Widok

Straż miejska

Witam. Jedno pytanie.
Ktos sie orientuje jakie uprawnienia ma straz miejska?
Przejechalem na czerwonym po czym kazali mi sie zatrzymac :) powiedzialem ze nie widze takiej potrzeby i dalej jechalem..gosc szedl w zaparte i kazal zjechac, baba straznik ze kierownica zajezdzala mi droge hehe a straznik powiedzial ze wsadzi mi palke w szprychy..ja na to prosze bardzo i kumajcie ze sie wychylil i chcial rzeczywiscie wsadzic w tylne kolo debil heheh, skonczylo sie tak ze zjechalem sprytnie na chodnik kilka uliczek i im "odjechalem". Oczywiscie w trakcie dyskucji twierdzilem ze nie maja uprawnien i ze nie planuje postoju na pogawedki (blefowalem bo nie znam ich uprawnien) tak wiec kto sie orientuje co te paly moga zrobic w razie niemca? :D
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Krzyżak napisał(a):

> jak wyzej czytamy nie mialem
> obowiazku zatrzymac sie na ich wezwanie, tak? :)

He, he a może ktoś zacytowałby jakiś paragraf bo chwilowo można to potraktować jako bajkę.
Michu cytowal:

"Strażnicy miejscy mają prawo do kontrolowania tych kierowców, którzy nie stosują się do wskazań sygnalizacji świetlnej oraz przekraczających dozwoloną prędkość. Kontrola właściwego zachowania na światłach oraz przestrzeganie dopuszczalnej prędkości przez straż gminną mogą być realizowane wyłącznie przy użyciu urządzeń samoczynnie rejestrujących przekroczenie dozwolonej prędkości lub niestosowanie się do wskazań sygnalizacji świetlnej. Chodzi tu np. o fotoradary czy kamery.
Jednocześnie wyraźnie należy zaznaczyć, że funkcjonariusze straży miejskiej NIE mają prawa zatrzymywać pojazdów, w przypadku gdy kierujący przekroczył prędkość lub przejechał na czerwonym świetle. Mandaty w takich sytuacjach mogą być nakładane JEDYNIE na podstawie tego, co zarejestrował fotoradar lub kamera umieszczona na skrzyżowaniu"

Tekst tyczy sie strazy gminnej oraz miejskiej. Uprawnienia straży miejskiej (gminnej), o których mowa, reguluje rozporządzenie ministra spraw wewnętrznych i administracji z dnia 30 grudnia 2002 r. w sprawie kontroli ruchu drogowego (Dz.U. nr 14, poz. 144 z późn. zm.).
Dz.U.03.14.144
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA SPRAW WEWNĘTRZNYCH I ADMINISTRACJI 1) z dnia 30 grudnia 2002 r. w sprawie kontroli ruchu drogowego. (Dz. U. z dnia 31 stycznia 2003 r.)

Dz.U.03.14.144

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA SPRAW WEWNĘTRZNYCH I ADMINISTRACJI 1)
z dnia 30 grudnia 2002 r.

w sprawie kontroli ruchu drogowego.
(Dz. U. z dnia 31 stycznia 2003 r.)

§ 17.
1. Strażnicy straży gminnych (miejskich) są uprawnieni do wykonywania czynności z zakresu kontroli ruchu drogowego w odniesieniu do:
1) kierujących pojazdami niestosujących się do zakazu ruchu w obu kierunkach;
2) uczestników ruchu naruszających przepisy o:
a) zatrzymaniu lub postoju pojazdów,
b) ruchu motorowerów, rowerów, pojazdów zaprzęgowych oraz o jeździe wierzchem lub pędzeniu zwierząt,
c) ruchu pieszych.
//--------------------------------------------------------------------------

Rozporządzenie Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji 1) z dnia ... 2005 roku zmieniające rozporządzenie w sprawie kontroli ruchu drogowego

Na podstawie art. 131 ust. 1 ustawy z dnia 20 czerwca 1997 r. - Prawo o ruchu drogowym (Dz. U. z 2003 r., Nr 58, poz. 515 z późn. zm.2)) zarządza się, co następuje:

§1.

W rozporządzeniu Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji z dnia 30 grudnia 2002 r. w sprawie kontroli ruchu drogowego (Dz. U. z 2003 r., Nr 14, poz. 144, Nr 26, poz. 230, Nr 230, poz. 2310) w § 17 ust. 2 otrzymuje brzmienie:

"2. Czynności wskazane w ust. 1 pkt 1 lit. b i c wykonywane są przez strażników straży gminnych (miejskich) wyłącznie przy użyciu urządzeń samoczynnie rejestrujących przekroczenie dozwolonej prędkości lub niestosowanie się do wskazań sygnalizacji świetlnej stanowiących własność gminy (miasta), przekazanych gminie (miastu) do nieodpłatnego używania albo znajdujących się w posiadaniu gminy (miasta) na podstawie umowy leasingu, po uprzednim uzgodnieniu miejsca i czasu wykonywania tych czynności z właściwym miejscowo komendantem powiatowym (miejskim) Policji."

Dla tych co dalej nie wierzą prosze linki do stron MSWiA:
http://www.mswia.gov.pl/portal/pl/27/735/
http://bip.mswia.gov.pl/portal/bip/35/371/

Prawnikiem nie jestem, ale z tego co zrozumielem to mam racje w moim powyzszym tekscie;)

"Strażnicy Straży Miejskiej są uprawnieni do wykonywania czynności z zakresu
kontroli ruchu drogowego w odniesieniu do:
1. kierujących pojazdami:
- niestosujących się do zakazu ruchu w obu kierunkach,
- niestosujących się do wskazań sygnalizacji świetlnej,
- przekraczających dozwoloną prędkość;

W ramach wykonywania czynności z zakresu kontroli ruchu drogowego strażnicy
Straży Miejskiej są upoważnieni do:
1. zatrzymywania pojazdów (...), z WYŁĄCZENIEM pojazdów kierowanych przez niestosujących się do wskazań sygnalizacji świetlnej oraz przekraczających dozwoloną prędkość"

Czyli zatrzymac moga tylko w przypadku zlamaniu zakazu ruchu co tez czynia zakladajac blokady na kola.
A co do:
- "niestosujących się do wskazań sygnalizacji świetlnej,
- przekraczających dozwoloną prędkość; "
To juz wiemy, ze musza to miec zarejestrowane. Jak dla mnie to temat zamkniety przynajmniej pod wzgledem prawnym.

A ja tam czerwonych staram sie nie przejezdzac. Pewnie dlatego, ze nie uwazam sie za kolarza, tym bardziej trenujacego :-) ci chyba rzadza sie innymi prawami, bo sa tzw "Trenujacymi Kolarzami" i ich przepisy nie dotycza...kiedys takiego chyba nawet spotkalem /na Morskiej w Gdyni/...gdy usiadlem mu na kole za wszelka cene chcial mnie urwac, co bylo nawet zabawne, a gdy to sie nie udawalo, zaczal najpierw pluc, a potem robic inne bajery np.przejezdzac na wszystkich napotkanych czerwonych swiatlach.coz oddalem ten "wyscig" bez dalszej walki..Czy rower jest nieszkodliwy ? coz, wszystko byloby cacy, ale slyszalem kiedys, ze jakis koles walnal rowerem w spacerujaca kobiete, ktora przez to wyprawila sie na tamten swiat...nie wiem dokładnie w jakich to bylo okolicznosciach, ale na 100% chodzilo o zlamanie przepisow przez rowerzyste...czy byl to "Trenujacy Kolarz", tego nie wiem ,ale mozna tak zalozyc ze wzgledu na podejscie do przepisow ruchu drogoweg - tacy zawsze najglosniej krzycza, ze np. samochod wymusil pierszenstwo albo ciezarowka za blisko przejazdza, itp, ale sami robia wykoczenia i wtedy jest to ok...Wiadomo, tamten typ nie zrobil tego specjalnie, ale gdyby nie zlamal przepisow, kobieta zylaby dalej...czlowiek jest tylko czlowiekiem i wczesniej czy pozniej popelni blad, ktory moze drogo kosztowac....Uwazam, ze poruszajac sie po drodze publicznej wszyscy powinni przestrzegac przepisow, niezaleznie czy porusza sie rowerem, CBR900RR czy GOLF II z Scream na tylniej szybie & wtedy byloby super i nikt, nikomu w parade by nie wchodzil...fakt, czasami konfiguracja drogi jest bez sensu, ale coz nie jest to prywatna sala treningowa.....

Ziarno
Ziarno z trenujacymi duzoo jest ten problem ze z czasem nabiera sie pewnych nawykow treningowych i potem sie tego nie da zmienic, tak po prostu. owszem zdarza nam sie stawac dosc czesto, ale jest wiele takich sytuacji ze zatrzymywanie sie jest po prostu bez sensu.
Michu. napisał(a):

> Ponad to cytat ze strony SM we Wroclawiu:

> W ramach wykonywania czynności z zakresu kontroli ruchu
> drogowego strażnicy
> Straży Miejskiej są upoważnieni do:
> 1. zatrzymywania pojazdów (...), z WYŁĄCZENIEM pojazdów
> kierowanych przez niestosujących się do wskazań sygnalizacji
> świetlnej oraz przekraczających dozwoloną prędkość"

. Jak dla mnie to
> temat zamkniety przynajmniej pod wzgledem prawnym.
>
>

Strona we Wrocławiu nie jest dla mnie żadną wykładnią.
W każdym razie wszyscy się chyba zgodzą, że SM ma prawo do zatrzymania roweru. Powiedzmy że zrobi to bo będzie chciała sprawdzić numer ramy roweru, a jak już będzie stał to przy okazji dostanie mandat za przejechanie na czerwonym.
Nie ma czegoś takiego jak dyskusja z jakiego powodu SM chce zatrzymać rowerzystę co zaprezentował na Krzyżak.
SM czy Ty jestes jakis niekumaty, albo czytac nie umiesz ze zrozumieniem? Przeciez nawet zacytowalem Ci ustawe wedle ktorej SM gowno moze zrobic za czerwone swiatlo. Nie mowie, ze pochwalam jazde na czerwonym, ale przepisy sa takie, ze NIC mi nie moga totalnie zrobic za to wykroczenie bez zdjecia.
Wydaje mi sie, ze wypowiedzi osoby o nicku SM to czysta porowkacja, bo chyba glupek by zrozumial po tych wszystkich tekstach, ktore zamiescicilem. Jesli strona wroclawska nie jest dla ciebie wykadnia, to przeczytaj moj post, ktory zawiera tekst z MSWiA. Czy moze tez to dla Ciebie jest nieistotne?

Jedynie co sie zgodze to to, ze SM moze zatrzymac wszytko od "motoroweru w dol" do kontroli. I tyle co moge zrobic...Takze Kubie mogli jedynie sprawdzic czy nie ukradl komus roweru:P. A jak by chcieli wstawic mandat za czerwone to mogl smialo ich szczerze wysmiac nawet gdy juz go zatrzymali!!

Na stronie gdańskiej SM jasno jest napisane
2. Strażnicy straży gminnych mogą ponadto nakładać grzywny w drodze mandatu karnego za wykroczenia określone w art. 88, 90, 91, 92 § 1, art. 94, 95, 96 § 1 pkt 2 oraz art. 97 Kodeksu wykroczeń.
Art. 92. § 1. Kto nie stosuje się do znaku lub sygnału drogowego albo do sygnału lub polecenia osoby uprawnionej do kierowania ruchem lub do kontroli ruchu drogowego,podlega karze grzywny albo karze nagany.

Jeśli ktoś będzie miał inne zdanie w sprawie mandatu SM zawsze może wezwać Policję.

Pozostaje jeszcze pytanie gdzie Krzyżak przejechał na czerwonym bo jakoś nie wynika to z jego opisu a chyba jest to dość istotne.
Możliwości są dwie
a) jadąc ulicą - ( wyjątkowa głupta ale już takich widziałem )
b) przejeżdżając przez przejście dla pieszych - ( dosyć popularne wśród rowerzystów i tu raczej pole do manewru dla SM jest duże bo piesi za to przewinienie dostają mandaty i foty nie są tu potrzebne )
chyba oczywiste ze jadac ulica :)
ok, dzwonilem do strazy miejeskiej w gdyni. gosc powiedzial ze maja prawo mnie zatrzymac i nalozyc mandat. Nastepnie zacytowalem mu fragment rozporzadenia MSWiA i sie zagotowal, po czym powiedzial ze to sie tyczy samochodow, ja na to ze jestem pelnoprawnym uczestnikiem ruchu i jestem traktowany jak samochod a on na to ze rowery moga zatrzymywac bo tak. Pan byl malo przekonujacy i chyba nie do konca pewny swoich racji.
Krzyżak radzę Ci zaprzestać tego rodzju przewinień, dobrze Ci radzę jak przyjacielowi....otóż byłem świadkiem jak jakiś rowerzysta zapłacił 100zł za przejazd na czerwonym świetle.....pczekałem na niego i zapytałem z czystej ciekawości ile zapłacił, wprawdzie nie zapłacił gotówką bo jej nie miał, ale dostał kwitek do zapłacenia a jak nie zapłaci to sprawę kierują do sądu grodzkiego.
Także nie wiem czy warto udawać chojraka.
ale straz miejska mu dala? ilekroc przejezdzam upewniam sie czy za plecami nie ma policji :) ta sytyacja ze straza miejska byla wyjatkowa i zrobilem to z pelna premedytacja, bylem ciekaw po prostu co zrobia :)
wzieli by się ***** do roboty, tak samo jak stoja przy przejsciach dla pieszych i haltują wiarę.
a co jest jak mówią, że ktoś ma się zatrzymać do kontroli a on ucieka?
na zachodzie nie musza, jak jest czerwone to sie stoi, u nas jest chołota i buractwo wiec muszą pilnowac na przejsciach.
HALT !!
PAPIREN BYTE !!
Kuba to nalezaloby rozwazyc czy w przypadku jazdy rowerem po jezdni jestes faktycznie traktowany jako pojazd? Bo jesli nie to faktycznie sprawa moze nieco inaczej wygladac - choc w zakresie kontroli ruchu drogowego przez SM nie ma opcji mandatu za swiatlo - ale byc moze to tez tylko dotyczy sie samochodow. Sadze, ze tak do konca to chyba nikt nie wiem i moznaby sie ostro klocic. Ja bym zadal wezwania policji - a ta i tak by nie miala dowody na zlamanie przez Ciebie przepisu. Co do samego zatrzymania roweru przez SM to niby maja prawo, ale wtedy wychodziloby na to, ze nie jestes na tych samych zasadach traktowany na drodze co samochod. A warto przypomniec, ze jest mozliwa taka sytuacja i nawet zachodzi w pewnym przypadku: a mianowiecie w okresie zimowym jadac rowerem nie musisz miec swiatel wlaczonych caly dzien, a samochod musi - czyli nie jestes traktowany tak jak samochod i tutaj moze byc podobnie. Mysle, ze najlepiej zadzwonic na policje i sie dowiedziec, bo oni powiedza bez zadnych wykretow jak SM (SM dobrze wie, ze malo moze, a paziuja jak policja) i to najleiej dzwonic do ruchu drogowego.

USTAWA
z dnia 20 czerwca 1997 r.
Prawo o ruchu drogowym

"pojazd" - środek transportu przeznaczony do poruszania się po drodze oraz maszynę lub urządzenie do tego przystosowane;
"pojazd silnikowy" - pojazd wyposażony w silnik, z wyjątkiem motoroweru i pojazdu szynowego;
"pojazd samochodowy" - pojazd silnikowy, którego konstrukcja umożliwia jazdę z prędkością przekraczającą 25 km/h; określenie to nie obejmuje ciągnika rolniczego;
"rower" - pojazd jednośladowy lub wielośladowy poruszany siłą mięśni osoby jadącej tym pojazdem;
"droga" - wydzielony pas terenu składający się z jezdni, pobocza, chodnika, drogi dla pieszych lub drogi dla rowerów, łącznie z torowiskiem pojazdów szynowych znajdującym się w obrębie tego pasa, przeznaczony do ruchu lub postoju pojazdów, ruchu pieszych, jazdy wierzchem lub pędzenia zwierząt;

http://www.mswia.gov.pl/portal/pl/58/1701/
//--------------------------------------

Wiec czy rower jest pojazdem wedle tego to ja juz nie wiem:-)). Takze dalej uwazam, ze najlepiej zadzwonic.