Widok
Spotkanie odnośnie komunikacji miejskiej w dzielnicy Kokoszki 7.12.2017 r.
"W związku z licznymi prośbami i zapytaniami zapraszam wszystkich zainteresowanych na spotkanie dotyczące funkcjonowania komunikacji miejskiej w dzielnicy Kokoszki.
Gościem spotkania będzie z-ca Dyrektora ds. Przewozów Zarządu Transportu Miejskiej w Gdańsku Sebastian Zomkowski.
Spotkanie odbędzie się w czwartek 7 grudnia 2017 roku o godz. 18.00 w Pozytywnej Szkole Podstawowej przy ulicy Azaliowej 18."
Źródło informacji strona Facebook Pana Krzysztof Nowotarski - Przewodniczący Zarządu Dzielnicy Kokoszki
https://www.facebook.com/Krzysztof-Nowotarski-Przewodnicz%C4%85cy-Zarz%C4%85du-Dzielnicy-Kokoszki-1546837482270823/
Gościem spotkania będzie z-ca Dyrektora ds. Przewozów Zarządu Transportu Miejskiej w Gdańsku Sebastian Zomkowski.
Spotkanie odbędzie się w czwartek 7 grudnia 2017 roku o godz. 18.00 w Pozytywnej Szkole Podstawowej przy ulicy Azaliowej 18."
Źródło informacji strona Facebook Pana Krzysztof Nowotarski - Przewodniczący Zarządu Dzielnicy Kokoszki
https://www.facebook.com/Krzysztof-Nowotarski-Przewodnicz%C4%85cy-Zarz%C4%85du-Dzielnicy-Kokoszki-1546837482270823/
Marku, szkoda czasu. I tak nikt nie słucha mieszkańców. Pytam gdzie jest autobus 257? Dlaczego 157 nie ma przedłużonej trasy do Kiełpina Górnego? Dlaczego w dni robocze na linii 168 jeździ krótki autobus? W ubiegłym tygodniu jechałam w pozycji "na sardynkę" takim właśnie 168. Natomiast widzę, że rano o 6:50 na przystanku Karczemki coraz więcej osób wsiada do 801 przewoźnika GRYF.
Dzień dobry/dobry wieczór :)
Na spotkanie zawsze warto iść.
Jako mieszkańcy dzielnicy pokazaliśmy już opór,zjednoczenie mieszkańców przy 167 i tu dobrze na + :)
Nie liczę na dużo - ale warto też mieć na uwadze czy czegoś nie chcą uciąć? Coś skrócić...
Rzeczywiście 168 często w szczycie krótki... :/
Według mnie 157 powinien być wydłużony (oby tylko nie skrócony - bez zajazdów na Fabryczną!).
257 może być ciekawą linią ale już słychać głosy że nie pełno wymiarową bo stan osiedlowych dróg,płyt Jumbo nie pozwala na pełen rozkład...
Oczywiście również WozoKilometry...
Na spotkanie zawsze warto iść.
Jako mieszkańcy dzielnicy pokazaliśmy już opór,zjednoczenie mieszkańców przy 167 i tu dobrze na + :)
Nie liczę na dużo - ale warto też mieć na uwadze czy czegoś nie chcą uciąć? Coś skrócić...
Rzeczywiście 168 często w szczycie krótki... :/
Według mnie 157 powinien być wydłużony (oby tylko nie skrócony - bez zajazdów na Fabryczną!).
257 może być ciekawą linią ale już słychać głosy że nie pełno wymiarową bo stan osiedlowych dróg,płyt Jumbo nie pozwala na pełen rozkład...
Oczywiście również WozoKilometry...
Walka mieszkańców była o 167, bo skrócenie jego trasy było nieporozumieniem. Ile czasu ciągnie się temat wydłużenia 157 do Karczemek, rok czy dłużej? Gdyby Radni Dzielnicy i uch rodziny korzystali z komunikacji publicznej to byłaby ona na właściwym poziomie. A tak jest tragikomedia, jak nie możemy na Emaus wejść do autobusu kiedy wracamy z pracy na osiedle. Krótkie 168 to porażka w godzinach szczytu. Pana widziałam kiedyś w 168, ale nie miał pan biletu miesięcznego zatem wniosek, że z transportu publicznego korzysta pan rzadko. A ja wybrałam - PKS Gryf, 20 minut z Karczemek do Dworca PKP i mam ZTM w ...
Skrócenie 167? Nie kojarzę...
A skąd problemy z wydłużeniem 157, to było słychać. Najwyraźniej mieszkańcom Karczemek na tym nie zależy, bo nikt głosu nie zabrał.
Miesięczny mi się nie opłaca, bo jeżdżę autobusem codziennie właściwie tylko rano, popołudniu rzadko. I przy korzystaniu ze Skycasha wychodzi to korzystniej.
A skąd problemy z wydłużeniem 157, to było słychać. Najwyraźniej mieszkańcom Karczemek na tym nie zależy, bo nikt głosu nie zabrał.
Miesięczny mi się nie opłaca, bo jeżdżę autobusem codziennie właściwie tylko rano, popołudniu rzadko. I przy korzystaniu ze Skycasha wychodzi to korzystniej.
Krótka pamięć pana radnego - mieszkańcy walczyli o 167, którego trasa została skrócona do "super" pętli Siedlce. To na tym "nowoczesnym" węźle przesiadkowym byliśmy informowani o końcu trasy i wsiadaliśmy do często już pełnego tramwaju 10 lub 12. Wywalczyliśmy, żeby 167 ponownie jechał do centrum miasta.
Ja też korzystam z komunikacji publicznej najczęściej rano, obecnie z Gryfa. Szybko, ciepło i zawsze miejsce siedzące, a to wszystko za 3 zł. A wracam z pracy z kolegą, który specjalnie dla mnie jadąc do Banina zjeżdża na ulice Azaliową. I generuje ruch na osiedlu, z którym nieumiejętnie chcecie walczyć. Tak działa Rada Dzielnicy Kokoszki: brak sprawnej miejskiej komunikacji, za to duży ruch samochodów osobowych.
Ja też korzystam z komunikacji publicznej najczęściej rano, obecnie z Gryfa. Szybko, ciepło i zawsze miejsce siedzące, a to wszystko za 3 zł. A wracam z pracy z kolegą, który specjalnie dla mnie jadąc do Banina zjeżdża na ulice Azaliową. I generuje ruch na osiedlu, z którym nieumiejętnie chcecie walczyć. Tak działa Rada Dzielnicy Kokoszki: brak sprawnej miejskiej komunikacji, za to duży ruch samochodów osobowych.
Dopóki nie będzie pomysłów na skrócenie czasu jazdy autobusem - a to wymaga innego przebiegu trasy niż przez ul.Kartuską,w najgorszych korkach, to wszelkie dyskusje o korektach tras w górnej części niewiele wnoszą.
Ten, kto może jeździć autem, dalej będzie to robił -szkoda spędzać codziennie 3 godziny (2*1.5) w KM
Dla mnie 'światełkiem w tunelu' jest wiadomość o planowanej linii 120 dojeżdżającej do pętli na ul.Jabłoniowej, ale ma to sens tylko przy linii tramwajowej z tej pętli do Gdańska przez Chełm a nie przez Morenę.
Wtedy można marzyć o 10 minutach dojazdu do pętli i 15 tramwajem do Gdańska....
Ten, kto może jeździć autem, dalej będzie to robił -szkoda spędzać codziennie 3 godziny (2*1.5) w KM
Dla mnie 'światełkiem w tunelu' jest wiadomość o planowanej linii 120 dojeżdżającej do pętli na ul.Jabłoniowej, ale ma to sens tylko przy linii tramwajowej z tej pętli do Gdańska przez Chełm a nie przez Morenę.
Wtedy można marzyć o 10 minutach dojazdu do pętli i 15 tramwajem do Gdańska....
JEST DECYZJA, Z Kaliny bedzie śmigAĆ długi autobus Armii Krajowej. Start Kalina, meta 3Maja PKS, wraca do Kaliny przez Suchanino zajeżdżając do kolejki metropodobnej a dalej tnie przez las do Matemblewa i przedzierajac sie przez leśne ostępy zmierza q Złotej Karczmie z przerwą na to co w karczmie Złotej zawsze serwuja i zyg zyg q Kalince, kalinka, kalinka maja, oj kalinka... oupsss.
No..., to pisałem ja..., mieszkaniec Kiełpina Górnego
No..., to pisałem ja..., mieszkaniec Kiełpina Górnego