Widok

Stopy pod lupą - skąd biorą się haluksy

Opinie do artykułu: Stopy pod lupą - skąd biorą się haluksy.

Predyspozycje genetyczne, nadwaga, ciąża lub źle dobrane buty. Z tych powodów narażeni jesteśmy na deformację stóp zwaną halluxem. I choć kobiety mają większe predyspozycje do tego wstydliwego schorzenia, to panowie także powinni zwracać uwagę na higienę stóp oraz rodzaj noszonego obuwia.Prawidłowa nazwa jednostki chorobowej, zwanej potocznie halluxem lub haluksem, to hallux valgus, czyli z łaciny paluch koślawy.To bolesne zniekształcenie objawia się deformacją przodu stopy, a konkretnie ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

mnie ten "wstydliwy problem" kompletnie "rozwalił"...

wobec tego Pani Ilona (autorka artykułu) ma wstydliwy wyraz twarzy i zarys szczęki...
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0

Nie przejmuj się tym palantem, ja lubię duże stopy u kobiet
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 6

Nie przejmuję się.

Jak ktoś jest zakompleksiony, to będzie na siłę szukał wad u innych i krzyczał że but 41 i wzrost powyżej 170 to nie kobieta, a wzrost poniżej 180 i waga poniżej 80 to nie mężczyzna - pokrzyczeć sobie, może, a i tak kompleksów mu to nie wyleczy. Jedyne, czym się mogę przejmować to to, że mam problem z kupnem butów ;)
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 6

Haluksy biorą się z wad kręgosłupa!

Osoby ze zdrowym kręgosłupem nie miewają haluksów. Haluksy to odzwierciedlenie stanu naszego kręgosłupa, są wynikiem nieprawidłowego rozłożenia nacisku naszej masy na podłoże w wyniku skolioz i tym podobnych wad.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 7

Może tam coś znajdziesz?

duzebuty.info
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Dlaczego wstydliwa ?

Co wstydliwego jest w haluksach? Wstydliwy może być przykry zapach stóp, czy z otworu...Jeśli pojawia się jaka kolwiek dolegliwość- nie można iść do byle lekarza -pierwszego lekarza. Ludzie szukacie tylko tych najlepszych, konowałów omijajcie szerokim łukiem.
Latem łatwo można zauważyć jakie stopy ma większość i kobiet i mężczyzn...tragedia. Dlaczego nosi się najtańsze buty, złej jakości, wykonane z tworzywa które nie pozwala skórze oddychać? Faceci uwielbiają latem parzyć się w zakrytym obuwiu. W buty trzeba , niestety, inwestować. Nie patrzeć na modę a na komfort. Co z tego, że masz piękne szpileczki jak nie da się w nich chodzić? a palce są podkurczone, kręgosłup boli ....Dbajmy o stopy by nosiły nas jak najdłużej.
popieram tę opinię 17 nie zgadzam się z tą opinią 1

Co racja, to racja

41 u kobiety to już kopyto, a nie stopa.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 8

Wstydliwe - obraźliwe

Skąd pomysł, jak można pisać, że choroba jest wstydliwa. Haluksy widać - to należy się wstydzić? Jak ktoś ma chore serce- też to jest wstydliwe?
A co do rozmiaru buta....no cóż podobno małe jest piękne, ale co ma zrobić posiadaczka większej stopy?
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 0

dodałbym jeszcze pończoszki
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

do haluksów?

czy do 41 + ?
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

Błędne założenie

Rozmiar stopy jest proporcjonalny do wzrostu a nie do masy ciała.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 4

Akurat koturny to buty bardzo wygodne, nieszkodliwe dla stopy

inaczej niż "szpilki"
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

?

Nie rozumiem! A co Ci e-papieros przeszkadza?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 5

Clinica Medica, w której wykonuje się ok. 10 operacji haluksów rocznie

10 rocznie? To epidemia jakaś!
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 1

Halux

Cytat-'Ale nie tylko buty na szpilkach mogą być przyczyną powstawania haluksów. Z pozoru wygodne baleriny czy tenisówki to obuwie, które nie ma żadnej amortyzacji podeszwy. Tego typu buty przyczyniają się więc do osłabienia mięśni i stawów stopy, co też może doprowadzić do powstania haluksów' - zabawne - potem zaraz czytamy że chodzenie boso nam pomaga. To właśnie ciekawe że biegacze profesjonalni w ogóle nie używają amortyzacji bo to ona osłabia miśnie stopy.
Kolejny cytat-'Technik operacyjnych rozwiązania tego problemu jest wiele..' - problem w tym że halux często to nie problem samej stopy tylko zaburzenia biomechaniczne całego Ciała, biorąc pod uwagę połączenia mięśni w całym ciele to zaburzenie może wiazać się z problemem w miednicy lub dalej. Żadne wkładki sprawy nie załatwią - wręcz nasilają problem. A po operacji problem wraca jeśli się pracuje tylko ze stopą...
dr Piotr Wiśniewski świetny fachowiec szczególnie dlatego że współpracuje ze świetnym zespołem fizjoterapeutów

A ja chciałabym zapytać czy jest tu ktoś kto taką operację przeszedł? Jeśli tak to proszę o podanie paru przydatnych informacji: cena, czas oczekiwania, czas potrzebny po zabiegu na powrót do normalnego chodzenia, jaka metoda itd. Z góry dziękuję.

Wstydliwa tylko o tyle, gdy w obuwniczym próbuje się wcisnąć swoją zdeformowaną stopę w zgrabne czółenka albo sandały, a nad tobą stoi sprzedawczyni...

jestem kobietą , mam nr 42 ...

... 1,78 wzrostu , jestem szczupła , wysportowana , ważę 68kg. A facetom krasnalom gały się przewracają. I słusznie.
Z butami nie mam problemu - Deichman albo CCC- zawyżone 41. Dla chcącego nic trudnego znaleźć!
Małym facetom wypierdkom spod ogona stanowczo mówimy nie- zakompleksionym fatalistom !
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

Czasem chlop to baba.

przynajmniej takie sprawia wrazenie.

Moja opinia

Ciekawy artykuł. W sumie nigdy nie zastanawiałam się nad tym skąd się biorą halluksy. Jakiś czas temu widziałam w TV na tvnie wypowiedź dwóch chirurgów na temat halluksów. Też było trochę było informacji na ten temat.
do góry