Widok
Światłowód Orange w Bojanie
Witajcie,
Niestety w Bojanie (a w szczególności rejon Czarnej Góry) mamy duży problem z dostępem do szybkiego internetu.
W tej części Bojana w której istnieje już światłowód obsługiwany przez Interkar (TVŚ Kaszebe), może problem jest mniejszy.
W pozostałej części natomiast możemy wybierać pomiędzy LTE z limitami danych, a internetem radiowym (bardzo wolnym, niewspółmiernie drogim o słabej jakości utrzymania deklarowanych prędkości).
Firma Interkar planowała w roku 2019 prace związane z rozbudową światłowodu w rejonie Czarnej Góry, które miały być prowadzone pomiędzy marcem a czerwcem. Prac jednak nie rozpoczęto, a na pytania kiedy rozpoczną, uzyskuje się zdawkowe odpowiedzi, że na pewno nie w tym roku i nie wiadomo czy w przyszłym.
Drodzy sąsiedzi, pora wziąć sprawy w nasze ręce i spróbować przekonać Orange do inwestycji w światłowód w Bojanie.
Na krótko jakie są korzyści/ceny:
300 Mb/s - 59,98 zł
600 Mb/s - 69,98 zł
1 Gb/s - 79,98 zł
Dla porównania, Interkar oferuje najszybszy intenret 500 Mb/s w cenie 69 zł.
Firma Wave oferuje najszybszy internet 40 Mb/s w cenie 89 zł, który jak działa to wie każdy kto korzysta.
Jak do tego podejść?
Sprawa jest dziecinnie prosta, ponieważ Orange sam zachęca do tego aby deklarować chęć podłączenia do super szybkiego światłowodu.
Wystarczy wejść na stronę: https://www.orange.pl/view/sfh
Na dole strony jest formularz, który należy pobrać, wypełnić odręcznie i wysłać listem zwykłym na adres:
Orange Polska S.A.
Aleje Jerozolimskie 160, 02-326 Warszawa
Sukcesu nie odniesiemy, jeśli nie zbierze się wystarczająca liczba osób, która zapewni Orange zasadność/opłacalność inwestycji.
Zachęcam jak największą liczbę osób do wypełnienia i wysłania.
Jeśli jesteście zainteresowani, powiadomcie również znajomych i sąsiadów.
Trzymam kciuki, że się uda.
Dziękuję.
Niestety w Bojanie (a w szczególności rejon Czarnej Góry) mamy duży problem z dostępem do szybkiego internetu.
W tej części Bojana w której istnieje już światłowód obsługiwany przez Interkar (TVŚ Kaszebe), może problem jest mniejszy.
W pozostałej części natomiast możemy wybierać pomiędzy LTE z limitami danych, a internetem radiowym (bardzo wolnym, niewspółmiernie drogim o słabej jakości utrzymania deklarowanych prędkości).
Firma Interkar planowała w roku 2019 prace związane z rozbudową światłowodu w rejonie Czarnej Góry, które miały być prowadzone pomiędzy marcem a czerwcem. Prac jednak nie rozpoczęto, a na pytania kiedy rozpoczną, uzyskuje się zdawkowe odpowiedzi, że na pewno nie w tym roku i nie wiadomo czy w przyszłym.
Drodzy sąsiedzi, pora wziąć sprawy w nasze ręce i spróbować przekonać Orange do inwestycji w światłowód w Bojanie.
Na krótko jakie są korzyści/ceny:
300 Mb/s - 59,98 zł
600 Mb/s - 69,98 zł
1 Gb/s - 79,98 zł
Dla porównania, Interkar oferuje najszybszy intenret 500 Mb/s w cenie 69 zł.
Firma Wave oferuje najszybszy internet 40 Mb/s w cenie 89 zł, który jak działa to wie każdy kto korzysta.
Jak do tego podejść?
Sprawa jest dziecinnie prosta, ponieważ Orange sam zachęca do tego aby deklarować chęć podłączenia do super szybkiego światłowodu.
Wystarczy wejść na stronę: https://www.orange.pl/view/sfh
Na dole strony jest formularz, który należy pobrać, wypełnić odręcznie i wysłać listem zwykłym na adres:
Orange Polska S.A.
Aleje Jerozolimskie 160, 02-326 Warszawa
Sukcesu nie odniesiemy, jeśli nie zbierze się wystarczająca liczba osób, która zapewni Orange zasadność/opłacalność inwestycji.
Zachęcam jak największą liczbę osób do wypełnienia i wysłania.
Jeśli jesteście zainteresowani, powiadomcie również znajomych i sąsiadów.
Trzymam kciuki, że się uda.
Dziękuję.
Jeszcze nie jestem mieszkańcem ale na pewno wyślę taki list do Orange, mój deweloper przygotowuje podpięcie pod dom na światłowód tylko, że ... brak operatora. Pisałem do Wave - mają w planach podłączyć światłowód tylko nie wiadomo kiedy. Dla mnie priorytetem musi być szybki internet bez limitu pobrań gdyż inaczej ciężko będzie mi wykonywać swoją pracę.
Dostałem informacje od swojego dewelopera o firmie epoka tv, która byłaby skłonna podciągnąć światłowód w Czarno Górze z tego co wiem mają już w odległości 100m od mojej ulicy niby położony. Czy ktoś kojarzy co to za firma ? Deweloper twierdzi, że dość drogo maja i minimum 7 domów musiało by podpisać umowę.
Od swoje developera dostałem takiego pdf'a
https://www.dropbox.com/s/c79jnr0lv9c4l03/epoka%20tv.pdf?dl=0
Ogólnie wiadomo - jakby było więcej chętnych to i Orange by ogarnął temat - dziwie się, że w takiej okolicy domów nikt nie chce mieć porządnego internetu
https://www.dropbox.com/s/c79jnr0lv9c4l03/epoka%20tv.pdf?dl=0
Ogólnie wiadomo - jakby było więcej chętnych to i Orange by ogarnął temat - dziwie się, że w takiej okolicy domów nikt nie chce mieć porządnego internetu
Inicjatywa fajna, lecz naiwna.
Problem z podpieciem swiatlodowodu nie lezy w checi czy jej braku ze strony dostawcy.
Glownoe chodzi o nieuregulowane sprawy wlasnoaci gruntow pod drogami w Bojanie.
Wiekszosc osiedlowych uliczek jest w rekach prywatnych, i praktycznoe co droga to inny wlasciciel.
Nalezy z kazdym z osobna zawrzec umowe uzyczenia i wtedy dopiero mozna wkopac instalacje.
Problem z podpieciem swiatlodowodu nie lezy w checi czy jej braku ze strony dostawcy.
Glownoe chodzi o nieuregulowane sprawy wlasnoaci gruntow pod drogami w Bojanie.
Wiekszosc osiedlowych uliczek jest w rekach prywatnych, i praktycznoe co droga to inny wlasciciel.
Nalezy z kazdym z osobna zawrzec umowe uzyczenia i wtedy dopiero mozna wkopac instalacje.
Właśnie tutaj sprawa jest już uregulowana i nie ma tego problemu. Są już gotowe plany na mapach zagospodarowania przestrzennego i wszelkie niezbędne zgody od prywatnych właścicieli dróg zostały wydane. Wiem bo widziałem - pokazywał mi to przedstawiciel Interkar w lutym ubiegłego roku (2020) gdy przyjechał sprawdzić możliwości podłączenia i przekazać informacje dotyczące przygotowania do połączenia. Właśnie na tej podstawie mieli zacząć układać światłowód w całym rejonie Czarnej Góry od marca 2020, jednak pandemia ich uprzedziła, a później wycofali się z tego.
Rozmawiałem z Orange, oni ogólnie kładą teraz światłowód w Bojanie na Wybickiego, wiec zostaje tylko i wyłącznie wysyłać formularz w formie papierowej tak jak o tym wspominałeś, jeśli myślę, że jakby spłyneło chociaż 20 tych formularzy to sprawa mogłaby przyspieszyć. Może warto założyć jakąś grupę na FB by było chętnym osobą łatwiej się komunikować w tej sprawie, niż tylko przez to forum?
Hej, założyłem grupę na fb jeśli jesteście zainteresowani dalej tematem walki o światłowód możemy tam kontynuować rozmowy. Wszystko wyjaśniłem w pierwszym poście, wysyłajcie prośby o dodanie do grupy jak tylko znajdę chwile będę Was dodawał. Zobaczymy ile się zbierze nas - zapraszajcie proszę każdego znajomego zainteresowanego tematem. Niestety nie mogę dodać linku do grupy ... wymogi trójmiasto pl ale podaje nazwę: Światłowód Bojano Czarna Góra
https://tiny.pl/r4pzg
Wszystko można :p tylko trzeba wiedzieć jak. Powyżej link do grupy na FB utworzonej przez kolegę wyżej (link skrócony przy użyciu tiny.pl)
Wszystko można :p tylko trzeba wiedzieć jak. Powyżej link do grupy na FB utworzonej przez kolegę wyżej (link skrócony przy użyciu tiny.pl)
Spoko, i tak słabe zainteresowanie jest tylko 4 osoby łącznie ze mną... niby każdy by chciał światłowód ale... no właśnie nie wiem w czym jest problem by się zapisać do grupy i zacząć poważna dyskusje. Z dokumentu który umieściłem na FB wynika, że jest sporo ulic w Bojanie na których Orange planuje światłowód tylko nie wiadomo kiedy, niestety bez zgłoszeń od nas nie przyspiesza tego. Grupę założyłem ze względu na to, że tam jest łatwiejsza komunikacja niż poprzez to forum.
Ja mogę dopisać się gdziekolwiek, tylko nie do FB ;-)
Może nie jest to kwestią zainteresowania, tylko dotarcia do ludzi. Na tym forum też komentowało zaledwie kilka osób.
Wiem, że co niektórym wystarcza ten radiowy Wave i nie interesuje ich, że mogliby mieć szybciej, stabilniej, o wiele mniej zawodnie i dodatkowo taniej.
Mnie już ręce opadają z tym Wavem. Dzisiaj w nocy znów nie było Internetu od 2:00 do 08:00, a infolinia od 8:00.
Nie wiem... ja z mojej strony wysłałem list do Orange i założyłem ten wątek. Nie wiem co więcej mógłbym zrobić. Po domach ludziom raczej nie będę chodził, bo to powinien odbębnić Orange.
Może nie jest to kwestią zainteresowania, tylko dotarcia do ludzi. Na tym forum też komentowało zaledwie kilka osób.
Wiem, że co niektórym wystarcza ten radiowy Wave i nie interesuje ich, że mogliby mieć szybciej, stabilniej, o wiele mniej zawodnie i dodatkowo taniej.
Mnie już ręce opadają z tym Wavem. Dzisiaj w nocy znów nie było Internetu od 2:00 do 08:00, a infolinia od 8:00.
Nie wiem... ja z mojej strony wysłałem list do Orange i założyłem ten wątek. Nie wiem co więcej mógłbym zrobić. Po domach ludziom raczej nie będę chodził, bo to powinien odbębnić Orange.
To informacyjnie. Rozniosłem już dzisiaj do 78 domów deklarację + krótki list ode mnie.
Ogarnąłem w całości ulice: Miodowa, Pszczela, Piaseczna, Okrężna, Partyzantów Kaszubskich, Woskowa, Władysława Łokietka. Dodatkowo część Bolesława Krzywoustego i pierwsze 3 domy z ul. Czarna Góra.
W następnej kolejności chciałbym roznieść dalszą część Czarnej Góry + ulice boczne: Jagiełły, Sobieskiego, Kaz. Wielkiego.
Ogarnąłem w całości ulice: Miodowa, Pszczela, Piaseczna, Okrężna, Partyzantów Kaszubskich, Woskowa, Władysława Łokietka. Dodatkowo część Bolesława Krzywoustego i pierwsze 3 domy z ul. Czarna Góra.
W następnej kolejności chciałbym roznieść dalszą część Czarnej Góry + ulice boczne: Jagiełły, Sobieskiego, Kaz. Wielkiego.
Orange planuje ale ponoć oni nie mają nawet do centrali telekomunikacyjnej w Bojanie dociągniętego światłowodu więc dopóki nie połączą centrali to marne szanse na światłowód domowy od nich.
Może budowa trasy kaszubskiej i telekomunikacyjnych kanałów w niej pozowali dostawcom na szybsze położenie okablowania, bez użerania się z każdym z osobna właścicielem skrawków ziemi do Bojana.
Może budowa trasy kaszubskiej i telekomunikacyjnych kanałów w niej pozowali dostawcom na szybsze położenie okablowania, bez użerania się z każdym z osobna właścicielem skrawków ziemi do Bojana.
Szanowni Państwo.
Internet nic nie kosztuje - kosztem jest wyłącznie zakończenie sieci do klienta końcowego oraz utrzymanie usługi.
Jeśli koszt podłączenia klienta jest bardzo wysoki to nie opłaca się inwestować w budowę sieci i tak właśnie jest. Myślę że należało by się zastanowić jak obniżyć koszt przyłączy abonenckich. To da możliwość uzyskania dobrej usługi. Sieci radiowe nie są z gumy i nigdy nie będą wstanie konkurować z łączami kablowymi to jest inny rodzaj usługi. Pozdrawiam
Internet nic nie kosztuje - kosztem jest wyłącznie zakończenie sieci do klienta końcowego oraz utrzymanie usługi.
Jeśli koszt podłączenia klienta jest bardzo wysoki to nie opłaca się inwestować w budowę sieci i tak właśnie jest. Myślę że należało by się zastanowić jak obniżyć koszt przyłączy abonenckich. To da możliwość uzyskania dobrej usługi. Sieci radiowe nie są z gumy i nigdy nie będą wstanie konkurować z łączami kablowymi to jest inny rodzaj usługi. Pozdrawiam
Cóż jest w gestii operatora aby właśnie zaproponować rozwiązanie. Podłączenie jednego kolejnego domu na odległości 200m kosztuje za pewne dużo. Ale jeśli na tym odcinku 200 metrów jest do potencjalnego podłączenia jeszcze 5 innych chętnych to może wyjście z propozycją pokrycia części kosztów podłączenia, z promocją na rok, dwa do ceny abonamentu za łącze załatwiłby sprawę. Ale to operator musiałby ruszyć 4 litery i przejść się po okolicy. A marudzić na biznes jest w sumie prościej, nie?
Witam. Ja mam pytanie w temacie światłowodu od intekar. Na wrzosowej jest położony światłowód, nawet po mojej stronie ulicy, czyli przed domem ale jak dzwonię do interkar i wyrażam chęć podłączenia i korzystania z ich światłowodu to w odpowiedzi słyszę, że obecnie nie wykonują podłączeń i żeby się dowiadywać co jakiś czas. Czy ktoś też się spotkał z taką sytuacją, że światłowód ma przed domem a nie chcą podłączyć?
Juz mozna zglaszac przez neta: https://www.orange.pl/zobacz/swiatlowod-zgloszenie