Widok
Stopy pod lupą - skąd biorą się haluksy
Opinie do artykułu: Stopy pod lupą - skąd biorą się haluksy.
Predyspozycje genetyczne, nadwaga, ciąża lub źle dobrane buty. Z tych powodów narażeni jesteśmy na deformację stóp zwaną halluxem. I choć kobiety mają większe predyspozycje do tego wstydliwego schorzenia, to panowie także powinni zwracać uwagę na higienę stóp oraz rodzaj noszonego obuwia.Prawidłowa nazwa jednostki chorobowej, zwanej potocznie halluxem lub haluksem, to hallux valgus, czyli z łaciny paluch koślawy.To bolesne zniekształcenie objawia się deformacją przodu stopy, a konkretnie ...
Predyspozycje genetyczne, nadwaga, ciąża lub źle dobrane buty. Z tych powodów narażeni jesteśmy na deformację stóp zwaną halluxem. I choć kobiety mają większe predyspozycje do tego wstydliwego schorzenia, to panowie także powinni zwracać uwagę na higienę stóp oraz rodzaj noszonego obuwia.Prawidłowa nazwa jednostki chorobowej, zwanej potocznie halluxem lub haluksem, to hallux valgus, czyli z łaciny paluch koślawy.To bolesne zniekształcenie objawia się deformacją przodu stopy, a konkretnie ...
Nie przejmuję się.
Jak ktoś jest zakompleksiony, to będzie na siłę szukał wad u innych i krzyczał że but 41 i wzrost powyżej 170 to nie kobieta, a wzrost poniżej 180 i waga poniżej 80 to nie mężczyzna - pokrzyczeć sobie, może, a i tak kompleksów mu to nie wyleczy. Jedyne, czym się mogę przejmować to to, że mam problem z kupnem butów ;)
jestem kobietą , mam nr 42 ...
... 1,78 wzrostu , jestem szczupła , wysportowana , ważę 68kg. A facetom krasnalom gały się przewracają. I słusznie.
Z butami nie mam problemu - Deichman albo CCC- zawyżone 41. Dla chcącego nic trudnego znaleźć!
Małym facetom wypierdkom spod ogona stanowczo mówimy nie- zakompleksionym fatalistom !
Z butami nie mam problemu - Deichman albo CCC- zawyżone 41. Dla chcącego nic trudnego znaleźć!
Małym facetom wypierdkom spod ogona stanowczo mówimy nie- zakompleksionym fatalistom !
Halluxy
Halluxsy są przede wszystkim dziedziczone genetycznie, źle dobrane obuwie np. te z noskiem tylko powoduje ich postęp, ale nie jest to wstydliwy problem, tylko poważna wada ortopedyczna, która jeśli postępuje prowadzi do poważnych problemów z chodzeniem.
Na całym świecie jest dostępne leczenie tego schorzenia, u nas w bardzo znikomym zakresie, a prywatnie koszt zabiegu jednej stopy to 3 tyś zł.
Pozdrawiam wszystkie kobiety, które borykają się z problemem.
Na całym świecie jest dostępne leczenie tego schorzenia, u nas w bardzo znikomym zakresie, a prywatnie koszt zabiegu jednej stopy to 3 tyś zł.
Pozdrawiam wszystkie kobiety, które borykają się z problemem.
Stopy pod lupą - skąd biorą się haluksy
Witam
ja ma dziedziczne obciążenie tą przypadłością po Babci i rzeczywiście "kulfon ogromny - boli i nie mogę kupić właściwych butów, które byłyby choć trochę ładne). Mimo, że kupuję co muszę i tak nogi - stopy mnie bolą, aż czasem muszę się zatrzymać idąc. Do kogo mam się zgłosić?!!!!
ja 1
ja ma dziedziczne obciążenie tą przypadłością po Babci i rzeczywiście "kulfon ogromny - boli i nie mogę kupić właściwych butów, które byłyby choć trochę ładne). Mimo, że kupuję co muszę i tak nogi - stopy mnie bolą, aż czasem muszę się zatrzymać idąc. Do kogo mam się zgłosić?!!!!
ja 1
Dlaczego wstydliwa ?
Co wstydliwego jest w haluksach? Wstydliwy może być przykry zapach stóp, czy z otworu...Jeśli pojawia się jaka kolwiek dolegliwość- nie można iść do byle lekarza -pierwszego lekarza. Ludzie szukacie tylko tych najlepszych, konowałów omijajcie szerokim łukiem.
Latem łatwo można zauważyć jakie stopy ma większość i kobiet i mężczyzn...tragedia. Dlaczego nosi się najtańsze buty, złej jakości, wykonane z tworzywa które nie pozwala skórze oddychać? Faceci uwielbiają latem parzyć się w zakrytym obuwiu. W buty trzeba , niestety, inwestować. Nie patrzeć na modę a na komfort. Co z tego, że masz piękne szpileczki jak nie da się w nich chodzić? a palce są podkurczone, kręgosłup boli ....Dbajmy o stopy by nosiły nas jak najdłużej.
Latem łatwo można zauważyć jakie stopy ma większość i kobiet i mężczyzn...tragedia. Dlaczego nosi się najtańsze buty, złej jakości, wykonane z tworzywa które nie pozwala skórze oddychać? Faceci uwielbiają latem parzyć się w zakrytym obuwiu. W buty trzeba , niestety, inwestować. Nie patrzeć na modę a na komfort. Co z tego, że masz piękne szpileczki jak nie da się w nich chodzić? a palce są podkurczone, kręgosłup boli ....Dbajmy o stopy by nosiły nas jak najdłużej.
Halux
Cytat-'Ale nie tylko buty na szpilkach mogą być przyczyną powstawania haluksów. Z pozoru wygodne baleriny czy tenisówki to obuwie, które nie ma żadnej amortyzacji podeszwy. Tego typu buty przyczyniają się więc do osłabienia mięśni i stawów stopy, co też może doprowadzić do powstania haluksów' - zabawne - potem zaraz czytamy że chodzenie boso nam pomaga. To właśnie ciekawe że biegacze profesjonalni w ogóle nie używają amortyzacji bo to ona osłabia miśnie stopy.
Kolejny cytat-'Technik operacyjnych rozwiązania tego problemu jest wiele..' - problem w tym że halux często to nie problem samej stopy tylko zaburzenia biomechaniczne całego Ciała, biorąc pod uwagę połączenia mięśni w całym ciele to zaburzenie może wiazać się z problemem w miednicy lub dalej. Żadne wkładki sprawy nie załatwią - wręcz nasilają problem. A po operacji problem wraca jeśli się pracuje tylko ze stopą...
dr Piotr Wiśniewski świetny fachowiec szczególnie dlatego że współpracuje ze świetnym zespołem fizjoterapeutów
Kolejny cytat-'Technik operacyjnych rozwiązania tego problemu jest wiele..' - problem w tym że halux często to nie problem samej stopy tylko zaburzenia biomechaniczne całego Ciała, biorąc pod uwagę połączenia mięśni w całym ciele to zaburzenie może wiazać się z problemem w miednicy lub dalej. Żadne wkładki sprawy nie załatwią - wręcz nasilają problem. A po operacji problem wraca jeśli się pracuje tylko ze stopą...
dr Piotr Wiśniewski świetny fachowiec szczególnie dlatego że współpracuje ze świetnym zespołem fizjoterapeutów
haluksy
Ja mam małe haluksy, ale już zaczełam stosować aparat korekcyjny, bo nie chce dopowadzić do tego, żeby te haluksy się powiększyły. Po zastosowaniu aparatu ból całkiem zniknął, kupowałam w sklepie perfekton. Noszę też teraz buty na prawie płaskim obcacie i unikam szpilek, zwłaszcza tych w trójkąt, które najbardziej koślawia palce, a które teraz są najmodniejsze.
kilka kroków do walki z haluksem
Odpowiednie obuwie to po pierwsze. Po drugie ćwiczenia stóp. Po trzecie dobra szyna korekcyjna lub seperator. Oczywiście jest tego od groma na rynku, ale warto się dobrze zastanowić, bo tak naprawdę cudów nie ma- nie wolno wierzyć że haluks zniknie po 2 tygodniach używania szyny- jak piszą niektóre amerykańskie firmy ;) te amerykańskie kosztują nieraz sporo kasy, czasem 4 krotność zwykłych polskich szyn Marcin, a tak naprawdę działanie jest takie samo- z tym że zostaje nam sporo kasy w kieszeni :) Pozdrawiam użytkowników .
do terapeuty
Witam, ja zdecydowanie jestem za szyną korekcyjną Marcin :) Dobry aparat, w dobrej cenie, łatwo dostępny w sklepach medycznych, czego chcieć więcej? Mam koleżankę która dała się naciągnąć kupując aparat ponoć najnowszej generacji, amerykański, ze strony internetowej. Zapłaciła grubo ponad 100 zł i chociaż obiecywali tam cuda, cofnięcie się haluksa w 14 dni- wiadomo, haluks został :) Nie chciałam już jej nic mówić że zwyczajnie dała się oszukać.
Boję się operacji!!!!
Ja bardzo boję sie operacji, jednak jakby nie było potrzebne jest znieczulenie, widziałam na you tube jak to się odbywa...te dłutowanie kości, krew, coś okropnego, żałuję ze to widziałam. Mam sporego halluksa na prawej stopie, trudno mi kupić obuwie, ale nie chcę iść pod nóż. Na forach duzo dobrego piszą o tych polskich Marcinach na noc- może ktoś to potwierdzić??
operacja to ostateczność?
Emilka, nie bój się aż tak :) No miłe to nie jest, jakby nie było, ale wszystko jest do przeżycia. Pytanie tylko czy rzeczywiście jest tak źle że musisz iść pod nóż? Póki wada nie utrudnia mocno życia, można rzeczywiście ratować się innymi sposobami. Pytasz o Marciny, te szyny na noc. Powiem Ci tak, żadna szyna nie zlikwiduje wady, nie ma cudów. Ale może powstrzymać jej rozwój, a to juz dużo. Może pomóc w zwalczeniu bólu stopy, a to też nie mało. Często po operacjach lekarze wręcz zalecają używanie Marcina profilaktycznie, tak zeby już zapobiegać ewentualnym nawrotom wady. Nie przepłacaj tylko czasem i nie kupuj tych niby ruchomych szyn, bo to pieniądze wyrzucone w błoto... Takie ruchome nie odwodzą tak dobrze palca jak zwykłe marcinki. Pozdrawiam
Rozumiem przerażenie, ale operacja wcale nie jest tak zła jak się wydaje. Mi haluksa na prawej stopie robił dr Pisarski w Poradni chorych stop i zabieg był stosunkowo krótki i bezbolesny. Wiesz, że nawet w gipsie nie musiałam chodzić? Wystarczyły takie specjalne buty przez kilka tygodni i już pozbyłam się problemu
Po operacji
moja ciocia miala ok 2 tygodni temu operacje na haluksa. Naprawdę nie życze nikomu tego co musi przechodzić. Druty w stopie, nie może jej moczyć, nie może na niej stawać, chodzi o kulach, ból niemiłosierny- leci na mocnych przeciwbolowych lekach. Nie wychodzi oczywiście z domu, dobrze ze ma jej kto pomagac. Druty wyciagna jej dopiero w polowie marca- wyobrazacie sobie?? I nie ma oczywiscie gwarancji ze haluks nie powroci. Lekarze kazali jej uzywac szyn korekcyjnych Marcin, profilaktycznie. Zna ktos te aparaty??
po operacji
Agnieszko no niestety operacja to dość poważnba sprawa. Sam miałem taki zabieg ( tak, jestem facetem który miał haluksa). Co się wymęczyłem to moje, ale teraz naprawdę jest bardzo ok. Mi też zalecono używanie profilaktycznie szyn Marcin 1 na noc i regularnie je używam od czasu kiedy wyjęto mi druty. Operacja nie daje 100% gwarancji że wada nie wróci, ale Marcin na pewno pomoże w walce z haluksem. Mozesz śmiało polecić szanownej Cioci.
Z pozdrowieniami Paweł
Z pozdrowieniami Paweł