Jeszcze w kuchni
W smażeniu czegokolwiek zdrowo jest posługiwać się Ghi(ghee)
Ghee wyrasta z Indii.
Jest odporne na wysoką temperaturę.
Można przechowywać kilka razy dłużej niż zwykłe masło. Pozyskujemy...
rozwiń
W smażeniu czegokolwiek zdrowo jest posługiwać się Ghi(ghee)
Ghee wyrasta z Indii.
Jest odporne na wysoką temperaturę.
Można przechowywać kilka razy dłużej niż zwykłe masło. Pozyskujemy dodatkowy aromat i smak smażonych produktów.
Tłuszcz nasycony Ghi uzyskuje się roztapiając do zagotowania zwykłe masło.
Następnie na minimalnym płomieniu odcedzamy zbierającą się na powierzchni pianę-ulepszacze, które są najczęstszą przyczyną przypaleń itd.itp.
Klarowny płyn zlewamy do słoika.
6kostek masła to ok. 1l.
Ps.Naturalnie po ostygnięciu całość nie będzie klarowna.
Ps2. To nie sekciarstwo. To tylko dobra rada wuja Stefana. Poza tym wg mnie Chiny, Tajlandia w garach numero uno.
zobacz wątek