Widok

Sopocianka: dostałam powołanie do wojska

Opinie do artykułu: Sopocianka: dostałam powołanie do wojska.

- Gdy odebrałam polecony z Urzędu Miasta, to trochę się zdziwiłam, ale gdy przeczytałam, że mam się zgłosić na kwalifikację wojskową, to prawie spadłam z krzesła - pisze 27-letnia czytelniczka Trojmiasto.pl z Sopotu. Oto jej list.

Mieszkam w Sopocie od lat, mam stałą pracę i nigdy nie ciągnęło mnie do wojska ani broni. Wręcz przeciwnie, pracując na co dzień w branży, która zajmuje się raczej wygaszaniem konfliktów i dążeniem do koncyliacyjnego załatwiania wszelkich sporów, mam wręcz ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

phi

Ja tam spierniczam jak będzie konflikt a jak wcielą to zdezerteruje i spiernicze i tak
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Kw

Wychowuje, pracuje, gotuje i sprzątam. Twój ruch - zapraszam na front albo do kopalni.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

To jest kwalifikacja, taka jaką co roku przechodzą 18 - latkowie.

W wypadku pań później, bo dotyczy tylko tych wykształconych w zawodach w wojsku przydatnych, czyli generalnie kierunków medycznych, ale też psychologii, która takim nie jest. Psycholog na zapleczu współczesnego pola walki jest niezbędny. Ma pomagać radzić sobie z cierpieniem, stratą kolegów, inwalidztwem itd.

To takie ogólne badania, by odsiać tych, którzy już w wieku tych 18 lat, bo tyle się ma w wypadku panów.

Kompletnie nie nadają się do wojska i nigdy nie będą nadawali. A potem? Jeśli się okaże, że była kategoria A i zdrowy jak koń umięśniony mężczyzna np. uczący się w technikum gastronomicznym, ale teraz przed nimi stoi lekko otyły piekarz to dostanie przydział na tyłach np. w kuchni polowej.
Jeśli okaże się, że inny niegdyś 18-letni facet teraz jest 40 letnim inżynierem budownictwa to trafi do oddziału wojsk inżynieryjnych, które też raczej działają w drugiej linii.
A psycholodzy też potrzebni nawet w czasie pokoju. Mają za zadanie pomagać z radzeniem sobie ze stratą kolegi z oddziału, kalectwem, stresem itp.

A ja słyszałem, że jest

Równouprawnienie kobiet, więc przestań się żalić i wypad na komisję :)
Tekst napisany conajmniej jakby od razu mieli wrzucić na pakę i wywieźć na drugi koniec Polski.
Nic tylko płakać umiecie, zarówno kobiety jak i współcześni "mężczyzni" :)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3

Niebieskie berety

Polecam książkę p. Piotra Marczaka "Niebieskie berety" można się tam naczytac o absurdalne w wojsku i na komisjach wojskowych.

Pawlowicz ma za to ogromna ilosc wdzieku,kobiecosci,urody delikatnej,i szrmanckigo obycia.

Równouprawnienie - jestem ZA!

Ja bardzo poważnie podchodzę do równouprawnienia i walczę o nie zawsze i wszędzie. Nawołuję zatem również do walki o równouprawnienie mężczyzn, Konstytucja wszystkim bez względu na płeć gwarantuje takie same prawa, a zatem ŻĄDAM aby państwo polskie zapewniło każdemu mężczyźnie prawo do Ciąży, Porodu i Połogu.

też się przyda

Jako markietanki

niech sie Pani nie obawia

Zad świra antka obsługuje tłusty misiek!

Pralka

A ty wniesiesz SAM pralkę chociażby na pierwsze piętro cwaniaku; :)

Smutny meżczyzno

Czyli jakie ? Wymień chociaż trzy przykłady.
Musisz mieć bardzo smutne życie ze swoją żoną albo żadna ciebie nie chce dlatego tak piszesz. W każdym razie jaja masz wielkości przepiórczych skoro piszesz w ten sposób. .

To wina feministek

Chcialy genderfluid to maja. Anno, nie jestes ani kobieta , ani mezczyzna- pamietaj idea feministek. Wiec do wojska isc musisz !!

I do prawa

I do prawa do blyszczenia oczami

80 %

Pasuje do opisu

kobiety

Kobiety w armii to oznaka równouprawnienia.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Da Redę ;-)

Da radę nawet na 4 piętro , wystarczy ,że druga " lepsza połówka " mu ciśnienie podniesie lol
Dziś bym tego nie zrobił , ale wsześniej człowiek był młodszy i sprawniejszy ;-)

Co do powronania siły kobiet do mężczyzn to kompletna bzdura . Nie mamy średniowiecza , ze trzeba na wojnie kosmuś toporem głowę odcinać . Wojsko jest wyposażone w broń i środki do których nie potrzeba potężnej krzepy . Stare " mity " i kłótnie kto lepszy kobieta czy mężczyzna to kompletna bzdura - lepszy jest ten kto da radę wykonać lepiej zadanie - to jedyne co się liczy .
wszyscy jesteśmy ludźmi , z wielkim zróżnicowaniem ( dzięki Bogu ) i każdy z nas ma różne predyspozycje , które można w pasujący sposób wykorzystać .
Zreszta jak patrzę na " rórkowcow " na ulicach to raczej śmię wątpić czy taki " herkules " jest w stanie przejść 1km z własnym ciężarem na barkach ( a kobiet znam sporo , które są w stanie to zrobić bez problemu - np. Moja dobra koleżanka która uprawia narciarstwo alpejskie - potrafiłaby zakasaowac wielu mężczyzn swoją sprawnością i siłą )

Pozdrawiam :-)

Do woja marsz!

Czy wojna czy pokój markietanki zawsze mile "widziane"!

Moje marzenie

A więc tak.
Chciałbym być powołany powtórnie do wojska i być z automatu starym, a moimi kotami byli by wszyscy, którzy obecnie są na rządowych stanowiskach, pokazałbym tum skur...lom prawdziwa falę którą osobiście przeżyłem, ciekawe czy te ch..e by to wytrzymali psychicznie. Na sto % albo by się zlikwidowali albo wylądowali w tworkach, czego serdecznie im życzę z całego serca
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
do góry