Widok

Sposoby ogrzewania domu

Dom i mieszkanie Stogi Temat dostępny też na forum:
Czy ktoś z Was stosuje do ogrzewania pompę ciepła?? Zastanawiam się jak to wygląda w rzeczywistości z kosztami i obsługą
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Witaj,
Gruntowe pompy ciepła to spory wydatek, a co powiesz o pompach ciepła powietrze/woda?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

W Disanie kupowałem kocioł i grzejniki. Przesyłkę dostarczyła firma kurierska. Ja opalam dom gazem i sądzę, że jest to stosunkowo niedrogie rozwiązanie.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Jestem lajkonikiem w temacie i prostym konsumentem - użytkuję piec gazowy (ogrzewanie podłogowe w całym domu - "średniej" wielkości + ciepła woda). Mam za sobą pierwszy sezon grzewczy (wygrzewanie budynku, szukanie optymalnych zadań sterowników...)
Zima upłynęła luksusowo i bez niespodzianek w budżecie. Teraz, gdy piec dba tylko o ciepłą wodę, rachunków nie odczuwamy wcale a zawartości zbiornika, choćbym się ze...ła nie jestem w stanie wykorzystać.
Wyjeżdżając np.: na weekend, zamykam dopływ gazu i wyłączam piec. Po powrocie i wznowieniu pracy systemu, po około 15-20 (w ciągu 10 już testowałam) minutach (rozpakowanie walizek) gorący prysznic dla każdego. W kotłowni czysto i pachnąco, o przestrzeni nie wspomnę.
Jakiś czas temu mieliśmy zajawkę na panele słoneczne. Wstępne pomiary kwalifikacyjne "idealne". Tylko po co mi to przy naszych potrzebach?
Jeszcze jedna instalacja do utrzymania, konserwacji i straty przestrzeni czy szpecenia dachu (dla mnie to ważne, dla kogoś bez znaczenia).
Jeśli ktoś ma duży dom i duże potrzeby, prowadzi działalność gospodarczą, ma teren w specyficznym mikroklimacie... i szuka optymalizacji kosztów to warto analizować (nie wdepnąć na ślepo) różne rozwiązania. Jeśli natomiast mamy do czynienia z prostą bajką to nie ma co komplikować sobie życia.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

Ja używam klimatyzatora do ogrzewania mieszkania :) jest to bardzo fajna opcja gdyż latem mi chłodzi mieszkanie, a zimą grzeje :)

To ja nie chcę wiedzieć ile ty płacisz w sezonie grzewczym :D Ja ogrzewam nowy dom gazem (kocioł zakupiony w Disanie) i pomimo tego ze jest dobrze ocieplony to płaczę jakieś 500zł miesięcznie (24 stopnie w środku). Jakbym ogrzewał klimatyzatorem to pewnie bym bulił z 1200 na miesiąc a i tak by było zimno :D
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Fajnie wyglądające kaloryfery znajdziesz na https://www.dudik.pl/

Palę pelletem. Dom 120 m. W domu zawsze temp 24 st. Tona pelletu 750-800 zł. Spalam 4 tony rocznie. Latem też odpalam bo raz że dla wody, a dwa to jestem zmarzlakiem:) Myślałam o pompie ciepła powietrze-woda, ale się nie kalkuluje. Chyba, że ktoś lubi 19-21 st

Niestety nie mam pompy ciepła, ale słyszałem że jest to niedoceniany sposób i ma wiele korzyści. Ja za to korzystam z ogrzewania podczerwienią i to jak na razie sprawdza się świetnie. Myślę też o montażu fotowoltaiki. Firma która zakładała mi ogrzewanie ma w swojej ofercie też takie panele. Jeżeli nie słyszeliście nic o nich to podsyłam wpis http://mbmsolar.pl/blog/7-czym-sa-panele-fotowoltaiczne. Zastanawiam się tylko, jaka jest różnica pomiędzy fotowoltaiką a panelami słonecznymi? Może wiecie?

Witaj, jaka jest różnica między kolektorami słonecznymi a fotowoltaiką? Znacząca.... Fotowoltika służy do produkcji energii elektrycznej. Kolektory słoneczne produkują ciepłą wodę użytkową, a więc wspomagają w przygotowywaniu ciepłej wody użytkowej. W kwestii wspomagania ogrzewania w naszym klimacie rzadko się sprawdzają.

TAk jak i ekonomicznosc fotowoltaiki - w naszym kllimacie to naciaganie i szukanie frajerow.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ja ogrzewam swoje mieszkanie kominkiem. Zamontowałam go rok temu i teraz płace mniejsze rachunki.

Nie zgodzę się. Fotowoltaika może być opłacalna w Polsce. Montowałem w zeszłym roku z Pulsar Energia i już widzę, że panele w końcu się spłacą i przyniosą duże oszczędności.

ceny prądu to jest katastrofa. Ja dopiero ostatnio zacząłem oszczędzać jak zmieniłem dostawcę na pulsar energia. Teraz wszystko jest na prąd to nawet nie da się oszczędzić, bo nie ma czego odłączyć.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

u nas pellet, w zeszłym roku wymienilismy kocioł na nowy, juz z tych 5 klasy od Witkowskiego. Toret Pellet na prawdę idealny kocioł, z obrotowym palnikiem Kipi

Czy zmiana dostawcy jest bezpieczna?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
To nie ma związku z gruntem. w ziemi zakouje się rury z wodą i czynnikiem np.glikol.porusza się on w obiegu zamkniętym, to po prostu prawa fizyki. Te ogrzewanie nazywa się geotermiczne ale nie geotermalne tu jest duża różnica. Pompa ciepła to ruch tego systemu. Raz system wkopany nie wymienia się jedynie można sam piec bezobsługaowy. Koszty wywiertow przypominające szukanie ropy naftowej to jest koszt same źródło raz DANE jest na dziesiątki lat. Nie kupujesz jak gaz czy olej. Proszę doczytać i zapoznać się z tematem.

Moim zdaniem najtaniej http://volupte.pl/innowacyjne-rozwiazania-grzewcze/ zobaczcie jaka ogromna różnica.

Warto zainwestować http://krakster.pl/jak-dziala-powietrzna-pompa-ciepla/ u mnie sprawdza się doskonale.

Ja w swoim domu zainstalowalam nowy piec 5 klasy piecbud zasypowy ktory ma innowacyjną konstrukcje wymiennika ciepla i jest obnizona emisja szkodliwych spalin i jest prosty sposob czyszczenia wymiennika.
Mam pompę, ogrzewam nią dom + wodę i zrezygnowałem z gazu. Rewelacja . Polecam
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0