie wpływają na zachowanie i podejmowane decyzje.To niezaprzeczalny fakt.W całym miesiącu może u dni jest neutralnych,reszta to czasem skrajne emocje, huśtawki nastrojów i tp Nie DO RODZICIELSTWA z takim niestałym charakterem. RODZIĆ ok,do innych niż WYCHOWANIE zajęć. Bez obrazy drogie panie,same przyznacie że tak jest."
właśnie przez takich szowinistycznych idiotów, którzy w życiu za pewne spotkali jakąś "złą głupią babę" i na tej podstawie wygłaszają swoje urągające godności człowieka ( którym o dziwo kobieta również jest ) opinie, kobiety wychodzą w protestach.
Nie jesteśmy z natury psychopatkami z zaburzeniami percepcji i schizofermią. Powierzacie nam na wychowanie swoje dzieci jednocześnie mówiąc, że mamy skłonności psychopatyczne i nie kontrolujemy tego co robimy? To kto tu jest nieodpowiedzialny?
Jeśli kobieta nie nadaje się do wojska to już na pewno nie dlatego, że ma "zaburzenia hormonalne"
Da Redę ;-)
Da radę nawet na 4 piętro , wystarczy ,że druga " lepsza połówka " mu ciśnienie podniesie lol
Dziś bym tego nie zrobił , ale wsześniej człowiek był młodszy i sprawniejszy ;-)
Co do powronania siły kobiet do mężczyzn to kompletna bzdura . Nie mamy średniowiecza , ze trzeba na wojnie kosmuś toporem głowę odcinać . Wojsko jest wyposażone w broń i środki do których nie potrzeba potężnej krzepy . Stare " mity " i kłótnie kto lepszy kobieta czy mężczyzna to kompletna bzdura - lepszy jest ten kto da radę wykonać lepiej zadanie - to jedyne co się liczy .
wszyscy jesteśmy ludźmi , z wielkim zróżnicowaniem ( dzięki Bogu ) i każdy z nas ma różne predyspozycje , które można w pasujący sposób wykorzystać .
Zreszta jak patrzę na " rórkowcow " na ulicach to raczej śmię wątpić czy taki " herkules " jest w stanie przejść 1km z własnym ciężarem na barkach ( a kobiet znam sporo , które są w stanie to zrobić bez problemu - np. Moja dobra koleżanka która uprawia narciarstwo alpejskie - potrafiłaby zakasaowac wielu mężczyzn swoją sprawnością i siłą )
Pozdrawiam :-)
Dziś bym tego nie zrobił , ale wsześniej człowiek był młodszy i sprawniejszy ;-)
Co do powronania siły kobiet do mężczyzn to kompletna bzdura . Nie mamy średniowiecza , ze trzeba na wojnie kosmuś toporem głowę odcinać . Wojsko jest wyposażone w broń i środki do których nie potrzeba potężnej krzepy . Stare " mity " i kłótnie kto lepszy kobieta czy mężczyzna to kompletna bzdura - lepszy jest ten kto da radę wykonać lepiej zadanie - to jedyne co się liczy .
wszyscy jesteśmy ludźmi , z wielkim zróżnicowaniem ( dzięki Bogu ) i każdy z nas ma różne predyspozycje , które można w pasujący sposób wykorzystać .
Zreszta jak patrzę na " rórkowcow " na ulicach to raczej śmię wątpić czy taki " herkules " jest w stanie przejść 1km z własnym ciężarem na barkach ( a kobiet znam sporo , które są w stanie to zrobić bez problemu - np. Moja dobra koleżanka która uprawia narciarstwo alpejskie - potrafiłaby zakasaowac wielu mężczyzn swoją sprawnością i siłą )
Pozdrawiam :-)
Wy faceci nie rozumiecie czym była walka o równoprawienie
Kobiety chciały mieć takie same prawa jak i mężczyźni. Prawo do uczestniczenia w polityce, kształceniu się i pracowaniu zarobkowemu, jeśli ma się ochotę. Jednak kobiety nigdy nie będą tak silne jak mężczyźni, toteż do sporej części zawodów się nie nadają np. słyszał ktoś by kobietę zatrudniano jako górnika w kopalni? Fizjologii się nie przeskoczy.
To po co na siłę
wymuszac połowę wakatów na stanowiskach kierowniczych i w polityce? Jak kobiety są takie równe w tym co robią to powinny same dojść na takie stanowisko.
A nie, czekaj, wszystkie kobiety z najbogatszych list świata po prostu odziedziczyły spadek. Chyba tylko Radwańska jest sportsmenką :)
A nie, czekaj, wszystkie kobiety z najbogatszych list świata po prostu odziedziczyły spadek. Chyba tylko Radwańska jest sportsmenką :)
Wiedz co, jestem kobietą, pracuję zawodowo i ogarniam dom, mój mąż tak samo. Wkurzają mnie baby które z ciąży, porodu i sprzątania czy prasowania robią niewiadomo co. Wezcie się ogarnijcie, zrobienie prania czy ugotowanie obiadu rodzinie to nie jest nic ciężkiego czy niezwykłego, tak uważają te co za dużo czasu mają lub zwyczajnie nie potrafią tego dobrze zrobić i tyle w temacie...
Ja również nie wiem, o co niektórzy krzyczą z tym gotowaniem, praniem czy sprzątaniem. Byłem w związku kohabitacyjnym (mieszkanie razem bez ślubu), oboje pracowaliśmy, oboje też zajmowaliśmy się domem - również praniem, sprzątaniem i gotowaniem. Obowiązkami można się podzielić, to naprawdę nic strasznego. A gotowanie jest po prostu przyjemne, można robić to wspólnie i czerpać z tego radość, szczególnie jeśli ktoś jest łasuchem i lubi dobrze zjeść :)
To może ty urodzisz dziecko?
Faceci bawią się w wojenki, a kobiety muszą rodzić, utrzymywać dom, wychowywać dzieci także w warunkach wojennych. Jako cywile mają dużo gorzej niż mężczyźni, często gwałcone, poniewierane i ciężko pracujące by w każdych warunkach zapewnić życie swoim bliskim.A faceci mają zapewnione wyżywienie, leczenie itp.A jak zginą to są bohaterami. Może wreszcie zaczniesz liczyć się z kobietami, bo do piet im nie dorastasz.
I co się śmiejesz jak głupi do sera? Wiele kobiet utrzymuje dom, bo ich mężowie są do niczego albo je porzucili. Takimi "wspaniałymi" mężczyznami są Polacy, nie wszyscy oczywiście. Wśród moich koleżanek ojciec co drugiej porzucił jej matkę. I co, nie jest ci łyso? Dorośnij, dziecko, a potem się bierz za komentowanie życia dorosłych ludzi.
Jasne, słusznie robisz, ale kto ma nam teraz zagrozić? Rosja? A po co, skoro "nasz" rząd sam radośnie rozwala kraj? Niemcy? A po co, skoro gospodarczo i tak dominują i robią w Europie, co chcą? Inne kraje nie wchodzą w grę - Szwedzi raczej nie zrobią nam potopu :) Czesi ani Słowacy też raczej na nas nie napadną, bo i po co :) Ukraina? A kto ja wtedy będzie wspierał? Białoruś? Za bardzo chce do Europy, jej przywodca ma z nami świetne relacje. Może Litwa? Wolne żarty :)
To nie Trójmiasto.pl robi szum
tylko blondynka po studiach. Bardzo dobrze, że portal zamieścił list wraz z wyjaśnieniem prawnym - może będzie mniej "zaskoczonych" wezwaniem.
A tak poza tym to ja poza kwalifikacją przeszedłem również przeszkolenie wojskowe. Były to jedne z najlepszych wczasów jakie miałem w życiu. 6 tygodni zakwaterowania w byłych akademikach WAM w Łodzi wspólnie z pielęgniarkami na tym samym piętrze. Wszędzie jeździliśmy autokarem, na poligonie byliśmy raz (większość czasu przesiedzieliśmy w kantynie, w której można było kupić jedynie kiełbasę, chleb i wódkę) a 4 razy na strzelnicy. I jeszcze za wszystko zapłacili.
A tak poza tym to ja poza kwalifikacją przeszedłem również przeszkolenie wojskowe. Były to jedne z najlepszych wczasów jakie miałem w życiu. 6 tygodni zakwaterowania w byłych akademikach WAM w Łodzi wspólnie z pielęgniarkami na tym samym piętrze. Wszędzie jeździliśmy autokarem, na poligonie byliśmy raz (większość czasu przesiedzieliśmy w kantynie, w której można było kupić jedynie kiełbasę, chleb i wódkę) a 4 razy na strzelnicy. I jeszcze za wszystko zapłacili.
Bingo - KTO i PO CO? Rosja - a nie ma własnych zmartwień? Ukraina - za dobrze ma z nami jako partnerem (jedynym chyba poza USA)? Białoruś - uśmiecha się do nas bo chce do Europy? Litwa? Hahahahha, następny żart poproszę :) Czechy i Słowacja - hahahahahaha, dobry żart, polejcie piwa! :) Niemcy? Hahahahahaha, Tylko po co, skoro i tak dominują w Europie, a Polska robi, co zechcą? Szwecja? No tak, Szwecja zrobi nam POTOP, przypłyną aż do Kielc, gdy wskutek Globalnego Ocieplenia podniosą się wody :D :D
ojej trzeba pojsc do wojska odsluszyc panszczyzne?
ale jak szkole za darmo od panstwa pobieralas to bylo ok? wtedy przepisy i prawa konstytucyjne czlowieka sie zgadzaly? ale jak zrobic cos dla ojczyzny to łojesuu, jak oni smią, przeciez mam prace i swoje zycie.
Mialem takich w wojsku pod soba. Dramat, kaleki zyciowe nie potrafiace sie przystosowac do rzeczywistosci. Gotowi poderznac sobie zyly dla wiwatu w imie buntu przeciwko poborowi.
Jak sobie czlowiek skojarzy, ze takich kalek jest wiecej to autentycznie zaczyna sie zastanawiac nad sensem istnienia armii zlozoych z takich kalek, nad sensem wlasnej sluzby. Bo co z tego jak bedziesz dobrze wyszkolony skoro na pierwszych kilkunastu metrach frontu oberwiesz kulke w plecy od takiego wyemancypowanego typa z pokolenia Y?
Mialem takich w wojsku pod soba. Dramat, kaleki zyciowe nie potrafiace sie przystosowac do rzeczywistosci. Gotowi poderznac sobie zyly dla wiwatu w imie buntu przeciwko poborowi.
Jak sobie czlowiek skojarzy, ze takich kalek jest wiecej to autentycznie zaczyna sie zastanawiac nad sensem istnienia armii zlozoych z takich kalek, nad sensem wlasnej sluzby. Bo co z tego jak bedziesz dobrze wyszkolony skoro na pierwszych kilkunastu metrach frontu oberwiesz kulke w plecy od takiego wyemancypowanego typa z pokolenia Y?
" odsluszyc"
Brawo trepie potwierdziłeś to co wszyscy Ci co spotkali się z wojskiem wiedzą , że nie ma społeczności bardziej tępej jak trepy.
P.S.
trochę humoru:Kiedyś na studiach było szkolenie wojskowe prowadzili je wyjątkowo tępe trepy i taki jeden opowiada o czyszczeniu broni.Na sali wykładowej jeden student przegląda notatki z następnych zajęć z matematyki w tym momencie trep go pyta czym czyścimy karabin, student automatycznie odpowiada: logarytmem a trep na to: tak, też ale najlepiej wyciorem.
P.S.
trochę humoru:Kiedyś na studiach było szkolenie wojskowe prowadzili je wyjątkowo tępe trepy i taki jeden opowiada o czyszczeniu broni.Na sali wykładowej jeden student przegląda notatki z następnych zajęć z matematyki w tym momencie trep go pyta czym czyścimy karabin, student automatycznie odpowiada: logarytmem a trep na to: tak, też ale najlepiej wyciorem.
Nie zgadam się żę powołanie kobiety do wojska
"to bezsensowny żart" Bardo dużo kobiet służy w wielu armiach świata i często są o wiele lepszymi żołnierzami od mężczyzn. W niektórych państwach, kobiety stanowią wręcz bardzo poważną część sił zbrojnych. Czy Polak jest gorsza? Nie da rady?
Bez urazy. ale jak czytam że "Mam wielką ochotę stawić się tam w "małej czarnej", w szpilkach na wysokim obcasie i w żakiecie", to mam wrażenie że typowa blondi...
(oczywiście że blondynki są fajne i ok ) :)
Bez urazy. ale jak czytam że "Mam wielką ochotę stawić się tam w "małej czarnej", w szpilkach na wysokim obcasie i w żakiecie", to mam wrażenie że typowa blondi...
(oczywiście że blondynki są fajne i ok ) :)
Jakbyś nie zauważył
to w Polsce już od 9 lat nie ma obowiązkowego poboru do wojska. To na co ta "pani" dostała wezwanie to tzw. kwalifikacja wojskowa wykonywana na wypadek konfliktu zbrojnego, kiedy to wszyscy nadający się dostają odpowiednie powołania. I tak jest w większości państw na tym świecie. A wnioskując o jej inteligencji po poziomie wypowiedzi to nadaje się do wojska w 200%.
tylko, ze to jest bezsens bo badania lekarskie sie przedawniaja
Wiec jesli nie idziesz konkretnego roku do wojska, do sluzby sa one (te badania) tylko marnotrawieniem pieniedzy publicznych. Juz z pewnoscia tak jest jesli armia ma byc dla tych, ktorzy sami ja wybrali i wiedza w czym sie chca specjalizowac.
Bo kazda galaz militarna wymaga innego przygotowania wiec i badań na starcie.
Bo kazda galaz militarna wymaga innego przygotowania wiec i badań na starcie.
No tak, najlepiej robić selekcję
w dniu wybuchu wojny. Wezwać kilkaset tysięcy ludzi i sprawdzać czy się nadają czy nie. Poza tym po Twoim wpisie widać, że kompletnie nie masz pojęcia o czym piszesz ("kazda galaz militarna wymaga innego przygotowania wiec i badań na starcie"). Te badania są po to aby ogólnie stwierdzić czy się w ogóle nadajesz aby służyć w wojsku a nie czy możesz latać odrzutowcem albo pływać na okręcie podwodnym. Co do aktualności stanu zdrowia - to jest Twój interes aby w razie jego zmiany zawiadomić WKU i przejść ponowną ocenę. Co do zasadności - po co w ogóle kupujemy sprzęt wojskowy i prowadzimy ćwiczenia w okresie pokoju, przecież można wszystko załatwić jakby dopiero zaczynało się źle dziać.
To takie ogólne badania, by odsiać tych, którzy już w wieku tych 18 lat, bo tyle się ma w wypadku panów.
Kompletnie nie nadają się do wojska i nigdy nie będą nadawali. A potem? Jeśli się okaże, że była kategoria A i zdrowy jak koń umięśniony mężczyzna np. uczący się w technikum gastronomicznym, ale teraz przed nimi stoi lekko otyły piekarz to dostanie przydział na tyłach np. w kuchni polowej.
Jeśli okaże się, że inny niegdyś 18-letni facet teraz jest 40 letnim inżynierem budownictwa to trafi do oddziału wojsk inżynieryjnych, które też raczej działają w drugiej linii.
A psycholodzy też potrzebni nawet w czasie pokoju. Mają za zadanie pomagać z radzeniem sobie ze stratą kolegi z oddziału, kalectwem, stresem itp.
Jeśli okaże się, że inny niegdyś 18-letni facet teraz jest 40 letnim inżynierem budownictwa to trafi do oddziału wojsk inżynieryjnych, które też raczej działają w drugiej linii.
A psycholodzy też potrzebni nawet w czasie pokoju. Mają za zadanie pomagać z radzeniem sobie ze stratą kolegi z oddziału, kalectwem, stresem itp.
Podziwiam trojmiesto.pl....
....że umieszcza taki artykuł. Co w tym dziwnego, skoro przepisy mówią, że może być powołana, bo posiada kwalifikacje przydatne w wojsku to....należy założyć "małą czarną" i potuptać na komisję. Nie widzę gdzie tam straszą, grożą i ostrzegają, po prostu przytaczają podstawę prawną.
Już same brednie ojca założyciela tej "nauki" mówią o niej bardzo wiele.
Freud jako dzieciak miał fantazje sexualne ze swoją matką w roli głównej i co głosi psychologia? Że Freud to po*$# ? Nie! Że dotyczy to ogółu populacji!
Polecam też "Test Kocha" czyli interpretacja cech psych. badanego na podstawie tego... jak narysował drzewko xD
Polecam też "Test Kocha" czyli interpretacja cech psych. badanego na podstawie tego... jak narysował drzewko xD
"Obowiązkowa służba wojskowa" to nie to samo co kwalifikacja
Dadzą tej Pani książeczkę, zbadają wzrok i po krzyku. Ona po prostu pobiegła do gazety nierozmiejąc wezwania.
PS. A co do obowiązkowej służby to może i ją zawiesili, jak szkolenie długotrwałe, ale krótkie szkolenia rezerwistów odbywają się co roku i po 50 tys. ludzi dostaje wezwania w skali kraju.
PS. A co do obowiązkowej służby to może i ją zawiesili, jak szkolenie długotrwałe, ale krótkie szkolenia rezerwistów odbywają się co roku i po 50 tys. ludzi dostaje wezwania w skali kraju.
GimbazaRuleS
muszą się pojawić panie urodzone w latach 1993-1998, posiadające kwalifikacje przydatne do czynnej służby wojskowej, ALE TAKŻE kobiety pobierające naukę w celu uzyskania tych kwalifikacji, które w roku szkolnym lub akademickim 2016/2017 kończą naukę w szkołach lub uczelniach medycznych i weterynaryjnych oraz na kierunkach psychologicznych.
Droga Pani...
Mając lat 27 i studiując, powinno się posiadać pewien dość ciekawy organ, zużywający nawet 20% energii ciała, mimo, że z reguły waży zaledwie jego 2%. Co ciekawe, okazuje się, że w niektórych przypadkach ta energia jest marnowana. Wezwanie na kwalifikację otrzymują praktycznie wszystkie osoby kończące studia lekarskie (jakiekolwiek) bez względu na wiek. Tak więc zamiast kpić i szpanować małą czarną i szpilkami - proponuję zacząć używać tego czegoś, co mieści się między uszami w tzw. czaszce. No, chyba, że blondynka - to przepraszam.
wiedza nie boli
Brak przysposobienia wojskowego,brak wiedzy na temat zagadnień obronności to wszystko powoduje ,ze kobitka 27 lenia, nie wie jakie specjalności kobiet mogą podlegać służbie wojskowej.Powinna też wiedzieć ,ze będąc posiadaczem dobrego samochodu terenowego może też otrzymać przydział mobilizacyjny na ten pojazd zaleceniem dbania o jego stan techniczny, który to stan może być okresowo sprawdzany przez WKU.
kobeta pisze, zamist śię dziwić
to wypadało by sprawdzić że kobiety po niektórych studiach jak medycyna czy psychologia też podlegają komisji wojskowej i w razie W idą do wojska, tutaj chodzi tylko o wydanie kategorii i książeczki wojskowej, ale baba nie wie o co chodzi i pisze dyrdymały a trójmiasto pl te bzdety powiela!
Zdziwiona
Dlaczego taka zdziwiona. Nie dostała powołania do armii tylko na kwalifikację wojskową. Niech czyta ze zrozumieniem, a nie robi zamieszanie.
Taka wykształcona a nierozgarnięta.
A poza tym panie tak bardzo chcą równouprawnienia więc o co chodzi.
Kobiety chcą koniecznie robić to samo co mężczyźni a nawet zastąpić facetów
w każdej dziedzinie koniecznie udowadniając, że są lepsze więc w czym problem.
A jak narazie to to równouprawnienie jest tylko w jedną stronę.
Jak na wojnę to facet potrzebny, ale jak trzeba obiad zrobić to jest równouprawnienie i też facet powinien się w tym wykazać.
To więc jest to równouprawnienie, czy jest tylko wtedy, kiedy kobiecie
pasuje
Taka wykształcona a nierozgarnięta.
A poza tym panie tak bardzo chcą równouprawnienia więc o co chodzi.
Kobiety chcą koniecznie robić to samo co mężczyźni a nawet zastąpić facetów
w każdej dziedzinie koniecznie udowadniając, że są lepsze więc w czym problem.
A jak narazie to to równouprawnienie jest tylko w jedną stronę.
Jak na wojnę to facet potrzebny, ale jak trzeba obiad zrobić to jest równouprawnienie i też facet powinien się w tym wykazać.
To więc jest to równouprawnienie, czy jest tylko wtedy, kiedy kobiecie
pasuje
Bo to jak to jest. Do wojska iść nie musza. Pracować mogą o 5 lat krócej. Żyją średnio 7-8 lat dłużej. Mowa oczywiscie o Panach
No to jak to jest w końcu. Do wojska iść nie musza. Pracować mogą o 5 lat krócej. Żyją średnio 7-8 lat dłużej. Przy sprawach rozwodowych w 95% przysługuje im prawo do opieki nad dziećmi. No to przynajmniej o 5% mogą mniej zarabiać. O kim mowa?
Wstyd
Podczas ostatniego roku studiów medycznych stawiłam się przed komisją wojskową- na roku żadna dziewczyna nie robiła z tego afery ani z tego nie szydziła. Wręcz przeciwnie- pozostała duma, że kończymy studia, które wojsko uważa za potrzebne w służbie krajowi. Smutne, że autorka artykułu nie ma świadomości obowiązującego prawa a na dodatek to wyśmiewa. Oby taki psycholog nigdy nie miał do czynienia z żołnierzami biorącymi czynny udział w walce.
Pani Aniu!
Kwalifikacja to nic strasznego. Po prostu przejdzie pani podstawowe badania lekarskie i rozmowę z oficerem. Dostanie też pani przydzieloną kategorię tzn. CO Z PANIĄ ZROBIĄ W RAZIE KONFLIKTU i fajną książeczkę którą można się posługiwać zamiast dowodu. I tutaj radzę uważać ponieważ w niektórych zawodach patrzą na kategorię.
KWALIFIKACJA TO NIE POBÓR!
KWALIFIKACJA TO NIE POBÓR!
Pani ma lekko mówiąc niepoukładane w głowie w zakresie obowiązków obywatela wobec państwa.
Kolejna pacyfistka, która uważa że wojsko jest złe bo agresywne, a broń jest dla terrorystów i służy do przemocy. O honorze, ojczyźnie, obowiązku obrony kraju, granic i mobilizacji, szacunku dla oręża i historii oraz wojskowości i roli wojska nie słyszała nic. O służbie kobiet w czasie wojny również. Pani brzydzi się broni - ale, gdy ktoś będzie nastawał na jej życie czy wolność seksualną w te pędy zadzwoni by wezwać kogoś uzbrojonego, kto spuści łomot oprawcy, choćby miał użyć broni i o zgrozo - zabić. Taka hipokryzja. Szanowna Pani - Pani wypociny są żenujące. Proszę grzeczne iść i spełnić swój obowiązek wobec kraju, który zapewnia Pani miejsce do życia i względne bezpieczeństwo. Kraju, który pozwolił skończyć szkołę i studia zapewne z pieniędzy podatników i oferuje służbę zdrowia i inne d*perele, za które zginęli nasi dziadkowie i ojcowie.
Kobiety dostaja powołanie do wojska od kilkudziesieciu lat i nikt z tego afery nierobi jak ona natym portalu
Mam nadzieje ze komisja przeczyta to co napisała na tym portalu i jej do wojska nie powoła bo idiotki mogą tylko szkody narobić!!
Ankieta jest zmanipulowana bo niema opcja :
tak jest równo uprawnienie i powinny isc do wojska!!
Jest wiele krajów gdzie powołanie do czynnej służby jest obowiązkowe dla kobiet.
Gdyby miał chcoc troche rozumu to by wiedziała ze to tylko zwykłe okreslenie stanu zdrowia i rejestracja na wypadek wojny
,ale ona to najpierw wpadła w szał a potem sobie przeczytała informacje na portalu I ona jest psychologiem??? hahaha dla kogo chyba dl krówek w weterynarii :)
Taki nędzny jest właśnie poziom kształcenia na studiach!!
Ankieta jest zmanipulowana bo niema opcja :
tak jest równo uprawnienie i powinny isc do wojska!!
Jest wiele krajów gdzie powołanie do czynnej służby jest obowiązkowe dla kobiet.
Gdyby miał chcoc troche rozumu to by wiedziała ze to tylko zwykłe okreslenie stanu zdrowia i rejestracja na wypadek wojny
,ale ona to najpierw wpadła w szał a potem sobie przeczytała informacje na portalu I ona jest psychologiem??? hahaha dla kogo chyba dl krówek w weterynarii :)
Taki nędzny jest właśnie poziom kształcenia na studiach!!
Kilka lat temu tez byłam na komisji wojskowej, dostałam kat. ksiazeczke wojskowa oraz kartę mobilizacyjna ( która po kilku latach musiałam zdać bo zmieniły się przepisy ). Istniała możliwość odbycia 3 miesięcznej służby dla chętnych ale suma Summarum okazało się ze nie ma pieniedzy na szkolenie kobiet. Pozdraiam
takie prawo
Z nadania przydziałów mobilizacyjnych wyklucza się:
są niezdolni do czynnej służby wojskowej w czasie pokoju albo są uznani, ze względu na stan zdrowia, za czasowo niezdolnych do czynnej służby wojskowej;
sprawują bezpośrednią opiekę nad członkiem rodziny, wspólnie z nim zamieszkałym, który nie ukończył szesnastego roku życia lub został uznany za całkowicie niezdolnego do pracy i do samodzielnej egzystencji, albo który ukończył siedemdziesiąty piąty rok życia, jeżeli nie ma innego pełnoletniego członka rodziny bliższego lub równego stopniem pokrewieństwa obowiązanego do sprawowania tej opieki, albo ze względu na obowiązek sprawowania opieki wynikający z prawomocnego orzeczenia sądu;
odbywają karę pozbawienia wolności, w tym również karę zastępczą, albo wobec których zarządzono wykonanie takiej kary;
są tymczasowo aresztowani;
odbyli służbę zastępczą;
są reklamowani od obowiązku pełnienia czynnej służby wojskowej w razie ogłoszenia mobilizacji i w czasie wojny;
na stałe zamieszkują za granicą kraju;
samotnie wychowują dzieci w wieku do lat 16.
są niezdolni do czynnej służby wojskowej w czasie pokoju albo są uznani, ze względu na stan zdrowia, za czasowo niezdolnych do czynnej służby wojskowej;
sprawują bezpośrednią opiekę nad członkiem rodziny, wspólnie z nim zamieszkałym, który nie ukończył szesnastego roku życia lub został uznany za całkowicie niezdolnego do pracy i do samodzielnej egzystencji, albo który ukończył siedemdziesiąty piąty rok życia, jeżeli nie ma innego pełnoletniego członka rodziny bliższego lub równego stopniem pokrewieństwa obowiązanego do sprawowania tej opieki, albo ze względu na obowiązek sprawowania opieki wynikający z prawomocnego orzeczenia sądu;
odbywają karę pozbawienia wolności, w tym również karę zastępczą, albo wobec których zarządzono wykonanie takiej kary;
są tymczasowo aresztowani;
odbyli służbę zastępczą;
są reklamowani od obowiązku pełnienia czynnej służby wojskowej w razie ogłoszenia mobilizacji i w czasie wojny;
na stałe zamieszkują za granicą kraju;
samotnie wychowują dzieci w wieku do lat 16.
potrzebny psycholog od zaraz
Może już ktoś pomyślał o tym samym co ja we wcześniejszych komentarzach ale najbardziej prawdopodobnym powodem jest to ze Antoś potrzebuje psychologa bez teczek i znajomości by go zdiagnozował co mu naprawdę dolega bo już sam się sie przestraszył co pie..pszy od rzeczy i szuka pomocy-leczenia.
prawdziwa wojna
Teraz prosze sobie wyobrazic co czuja matki synow wzywanych do armii w kraju gdzie trwa prawdziwa wojna ..
A w sasiednim naszym kraju wlasnie tak m jest - codziennie gina ludzie.
Jednak my slepi i glusi , zyjemy sobie spokojnie w naszym ciepelku ..
Pomóc ? Takiego ...
pozdr rus trolli ;-)
A w sasiednim naszym kraju wlasnie tak m jest - codziennie gina ludzie.
Jednak my slepi i glusi , zyjemy sobie spokojnie w naszym ciepelku ..
Pomóc ? Takiego ...
pozdr rus trolli ;-)
"mała czarna"
"Mam wielką ochotę stawić się tam w "małej czarnej", w szpilkach na wysokim obcasie i w żakiecie." Pani jak widać nie potrzebna komisja, bo już sama dobrze wie jaką będzie pełnić funkcję w wojsku. Nie wiem jak teraz ale kiedyś się mówiło na nie "koszarówki" hahaha
Antoni ma zapewne plan aby utworzyć cały szwadron takich, w czasie pokoju będą trenować na naszych, a w czasie wojny będą odwracać uwagę przeciwnika od działań naszej armii! I to jest dywersja :D
Antoni ma zapewne plan aby utworzyć cały szwadron takich, w czasie pokoju będą trenować na naszych, a w czasie wojny będą odwracać uwagę przeciwnika od działań naszej armii! I to jest dywersja :D
"Kto nie chce utrzymywać własnej armii, będzie musiał opłacać obcą..."
Radzę zastanowić się nad powyższym powiedzeniem. Historia się nie skończyła, a dzieje Europy dowodzą, że masowe rzezie są tu normą, tak że jeśli ktoś nie chce się bronić, niech później się nie dziwi rzeziom, gwałtom (na kobietach i dzieciach), rabunkom, podpalaniu miast, deportacjom, degeneracji, zniszczeniom i upadkiem cywilizacji...
Ps. Autorka trochę się ośmieszyła, natomiast portal Trójmiasto.pl nie powinien chyba upubliczniać zdjęć dokumentu wezwania... zatraciliście instynkt samozachowawczy? Zdegenerowana FR jest 120km stąd...
Ps. Autorka trochę się ośmieszyła, natomiast portal Trójmiasto.pl nie powinien chyba upubliczniać zdjęć dokumentu wezwania... zatraciliście instynkt samozachowawczy? Zdegenerowana FR jest 120km stąd...
WildChicken..macice które powstały z kolan
obronią też i tych złych mężczyzn którym się serce raduje.Dokonają tego razem z rezerwistami WOT i resztkami rozpadającego się Wojska Polskiego.I co się dziwić że ludzie głupieją w panice i ganiają do dziennikarzy dostając tego typu urzędowe wezwania?Stań na wprost feministek z hasłem dla was tylko dzieci kościół i kuchnia a na miesięcznicy z hasłem precz dla kłamstwa smoleńskiego i przed oenerowcami z hasełkiem narodowca wal z gumowca i zobaczymy jaki z ciebie bohater..a i tak to jest nic naprzeciw tego co ludziom podpowiada wyobraźnia na temat wojny i jak ich myśl o niej przeraża
A co ty panienko sobie myślisz ze mieszkasz pracujesz w naszym pięknym kraju zadaszenia nasz chleb a kiedy ewentualnie wybuchnie jakąś wojna to dasz sobie nogę z kraju i niech inni się martwią. Ktoś inny ma za ciebie karku nastawiać a ty co. Kiedyś to można było spanikowac ja tydzień po komisji byłem już w kamaszach w WOSS Piła. To były czasy a nie teraz. 2 lata obowiązkowej służby. A nie teraz chłopakiem w rurach z żelem na główce. Bohaterowie a jak coś się dzieje lecą do cycusia mamusi. Żal ze są tacy ludzie którzy nie chcą bronić naszego kraju. Zachowują się jak ciałach z Syrii tam wojna a oni uciekają to kto ma im wyzwolić ten kraj?
troche rozumu.
Ty jego nawet trochę nie masz,klepiesz ten marny tekst propagandy pisuarowskiej na polecenie plaszczaka i robisz z siebie tylko idiotę.Karnowski tak jak inni prezydenci miast musi to czynić bo do tego zmusza go ustawa o obronności i polecenia w tej materii płynące z MON w obecnej sytuacji od szalonego antka.
w razie "W"
jak widać w naszym demokratyczno wykształconym społeczeństwie wszystko niech robią "inni", w razie "w" autostrada na "Brukselę" i co mnie to obchodzi ... wychowanie w kulturze sweet foci, być, mieć, jest fun, jest zabawa robi swoje ... żałosne do czego doszło, Francja 1940 oto co nas czeka ....
Niektórzy zamiast pójść do psychologa idą na psychologię...
Kwalifikacja czyli de facto komisja wojskowa to nic innego jak podział potencjalnego mięsa armatniego na przydatne wojsku kategorie do przemiału...
Najpopularniejsze kategorie, to te do trzymania giwery lub apteczki. Ciebie politycy wyślą w Kanadzie i okop na odstrzał, a sami ewakuacja za Odrę lub do bunkra...
Ale naiwnych nafaszerowany pięknymi frazesami o potrzebie i obowiazku coraz mniej...
Najpopularniejsze kategorie, to te do trzymania giwery lub apteczki. Ciebie politycy wyślą w Kanadzie i okop na odstrzał, a sami ewakuacja za Odrę lub do bunkra...
Ale naiwnych nafaszerowany pięknymi frazesami o potrzebie i obowiazku coraz mniej...
Walczyc o Ojczyzne to zaszczyt.
Mam nadzieje ze na czele beda stac wszyscy rzadzacy i jako pierwsi beda chronic swoj narod.
Wkurzajace i niesprawiedliwe jest to ze tysiace ludzi ma ginac na polu walki, a wielkie zady siedza za biurkami i tylko wydaja rozkazy co kto kiedy i jak ma zrobic.
Jak wszyscy to wszyscy!.
Kiedys to przywodca pierwszy rwal sie do bitwy, stal w pierwszym rzedzie. Teraz zaslaniaja sie zwylkymi ludzmi, nie wysciubia nosa ze swojej norki i udaja wielkich bohaterow.
Wstyd
Mam nadzieje ze na czele beda stac wszyscy rzadzacy i jako pierwsi beda chronic swoj narod.
Wkurzajace i niesprawiedliwe jest to ze tysiace ludzi ma ginac na polu walki, a wielkie zady siedza za biurkami i tylko wydaja rozkazy co kto kiedy i jak ma zrobic.
Jak wszyscy to wszyscy!.
Kiedys to przywodca pierwszy rwal sie do bitwy, stal w pierwszym rzedzie. Teraz zaslaniaja sie zwylkymi ludzmi, nie wysciubia nosa ze swojej norki i udaja wielkich bohaterow.
Wstyd
umiesz czytać !?
(...)ale także kobiety pobierające naukę w celu uzyskania tych kwalifikacji, które w roku szkolnym lub akademickim 2016/2017 kończą naukę w szkołach lub uczelniach medycznych i weterynaryjnych oraz na kierunkach psychologicznych.
Nasza czytelniczka w tym roku kończy studia psychologiczne, więc spełnia to kryterium.
Nasza czytelniczka w tym roku kończy studia psychologiczne, więc spełnia to kryterium.
Eh, dziewczynka życia nie zna..
"Mam wielką ochotę stawić się tam w "małej czarnej", w szpilkach na wysokim obcasie i w żakiecie. Zdziwionym panom z komisji zapowiem, że jak widać uwielbiam siedzieć w okopach" - jakby była facetem, to może mała czarna zrobiłaby tam jakieś wrażenie, a zwykłych cwaniaków to oni tam przerabiają na co dzień (choć dzisiaj to pewnie i tak już nie to samo co za czasów zasadniczej). Pomijam to, że z tego co pamiętam, to na Obywatelskiej pracują głównie kobiety. Dostanie dziewucha kartę mobilizacyjną, nikt jej nie będzie pytał o jej pogląd na tę sprawę i na tym się jej przygoda z wojskiem pewnie skończy. No i młodą muszę oświecić - nikt tu nie żartuje,proponuję dorosnąć i zapoznać się z przepisami, zanim się zacznie żalić w prasie.
Ja równiez otrzymałam wezwanie na komisję
Ja również otrzymałam wezwanie na komisję. Zadałam sobie trudu i zadzwoniłam pod podany na piśmie numer. Miły Pan poinformował mnie, że od 3 lat (czyli wcale nie Macierewicz lecz PO) zmieniły interpretację przepisów. Dawniej wezwania otrzymywali absolwenci lub studenci 5 roku: medycyny, weterynarii oraz psychologii studiów dziennych. Obecnie wezwania otrzymują również osoby kończące studia w trybie zaocznym. Dla mnie jest to jakieś kuriozum. Nie mam ochoty na służbę w wojsku. Pusty śmiech mnie ogarnął gdy Pan z którym rozmawiałam poinformował, że w roku ubiegłym na komisji stawali razem mama (52 lata po psychologii) wraz z synem (19 lat)!ŻĘNADA! Czy szykujemy się na wojnę?!!!!
Haha to samo sie tyczy mezczyz gdy maja wychowac niepelnosprawne dziecko.
Wymiekaja ci silni faceci i uciekaja gdzie pieprz rosnie. Rownouprawnienie?
Ok ty zostajesz w domu, zajmujesz sie wszystkim czym twoja kobieta do tej pory + idziesz do roboty, a zona w tym czasie wroci z pracy klapnie na fotel obejzy telewizje, naskoczy na ciebie pare razy ze jest glosno a ona zmeczona, potem pojdzie na piwo z kolezankami, a ty w tym czasie ogarnij wszystko. Pojdz spac o 20 wstan w nocy kilkanascie razy do dzieci, obudz sie o 5 i szykuj do roboty..i tak w kolo macieju.
No co rownouprawnienie to rownouprawnienie
Wymiekaja ci silni faceci i uciekaja gdzie pieprz rosnie. Rownouprawnienie?
Ok ty zostajesz w domu, zajmujesz sie wszystkim czym twoja kobieta do tej pory + idziesz do roboty, a zona w tym czasie wroci z pracy klapnie na fotel obejzy telewizje, naskoczy na ciebie pare razy ze jest glosno a ona zmeczona, potem pojdzie na piwo z kolezankami, a ty w tym czasie ogarnij wszystko. Pojdz spac o 20 wstan w nocy kilkanascie razy do dzieci, obudz sie o 5 i szykuj do roboty..i tak w kolo macieju.
No co rownouprawnienie to rownouprawnienie
dziewczyny - ale tak szczerze - jestescie feministkami tylko kiedy wam pasuje co?:))
jak chodzi o wojsko wiek emerytalny czy sprawy miedzyludzkie (łagodniejsze traktowanie wnoszenie mebli na 4 pietro, ustepowanie miejsca itd) itp to juz znajdziecie jakies seksistowskie wytlumaczenie dlaczego nalezy wam sie inne traktowanie z powodu płci:)))
ale bez spiny - rozumiem - przeciez jestescie tylko ludzmi - nikt nie obiecywal ze bedziecie uczciwie i konsekwetnie podchodzic do tematu
co wyszarpiecie to wasze nie?:)))
ale bez spiny - rozumiem - przeciez jestescie tylko ludzmi - nikt nie obiecywal ze bedziecie uczciwie i konsekwetnie podchodzic do tematu
co wyszarpiecie to wasze nie?:)))
kwalifikacja wojskowa
cytat z filmu KOGEL MOGEL "... jak one na te studia się dostają?", miła pani, niech pani najpierw zapozna się z pojęciem "kwalifikacja wojskowa", a później pisze na forum. Gdybym musiał, a nie muszę, to nie chciałbym się u takiej psycholożki leczyć. Mimo wszystko, życzę powodzenia.
Dobrze wiedza, ze nadchodzi III WS. A ze koncza im sie zasoby facetow w NATO, wiec teraz chca przerabiac kobiety ma mieso. Cieszcie sie Polki - bedziecie bronic amerykanskiej "wolnosci i demokracji", a jak sie z tym nie zgadzacie to zaliczycie kule w leb za niewykonywnaie rozkazow.
Sk..ysyny, po prostu sku..ysyny.
Sk..ysyny, po prostu sku..ysyny.
a ja mam gdzieś obronę ojczyzny
właśnie mój mąż złamał nogę będąc w pracy ( wykładowca) w sobotę na uczelni, a ZUS odmówił zapłaty za L4 ( 4 miesiące będzie na zwolnieniu, kilka operacji),
nie uznał wypadku, nie zapłaci wypadkowego,
bo napisał, że "praca nauczyciel akademickiego trwa od poniedziałku do piątku", wszak studenci zaoczni uczą się z nagrań.
Taką ojczyznę mam bronić?
p.s. wiem, że w sądzie i tak wygram,ale to trwa a mąż wnosi ponad połowę do budżetu rodziny i na życie trzeba teraz wziąć kredyt.
nie uznał wypadku, nie zapłaci wypadkowego,
bo napisał, że "praca nauczyciel akademickiego trwa od poniedziałku do piątku", wszak studenci zaoczni uczą się z nagrań.
Taką ojczyznę mam bronić?
p.s. wiem, że w sądzie i tak wygram,ale to trwa a mąż wnosi ponad połowę do budżetu rodziny i na życie trzeba teraz wziąć kredyt.
to nic nowego
Jestem po szkole medycznej i już kartę powołań mi zabrano. Ale od zawsze kobiety dostawały książeczki wojskowe z przydziałem . Jeździłam nawet na szkolenia. Żebyś nie była guła w czasie zagrożenia i wiedziała gdzie i kiedy. A na wojnie psycholodzy też są potrzebni , tak jak pielęgniarka , lekarka czy sekretarka. Na komisji mała czarna nie zrobi żadnego wrażenia tylko będziesz miała kłopot ze zdjęciem do badania ( jeśli to nadal tak wygląda - do bielizny) . A na szkoleniu dostaniesz wdzianko którego nie byłam w stanie podnieść . Wydający mnie pocieszył - niech pani poczeka jak namoknie....
W tych czasach psycholog na wojnie bedzie najbardziej potrzebna osoba, wszak chlopow mamy teraz jakby z waty cukrowej zrobieni. Slodcy az do bolu, ladnie wygladajacy, mieciutcy na zewnarz i wewnatrz, na chudej nozce stojacy. Grzywa piekna do gory czy w bok zaczesana, nazelowana, telefon w chudych lapinkach i pstrykaja sobie milion zdjec na profilowe.
Ot takich obroncow bedziemy mieli co szybciej w spodnio-pieluchy narobia niz mundur zaloza.
Kobiety tyraja od rana do nocy a to w pracy a to w domu...silniejsze sa psychicznie od tych wszystkich chlopcow dzis
Ot takich obroncow bedziemy mieli co szybciej w spodnio-pieluchy narobia niz mundur zaloza.
Kobiety tyraja od rana do nocy a to w pracy a to w domu...silniejsze sa psychicznie od tych wszystkich chlopcow dzis
mało wiesz, mało czytasz, buta i zarozumiałość
te "chłopy" męskie, wracają z wojny chorzy psychicznie w większości i żyją resztę życia na zasiłkach ( jak wielu "prawdziwych żołnierzy" w USA) --
poczytaj o skutkach u ówczesnych "dziarskich" żołnierzy po pierwszej wojnie, drugiej, o Wietnamie, o Iraku, o byłej Jugosławii, itp. .....
poczytaj pamiętniki tych ludzi- jest tego mnóstwo wydane - włos się jeży.
W okopach nie ma ateistów.
no i na margnesie, to te tyrające kobiety wychowują tak synów
poczytaj o skutkach u ówczesnych "dziarskich" żołnierzy po pierwszej wojnie, drugiej, o Wietnamie, o Iraku, o byłej Jugosławii, itp. .....
poczytaj pamiętniki tych ludzi- jest tego mnóstwo wydane - włos się jeży.
W okopach nie ma ateistów.
no i na margnesie, to te tyrające kobiety wychowują tak synów
a jak ty środkowy europejczyku
spoglądasz z góry na robotników z Ukrainy to jest ok?Wszędzie są tacy ...a z drugiej strony każdy nie tylko Polak za granicą powinien pamiętać że..jak nas widzą tak nas piszą i myślę że ty mało wiesz...co Polak potrafi nawywijać tam ale też większość to dobrzy pracowici i ogarnięci ludzie
Skąd bierzecie te newsy?
Skończyłam psychologię 10lat temu i już wtedy moje koleżanki z roku dostawały wezwania do kwalifikacji wojskowej tuż przed otrzymaniem dyplomu psychologa, więc o co ten "krzyk" ? Mnie to osobiście nie dotyczyło, ponieważ przed studiami psychologicznymi miałam roczną przygodę z wojskiem, więc i tak już byłam przeniesiona do rezerwy. Osobiście zgadzam się z niektórymi, że jakkolwiek kobiety fizycznie są słabsze i biologii się nie przeskoczy to podstawowe szkolenie przydałoby się wszystkim. Mimo, że kobieta-żołnierz to nie moja bajka, to jednak cenię sobie nabyte umiejętności- chociażby posługiwanie się bronią. Nigdy nie wiadomo co nam życie przyniesie...
Punk i wojska nie lubi? W rzeczywistości post-apo, która NADCHODZI WIELKIMI KROKAMI, umiejętności nabyte w wojsku się przydadzą... Można nie lubić rozkazów i narzuconej dyscypliny, służenia komuś - też mam zadatki na "anarchola" więc rozumiem - ale ciężko nie lubić UMIEJĘTNOŚCI, które można tam nabyć. Wiedza jak walczyć, jak konserwować broń, jak zdobyć pożywienie, jak obozować w lesie, jak rozpalić ogień, jak się poruszać w terenie używając kompasu i mapy (i innymi metodami, np. wg punktów orientacyjnych na Ziemi, Gwiazdy Polarnej oraz pozycji Słońca i Księżyca), jak dawać i odbierać sygnały różnymi sposobami (Alfabet Morse'a itd.) - to naprawdę cenna rzecz.
Tak czy inaczej - oipunkowe pozdrowienia dla Pancura! Roczniki urodzone w latach 1970x powinny trzymać się razem. Ja bardziej oi-punkowy z łysą glacą (trochę skinol, ale zdecydowanie NIE naziol - nazi won, niszcz nazizm) więc Oi!
Tak czy inaczej - oipunkowe pozdrowienia dla Pancura! Roczniki urodzone w latach 1970x powinny trzymać się razem. Ja bardziej oi-punkowy z łysą glacą (trochę skinol, ale zdecydowanie NIE naziol - nazi won, niszcz nazizm) więc Oi!
Zgadzam się bracie! Ognisko w środku lasu, woda ze strumyka (odfiltrowana i przegotowana), orientacja w terenie, podstawowe umiejętności pozyskania pożywienia, do tego motocykl i minimum bagażu - coś pięknego... Nie zamieniłbym tego na nudne życie w WIELKIM MIEŚCIE, pracę w korporacji czy za kasą... Szkolenie wojskowe można potraktować jak darmową szkołę takich rzeczy, za które na kursach surwiwalu trzeba płacić grube pieniądze.
Dodajmy że osoba, której przekonania nie pozwalają walczyć, może ubiegać się o służbę zastępczą. Nie wiem szczerze mówiąc, czy psycholog w wojsku w ogóle ma coś wspólnego z walką, czy jest traktowany po prostu jako specjalista od swojej dziedziny, ale pewnie i tak można prosić o służbę zastępczą np. w szpitalu czy w policji - ciężko odmówić służby w policji, to świetna robota, a przeciwko niej mógłby być chyba tylko kibol skandujący "ChWDP" czy "JP 100%".
>>ale może się tego spodziewać, gdy wybuchnie konflikt zbrojny, w którym Polska będzie brała udział na szeroką skalę.
A wy możecie się spodziewać, że w przypadku konfliktu, wypnę się na państwo, które wypina się na mnie na co dzień. I wiecie co? Będę zachęcał (w internecie) żeby inni zrobili to samo!
Na 100% nie wezmę udziału w żadnej wojnie wywołanej przez nieodpowiedzialną politykę Polski (a obecna odpowiedzialna nie jest!) czy przez mianowanie np. ministrem obrony narodowej człowieka chorego psychicznie - na dodatek utrzymującego kontakty z agentami Rosji (T. Piątek o tym sporo pisał).
Jeżeli to byłaby wojna obronna - porządnie się zastanowię, czy zabrać rodzinę i uciekać, czy zostać. Nie będę zbyt chętnie umierać za kraj, który tak mnie traktuje.
Patriotyzm możecie wsadzić sobie gdzieś - to obecnie żałosna, bzdurna postawa - skompromitowana przez wszystkich kiboli i inne tego typu żałosne środowiska.
Polska to słabe miejsce do życia i poważnie rozważam rozwód z Polską. Chyba wolę, żeby moje dziecko było skandynawem. Zero sentymentów dla tej śmiesznej republiki bananowej.
A wy możecie się spodziewać, że w przypadku konfliktu, wypnę się na państwo, które wypina się na mnie na co dzień. I wiecie co? Będę zachęcał (w internecie) żeby inni zrobili to samo!
Na 100% nie wezmę udziału w żadnej wojnie wywołanej przez nieodpowiedzialną politykę Polski (a obecna odpowiedzialna nie jest!) czy przez mianowanie np. ministrem obrony narodowej człowieka chorego psychicznie - na dodatek utrzymującego kontakty z agentami Rosji (T. Piątek o tym sporo pisał).
Jeżeli to byłaby wojna obronna - porządnie się zastanowię, czy zabrać rodzinę i uciekać, czy zostać. Nie będę zbyt chętnie umierać za kraj, który tak mnie traktuje.
Patriotyzm możecie wsadzić sobie gdzieś - to obecnie żałosna, bzdurna postawa - skompromitowana przez wszystkich kiboli i inne tego typu żałosne środowiska.
Polska to słabe miejsce do życia i poważnie rozważam rozwód z Polską. Chyba wolę, żeby moje dziecko było skandynawem. Zero sentymentów dla tej śmiesznej republiki bananowej.
Polacy czekali 123 lata na wolna Polske.
Rozmemlali was jesli nie czujecie ,ze Polska to gniazdo rodzinne o ktore trzeba dbac i walczyc.Zgadza sie mozesz sobie wyjechac ,byc Skandynawem,zarabiac wiecej ale nie siej zlego ducha w narodzie .Nie oslabiaj ducha.Nie masz takiego prawa.-Polaku?Ps..Pis to nie patriotyzm.Pis to papierek patriotyczny od cukierka.
123 lata to minęło w 1918 roku i wtedy Polska odzyskała niepodległość dzięki sprzyjającej okoliczności wyniku wojny i wspaniałych ludzi.W II wojnie Niemcy a przede wszystkim dzicz sowiecka z bandytą Stalinem na czele wymordowali inteligencję polską a tuż po jej zakończeniu motłoch dokończył dzieła.Po upadku komuny jak dzisiaj widać dalej rządzi motłoch.
Kiedyś sztuki czytania ze zrozumieniem uczono w podstawówce a tu i studia za mało.
Po studiach a nie potrafi czytać ? Chociaż może się mylę, ale studia do czegoś zobowiązują. Reklamę panienka dla swoich wykładowców zrobiła przednią. Na druku są podstawy prawne. Tylko przeczytać i sprawdzić. Takie proste. ale tu studia to za mało.
Czytając ten artykół włos się na głowie jeży. Ludzie nie mają bladego pojecia o sprawach ich dotyczących.
Kwalifikacja wojskowa to nie powołanie do armii. Do tego daleka droga. Może tak pokusić się o wyjaśnienie społeczeństwu co to jest Powszechny obowiązek obrony i powinności obywateli z niego wynikające. Może coś o świadczeniach osobistych i rzeczowych i kawałek o Powszechnej samoobronie. Może wówczas mniej byłoby zdziwionych i zaskoczonych.
Szok lub podwójne standardy
Przecież wezwanie na komisję dostaje każdy facet w wieku 19 lat;) I jakoś większości kobiet to nie przeszkadza.Niech ta Pani sobie wyobrazi,że przeciętnemu chłopakowi 300 lat temu jak i dzisiaj umieranie w okopach czy zabijanie innych ludzi również się nie widziało.W ogóle widzę tu albo podwójne standardy albo niedoinformowanie gdyż faceci od lat dostają takie wezwania na podstawie,których wystawia się kwalifikację wojskową jak również od lat(w krajach,która miały pecha zostać dotknięte wojną) faceci na tych wojnach umierają.I jakoś lamentu kobiet nigdy na ten temat nie słyszałem
Kobiety muszą rodzić,pracować,być dobrą żoną,oraz poprawną chsześcijanką.
Wiec czemu nie dodać jeszcze służby w wojsku A dowalmy im troche skoro zaczynają krzyczeć o równouprawnienie.My kobiety damy sobie ze wszystkim rade
.MImo że wedłóg niektórych panów jesteśmy gorsze od nich na poziomie inteligencji.No cóż ....Jak zawsze o tym co musimy i co możemy decydują panowie :(
Wiec czemu nie dodać jeszcze służby w wojsku A dowalmy im troche skoro zaczynają krzyczeć o równouprawnienie.My kobiety damy sobie ze wszystkim rade
.MImo że wedłóg niektórych panów jesteśmy gorsze od nich na poziomie inteligencji.No cóż ....Jak zawsze o tym co musimy i co możemy decydują panowie :(
Czy trojmiasto nie ma o czym pisać?
Wezwanie na komisje!!! to nie !!!! wezwanie do wojska !!!,czy wy też macie kłopoty ze zrozumieniem tekstu?, dlaczego np lekarki są rejestrowane przez WKU a psycholożki nie ??? Czy Polak musi być zawsze głupi przed i mądrzeć dopiero po szkodzie - jak nie będzie lekarzy/psychologów np przy klęskach żywiołowych ??? Ta pani ma focha to niech pokaże charakter i wyrzuci wezwanie do kosza, dostanie grzywnę to zmądrzeje, a po co pismaczki z trojmiasto.pl robią z tego aferę już kolejny dzień przecież tu trzeba zapłakać nad tą pania i nad wami - jak nie przyjazd hitlera to promocja ksiązki jaroszewicza czeronego księcia, wy nazywacie siebie dzinnikarzami ?? Co do wojska byłem, pełne 2 lata, mimo wszystko !!! mam miłe wspomnienia, u mnie fali nie było, zrobiłem C i na maszyny, miałem kolegów którzy w wojsku pierwszy raz poszli do teatru i do kina, ba nawet sierść nauczył ich jeść sztućcami - tak były takie czasy. Złodziejstwa, kombinatorstwa,miłości do wiecznych sojuszy mnie i wielu moich kolegów LWP jednak mimo starań nie nauczyło. Nauczyło mnie pogardy dla głupoty, również tej dzienniarskiej. Studia zrobiłem po wyjściu z armii, i uważam że jednak pobór jest konieczny. Narazie hejterzy
Szczerze? Nawet nie wiedziałam, że coś takiego funkcjonuje. I dobrze, że powstał taki artykuł. I zanim zaczniecie wyzywać od "debili i nie-Polaków" to wybaczcie, ale nie każdego interesuje każda linijka prawa polskiego. W przypadku Panów nie ma tego problemu bo większość na takowej komisji się stawiła i wie jak to wygląda, ale w przypadku kobiet... ja o tym nie słyszałam. I nie, nie uważam się za "puste dziewczę z włosami blond". Także do redakcji - dziękuję za powyższy artykuł.
Prawdopodobny powód?
Może być taki, że zbyt wielu młodych nie radzi sobie psychicznie w warunkach wojskowych. Zwłaszcza , że patologia zaczyna się już w szkołach podstawowych i nikt z tym sobie nie umie poradzić , bo przecież dzieci nie można karać ( a odpowiednio wychowywać nie każdy umie). I teraz gdy kilku dobrze wychowanych trafi na większość patologi to to dobre wychowanie staje się karta do wykluczenia albo powoduje prawdziwy rozłam w umyśle ( sprzeczność ideii i postaw) co moze prowadzić do choroby psychicznej czyli nie radzenia sobie w takim środowisku.
A te moga prowadzic do poważnych zagrożeń gdy w grę wchodzi kontakt z bronią.
A te moga prowadzic do poważnych zagrożeń gdy w grę wchodzi kontakt z bronią.
Czytelniczka nie nadaje się do wojska - brak umiejętności czytania ze zrozumieniem. Nie została powołana tylko dostała wezwanie do badania lekarskiego w celu uzyskania książeczki. Rzeczywiście przerażające doświadczenie, a ta zielona książeczka nie pasuje do torebki. ja p====ole....
"trochę straszą, trochę grożą, a trochę ostrzegają" no ku+a te 2 zdania z 1 zdjęcia są tak skomplikowane.
Ja ci wystawię kategorię - E - czyli ewakuowana z dziećmi i zwierzętami, ewentualnie operacja ludzka tarcza.
"trochę straszą, trochę grożą, a trochę ostrzegają" no ku+a te 2 zdania z 1 zdjęcia są tak skomplikowane.
Ja ci wystawię kategorię - E - czyli ewakuowana z dziećmi i zwierzętami, ewentualnie operacja ludzka tarcza.
Skoro Panowie zaslaniacie sie rownouprawnieniem to wytlumaczcie mi czym WY sie zajmiecie by byc na rowni z kobietami.
Kobiety rodza dzieci, wychowuja, zajmuja sie domem, chodza do pracy...jak moga to wbiosa kanape czy fotel na trzecie pietro, moga isc do wojska, pracowac w kopalniach, platformach. Cokolwiek wymyslicie za prace to kobiety sa zdolne by ja wykonac. Wy jednak nadal uwazacie sie za inteligentow, za wazniejsze polowy...a to stolec prawda, nie potraficie urodzic dziecka, nie potraficie skupic sie na kilku czynnosciach naraz i kazda z nich wykonac perfekcyjnie, nie potraficie myslec jak kobiety, nie potraficie poswiecic absolutnie wszystkiego dla wyzszego dobra.
To jest psychologia, wy jestescie silniejsci, ale bardziej tepi. Kobiety sa slabsze ale madrzejsze wiec wy gimbazo ktora tu siedzi i obraza kobiety najpierw douczcie sie troche na temat obu plci a potem gadajcie o rownouprawnieniach bo to WY Panowie musicie dorownac NAM kobietom by w ogole mozna bylo rozpoczac dyskusje na temat rownosci.
Kobiety rodza dzieci, wychowuja, zajmuja sie domem, chodza do pracy...jak moga to wbiosa kanape czy fotel na trzecie pietro, moga isc do wojska, pracowac w kopalniach, platformach. Cokolwiek wymyslicie za prace to kobiety sa zdolne by ja wykonac. Wy jednak nadal uwazacie sie za inteligentow, za wazniejsze polowy...a to stolec prawda, nie potraficie urodzic dziecka, nie potraficie skupic sie na kilku czynnosciach naraz i kazda z nich wykonac perfekcyjnie, nie potraficie myslec jak kobiety, nie potraficie poswiecic absolutnie wszystkiego dla wyzszego dobra.
To jest psychologia, wy jestescie silniejsci, ale bardziej tepi. Kobiety sa slabsze ale madrzejsze wiec wy gimbazo ktora tu siedzi i obraza kobiety najpierw douczcie sie troche na temat obu plci a potem gadajcie o rownouprawnieniach bo to WY Panowie musicie dorownac NAM kobietom by w ogole mozna bylo rozpoczac dyskusje na temat rownosci.
To jest kwalifikacja, taka jaką co roku przechodzą 18 - latkowie.
W wypadku pań później, bo dotyczy tylko tych wykształconych w zawodach w wojsku przydatnych, czyli generalnie kierunków medycznych, ale też psychologii, która takim nie jest. Psycholog na zapleczu współczesnego pola walki jest niezbędny. Ma pomagać radzić sobie z cierpieniem, stratą kolegów, inwalidztwem itd.
Idiotyczny artykuł, każdy obywatel RP ma obowiązek stawić się na kwalifikacji wojskowej tylko po to aby być w ewidencji, dostać papierek i jest to dobry system, bo w czasie wojny każda para rąk się przydai to nie chodzi jedynie o strzelanie i czołgiem w okopach, a również o pomoc sanitarna, przy ewakuacjach itp. Wątpię aby "Pani psycholog" była tak niezaznajomiona w temacie, raczej ktoś tu nakręca czytelników.
dlaczego sie dziwicie?
przecież to jest od dawna! kobiety po szkołach medycznych i weterynaryjnych od lat muszą się stawiać na komisjach lekarskich, czasem również muszą jeździć na szkolenia. wojsko to nie tylko strzelanie, to także rany, szpitale polowe itd. a także drogie panie psycholożki, zespół stresu pourazowego. m. in. dlatego właśnie was powołują (choć oczywiste jest, że nie każdy psycholog zajmuje się zsp, tak jak nie każdy weterynarz jest chirurgiem, więc czy będzie umiał wyjąć kulę?...)
ja takie wezwanie dostałam 15 lat temu. wtedy jeszcze nie mieli druczków dla kobiet. na każdym (koleżanek też) było "Pan".
ja takie wezwanie dostałam 15 lat temu. wtedy jeszcze nie mieli druczków dla kobiet. na każdym (koleżanek też) było "Pan".
Równouprawnienie - jestem ZA!
Ja bardzo poważnie podchodzę do równouprawnienia i walczę o nie zawsze i wszędzie. Nawołuję zatem również do walki o równouprawnienie mężczyzn, Konstytucja wszystkim bez względu na płeć gwarantuje takie same prawa, a zatem ŻĄDAM aby państwo polskie zapewniło każdemu mężczyźnie prawo do Ciąży, Porodu i Połogu.
Moje marzenie
A więc tak.
Chciałbym być powołany powtórnie do wojska i być z automatu starym, a moimi kotami byli by wszyscy, którzy obecnie są na rządowych stanowiskach, pokazałbym tum skur...lom prawdziwa falę którą osobiście przeżyłem, ciekawe czy te ch..e by to wytrzymali psychicznie. Na sto % albo by się zlikwidowali albo wylądowali w tworkach, czego serdecznie im życzę z całego serca
Chciałbym być powołany powtórnie do wojska i być z automatu starym, a moimi kotami byli by wszyscy, którzy obecnie są na rządowych stanowiskach, pokazałbym tum skur...lom prawdziwa falę którą osobiście przeżyłem, ciekawe czy te ch..e by to wytrzymali psychicznie. Na sto % albo by się zlikwidowali albo wylądowali w tworkach, czego serdecznie im życzę z całego serca
ukryta prawda
jeśli kobieta może być w wojsku policji straży granicznej itp "gdy jest dobrowolne i atrakcyjne"....to tak samo powinna ponosić tego konsekwencje gdy jest przymusowe i nie atrakcyjne....
-mi nie było przyjemnie gdy mnie prześladowali pod koniec szkoły a koleżanki miały wywalANE....!!!!!
albo ktoś sie miesci w kryteriach albo nie...ale zawse sa tego konsenkwencje..!!!
-mi nie było przyjemnie gdy mnie prześladowali pod koniec szkoły a koleżanki miały wywalANE....!!!!!
albo ktoś sie miesci w kryteriach albo nie...ale zawse sa tego konsenkwencje..!!!