Widok
Surowe kary na prywatnych parkingach
Opinie do artykułu: Surowe kary na prywatnych parkingach.
W ferworze emocji, zwłaszcza kiedy chodzi o zdrowie bliskich, zapominamy o wielu rzeczach. Nasz czytelnik parkując pod prywatnym szpitalem, gdzie zaraz miała mieć zabieg jego córka, zapomniał zapłacić za postój. Godzinę później dostał rachunek na 95 zł.
Przyjeżdżając na zabieg z córką do szpitala Swissmed przy ul. Wileńskiej w Gdańsku, pan Tomasz nie sądził, że godzinę później przyjdzie mu słono zapłacić za swoje roztrzepanie.
- Przegapiłem informację o opłatach, dostałem ...
W ferworze emocji, zwłaszcza kiedy chodzi o zdrowie bliskich, zapominamy o wielu rzeczach. Nasz czytelnik parkując pod prywatnym szpitalem, gdzie zaraz miała mieć zabieg jego córka, zapomniał zapłacić za postój. Godzinę później dostał rachunek na 95 zł.
Przyjeżdżając na zabieg z córką do szpitala Swissmed przy ul. Wileńskiej w Gdańsku, pan Tomasz nie sądził, że godzinę później przyjdzie mu słono zapłacić za swoje roztrzepanie.
- Przegapiłem informację o opłatach, dostałem ...
Przed szpitalem na Zaspie też trzeba płacić,
prezes Copernicusa straszny cwaniak, wszędzie szuka zarobku, mimo, że zarabia kilkadzisiąt tysięcy miesięcznie. to jeszcze upokarza pracowników, choć by sprowadzając mafię z Malborka, która ostro kroi, to dla nich czysty biznes, i jeszcze parking opodatkował, i żeby pracownik przyjechał autem do pracy, musi za to zapłacić. To tu, na Zaspie i w Koperniku powinny byc czystki pisowskie.
rozumiem, że powinien być darmowy parking dla 200 pacjentów, a reszta niech z buta zapiernicza?
płątne miejsca wymuszają rotację. Jeśli ktoś do szpitala jedzie własnym samochodem, to raczej na umówiony krótki zabieg, a nie w sytuacji zagrożenia własnego życia lub z myślą o trzech tygodniach hospitalizacji.
Jakoś do tej pory nie było problemu z miejscami parkingowymi pod szpitalem. Owszem Na parkingu przed samym wejściem w godzinach pracy przychodni przyszpitalnej znalezienie miejsca parkingowego graniczyło z cudem, ale na bocznym parkingu przy SOR już nie było tego problemu. Pamiętać należy, że do szpitala na zabiegi przyjeżdżają nie tylko mieszkańcy Gdańska. Prywatna firma nabija sobie kieszenie ot co.
Prywatny nie prywatny
Chodzi o to, że ta firma ma taki mocno polakowaty model biznesu- szlabanu nie ma, regulamin gdzieś schowany, opłata za 3h to 5zł, a za brak opłaty "mandat" o równowartości 4 dób postoju.
Skoro ich człowiek sprawdza tam bilety kilka razy dziennie, to spokojnie wystarczająco dotkliwa byłaby opłata w wysokości 1 doby parkowanie,
tak jak to jest na miejskich parkingach w Gdańsku i Gdyni.
Chodzi o to, żeby nieopłacalne było parkowanie bez biletu, bo zapłacisz za cały dzień.
Tutaj chodzi o to, żeby za czyjeś gapiostwo (i to jeszcze pod szpitalem) nachapała się prywatna firma.
Skoro ich człowiek sprawdza tam bilety kilka razy dziennie, to spokojnie wystarczająco dotkliwa byłaby opłata w wysokości 1 doby parkowanie,
tak jak to jest na miejskich parkingach w Gdańsku i Gdyni.
Chodzi o to, żeby nieopłacalne było parkowanie bez biletu, bo zapłacisz za cały dzień.
Tutaj chodzi o to, żeby za czyjeś gapiostwo (i to jeszcze pod szpitalem) nachapała się prywatna firma.
No i to jest sedno sprawy
Jak firma chce zarabiać uczciwie, to stawia szlaban na wjeździe i wyjeździe i koniec - nie ma płaczu, że ktoś "zapomniał zapłacić", albo "nie wiedział, że trzeba".
Tym niemniej, jeśli przy wjeździe nie są jasno podane stawki (w tym - również opłata karna) to trzeba mieć się na baczności, bo widząc sprawność polskiego wymiaru tzw. sprawiedliwości (vide: Cocomo) trudno liczyć na wygraną z takim nieuczciwym "przedsiębiorcą"
Tym niemniej, jeśli przy wjeździe nie są jasno podane stawki (w tym - również opłata karna) to trzeba mieć się na baczności, bo widząc sprawność polskiego wymiaru tzw. sprawiedliwości (vide: Cocomo) trudno liczyć na wygraną z takim nieuczciwym "przedsiębiorcą"
zrozum marny człowiecze, to jest szpital, wiadomo, że do szpitala nie przyjeżdża się dla przyjemności
i jeszcze żerować na tych ludziach z takimi opłatami - tylko w Polsce
pojedź do urzędu, tam szlabanik, za szlabanikiem samochodziki ale nie petentów a urzędasów, tam niech sobie taka firma żeruje. ale płacenie z własnej kieszeni a nie na koszt nas wszystkich
pojedź do urzędu, tam szlabanik, za szlabanikiem samochodziki ale nie petentów a urzędasów, tam niech sobie taka firma żeruje. ale płacenie z własnej kieszeni a nie na koszt nas wszystkich
nie zwracaj się do firmy a do szpitala, to szpital ma % z tego co oni wyciągną z ludzi bo szpital nie dał im parkingu za free by to se oni zarabiali.
podziękujcie naszym ex/ obecnym (może przyszłym) rządzącym że tak mamy!
Lecz podsumowanie jest dobre z ZKM za roztargnienie się płaci nawet jadąc do szpitala publicznego bez biletu mandat się nalerzy!
podziękujcie naszym ex/ obecnym (może przyszłym) rządzącym że tak mamy!
Lecz podsumowanie jest dobre z ZKM za roztargnienie się płaci nawet jadąc do szpitala publicznego bez biletu mandat się nalerzy!
Nie o to chodzi
Nie chodzi o 95 zł zresztą czasem nie ma możliwości z nfz-tu i trzeba prywatnie ja musiałem bo na badanie czekałbym ponad poł roku z NFZ-tu jeśli by się okazało że to coś groźnego to nie było by co leczyć dlatego szpital prywatny (nie zrozumie kto nie choruje i nie potrzebuje specjalistycznych badań). A co do mandatu też dostałem mandat nie zamierzam płacić zwłaszcza że jest napisane że klienci Swissmedu maja 30 min za free. Nie posiadanie biletu nie jest równoznaczne z tym że nie jestem klientem szpitala zwłaszcza że mogę udowodnić że byłem w tym dniu i godzinie ich klientem.
Ja mam wpływ na wybór zarządcy tylko? Czyli mówisz mi że Polska nie jest moim krajem? To może czyim krajem jest? Krajem Niemców? Czechów? A może Żydów?
Twoim może nie jest, ale moim jest.
I dlatego uważam że wpływ na znacznie więcej niż wybór administratora mi się należy. Czy tobie też - nie wiem - skoro to nie twój kraj - to jedź do swojego. Szerokiej drogi!
Twoim może nie jest, ale moim jest.
I dlatego uważam że wpływ na znacznie więcej niż wybór administratora mi się należy. Czy tobie też - nie wiem - skoro to nie twój kraj - to jedź do swojego. Szerokiej drogi!
Państwo, to my, obywatele :) A rząd, parlament itd. to tylko wybrani przez nas zarządcy. Państwo jest tak samo ministra skarbu, czy prezydenta, jak nasze, bo my wszyscy, to państwo. A oni są jedynie wynajęci do zarządzania nim. Pomyśl o tym w ten sposób.
Ale żeby nie było - jestem za tym, żeby na niektórych publicznych gruntach (np. centra miast) postój był płatny, aby wymuszał rotację miejsc umożliwiającą skorzystanie z nich nie tylko tym, którzy przyjeżdżają rano do pracy, ale też tym, którzy w centrum załatwiają sprawy w urzędach, robią zakupy, załatwiają interesy w firmach, czy odwiedzają znajomych, rodzinę.
Ale żeby nie było - jestem za tym, żeby na niektórych publicznych gruntach (np. centra miast) postój był płatny, aby wymuszał rotację miejsc umożliwiającą skorzystanie z nich nie tylko tym, którzy przyjeżdżają rano do pracy, ale też tym, którzy w centrum załatwiają sprawy w urzędach, robią zakupy, załatwiają interesy w firmach, czy odwiedzają znajomych, rodzinę.
Bycie kobietą nie implikuje prawa do głosowania i nie jest zapisane w żadnym zestawie praw człowieka i obywatela.
Bycie pracownikiem nie implikuje prawa do głosowania i nie jest zapisane w żadnym zestawie praw człowieka i obywatela.
Tak przynajmniej uważali najwięksi mędrcy jeszcze 200 lat temu (w niektórych krajach jeszcze kilkadziesiąt lat temu).
Bycie pracownikiem nie implikuje prawa do głosowania i nie jest zapisane w żadnym zestawie praw człowieka i obywatela.
Tak przynajmniej uważali najwięksi mędrcy jeszcze 200 lat temu (w niektórych krajach jeszcze kilkadziesiąt lat temu).
prawdopodobnie nie występują do sądów
z prostej przyczyny. Nawet jak wystąpią do CEPIK po dane właściciela pojazdu, i nawet jeśli CEPIK im to da, to i tak każdy sąd uwali postępowanie, bo nikt nie udowodni, że właściciel pojazdu był kierowcą w danym dniu (a jeśli auto jest w leasingu to właścicielem w CEPIK jest leasingodawca). Zatem nie wiadomo kto był osobą "akceptującą" umowę i regulamin parkingu. Ale 90% osób im to zapłaci bez gadania na podstawie wezwania za szybą, a pozostałe 10% wliczone jest zapewne w koszty działalności. Czas pracy i wysiłek włożony w te 90 zł (roboczogodziny, pisma sądowe, odwołania) jest wyższy niż kwota z opłaty.
Zeby ustalić dane właściciela po IP komputera, bo naruszyłeś jakiś regulamin nie wniosłeś opłaty zgodnie z jej regulaminem - pewna firma zgłaszała ten fakt do prokuratury, ta ustalała dane i umarzała postępowanie, teraz wystarczyło jedynie zajrzeć do akt i już - pewnie podobny system i całkiem legalny
żaden organ nie jest w stanie ustalić personaliów kierowcy w danym dniu. Nawet jeśli ustalą dane właściciela, to i tak może się on nie przyznać i wtedy sprawa leży. W przypadku prawa o ruchu drogowym takie kwestie są uregulowane (mandat dla kierowcy za niewskazanie sprawcy), ale na prywatnym parkingu prd nie działa.
Opłacie podlega auto, nie kierowca.
Więc to na właściciela auta zostanie wystawiona opłata. I nikogo nie będzie obchodziło kto to auto tam parkował, niech sobie właściciel szuka chętnego do opłacenia kary, skoro auto komuś udostępnia. W przypadku mandatów mamy do czynienia z łamaniem prawa, więc sytuacja się zmienia, tutaj tylko złamanie regulaminu..
tu chyba zdajesz egzamin
a kodeks to nie regulamin. Kodeks to akt prawny - nie znasz się, to nie chwal się niewiedzą.
Niemniej od dzisiaj za wejście w progi mojej firmy petent będzie płacił 10 tys złotych, bo taki ustanowię regulamin. Znaczy inaczej - wejście za darmo, ale jak nie powie "Dzień Dobry Panu" zgodnie z regulaminem to opłata "biurowa" w wys. 10 tys. Maybach w 3 dni !!! Przewiozę za darmo, zaś w regulaminie przejażdżki będzie 1 tysiak za minutę jazdy, jak nie powiesz "Dzień Dobry Panu". Oczywiście regulamin będzie w bagażniku, zaś firmowy w w kibelku. Zrozumiałeś wreszcie???
Niemniej od dzisiaj za wejście w progi mojej firmy petent będzie płacił 10 tys złotych, bo taki ustanowię regulamin. Znaczy inaczej - wejście za darmo, ale jak nie powie "Dzień Dobry Panu" zgodnie z regulaminem to opłata "biurowa" w wys. 10 tys. Maybach w 3 dni !!! Przewiozę za darmo, zaś w regulaminie przejażdżki będzie 1 tysiak za minutę jazdy, jak nie powiesz "Dzień Dobry Panu". Oczywiście regulamin będzie w bagażniku, zaś firmowy w w kibelku. Zrozumiałeś wreszcie???
umrzyj, to bedzie dobre dla ciebie
Jeden mi powiedzial w ameryce: jak chcesz byc bogaty to musisz wiecej pracowac. Zapytalem, czy jak bede pracowal 24 godz. na dobe to bede tak bogaty jak on. Nic mi nie odpowiedzial.
Bogactwo nie zalezy od wkladu pracy!
Nie wdajac sie w dyskusje powiem, ze od wielu czynnikow, czesto niekoniecznie uczciwych.
Bogactwo nie zalezy od wkladu pracy!
Nie wdajac sie w dyskusje powiem, ze od wielu czynnikow, czesto niekoniecznie uczciwych.
Mamy cwaniaka.
To właśnie właściciele tych parkingów to wielkie cwaniactwo,a właściwie obiektów przy których są umieszczone. Wszędzie w Europie i na świecie przy obiektach użyteczności publicznej takie jak szpitale, stadiony parkingi powinny być Darmowe! To jest kupienie na ludzkich zachowaniach. Żałosne i nieludzkie.
W cywilizowanych krajach wiele rzeczy jest publicznych lub "w pakiecie".
A tu usiadł jeden Janusz biznesu z drugim Januszem biznesu i wymyślili parking płatny, regulamin schowany, wysokie kary. Oto właśnie biznesz po januszowemu - za parkowanie kasować pacjentów, bo do uczciwej roboty brać się nie chce.
A tu usiadł jeden Janusz biznesu z drugim Januszem biznesu i wymyślili parking płatny, regulamin schowany, wysokie kary. Oto właśnie biznesz po januszowemu - za parkowanie kasować pacjentów, bo do uczciwej roboty brać się nie chce.
A dlaczego nie mają płacić? Niektóre oferty pracy tylko dla osób z niepełnosprawnością, miejsca parkingowe tylko dla niepełnosprawnych, windy tylko dla niepełnosprawnych... Rozumiem, że jest takim osobom ciężej w wielu aspektach życia, ale twój komentarz podkreśla, że co poniektórym (na szczęście nielicznym) to w d... się poprzewracało i perfidię zasłaniają niepełnosprawnością.
nie do uwierzenia co wy tu wypisujecie
sam nie jestem niepełnosprawny. Może się zamienicie rolami z niepełnosprawnymi. A pomyślał który, że mają problemy z chodzeniem , dojechaniem itp. Tylko taka niepełnosprawność obecnie jest honorowana na samochodach. To co może mają o kulach za...dalać pół kilometra ?? Zastanówcie się cymbały.
Nie napisałem, że nie mają prawa mieć udogodnień. Napisałem, że co poniektórzy są perfidni oraz roszczeniowi i zasłaniają się niepełnosprawnością, gdy ci niepełnosprawni faktycznie chcą tylko normalnie żyć bez problemów w normalnym poruszaniu się po mieście itp. A cymbałem to, za przeproszeniem, może Ty jesteś.
xxx
do wszystkich " pełnosprawnych"-jak zachorujecie i nie bedziecie mogli pracowac(tak bywa), i nie bedzie wstanie zaplacic za miejsce parkingowe, bo ważniejsze bedzie zakupienie lekarstw, to mam nadzieje, ze sobie przypomicie, jakie tu głupoty wypisywaliscie;)A teraz idzcie wplacic na serduszko Jurkowi i macie czyste sumienie.EOT
wiesz co - nie osmieszaj się
ja jestem na wózku - mam firmę, zatrudniam ludzi i płacę za płatne parkingi, kawę w kawiarni, lody w lodziarni i za wódkę przy barze. Zaś wedle wszystkich dokumentów i zaświadczeń jestem "niezdolny do pracy i samodzielnej egzystencji". A jak musisz płacić za leki i nie starcza nie inne rzeczy, to skąd masz kasę na własne auto? Sprzedaj auto, ZKM wozi niepełnosprawnych za darmo - parkingi ci niepotrzebne, a za kasę z auta kup sobie łyżkę, idź na trawnik i się okop. A jeśli masz naprawdę poważny kłopot - jest tysiąc fundacji, które pomagają niepełnosprawnym w trudnej sytuacji - to od ciebie zależy, czy potrafisz zadzwonić i poprosić o pomoc, a nie tu skamleć, narzekać i obrażać innych - w tym również niepełnosprawnych. Wstyd mi za ciebie.
dobrze, że przyajmniej od razu się sam/sama zaliczasz do kategorii cymbałów
bo zazwyczaj tych niepełnosprawnych wożą rodziny i NIC Ci do tego jakimi jeżdżą autami !!! Myślę, że więcej ludzi zarobiło to uczciwą pracą, a takie komentarze piszą jacyś zawistni ludzie. Auto mojego taty jest dużo wygodniejsze i jestem wdzięczna że mnie wozi gdy mam jakąś wizytę.
Zrozum - koperta
jest oznaczonym miejscem dla pojazdu osoby niepełnosprawnej - gdy wszystkie miejsca na parkingu są zajęte to wolne miejsce czeka na osobę niepełnosprawną. Przeważnie jest blisko wejścia. Osoba niepełnosprawna płaci w sklepie za towary, na stacji za paliwo, czynsz za mieszkanie jak również za miejsce postojowe. Mam nadzieję,że wyjaśniłem.
Nie "za darmo", bo za darmo nic nie ma, ale BEZPŁATNIE tzn. bez dodatkowej opłaty - bo za koszt utrzymania parkingu już raz zapłacił w cenie usługi medycznej.
W przeciwnym razie byłoby to tak, jakby supermarket kasował za bilety wstępu, za zużycie powietrza przez klienta i eksploatację podłogi a na koniec za towary również.
W przeciwnym razie byłoby to tak, jakby supermarket kasował za bilety wstępu, za zużycie powietrza przez klienta i eksploatację podłogi a na koniec za towary również.
To jest kwestia wizji ekonomicznej:
albo:
świadczenia dodatkowe wliczone (wtedy wysokie podatki, wysokie ceny, szeroki wachlarz świadczeń bezpłatnych)
albo:
za każde świadczenie płacisz osobno (wtedy niskie podatki, niskie ceny, wąski wachlarz świadczeń bezpłatnych).
Osobiście jestem za pierwszym rozwiązaniem, bo wolę raz zapłacić i nie martwić się szczegółami i d_perelami, natomiast problem polega na tym że mamy wysokie podatki i ceny ale wachlarz świadczeń - wąski.
albo:
świadczenia dodatkowe wliczone (wtedy wysokie podatki, wysokie ceny, szeroki wachlarz świadczeń bezpłatnych)
albo:
za każde świadczenie płacisz osobno (wtedy niskie podatki, niskie ceny, wąski wachlarz świadczeń bezpłatnych).
Osobiście jestem za pierwszym rozwiązaniem, bo wolę raz zapłacić i nie martwić się szczegółami i d_perelami, natomiast problem polega na tym że mamy wysokie podatki i ceny ale wachlarz świadczeń - wąski.
no właśnie "czytać"
No własnie "czytać"
regulamin dotępny przy wyjeżdzie
to tak jakbys brąl kredyt ale warunki i szczegóły to zobaczyśz z kwitkami do wpłat
Regulamin (jak ktoś zauważył) powinien być na wjeżdzie z jasno określonymi stawkami i mozliwymi sposobami płatności i wtedy nie byłoby problemu.
Mogę zapłacić ale muszee znać warunki
swoją droga przy takich cenach i jakości obsługi tam ddodoatkowa kasa za parking to czyste ździerstwo
Do Swiss standardów jak wodac jeszcze im brakuje trochę
regulamin dotępny przy wyjeżdzie
to tak jakbys brąl kredyt ale warunki i szczegóły to zobaczyśz z kwitkami do wpłat
Regulamin (jak ktoś zauważył) powinien być na wjeżdzie z jasno określonymi stawkami i mozliwymi sposobami płatności i wtedy nie byłoby problemu.
Mogę zapłacić ale muszee znać warunki
swoją droga przy takich cenach i jakości obsługi tam ddodoatkowa kasa za parking to czyste ździerstwo
Do Swiss standardów jak wodac jeszcze im brakuje trochę
a nie prościej zapłacić
" a nie prościej zapłacić " a prościej tłuku nikt nie będzie sobie kłód pod nogi rzucał za 2 zł jak by " firma " podchodziła uczciwie do tego co robi czyli wynajmu miejsca parkingu a nie polowania na jeleni do wydobycia 95 zł za 2 zł .
Czym ciebie zrobili że takie bzdety piszesz - chyba miękim !
Czym ciebie zrobili że takie bzdety piszesz - chyba miękim !
ja płacę ,tylko chodzi o złodziejskie podejście jakieśśśś firmy WEIP
...poszedłem po informację do portiera w U.G. Warszawa Ursus czy jest darmowy parking dla petentów ---- jest ale na samym końcu (to już ciekawe dlaczego nie na wprost wejscia !!!!) wróciłem i chciałem tam przeparkować, nie było mnie 2 min pracownik tej firmy chowa sie za rogiem i w sposób h..... wypisuje jakieś wezwania, obstawiam że jest na prowizji od każdego wystawienia takiego mandatu.... totalny wał ,układ z burmistrzem przy przetargu...
Widocznie była przerażająca historia, może stresująca ?
Tak jak mówili porzednicy- szlabanu niema- regulamin przy wyjeździe. Osoba płaci co miesiąc abonament w "szanującej" się firmie medycznej i jeszcze płaci za parking ? Dla mnie na logikę dla posiadających abonament - klientów parking za free, tak jak w supermarkecie. To powinno być wliczone w koszty usługi medycznej. Nie każdy zjadacz chleba wie, że to jakaś obca firma EUROPARK Z WARSZAWY.
A chorobę chętnie oddam cwaniaczku zza monitora....
pozdrawiam,
CÓRKA !!!!!!!!!!
A chorobę chętnie oddam cwaniaczku zza monitora....
pozdrawiam,
CÓRKA !!!!!!!!!!
Chapacze
Troche polski kapitalizm sie zagalopowal. Jezeli sie w jakiejs firmie cos zalatwia to powazna firma ma swoj parking. Zaznacza, ze parking jest dla klijentow tej firmy. Inni beda odholowani na ich koszt...gdzies. Albo inaczej w biurze firmy mozna dostac przepustke, ze sie tam przebywalo i dalej parking jest za darmo.
Nie do pomyslenia zebym przyjechal do szpitala i mial ...zasadzke. Przy wjezdzie MUSI byc tablica co i jak i za ile. Albo wjezdzam i stosuje sie do regulacji abo ich olewam, na samym poczatku. To musi byc jasne a nie robione "z za wegla".
Takie sprawy kazde miasto musi sobie samo "wyprostowac" tu nie moze byc partyzantki, bo ktos poluje na frajerow (bo chce zarobic).
Nie do pomyslenia zebym przyjechal do szpitala i mial ...zasadzke. Przy wjezdzie MUSI byc tablica co i jak i za ile. Albo wjezdzam i stosuje sie do regulacji abo ich olewam, na samym poczatku. To musi byc jasne a nie robione "z za wegla".
Takie sprawy kazde miasto musi sobie samo "wyprostowac" tu nie moze byc partyzantki, bo ktos poluje na frajerow (bo chce zarobic).
Hotel Scandic Olympics Esbjerg Dania
Przed samymi drzwiami hotelu, Scandic Olympics, w miejcowosci Esbjerg sa miejsca parkingowe, niestety nie nalezace do hotelu. Postoj na tym miejscu bez wykupionego biletu kosztuje dokladnie 650 DDK co daje 350 PLN. Nie zawsze oczywiste u nas jest oczywistym w innych krajach Europy, miejsca postojowe przed hotelem.
Typowy system nastawiony na, przepraszam za wyrażenie, dymanie frajerów.
Gdyby chodziło o opłaty parkingowe to wystarczyłby automatyczny szlaban przy wyjeździe otwierający się po wniesieniu opłaty, opłaty za czas faktycznego postoju a nie płacony z góry i z kara po przekroczeniu (wizyta u lekarza to nie zakupu w kiosku ruchu, żeby zawsze przewidzieć czas trwania)
Taki teoretycznie uczciwy system panuje na lotnisku w Rębiechowie (pomijając jakieś kanty jakie robiono tam z zegarami na kiss&fly i horrendalne stawki)
Taki teoretycznie uczciwy system panuje na lotnisku w Rębiechowie (pomijając jakieś kanty jakie robiono tam z zegarami na kiss&fly i horrendalne stawki)
Tak jest
Jak sobie wyobrażasz, żeby na parkingu przed szpitalem stawiać szlaban , gdzie jeżdżą karetki ? Byłoby to niezgodne ze wszystkimi prawami , a inną sprawą jest mentalność wielu polaków którzy uważają,że wszystko powinno być za darmo ! Niestety ale przemieszczanie się , czyli TRANSPORT kosztuję, nieważne czy jeździmy komunikacją miejską czy samochodem, tu i tu można dostać kary finansowe i trzeba się z tym liczyć inaczej albo kupujemy bilety albo chodzimy piechotą koniec kropka !
tam jest paradoksalna sytuacja
Przyjeżdżam do lekarza na umówioną godzinę. Wiem, że za parking trzeba płacić, wiele razy płaciłam kartą. Przyjeżdżam, kartą nie można-awaria, mam banknot 50zł i jakieś drobniaki. banknotem nie można, drobniakami owszem, ale nie mam 5zł. próbuję rozmienić w punkcie z gazetami: pani nie ma (nie musi mieć), w rejestracji - nie ma możliwości. szukam kogoś gdzie można to zgłosić-nie ma komu. trudno, ryzykuję, nie będę przecież przekładać wizyty u lekarza z powodu braku możliwości uiszczenia opłaty. tym razem nikt nie kontrolował, ale gdyby tak było to zapewne skończyłoby się mandatem jak tym wypadku. rozumiem, że mają problem z parkującymi osobami, które nie korzystają z usług Swissmedu, ale ta opłata za parking to złoty interes dla właściciela. W okolicy parkingu nie ma, najbliższy autobus przystanek jest dość daleko.
skąd dane osobowe właściciela pojazdu?
A skąd ta firma może mieć dane właściciela pojazdu że wystawia mandat? Widzą tylko nr rejestracyjny samochodu tak jak ty czy ja!!! a na podstawie samego nr nie mogą wystawić mandatu bo to tak jakbym ja wystawił komuś mandat na nr mieszkania w bloku!!!
Albo gdzieś jest solidny wałek i mają dostęp do baz danych urzędów (a nie powinni) albo żerują na niewiedzy kierowców i strachu przed komornikami itp, itd.
ale wiadomo cfaniak to cfaniak i tak sie ludzie podorabiali....
Albo gdzieś jest solidny wałek i mają dostęp do baz danych urzędów (a nie powinni) albo żerują na niewiedzy kierowców i strachu przed komornikami itp, itd.
ale wiadomo cfaniak to cfaniak i tak sie ludzie podorabiali....
ciekawe.... brak opłaty w wysokości 5 zł kwalifikuje do postepowania?
Nawet 95 zł?
To ciekawe zagadnienie.
Ja tez mogę na kogoś donieść.... Jaki mam dowód, że ktoś nie zapłacił? Przedstawiam go na policji? Jak? Nagranie z monitoringu? Zdjęcie? (tak jak robi straż miejska). Oświadczenie osoby kontrolującej?
Czy ktoś wie?
To ciekawe zagadnienie.
Ja tez mogę na kogoś donieść.... Jaki mam dowód, że ktoś nie zapłacił? Przedstawiam go na policji? Jak? Nagranie z monitoringu? Zdjęcie? (tak jak robi straż miejska). Oświadczenie osoby kontrolującej?
Czy ktoś wie?
słuszne spostrzeżenie :)
dlatego ja w razie czego nie wyrzucam żadnego kwitka i już mam całkiem pokaźny plik :)
szkoda tylko że farba zaczyna się ulatniać i może się okazać że całkiem wyblakną do maksymalnego czasu do jakiego komukolwiek by się chciało mnie ścigać o brak opłaty ( a nie wiem czy to 2 czy 5 lat, a może inaczej)
szkoda tylko że farba zaczyna się ulatniać i może się okazać że całkiem wyblakną do maksymalnego czasu do jakiego komukolwiek by się chciało mnie ścigać o brak opłaty ( a nie wiem czy to 2 czy 5 lat, a może inaczej)
Hmmm...Policja czy też Urząd tak od ręki rozpatrzy doniesienie złożone przez spółkę Europark?Na kilometr pachnie to jakąś nieformalną umową.Czyżby sytuacja polegała na tym,że właściciele Europarku mają znajomości na wysokim szczeblu i tego rodzaju sprawy załatwiają na telefon?Podobnie było swego czasu z "Renomą",gdzie na telefon kontrolera natychmiast zjawiał się radiowóz,gdy tymczasem zwykły cywil w razie potrzeby interwencji patrolu z reguły musi czekać długo.
Tak , właśnie taki dzisiaj dostałam.Pod NETTO :)95 złotych .Mimo ,że nie masz pojęcia,że coś takiego zrobili.Parkometr zauważasz dopiero jak trzymasz kwit w ręku.Ja się nie zgadzałam na żadne warunki parkingu , których w deszczu kompletnie nie było widać, tzn. ze w ogóle jest parking płatny, niedawno go tam nie było.Wszystko wygląda po staremu , tylko maszynka sztoi z jakąś tabliczką a na niej ,,regulamin".A co ja za parkometrami się mam rozglądać , skąd miałam wiedzieć ,że ktoś miał nagle taki pomysł??Jak się tam parkuje to się patrzy żeby nikogo nie przejechać bo ludzie na trasie tego,,parkingu"wyłażą ze sklepów.
Teren GUMED czyli Akademia Medyczna.
Pierwsze 20 minut za darmo. A potem 8zł za godzinę.
Moją Mamę chorą na raka piersi codziennie przez 25 dni przywoziłem na tzw. radioterapie. Nie mogłem w ciągu 2o minut zostawić Jej w szpitalu, musiałem być z nią. Każdy zabieg trwa 15 minut, ale pacjentka spędza w szpitalu 1,5godziny.
Koszt radioterapii pokrywa NFZ.
A koszt parkowania to ponad 400zł.
Moją Mamę chorą na raka piersi codziennie przez 25 dni przywoziłem na tzw. radioterapie. Nie mogłem w ciągu 2o minut zostawić Jej w szpitalu, musiałem być z nią. Każdy zabieg trwa 15 minut, ale pacjentka spędza w szpitalu 1,5godziny.
Koszt radioterapii pokrywa NFZ.
A koszt parkowania to ponad 400zł.
"zapomniał" bidulek. Prawdopodobnie nie było trawnika albo chodnika wolnego...
mandat lub rachunek jest właśnie lekiem na mentalność 75% polskich kierowców: karać i jeszcze raz karać za nieprawidłowe parkowanie byle jak i byle gdzie!!! Zapłaci stówkę to następnym razem pomyśli zanim wjedzie na chodnik lub trawnik, bo "musi na chwilę".
druga sprawa taka, że budują biurowce bez parkingów, przykład: chodniki i trawniki wokół gdańskiego parku technologicznego na ulicy trzy lipy są kompletnie rozjeżdżone i zastawione przez auta ludzi z tegoż biurowca jak i klientów apteji gemini.
mandat lub rachunek jest właśnie lekiem na mentalność 75% polskich kierowców: karać i jeszcze raz karać za nieprawidłowe parkowanie byle jak i byle gdzie!!! Zapłaci stówkę to następnym razem pomyśli zanim wjedzie na chodnik lub trawnik, bo "musi na chwilę".
druga sprawa taka, że budują biurowce bez parkingów, przykład: chodniki i trawniki wokół gdańskiego parku technologicznego na ulicy trzy lipy są kompletnie rozjeżdżone i zastawione przez auta ludzi z tegoż biurowca jak i klientów apteji gemini.
Bekowy zakaz zatrzymywania się
obok czarnego biurowca na granicy Nowych Ogrodów i Kartuskiej, którego NIKT nie respektuje.
No proszę napiszcie jakieś żale, że nie zauważyliście tego znaku, bo na chwilę musieliście do apteki lub bankomatu.
Jeszcze dodajcie, że ścieżka rowerowa obok to tak sobie wybudowano aby lepiej i wygodniej było zaparkować na niej.
No napiszcie biedactwa!!
No proszę napiszcie jakieś żale, że nie zauważyliście tego znaku, bo na chwilę musieliście do apteki lub bankomatu.
Jeszcze dodajcie, że ścieżka rowerowa obok to tak sobie wybudowano aby lepiej i wygodniej było zaparkować na niej.
No napiszcie biedactwa!!
haracz
Za popełnione wykroczenie, przewinienie itp. oczywiście trzeba płacić...tego nie neguje sam bohater tego artykułu...ale mnie zastanawia to co robią włodarze miasta w tej sprawie ... nie można porównać jazdy bez biletu w ZTM czy SKM do tego że ktoś przyjechał z bliskim na zabieg lub na operację...i zapomniał w ferworze zdarzeń zapłacić...nawet opłata 70 parę złotych to rozbój!!!!..ale jakby pan z magistratu lub innej partii mamę przywiózł do szpitala albo inny prominent to też by go tak skrupulatnie kasowali ?...A gdzie tzw. empatia...notabene Ci pacjenci zostawiają kasę w Swissmedzie również i t o nie małą.
Osiedle Garnizon
Za parking można zapłacić, ale jak jest dobrze oznaczony. Podobno na wjeździe na osiedle jest jakaś informacyjna tablica i to wszystko. Zimą od 16 jest ciemno więc dostrzec takie info. to lada wyczyn. Poza tablica nic żadnych zakazów parkowania, ale za to po powrocie niespodzianka mandat na wycieraczką. Dla mnie to chamstwo jak wiele innych w tym kraju.
Gdyby były zakazy, to nie wolno by było w ogóle zostawić auta. A parkować przecież wolno. Tylko trzeba za to zapłacić.
Napisy i tablice trzeba czytać. Jak rozumiem, zimą po 16:00 lekceważysz wszystkie znaki drogowe, bo przecież jak jest ciemno, to ich nie widać.
Gdy Iza próbuje wymigać się od opłaty, to nie jest to chamstwo. Ale jak ktoś ją na tym przyłapie to jest. Moralność Kalego? (przepraszam, Izy)
Gdy Iza próbuje wymigać się od opłaty, to nie jest to chamstwo. Ale jak ktoś ją na tym przyłapie to jest. Moralność Kalego? (przepraszam, Izy)
Izo-bredzisz!
tablic jest kilka i są dobrze widoczne. Wczesniej na tym osiedlu był kompletny bajzel i milion samochodów dosłownie na każdym skrawku. Ta firma zrobiła porządek i tak powinno być.
Jak się nie podoba pozostaje transport publiczny!
Jestem też za wprowadzeniem całkowitego zakazu parkowania na chodnikach.
Jak się nie podoba pozostaje transport publiczny!
Jestem też za wprowadzeniem całkowitego zakazu parkowania na chodnikach.
asd
ślepy? niedowidzący? analfabeta? zabrać im prawa jazdy! (no,tym trzecim bym darował), jak się parkuje na terenie prywatnym to: mam pozwolenie właściciela albo zgadzam się z jego warunkami. Jak nie to:" fora ze dwora" ( na teren publiczny).Aha, i nie pier-olta mi, że jam "komunistom" i "złodziejem".
Tak się robi "interesy" w POlsce.
Podobno w POlsce jest ochrona danych osobowych.
Tylko sąd może wyrazić zgodę na udostępnienie danych osobowych.
Można tylko pogratulować szybkości działania parkingowych i sądu, którzy w czasie około godziny potrafią wystąpić do sądu z pytaniem i natychmiast jest wyrok z danymi WŁAŚCICIELA pojazdu.
Bez takiej procedury można tylko wystąpić do właściciela pojazdu o informację, kto użytkował auto w czasie kiedy doszło do, właśnie do czego doszło?
Właściciel Pojazdu, może, ale nie musi wskazać osobę odpowiedzialną za pojazd w konkretnym dniu i godzinie.
Samochód nie poruszał się po drodze publicznej, więc użytkownikiem, w czasie postoju na PRYWATNYM parkingu mógłby być nawet Św Mikołaj, albo lenin wiecznie żywy.
I jeszcze "rabat" za opłacenie grzywny w czasie krótszym niż trzy dni, bez ważnej informacji czy są to trzy dni kalendarzowe, czy robocze.
Tylko sąd może wyrazić zgodę na udostępnienie danych osobowych.
Można tylko pogratulować szybkości działania parkingowych i sądu, którzy w czasie około godziny potrafią wystąpić do sądu z pytaniem i natychmiast jest wyrok z danymi WŁAŚCICIELA pojazdu.
Bez takiej procedury można tylko wystąpić do właściciela pojazdu o informację, kto użytkował auto w czasie kiedy doszło do, właśnie do czego doszło?
Właściciel Pojazdu, może, ale nie musi wskazać osobę odpowiedzialną za pojazd w konkretnym dniu i godzinie.
Samochód nie poruszał się po drodze publicznej, więc użytkownikiem, w czasie postoju na PRYWATNYM parkingu mógłby być nawet Św Mikołaj, albo lenin wiecznie żywy.
I jeszcze "rabat" za opłacenie grzywny w czasie krótszym niż trzy dni, bez ważnej informacji czy są to trzy dni kalendarzowe, czy robocze.
Przecież to rodzi sytuacje patologiczne
Przy takiej różnicy między opłatą parkingową o karą, to firmie obsługującej parking bardziej opłaca się wystawiać mandaty, niż pobierać opłatę, a to może prowadzić do nadużyć. Zresztą, są już tego znamiona: regulamin widoczny dopiero po wjeździe, brak cennika przed wjazdem, brak informacji o karze. Firma nastawiona na golenie, nie strzyżenie.
U nas pod blokiem tez niepełnosprawny ( chodzi o kuli) załatwił miejsce postojowe tzw. Kopertę a obok drugie zajmuje bo biedaczek ma 2 samochody. Tylko to taki cwaniaczek potrafi długo stać przy samochodzie i w nim dłubać i jakos nie wygląda wtedy ze go noga boli a obok jest drugi człowiek niepełnosprawny bez nogi i juz takich przywilejow nie posiada.
Szpital na Zaspie
Postawili zapory, pobierają opłaty ( chwała za to że pierwsze 30 minut darmo choc nogliby to wyraźniej oznaczyc bo wystraszeni seniorzy gdy zobaczą bramkę zaczynają rzeźbić i cofać swoje bolidy), ale dziur ogromnych jak kratery już nie łaska było załatać. Polska bylejakość i cwaniactwo.
W Gdańsku kierowcy jak zwykle z przywilejami
"Za brak wniesienia opłaty parkingowej lub za przekroczenie czasu parkowania wyznaczonego na bilecie, ZDiZ pobiera opłatę w wysokości 50 zł. Trzeba ją uiścić w ciągu 14 dni, ale dwa razy w roku kalendarzowym opłata może być obniżona do 30 zł, o ile wniesie się ją w ciągu 7 dni."
To cytat z powyższego artykułu.
Natomiast jazda bez biletu w komunikacji miejskiej kosztuje kilka razy więcej.
To cytat z powyższego artykułu.
Natomiast jazda bez biletu w komunikacji miejskiej kosztuje kilka razy więcej.
rog zielonej i blekitnej parking dla mieszkancow.
adm-spoldzielni komuny paryskiej zamontowal 2 szlabany przy wjazdach z ul blekitnej na oksywiu rozdal piloty i myslal ,ze ma sprawe zalatwiona.samochody miejscowej pzerni,mieszkancy innch domow ,wjezdzaja po trawnikach-omijaja szlabany.telefony do adm nic nie daja .moze jakis sluzby pomoga parkujacym w utrzymaniu trawnikow.300m od komisariatu na oksywiu.
Prosta sprawa
nie korzystam ze usług złodziejskich firm typu swissmed, które nie dość że kasują za swoje usługi nie wiadomo ile, to jeszcze nie mają parkingu dla klientów. Raz tam byłem przez niewiedzę, więcej nie skorzystam z ich usług. Matka miała operacje na zaćmę, prywatnie. Następną robimy gdzie indziej.
Parking
Mandat w komunikacji miejskiej jest większy,wydaje mi się,że.........Co ma parking do komunikacji miejskiej? Panu wydaje się ,że co?tak z sufitu? mandat za jazdę bez prawka jazdy 5 000zł może na to się powołać i rąbać mandaty po 4500 zł niby dlaczego nie.Wynajmuje kawałek placu i Pan Car Władca.Płaci od tego podatek? czy do łapy.
Trzeba bojkotować Swissmed !
Jest dosyć prywatnych firm medycznych na rynku, a Swissmed wcale nie oferuje usług na najwyższym poziomie. Wileńska nie jest w żaden sposób skomunikowana komunikacją miejską, więc korzystanie z samochodu jest koniecznością. Parking znajduje się tuż przy szpitalu, zatem chyba na należącej do Swissmedu działce (?). Ale szpital odcina się całkowicie od działalności Europarku. To perfidna zmowa tych dwóch podmiotów. Bojkotować oszustów !!!
Dodać trzeba że Swissmed prowadzi zajęcia i wykłady o zdrowiu dla seniorów (w ramach akcji aktywizacji osób starszych). Dostaje na to gigantyczne dotacje. Reklamuje swoja akcję gdzie się da, żeby tylko staruszkowie przychodzil. Wiekszość uczestników przyjeżdża swoimi samochodami i ... zostawia na parkingu duże pieniądze.
Dodać trzeba że Swissmed prowadzi zajęcia i wykłady o zdrowiu dla seniorów (w ramach akcji aktywizacji osób starszych). Dostaje na to gigantyczne dotacje. Reklamuje swoja akcję gdzie się da, żeby tylko staruszkowie przychodzil. Wiekszość uczestników przyjeżdża swoimi samochodami i ... zostawia na parkingu duże pieniądze.
Tak samo powinno być z wizytami u lekarza,Miałem ostatnio potworną anginę zarejestrowałem się do lekarza i wyznaczono mi wizytę za dwa dni na godz 16.Kiedy przyszedłem ledwo żywy w wyznaczonym czasie poczekalnia pełna bo lekarz miał obsuwę w czasie.Usiadłem i słyszę jak obok mnie rozmawiają dwie panie z których jedna do drugiej mówi"przyszłam ze starym bo nie mielim co robić to niech nas doktór zbada." Gdyby trzeba było zapłacić 5 zł za wizytę to przyszliby do lekarza kiedy by się źle poczuli a nie z nudów.
Zyski kosztem standardów dla pacjenta
Sam kiedyś miałem potrzebę skorzystać z tego parkingu i zdziwiłem się, że w prywatnej klinice trzeba płacić za taki parking. W szpitalach publicznych opłaty są pobierane, bo parkingi są zwykle za małe i służy to dyscyplinowaniu ruchu samochodów, a dodatkowo stanowi źródło zysków dla szpitali darmowych z założenia. W przypadku płatnej kliniki, to typowe dążenie do zwiększania zysków bez oglądania się na to jak jest to odbierane przez pacjentów.
Natomiast kara za nie opłacenie postoju to już jest rozbojem w biały dzień. Moim zdaniem to główny zysk firmy parkingowej, która opłaty za postój musi pewnie w większości odprowadzić do właściciela kliniki i tylko dzięki takim karom może wypracować rentowność.
Natomiast kara za nie opłacenie postoju to już jest rozbojem w biały dzień. Moim zdaniem to główny zysk firmy parkingowej, która opłaty za postój musi pewnie w większości odprowadzić do właściciela kliniki i tylko dzięki takim karom może wypracować rentowność.
Akademię to jeszcze rozumiem. Budżetówka, każdy grosz się dla nich liczy, żeby na strzykawki jednorazowe było
a pan doktor się nie spóźnia bez powodu, skąd wiesz, może pół nocy operował jakiś nagły przypadek i chciał chociaż do domu skoczyć się ogarnąć zanim zacznie przyjmować pacjentów.
Gorzej jak prywatne medy, które kupę kasy biorą za wizytę sobie każą bulić za parking, to już jest pazerota daleko poza granicami przyzwoitości.
Gorzej jak prywatne medy, które kupę kasy biorą za wizytę sobie każą bulić za parking, to już jest pazerota daleko poza granicami przyzwoitości.
To jest chamstwo i naciągactwo na maksa pod ładnym szyldem "komercjalizacja powierzchni"
Prywatny podmiot medyczny, który bierze kupę szmalu za każdą wizytę nie mówiąc już o operacjach, mógłby chociaż dać ludziom spokojnie zaparkować za darmo w ramach "usługi medycznej" którą świadczy za grubą kasę. Ładną wizytówkę sobie Swissmed wystawia jak jeszcze nie wejdziesz do budynku a już bulisz.
No ale na temat "moralności i etyki" prywatnych podmiotów medycznych mógłbym już duży artykuł napisać. Przećwiczyłem sobie prywatny abonament medyczny w jednym takim i jedyne z czego mnie wyleczył, to z naiwnej wiary, że prywatna służba zdrowia jest lepsza od publicznej Jest tylko szybsza diagnostyka, nic poza tym i do niczego więcej to-to się nie nadaje. Mam wrażenie że w tych prywatnych to pracują jakieś totalne miernoty medyczne, jakieś odrzuty ze szpitali, których przyjęli dyrektorzy tych "-medów" znajomi ze studiów. Szczegółów sprawy nie mogę opisać bo sprawa może się skończyć w sądzie albo nawet w mediach sobie obejrzycie/posłuchacie/poczytacie i będzie to G***O wrzucone w wentylator obalające mit o cudownych "mega-profesjonalnych i troskliwych opiekach medycznych"
No ale na temat "moralności i etyki" prywatnych podmiotów medycznych mógłbym już duży artykuł napisać. Przećwiczyłem sobie prywatny abonament medyczny w jednym takim i jedyne z czego mnie wyleczył, to z naiwnej wiary, że prywatna służba zdrowia jest lepsza od publicznej Jest tylko szybsza diagnostyka, nic poza tym i do niczego więcej to-to się nie nadaje. Mam wrażenie że w tych prywatnych to pracują jakieś totalne miernoty medyczne, jakieś odrzuty ze szpitali, których przyjęli dyrektorzy tych "-medów" znajomi ze studiów. Szczegółów sprawy nie mogę opisać bo sprawa może się skończyć w sądzie albo nawet w mediach sobie obejrzycie/posłuchacie/poczytacie i będzie to G***O wrzucone w wentylator obalające mit o cudownych "mega-profesjonalnych i troskliwych opiekach medycznych"
Wczorajszy śnieg
Wczoraj po obfitych opadach śniegu, parking który nadzoruje wspomniana firma- w Oliwie przy Almie, był kompletnie zasypany, nie odśnieżony.Była to godz 18.Nie przeszkadzało to w kasowaniu opłat.Zwróciłam uwagę sprawdzającym kwitki.Usłyszałam parę nie miłych słów.To jak to jest?Potrafią kasować za parkowanie a kto ma sprzątać?No tak ,Warszaw daleko.Paranoja!
Zlodziejstwo
Zaparkowałem na parkingu BLAKWATER w KATOWICACH UL LOMPY Po zapłaceniu za 2 godziny 10zł oczywiście nie czytałem regulaminu parkingu (brak czasu deszcz) Miałem umówioną wizytę u okulisty .Wizyta trwała 2 ,5 godz spóźniłem sie na parking 50 min oczywiście opłaciłem za dodatkowa godzinę .Ale za wycieraczka samochodu wezwanie do wniesienia opłaty dodatkowej 95 zl.Parking ma mnie kosztować 110zl za 3 godziny.
Uwaga na EuroPark to oszusci
Poszukuję osob oszukanych przez firme EuroPark w celu zbioorowego zlozenia pozwu lub skargi do UOKiK dotyczy osob ktore zle zaparkowaly i dostaly mandat badz tak jak ja zaplacily za parking a parkometr wydal im potwierdzenie platnosci karta poprzedniej osoby placacej w ten sposob.Szczegolnie awaryjne sa ich parkometry w weekendy,chyba to nie przypadek
miałam tą samą historię
w listopadzie (w tygodniu) miałam dokładnie taką historię - opłaciłam bilet na 24h na Morenie, parkomat wydał wydruk, zamieściłam go za szybą i poszłam do pracy. Potem był mandat i dyskusje z biurem reklamacji, które nic nie dały... żądali potwierdzenia z konta, którego nie miałam, bo zapłaciłam gotówką... zapewne przemyślana strategia...
Europark - oszuści i naciągacze
to nie biznes na parkingach tylko wielka ściema... parkomaty wydają niewłaściwe wydruki po wrzuceniu monet a potem parkingowy nalicza opłaty dodatkowe nawet jak się potwierdzenie zostawi za szybą... bo wydruk był nie z tej płatności, tylko z poprzedniej... i nic nie można z tym zrobić... takie praltyki mają na błotach przy ul Trzy Lipy, więc uwaga...
oszustwa dzięki parkomatom które źle działają
parkomat na Morenie wydaje wydruki z wcześniejszych opłat, więc jak się płaci bilonem to można dostać wydruk z płatności kartą osoby korzystającej z urządzenia kilka minut... a potem mandat, mimo zapłacenia za parking. Tak miałam, nie tylko ja...
Poszukuje osob tak jak ja oszukanych przez EuroPark gdyz chcialbym zlozyc zbiorowy pozew ,prosze oprzeslanie tej wiadomosci dalej. Pozdrawiam moj email:slawek.jps@wp.pl
Poszukuje osob tak jak ja oszukanych przez EuroPark gdyz chcialbym zlozyc zbiorowy pozew ,prosze oprzeslanie tej wiadomosci dalej. Pozdrawiam moj email:slawek.jps@wp.pl
Mam dodatkowe ubezpieczenie zdrowotne
Byłem pacjentem swissmedu dlatego , że tam mnie umawiał na wizyty mój operator. Spóżnilem się na wizytę u lekarza , więc chcialem jak najszybciej wejść do rejestracji i wyjaśnić czy będę przyjęty. Opłatę parkingową postanowiłem uiścić za chwilę . Wróciłem po 10 minutach i znalazlem karę za wycieraczką . Ta menda stala i pilnowala jak tylko odszedlem od samochodu.
JUż teraz wiem , że następnej wizyty w swissmedzie nie będzie. I wszystkim to radzę!! . Są lepsze kliniki , i bez zmowy z mafią parkingową.
JUż teraz wiem , że następnej wizyty w swissmedzie nie będzie. I wszystkim to radzę!! . Są lepsze kliniki , i bez zmowy z mafią parkingową.
wpisują cwaniaki nr rejestracyjny i straszą dostępem do cepik oraz kosztami przy okazji uzyskują twoje dane osobowe no bo dzwonisz z reklamacją nr telefonu ślesz przekazem imię nazwisko adres elektronicznie mail a póżniej zdziwienie skąd sterty reklamowych śmieci ja zmusiłem cwaniaków do do pracy zgodnie z ustawą o ochronie danych osobowych po uiszczeniu kwoty należnej muszą wykasować twoje dane ze swoich rejestrów apóżniej aby ich ujebać co 60 dni pisemko o statusie moich danych raz zapomną w ciągu 30 dni odpowiedzieć inspektor giodo i sr*czka w firmie
mądrala
Prowadzę sklep.Jeśli przed wejściem do sklepu wywieszę kartkę " W sklepie można przebywać tylko 5minut. Za przekroczenie czasu na miejscu pobierana jest opłata dodatkowa w wysokości 1000zł. Przy wejściu prosimy o pobranie numerka i umieszczenia go w miejscu widocznym na ubraniu lub ciele". Czy to by było zgodne z prawem i zasadami współżycia społecznego.Właśnie tak postępuje firma EuroPark. Butnemu Prezesowi tej firmy na pewno nigdy nie podałbym reki. A w ogóle ciekawy jestem skąd oni się biorą, jakie mają kwalifikacje i wykształcenie.
Europark
Zaparkowaliśmy z mężem w Gdańsku przy salonie meblowym Poszliśmy zaraz po bilet do parkomatu, gdy przeszliśmy z biletem by włożyć za szybę już za wycieraczkami było żądanie zapłaty. Wystawione w tytule samym czasie co wydrukowany bilet parkingowy.Zaplacimy i idziemy do prokuratora.Traktujemy to jako wymuszenie zapłaty.Podlega to karze zgodnie z prawem.Mafia.Napiszemy reklamację,ale kara za wymuszenie też musi być.
Europark - sprawdzaj na wezwaniu nr rejestracyjny. Parking przy Grunwaldzkiej
Miałam bilet za szybą ważny, ale za dużo jedną cyfre wpisałam, świeciło słońce, nie zauważyłam. Wróciłam po 10 min mandat. Dwie osoby z kolei miały wystawione wezwanie (mandat) bo kontroler wpisał im inny nr (jedna cyfra zmieniona). Ponoć są to częste praktyki, wzięłam kontakt do tych osób. Czy ktoś miał podobna sytuację? W dobie pandemii parkometry bez zabezpieczeń, ktoś powinien je odkażać, tego nikt nie robi.
Rozmawialiśmy z panią , która ma tam sklep. Mówiła, że skarg jest bardzo dużo, klienci rezygnują, przestają przyjeżdżać na zakupy do tych sklepów, ja również do nich dołączę. Będę omijała ten parking i sklepy z daleka. Jeżeli kogoś spotkała taka sytuacja, proszę o kontakt. Chętnie zgłosiłabym sprawę do prokuratury, albo do sądu.
Rozmawialiśmy z panią , która ma tam sklep. Mówiła, że skarg jest bardzo dużo, klienci rezygnują, przestają przyjeżdżać na zakupy do tych sklepów, ja również do nich dołączę. Będę omijała ten parking i sklepy z daleka. Jeżeli kogoś spotkała taka sytuacja, proszę o kontakt. Chętnie zgłosiłabym sprawę do prokuratury, albo do sądu.
Próbuję od nich wyciągnąć fakturę
napisałem, żeby mi przesłali fakturę. Nie chcą. Czy oni na pewno płacą VAT?
Jakim sposobem skarbówka tego nie sprawdza?
Główny problem polega na tym, że sklepy , których parkingi obsługują - np Leroy w Oliwie
w ogóle na to nie reagują. Takie sklepy omijam w przyszłości.
Jakim sposobem skarbówka tego nie sprawdza?
Główny problem polega na tym, że sklepy , których parkingi obsługują - np Leroy w Oliwie
w ogóle na to nie reagują. Takie sklepy omijam w przyszłości.
Ukarany
Ta firma to gnojki ją obsługują, odwołuje się bo miałem bilet.
Po dziesięciu minutach jak wyszyłem ze sklepu stali przy samochodzie i miałem za wycieraczką wypisany mandat mało brakowało by w pier....l dostali.
Też już z tych sklepów co szukają frajerów obsługiwanych przez europark bez swojego parkingu nie będę korzystał konkurencja jest duża.
Po dziesięciu minutach jak wyszyłem ze sklepu stali przy samochodzie i miałem za wycieraczką wypisany mandat mało brakowało by w pier....l dostali.
Też już z tych sklepów co szukają frajerów obsługiwanych przez europark bez swojego parkingu nie będę korzystał konkurencja jest duża.
Zgodnie z prawem
Prawo własności mówi wprost, właściciel może pobierać opłaty za np. najem miejsca, określa to zazwyczaj jakiś cennik czy regulamin. Jeśli jakaś firma dzierżawi teren to staje się właścicielem. Parkowanie wbrew regulaminowi stanowi wniesienie opłaty za powstały najem, brak zapłaty w zakreślonym terminie powoduje wyłudzenie płatnego miejsca parkingowego. Dlatego zwykle kwoty są podniesione, podobnie działa to również u innych podmiotów, korzystając z przejazdu środkiem lokomocji, czy tankując samochód i nie dokonując zapłaty, poddajemy się wykroczeniu, policja takiemu podmiotowi musi udostępnić dane, ponieważ staje się poszkodowanym. Policja ustala „kierowcę” i kieruje z zawiadomienia spółki wniosek do sądu z urzędu, a pokrzywdzony podmiot przystępuje do procesu jako oskarżyciel posiłkowy, tym samym uzyskując podwyższone świadczenie za powstały najem. Analizowałem wiele firm tego typu na rynku bo sam pod swoim sklepem miałem problem z parkowaniem klientów, nie mieli gdzie. Wtedy ze śląska pojawiła się z ofertą spółka Prawne Rozwiązania Parkingowe. Zajrzyj na strone prp24.pl tam wszystko jest opisane, dział galeria i zakładka policja. Sam zobaczysz jak to wyglada.
Dodam jeszcze że rozmowa z tym podmiotem jest na wysokim poziomie, a ich wiedza obala wszelkie mity.
Dodam jeszcze że rozmowa z tym podmiotem jest na wysokim poziomie, a ich wiedza obala wszelkie mity.
Odp
Szanowny Panie.
Nie ma tu mowy o żadnym wykroczeniu. A już oskarżyciel posiłkowy to mnie rozbawił do łez. Firma bedzie się domagać opłaty jako zadłużenia. Musi udokumentować jego powstanie i brak opłaty za parking. Po prawomocnym wyroku może windykować należność. Prosze nie pisać takich głupot bo to nie jest Anna Maria Wesołowska.
Nie ma tu mowy o żadnym wykroczeniu. A już oskarżyciel posiłkowy to mnie rozbawił do łez. Firma bedzie się domagać opłaty jako zadłużenia. Musi udokumentować jego powstanie i brak opłaty za parking. Po prawomocnym wyroku może windykować należność. Prosze nie pisać takich głupot bo to nie jest Anna Maria Wesołowska.
tzw. parking ul. Dmowskiego Gdańsk
W Gdańsku- Wrzeszczu przy Dworcu PKP ul. Dmowskiego pobierana jest opłata za postawienie samochodu przez firmę WEIP sp.zo.o. - to miejsce nazywane jest parkingiem- ogromne dziury, błoto itp -Ciekawe co zrobi firma jeśli ktoś zgubi tam nadwozie bądz złamie nogę albo uszkodzi sobie ciało w inny sposób- kto wydał pozwolenie na pobieranie opłat w tak zaniedbanym miejscu.
skandal władzo samorządowa!!!
skandal władzo samorządowa!!!
banda złodzieji
zaparkowałem przed biedronką prz altusie od strony al, zwycięstwa gdzie nie ma znaku o wniesieniu opłaty dodatkowej ani o pobraniu biletu do parkowania po 10 minutach za wycieraczką była opłata dodatkowa w kwocie 95pln było to naprzeciw biedronki gdzie nie ma żadnego znaku o opłacie za parking także proszę uważać na oszusta kontrolera w tym miejscu parking gdynia orłowo
banda złodziei - mało powiedziane
Zaparkowałem w tym samym miejscu i podobny, identyczny cyrk !!!.
Z głąbem parkingowym zero dyskusji pewnie pisior nie myty bo słoma z butów jak tym 10 mil co głosowało na nich.
Parking pierwsza godz za darmo jak robisz zakupy no ale nie pobrałem biletu bo nie miałem drobnych poszedłem rozmienić ( 5 min mnie nie było ) podszedłem do parkomatu wpycham kasę a tu nic dopiero doczytałem że za darmo ! , pobrałem bilet idę wsadzić go za szybę a tu mandacik - już prawie dziad za grdykę był chwycony ale się opanowałem.
Zapłaciłem gno ......ą i wysłałem reklamacje mają 21 dni na odpowiedź już termin minął a tu cisza jak mak no to teraz ja pojadę z nimi jak z dzikimi świniami.
Będą sr*li i rzygali tą moją kasą,
W czterech literach mam tą kasę ale nikt ze mnie nie będzie robił i**oty.
zapłaciłem mniejszą
Z głąbem parkingowym zero dyskusji pewnie pisior nie myty bo słoma z butów jak tym 10 mil co głosowało na nich.
Parking pierwsza godz za darmo jak robisz zakupy no ale nie pobrałem biletu bo nie miałem drobnych poszedłem rozmienić ( 5 min mnie nie było ) podszedłem do parkomatu wpycham kasę a tu nic dopiero doczytałem że za darmo ! , pobrałem bilet idę wsadzić go za szybę a tu mandacik - już prawie dziad za grdykę był chwycony ale się opanowałem.
Zapłaciłem gno ......ą i wysłałem reklamacje mają 21 dni na odpowiedź już termin minął a tu cisza jak mak no to teraz ja pojadę z nimi jak z dzikimi świniami.
Będą sr*li i rzygali tą moją kasą,
W czterech literach mam tą kasę ale nikt ze mnie nie będzie robił i**oty.
zapłaciłem mniejszą
Weip sp.z o.o.
Zawsze płace za parkingi. Pilnuję tego i szanuję czyjeś zasady. Ale parę dni temu stanęłam na parkingu przy dworcu w Gdańsku Głównym . Czekam na pana , który zawsze pobiera opłatę i nic. Widzę, że parking płatny, wiec na pewno przy wyjeździe mnie dorwie, jak to często bywało. Szukałam go , ale nie było nikogo z notesem i listonoszką. Zawsze płaciłam. Tym razem nikogo nie widziałam. W zasięgu oczu żadnych parkometrów . Przy wjeździe tez kompletnie zero informacji . Moja znajoma i mój syn też sie rozglądali i nic. Oczywiste dla mnie jest, że taka informacja powinna być gdzieś przy wjeździe . Nawet zapytałam się gościa , który czekał na swoje znajome gdzie opłacił za parkowanie . Stwierdził , że drugi raz tu parkuje i nikogo tu nie ma. Poszłam odprowadzić znajomą, a jak wróciłam , miałam mandat do zapłaty na kwotę 190zlotych. Jeśli uda mi się w ciągu czterech dni to kwota będzie 120 złotych. Od razu zaskoczyłam , że gdzieś na tyłach musi być parkometr. Zero informacji dla wjeżdżających o zmianie systemu naliczania za parkowanie . Odwołałam się i nic . Reklamacja odrzucona. Oni żerują na takich sytuacjach . Ten facet kontroler musiał tam gdzieś stać i widział , że wykazywałam chęć zapłaty . To jest złodziejstwo . Gdybym z premedytacją nie zapłaciła , to zgodziłabym się z tym. Ale młody łepek , który stał już dłuższą chwile obok i czekał na swoje znajome nie dostał mandatu. Dlaczego ? Pan kontroler bał się podejść ? Może trzeba zmienić regulamin ?!
Uwaga na WEIP
Uwaga na parking pod Urzędem Dzielnicy Ursus. W dniu 9.12 był zepsuty parkometr. Wiele aut zaparkowało nie pobierając biletu. Chłopaczek, który wystawia mandaty kryje się po krzakach, żeby nikt go nie widział. Parkometr został naprawiony a auta które zaparkowały pod zepsutym parkometrem dostały mandaty. Odwołania są odrzucane przez weip. Wystarczy dosłownie kilka minut na tym parkingu i tracicie 240zł. Nie parkujcie tam. Chyba to temat dla Uwagi.
opłata dodatkowa
Nigdy nie neguję opłat, które ktoś wymyślił sobie za korzystanie z jego własności. Mnie zbulwersowała inna historia , mianowicie opaty na parkingu Urzędu Dzielnicy w Ursusie. Przez ostatnie lata sposoby pozbycia się klientów a własciwie ich samochodów okolicznych sklepów czy mieszkańców były różne ale prawdopodobnie nieskuteczne lub niedochodowe. Zatem jak sądzę Burmistrz Ursusa zrzucił problem na firmę zewnętrzną całkowicie zapominając o petentach, mieszkańcach własnej dzielnicy. Dokonał on aktu zwanego strzałem w kolano poprzez wynajęcie terenu należącego do urzędu tej oto złodziejskiej firmie. Nie sugeruję oczywiście, że ma z tego powodu jakieś korzyści ale zawsze taka myśl przeleci gdzieś w głowie. Jasne jest, że nie pisałbym tutaj gdyby nie dotknęła mnie ta przykra sprawa w postaci opłaty w wysokosci 240 złotych (absurd jakiś) ale nie to w tym jest najważniejsze. Rozumiem, że byłbym niechcianym kierowcą samochodu pozostawionego na kilka godzin, który poszedł do sklepu na zakupy i w ten sposób zajął miejsce parkingowe dla petentów urzędu. Ok wtedy zasługuję na karę. Niestety w tym przypadku jest to typowe polowanie. Po pierwsze opłata dodatkowa została nałożona 4 minuty po opuszczeniu samochodu. Po drugie wyjaśnienia i dokumenty potwierdzające pobyt w urzędzie ( 45 minut) nie stanowią dla firmy podstawy do anulowania opłaty dodatkowej albo chociaż do zmniejszenia jej kwoty. Po trzecie firma zastrzega sobie 14 dni na odpowiedź w momencie kiedy daje 4 dni na wniesienie opłaty pomniejszonej do 160 pln. Wiadomo, ze i tak nie uzna reklamacji a 4 dni już dawno miną. Dla jasności, nie zauważyłem zmiany związanej z korzystaniem z parkingu. Z tego miejsca apel do takich gospodarzy zastanówcie się co robicie
EuroPark uważajcie na ta firmę!!!!
Witam wszystkich.
Opisuje mój przepadek i daje Wam do analizy podejście do klienta jakie ma ta firma europark!!!!
W moim przypadku zaparkowałem i w aplikacji mobilnej i szybko zacząłem parkin, problem polegał na tym, ze popełniłem błąd i wskazałem niewłaściwe miejsce parkingu. Dostałem mandat, napisałem reklamacje z opisaniem i dostarczeniem biletu parkingowego ale na innej ulicy. Mailem już w historii potwierdzenie ze parkując place i nie raz. Ale po rozpatrzeniu mojej reklamacji dostałem odpowiedz:
Szanowny Panie,
Uprzejmie informujemy, że parking zlokalizowany przy ul. Smoluchowskiego 18 w Gdańsku jest oznakowanym, płatnym parkingiem niestrzeżonym, prowadzonym przez EuroPark sp. z o.o.
Chcąc skorzystać z miejsca postojowego, należy dokonać opłaty z góry w parkomacie EuroPark znajdującym się na terenie parkingu. Wykupiony bilet parkingowy należy umieścić za przednią szybą pojazdu, w miejscu dobrze widocznym z zewnątrz.
Dnia 30.09.2020 r. o godz. 14:16 kontroler EuroPark numer 062 dokonując sprawdzenia zgodności z regulaminem korzystania z miejsc postojowych EuroPark stwierdził, iż użytkownik pojazdu o numerze rejestracyjnym GD///// nie uiścił opłaty za czas postoju (brak biletu za szybą pojazdu), co skutkowało wystawieniem opłaty dodatkowej przez kontrolera. Informujemy, że w systemie nie widnieje dany nr rejestracyjny na datę 30.09.2020.
W zaistniałej sytuacji nie ma podstaw, aby reklamacja została rozpatrzona w sposób pozytywny.
Kwotę 150.00 zł należy opłacić w ciągu 14 dni od daty otrzymania opłaty dodatkowej tj. do dnia 14.10.2020 na numer rachunku bankowego: //////////
Brak jakiegokolwiek szacunku do klienta i zdrowo myślącego podejścia do sytuacji mówi jaka to jest firma!!!
Myślę ze każdy teraz zrobi dla siebie wyciągnie wniosek! Życzę wszystkim możliwe jak naiwniej spotykać się z takimi firmami w życiu. Dużo zdrowia!!!
Opisuje mój przepadek i daje Wam do analizy podejście do klienta jakie ma ta firma europark!!!!
W moim przypadku zaparkowałem i w aplikacji mobilnej i szybko zacząłem parkin, problem polegał na tym, ze popełniłem błąd i wskazałem niewłaściwe miejsce parkingu. Dostałem mandat, napisałem reklamacje z opisaniem i dostarczeniem biletu parkingowego ale na innej ulicy. Mailem już w historii potwierdzenie ze parkując place i nie raz. Ale po rozpatrzeniu mojej reklamacji dostałem odpowiedz:
Szanowny Panie,
Uprzejmie informujemy, że parking zlokalizowany przy ul. Smoluchowskiego 18 w Gdańsku jest oznakowanym, płatnym parkingiem niestrzeżonym, prowadzonym przez EuroPark sp. z o.o.
Chcąc skorzystać z miejsca postojowego, należy dokonać opłaty z góry w parkomacie EuroPark znajdującym się na terenie parkingu. Wykupiony bilet parkingowy należy umieścić za przednią szybą pojazdu, w miejscu dobrze widocznym z zewnątrz.
Dnia 30.09.2020 r. o godz. 14:16 kontroler EuroPark numer 062 dokonując sprawdzenia zgodności z regulaminem korzystania z miejsc postojowych EuroPark stwierdził, iż użytkownik pojazdu o numerze rejestracyjnym GD///// nie uiścił opłaty za czas postoju (brak biletu za szybą pojazdu), co skutkowało wystawieniem opłaty dodatkowej przez kontrolera. Informujemy, że w systemie nie widnieje dany nr rejestracyjny na datę 30.09.2020.
W zaistniałej sytuacji nie ma podstaw, aby reklamacja została rozpatrzona w sposób pozytywny.
Kwotę 150.00 zł należy opłacić w ciągu 14 dni od daty otrzymania opłaty dodatkowej tj. do dnia 14.10.2020 na numer rachunku bankowego: //////////
Brak jakiegokolwiek szacunku do klienta i zdrowo myślącego podejścia do sytuacji mówi jaka to jest firma!!!
Myślę ze każdy teraz zrobi dla siebie wyciągnie wniosek! Życzę wszystkim możliwe jak naiwniej spotykać się z takimi firmami w życiu. Dużo zdrowia!!!
uwaga banda złodziei !!!
Ursus, urząd miasta
Próbowałam zapłacić kartą w dwóch parkometrach, w obydwu nie było takiej możliwości. Weszłam do budynku, aby uzyskać informację gdzie mogę zapłacić za parking. Po dwóch minutach po wyjściu na zewnątrz miałam już mandat za szybą. Odnalazłam kontrolera, poinformował mnie, że nie jest osobą upoważnioną do anulowania opłaty dodatkowej i polecił wysłać zgłoszenie reklamacyjne za pośrednictwem strony internetowej. Firma nie uznaje żadnych reklamacji pomimo, że ich dwa parkometry nie działały w tym dniu prawidłowo. Na parkingu jest monitoring, który potwierdziłby, że próbowałam dokonać opłaty, ale żaden z pracowników widocznie nie był zainteresowany rzetelnym rozpatrzeniem mojej reklamacji. Podejrzewam, że jest to celowe działanie firmy i sposób na szybkie pozyskanie pieniędzy. Parkometry były wyłączone a mandat i tak dostałam. Dla mnie to banda złodziei, którymi ktoś powinien się zająć !!!!
Próbowałam zapłacić kartą w dwóch parkometrach, w obydwu nie było takiej możliwości. Weszłam do budynku, aby uzyskać informację gdzie mogę zapłacić za parking. Po dwóch minutach po wyjściu na zewnątrz miałam już mandat za szybą. Odnalazłam kontrolera, poinformował mnie, że nie jest osobą upoważnioną do anulowania opłaty dodatkowej i polecił wysłać zgłoszenie reklamacyjne za pośrednictwem strony internetowej. Firma nie uznaje żadnych reklamacji pomimo, że ich dwa parkometry nie działały w tym dniu prawidłowo. Na parkingu jest monitoring, który potwierdziłby, że próbowałam dokonać opłaty, ale żaden z pracowników widocznie nie był zainteresowany rzetelnym rozpatrzeniem mojej reklamacji. Podejrzewam, że jest to celowe działanie firmy i sposób na szybkie pozyskanie pieniędzy. Parkometry były wyłączone a mandat i tak dostałam. Dla mnie to banda złodziei, którymi ktoś powinien się zająć !!!!
Jestem za
Szkoda, ze nie ma mocnych na takie działania firm. Nie rozumiem jak to możliwe żeby firma mogła ot tak sobie wyznaczać wysokość kary. 240 Zł. Za 15 minut mojego błędu to lekka przesada. Owszem były znaki/ niestety nie popatrzyłam na nie ale parkomat był na drugim końcu parkingu.Kiepsko widoczny przy wjeździe i o to im chodziło. Nigdzie na świecie nie ma takich bzdur. Jeśli to jest tak bardzo prywatny parking / przed Urzędem Miasta/ to powinien być ogrodzony, powinien mieć szlaban i powinien mieć oczywiste i zrozumiale zasady wyznaczania wysokości opłaty.Tablice informacyjne przy wjeździe a nie kontroler w krzakach.
240 zł. A jak będę grzeczna to 160 zł. Ewidentne naciąganie.
Zapłacę, 160 bo uda mi się zaoszczędzić 80 zł.
Emerytka
240 zł. A jak będę grzeczna to 160 zł. Ewidentne naciąganie.
Zapłacę, 160 bo uda mi się zaoszczędzić 80 zł.
Emerytka
Prawidłowo oznakowany parking
Szanowny Panie,
Bardzo nam przykro z powodu Pana opinii.
Na każdym wjeździe na parking jest oznakowanie informujące o tym iż parking jest płatny 24h przez 7 dni. Co więcej na każdym wjeździe jest również informacja, że za parking może Pan zapłacić jedną z 4 popularnych aplikacji mobilnych - mobiParking - Skycash, mPay, Pango oraz ePark. Jest także informacja jaki dokładnie parking należy wybrać w aplikacji. Prócz tego ma Pan na parkingu możliwość skorzystania z płatności w jednym z 4 parkometrów - płatność możliwa jest zarówno bilonem jak i kartą. Ostatnia zatoczka parkingowa najbardziej oddalona od urzędu jest bezpłatna dla klientów Urzędu niestety zazwyczaj nie ma tam miejsc parkingowych. Jest również nieco dalej od urzędu położony bezpłatny parking należący do Galerii Factory. Opłaty parkingowe na przedmiotowym parkingu nie są wysokie natomiast opłaty dodatkowe za brak biletu pomimo swojej wysokości dalej są niższe od opłat za brak biletu na parkingach miejskich. W przypadku uregulowania opłaty w ciągu pierwszych kilku dni ma Pan możliwość uiścić niższą opłatę. Jeżeli jednak tego Pan nie zrobił nadal może Pan wystąpić do nas z wnioskiem o wydłużenie terminu obniżonej opłaty. Oczywiście jeżeli nie zgadza Pan się z opłatą dodatkową prócz złożenia reklamacji ma Pan również prawo skorzystać z miejskiego rzecznika konsumentów lub po uregulowaniu opłaty skierować sprawę do sądu o jej nienależność i zwrot. Pozdrawiamy serdecznie
Bardzo nam przykro z powodu Pana opinii.
Na każdym wjeździe na parking jest oznakowanie informujące o tym iż parking jest płatny 24h przez 7 dni. Co więcej na każdym wjeździe jest również informacja, że za parking może Pan zapłacić jedną z 4 popularnych aplikacji mobilnych - mobiParking - Skycash, mPay, Pango oraz ePark. Jest także informacja jaki dokładnie parking należy wybrać w aplikacji. Prócz tego ma Pan na parkingu możliwość skorzystania z płatności w jednym z 4 parkometrów - płatność możliwa jest zarówno bilonem jak i kartą. Ostatnia zatoczka parkingowa najbardziej oddalona od urzędu jest bezpłatna dla klientów Urzędu niestety zazwyczaj nie ma tam miejsc parkingowych. Jest również nieco dalej od urzędu położony bezpłatny parking należący do Galerii Factory. Opłaty parkingowe na przedmiotowym parkingu nie są wysokie natomiast opłaty dodatkowe za brak biletu pomimo swojej wysokości dalej są niższe od opłat za brak biletu na parkingach miejskich. W przypadku uregulowania opłaty w ciągu pierwszych kilku dni ma Pan możliwość uiścić niższą opłatę. Jeżeli jednak tego Pan nie zrobił nadal może Pan wystąpić do nas z wnioskiem o wydłużenie terminu obniżonej opłaty. Oczywiście jeżeli nie zgadza Pan się z opłatą dodatkową prócz złożenia reklamacji ma Pan również prawo skorzystać z miejskiego rzecznika konsumentów lub po uregulowaniu opłaty skierować sprawę do sądu o jej nienależność i zwrot. Pozdrawiamy serdecznie
Podstępy WEIP
- juz po odejsciu od samochodu aby kupic bilet widac kontrolera nr... ktory zbilza sie jak kocur dachowy do swej ofiary czyli do mojego samochodu z bilecikiem
- innym razem wysadzam Matke (osoba starsza) zeby odprowadzic do okienka w URzędzie - nie moge jej zostawic samej bo nie moze sama isc. I gdy wracam zeby odjechac na parking bezplatny widze bilet - jakis koszmar mysle
- Wiecie co WEIPy ? Skoro lata tam taki agent nr...i kosi zabieganych ludzi na taką kasę to moze zwyczajnie trzeba postawic szlaban wjazdowy i wyjazdowy co wyczysci sytuacje i wjedzie tylko ten co naprawde zaplaci. Dobra wola wystarczy Wam zeby po ludzku zarządzać parkingiem.
- Urzad ten jak i inne podobne instytucje nic nie chce z tym zrobic - czyzby to byl dodatkowy sposob na niebanalny przychod ?
- innym razem wysadzam Matke (osoba starsza) zeby odprowadzic do okienka w URzędzie - nie moge jej zostawic samej bo nie moze sama isc. I gdy wracam zeby odjechac na parking bezplatny widze bilet - jakis koszmar mysle
- Wiecie co WEIPy ? Skoro lata tam taki agent nr...i kosi zabieganych ludzi na taką kasę to moze zwyczajnie trzeba postawic szlaban wjazdowy i wyjazdowy co wyczysci sytuacje i wjedzie tylko ten co naprawde zaplaci. Dobra wola wystarczy Wam zeby po ludzku zarządzać parkingiem.
- Urzad ten jak i inne podobne instytucje nic nie chce z tym zrobic - czyzby to byl dodatkowy sposob na niebanalny przychod ?
Płatnik podatków
Skoro zostawiasz samochód na płatnym parkingu a nie płacisz bo twierdzisz, że masz prawo skoro nie stoisz długo tylko chcesz kogoś wysadzić to kto kogo naciąga? Ty staniesz na 10 min bezpłatnie, ktoś inny na 3h.. Jak wynajmuje mieszkanie ale nie wynajmuje go na cały rok tylko na jeden dzień to dlaczego miałbym płacić? Przecież może by stało puste? .. taka logika. To że mieszkanie rzadko kto dostanie za darmo a parkingi często są za darmo nie znaczy, że te tereny w centrach miast są nic nie warte, a firmy je prowadzące dostają je za darmo.
Ursus parking pod UM
Czy ktoś z państwa nie zapłacił mandatu pod urzędem miasta w Ursus.? Miałam bilet parkingowy który spadł pomiędzy pudła które miałam w aucie. Odwołanie odrzucone. Drugi raz nie mogę już wejść w formularz reklamacyjny bo system nie pozwala. Wszystko to mega naciągane. No kwota 240 to też czyste złodziejstwo. Powołują się na artykuły które można bardzo różnie interpretować. Pismo bez podpisu osoby tylko jakieś numery pracownika.
Ursus parking
Parking wynajęty firmie zoo. Parkomaty nie przyjmują pieniędzy o kartach nie wspomnę. Oddalenie sie od auta powoduje natychmiastowe wystawienie kary. Regulaminu nie ma na stronie internetowej firmy.
Biznes jest skierowany wyłącznie na karanie kierowców. Reklamacja bardzo utrudniona. Odpowiedź jaką otrzymałem a mam ważny bilet parkingowy, bełkotliwa i nie podparta niczym. Zachęcam wszystkich w takich sytuacjach do niepłacenia, oczekiwania na sprawe w sądzie, braku zgody na wyrok zaoczny z sądu w Lublinie, oraz pisania skargi do burmistrza Ursusa. Ewentualna sprawa przed sądem będzie się odbywała w Warszawie z racji umiejscowienia parkingu itd.
Biznes jest skierowany wyłącznie na karanie kierowców. Reklamacja bardzo utrudniona. Odpowiedź jaką otrzymałem a mam ważny bilet parkingowy, bełkotliwa i nie podparta niczym. Zachęcam wszystkich w takich sytuacjach do niepłacenia, oczekiwania na sprawe w sądzie, braku zgody na wyrok zaoczny z sądu w Lublinie, oraz pisania skargi do burmistrza Ursusa. Ewentualna sprawa przed sądem będzie się odbywała w Warszawie z racji umiejscowienia parkingu itd.
Ursus parking
Mam taką samą sytuacje zapłaciłam za parking tylko bilet spadł jak dziecko wróciło do auta robiąc przeciąg, reklamacja nic nie dała rozpatrzyli negatywnie. Mimo 2 pism od rzecznika konsumentów do Weip nadal negatywna. Pisałam do Urzędu Miasta i brak odpowiedzi totalna olewka. Ciekawe ile kosztuje sprawa w sądzie i czy warto próbować. Czy ktoś poszedł z nimi do sądu ? Pozdrawiam A
Z tego co wiem takie firmy doliczają odsetki + opłata za pozyskanie danych + kancelaria windykacyjna + opłata sądowa i opłata pełnomocnika. Sporo jest tych opłat ale w praktyce wychodzi to jakieś dodatkowe 200-400zł o ile komornik nie będzie robił egzekucji. Jeśli na bilecie jest numer rejestracyjny to raczej spokojnie można wygrać w sądzie. Jeśli nie ma to bilet można równie dobrze wyrzucić bo nic nie dokumentuje.
Naciągactwo...
Mandacik za parkowanie otrzymałam, jak wcześniej w opinii pisałam kontroler stał za drzewem i zamiast pomóc czekał na dogodny moment, żeby się wykazać. Po weryfikacji prawnika okazuje się, że można znaleźć podstawę prawną w pewnych sytuacjach aby wyegzekwować swoje racje. Oczywiście wiąże się to z czasem, i poniesionymi kosztami. Zatem opłaciłam mandat. Ale nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło, są instytucje, gdzie można zgłosić aby dokonano kontroli rzeczonej firmy. Takie interwencje zostały zgłoszone, i jeśli nie wykażą nieścisłości, kamień z serca, że zapłaciłam za swój błąd "rzetelnej firmie". A jeśli nieścisłości będą cóż......wtedy niech winny się tłumaczy. Należy zgłaszać wszelkie nieścisłości odpowiednim instytucjom, efekt gwarantowany, nawet jeśli opłacimy mandat, to Firma odpowie za swoje "naciągactwo":)
Kontroler ... wyjął Mój bilet zza szyby Mojego samochodu, zrobił fałszywie zdjęcia bez biletu, wystawił wezwanie do zapłaty i umieścił wydruk w miejscu gdzie ja umieściłem bilet.
Szczegóły zdarzenia zostały zarejestrowałne kamerą ,monitoring zabezpieczono.
Kiedy zarządałem od Kontrolera ... wycofania Wezwania D.Z. i zapytałem co zrobił z biletem był bezczelny i tłumaczył że bilet "zaginął bo dziś jest silny wiatr". Powiadomiłem Policję.
Szczegóły zdarzenia zostały zarejestrowałne kamerą ,monitoring zabezpieczono.
Kiedy zarządałem od Kontrolera ... wycofania Wezwania D.Z. i zapytałem co zrobił z biletem był bezczelny i tłumaczył że bilet "zaginął bo dziś jest silny wiatr". Powiadomiłem Policję.
Parking przy urzedzie w Ursusie
Kilka dni temu mąż był w urzędzie w Ursusie i oczywiście chciał uiścić opłatę, ale gotówki nie przyjęło, więc zapłacił kartą i wziął wydruk. Po wyjściu okazało się, że był mandat, bo na wydruku była informacja, że transakcja nie może być zrealizowana... Koszmar, kto ogląda dokładnie wydruk z parkomatu? Był pewien, że wydrukował się bilet. Teraz bezie reklamował, ale oczywiście wiadomo jak się to zakończy. Może ktoś kiedyś weźmie się za to naciągactwo. Tym bardziej przy instytucjach publicznych nie powinien być parking płatny, a tu już od pierwszej godziny...
Parkomat jasno informuje o czynnościach jakie wykonuje. Jak np. karta płatnicza jest nieważna albo nie będzie na niej pieniędzy to tak właśnie wygląda reakcja urządzenia - nie pobierze płatności i nie da biletu a wystawi wydruk, że płatność odrzucono aby też klient miał pewność, że pieniądze nie zostały pobrane z karty.
Beszczelini oszuści
Podczas koncertu na ergo arenie - jak nigdy, postawiono parkometry. Były one zakodowane na max. opłatę 30 zł.
Po godzinie wyszłam z koncertu i zobaczyłam za szybą mandat na 160zł. Pytam dlaczego?? Mandat wystawił 10 minut wcześniej pan o nr ( są numerami) 718 , który był obok, więc postanowiłm iść to wyjaśnic. Ku mojemu i moim znajomym zdziwieniu, pan zamiast rozmawiac ,zaczął drwić, krzyczeć i się dąsać. ...Generalnie zero kultury osobistej, niczym kogut na ringu.
Postanowiłm złożyć reklamację. W dzień roboczy , wyprzedzając jej rozpatrzenie zadzwoniłam pod numer na stronie WEIp celem wyjaśnienia sytuacji. I tu znoawu pan "numerek" 818 zaczął wygrażać artykułami kodeksu cywilnego, sygerował,że mogę sobie prosić o umorzenie, ale i tak mnie " skasują"
Podsumowując. Firma szukająca na siłę pieniędzy, bez podstaw wychowania i kultury osobistej, chłopcy ze wsi, którzy leczą swe kompleksy przez wystawianie mandatów co daje im poczucie władzy....żal. Wielki żal...
Myślę,że miasto i ergo arena popełnia wielki błąd współpracując z takiemi cwaniakami.
Ja napewo na koncerty do Ergo jeżdzić nie bede..
Po godzinie wyszłam z koncertu i zobaczyłam za szybą mandat na 160zł. Pytam dlaczego?? Mandat wystawił 10 minut wcześniej pan o nr ( są numerami) 718 , który był obok, więc postanowiłm iść to wyjaśnic. Ku mojemu i moim znajomym zdziwieniu, pan zamiast rozmawiac ,zaczął drwić, krzyczeć i się dąsać. ...Generalnie zero kultury osobistej, niczym kogut na ringu.
Postanowiłm złożyć reklamację. W dzień roboczy , wyprzedzając jej rozpatrzenie zadzwoniłam pod numer na stronie WEIp celem wyjaśnienia sytuacji. I tu znoawu pan "numerek" 818 zaczął wygrażać artykułami kodeksu cywilnego, sygerował,że mogę sobie prosić o umorzenie, ale i tak mnie " skasują"
Podsumowując. Firma szukająca na siłę pieniędzy, bez podstaw wychowania i kultury osobistej, chłopcy ze wsi, którzy leczą swe kompleksy przez wystawianie mandatów co daje im poczucie władzy....żal. Wielki żal...
Myślę,że miasto i ergo arena popełnia wielki błąd współpracując z takiemi cwaniakami.
Ja napewo na koncerty do Ergo jeżdzić nie bede..
Wolnego Paniusiu ...
...co do nieuczciwości i haniebnych praktyk tych troglodytów z WEIP to pełna zgoda. Natomiast wara od tych co ze wsi pochodzą i wara od tych porównań !!! Trzeba pomyśleć jakie porównanie użyć zanim się je użyje bo jest wiele bardziej adekwatnych i mniej krzywdzących innych. Bo Ty sama i my wszyscy ze wsi pochodzimy z poprzedniego pokolenia lub tez dalszego choć może nie wszyscy chcą pamiętać o tem.
Informatyk ze wsi
Informatyk ze wsi
Ja tam jestem zadowolony
Koncerty na ergo arenie zawsze były płatne i tak samo parking. Teraz jak są parkomaty to nic w tej kwestii się nie zmieniło tylko korków nie ma na wjeździe. Wjeżdżając na teren ergo klikam w aplikacji opłatę i idę na koncert i mnie nic interesuje i żadnych problemów nie miałem. Na stronie ergo areny przy imprezach zawsze jest informacja czy bilet na parking kosztuje 10 czy 30zł.
Z tego co piszesz to rozumiem, że chciałaś zaoszczędzić 30zł i nie kupować biletów. Tam parkomaty wymagają numeru rejestracyjnego więc jak już kupisz bilet to ciężko dostać jakiś mandat. Kilkaset innych kierowców musiało uiścić opłatę a Ty stwierdziłaś, że powinnaś mieć parking za darmo bo może 30zł to za dużo. Ok.. miałaś prawo myśleć że to dużo i zaparkować 2 kilometry dalej na bezpłatnym parkingu. Ale chcąc oszukać firmę parkingową czy też ergo arenę to raczej kto inny wykazał się brakiem kultury i cwaniactwem :\ Na wsi ludzie zazwyczaj mniej cwaniakują.. są może czasami trochę prości ale też często bardziej uczciwi.
Z tego co piszesz to rozumiem, że chciałaś zaoszczędzić 30zł i nie kupować biletów. Tam parkomaty wymagają numeru rejestracyjnego więc jak już kupisz bilet to ciężko dostać jakiś mandat. Kilkaset innych kierowców musiało uiścić opłatę a Ty stwierdziłaś, że powinnaś mieć parking za darmo bo może 30zł to za dużo. Ok.. miałaś prawo myśleć że to dużo i zaparkować 2 kilometry dalej na bezpłatnym parkingu. Ale chcąc oszukać firmę parkingową czy też ergo arenę to raczej kto inny wykazał się brakiem kultury i cwaniactwem :\ Na wsi ludzie zazwyczaj mniej cwaniakują.. są może czasami trochę prości ale też często bardziej uczciwi.
Złodziejstwo
Jadąc na wakacje zatrzymałam się na zakupy w Biedronce we Władysławowie i po wyjściu okazało się że mam mandat za szybą. Co lepsze partomaty, które stały były nie widoczne i nie działały. Brak możliwości zgłoszenia, gdyż pan który wystawiał mandaty uciekł jak złodziej, gdy usłyszał że wzywamy policję. Jedyna możliwość to internetowa reklamacja, bo nawet konsultant nie odbiera.
A reklamacji nie czytaj, gdyż wysyłają szablonowe odpowiedzi.
Rozbój w biały dzień.
A reklamacji nie czytaj, gdyż wysyłają szablonowe odpowiedzi.
Rozbój w biały dzień.
Do biedronki we Władysławowie z parkingu prowadzi chodnik szeroki na może 3 m. Jest on zlokalizowany pomiędzy ścianą a dwoma parkomatami. Naprawdę ciężko ich nie zauważyć, pomijając oznakowanie na całym parkingu informujące - pobierz bilet. Idąc do biedronki prędzej potkniesz się o parkomat niż go nie zauważysz.
Polowanie na mniej uważnych klientów
Proszę uważać na praktyki na prywatnych parkingach WEIP. Jeden z nich znajduje się przy przychodni Carolina Medical Center przy ul. Pory w Warszawie. Wyraźnie naklejony, duży napis, ze można opłacać MobiParking, a pod spodem malutki napis, że trzeba wybierać kod parkingu. Kara za włączenie Mobi Parking bez wyboru lub z wyborem błędnym 160 PLN. Tam podjeżdżają ludzie niesprawni ruchowo. Przejście do słupka (jeden nieczynny) wymaga dużego wysiłku, a z dalszej odległości czytelny tylko napis, że można opłacić MobiParking. nie korzystajice. naciągacze. Carolina Medical Center ma w podziemiach parking dla klientów. Nie wiem, za co jest przyznawany znak Rzetelnej Firmy i Dobrej Firmy, ale na pewno nie za to, że jest rzetelna ani za to, że jest dobra. Naciągacze.
Informacja o nazwie parkingu jest większa niż naklejka skycash
Pani Bogumiło,
Przy każdym wjeździe na parking i przy każdym parkomacie jest tabliczka z logo 4 różnych aplikacji mobilnych. Bezpośrednio pod nią zawsze się znajduje identycznej wielkości tabliczka z informacją jaki parking należy wybrać w aplikacji. Zatem tabliczka z nazwą parkingu jest 4 razy większa niż logo aplikacji (logo aplikacji ma około 10cm średnicy a tabliczka z nazwą parkingu 60cm szerokości). Co więcej nazwa w aplikacji jest tożsama z adresem parkingu i nazwą firmy - w tym wypadku warszawa - PORY - WEIP . Jeżeli wybierze Pani w aplikacji inny parking np. na śródmieściu albo w Radomiu to jest oczywiste że taki bilet nie będzie ważny. Nasza firma nie otrzymuje wtedy żadnej płatności za parking i jest to jednoznaczne z brakiem biletu. Naprawdę nie zależy nam aby nasi klienci kupowali bilety płacąc innym operatorom parkingowym.
Przy każdym wjeździe na parking i przy każdym parkomacie jest tabliczka z logo 4 różnych aplikacji mobilnych. Bezpośrednio pod nią zawsze się znajduje identycznej wielkości tabliczka z informacją jaki parking należy wybrać w aplikacji. Zatem tabliczka z nazwą parkingu jest 4 razy większa niż logo aplikacji (logo aplikacji ma około 10cm średnicy a tabliczka z nazwą parkingu 60cm szerokości). Co więcej nazwa w aplikacji jest tożsama z adresem parkingu i nazwą firmy - w tym wypadku warszawa - PORY - WEIP . Jeżeli wybierze Pani w aplikacji inny parking np. na śródmieściu albo w Radomiu to jest oczywiste że taki bilet nie będzie ważny. Nasza firma nie otrzymuje wtedy żadnej płatności za parking i jest to jednoznaczne z brakiem biletu. Naprawdę nie zależy nam aby nasi klienci kupowali bilety płacąc innym operatorom parkingowym.
Złodziejska firma.
Parkowałam na parkingu przy Rynku zielonym na Przymorzu. Wybiłam darmowy parking na parkometrze elektronicznym przy sklepie Biedronka na 45 min.( mój błąd, że nie zrobiłam zdjęcia akceptacji). Jakież było moje zdziwienie , gdy po półgodzinnej nieobecności zobaczyłam wezwanie do opłaty dodatkowej. Odwoływałam się, ale dostałam negatywną odpowiedź. Złodziejstwo i wielka niesprawiedliwość. Żadnych informacji o niedziałającym parkometrze. Uważajcie.
Ja ostatnio w tym miejscu wrzucam 5 zl wypluwa nastepe wypluwa następne wypluwa, jest 7 rano idę do biedronki czekam na kasjera rozmieniam pieniądze na 2zl i 1zl idę zapłacić bilet za oknem na 190 zl siedzi Pan że wschodu we włączonym samochodzie tłumaczę ze nie przyjmuje mknet parkometr, podszedł wrzucił t monet nie przyjmuje, z ryjem wschodnim akcentem ze go to nie obchodzi i odwraca się. Bujam się teraz z tymi złodziejami taka firma, dokonałem calej staranności chciałem zapłacić nie działał parkometr. Finalnie za 5-7 minut gdzie byłem rozmienić monety na mniejsze bo 5 zl nie lokal, miałam 3 monety, ta infolinia wymyślą kolejne bzdury. Jest to 190zl ale nie daruje dla zasady. Taki sobie sposób zarabiania weip i apco wymyślili.