Widok
Te przepisy nie są całkiem jasne (ale które są) - pod tym linkiem jest opisany wzór wyliczenia z notą, że fundusz sołecki nie może przekroczyć dziesięciokrotności kwoty bazowej - stąd kilka sołectw gminy ma identyczny fundusz niezależnie od ilości mieszkańców:
https://funduszesoleckie.pl/?p=520
https://funduszesoleckie.pl/?p=520
Ależ ja już wcześniej znalazłam tę informację i inne przepisy ustawy. Być może jestem niegramotna ale z rozumiem z nich, ze kwota zależy także od liczby mieszkańców a zasady przyznawania funduszu ustala gmina. "Decyzję o wyodrębnienie w budżecie gminy funduszu sołeckiego podejmuje rada gminy specjalną uchwałą (uchwała taka musi być podjęta do 31 marca roku poprzedzającego rok, w którym fundusz sołecki ma zostać wyodrębniony w budżecie)." (za Gazetą Prawną)
Czyli mozna przepisy prawa miejscowego tak skonstruować, że
Czyli mozna przepisy prawa miejscowego tak skonstruować, że
Nie bądźmy tacy samolubni. Jesteśmy gminą, czyli całością i pracujemy wszyscy na rzecz gminy. To jest gmina Szemud, a nie tylko Bojano. Gdyby przyznawać pieniądze tylko ze względu na liczbę mieszkańców Bojano by się szybko rozwinęło, nie dając innym wioskom możliwości na jakiś rozwój. Czyżby mieszkańcy Głazicy i Szemudzkiej Huty nie zasługują żeby ich dzieci mogły bezpiecznie chodzić po chodniku. Czy wartość życia dziecka z Bojana jest więcej warta niż życie dziecka z Głazicy? Wszyscy pracujemy na rozwój gminy, a gmina to wszystkie sołectwa i każda powinna mieć możliwość rozwoju.
Przepisy są takie same dla wszystkich gmin, w naszej maksimum funduszu sołeckiego osiągają wsie powyżej 900 mieszkańców, stąd wszystkie miejscowości większe od Donimierza dostają taką samą kwotę. O ile wiem ustawa jest uchwalana na szczeblu krajowym, więc jedyną opcją żeby ją zmienić jest uzyskanie większości parlamentarnej w sejmie i senacie. Na moje nie ma co bić piany o fundusz sołecki - stanowi on mniej niż 1% przychodów gminy. Nawet gdyby Bojano otrzymało dwukrotnie większą wartość funduszu, to niewiele byśmy z tego mieli - i tak nie starczyłoby na przysłowiowe waciki.
Nie jest jasne bo anonim nie jest z Bojana. Kolejna kadencja i po raz kolejny dyskredytacja innych kandydatów niż jaśnie panujący. Anonim, masz swój stołek we wsi to sie może wykaż. Czy już spadłeś z niego, bo moze nie jestem na bieżąco? I nie strasz, że przyjdziesz, bo bo to Twój stary i oklepany już chwyt.
Sądzisz, że trzech kandydatów to za mało, aby sensownie wybrać. Program cóż.................niewiele z programu jak pewnie się okaże , że nie ma za co. Wszystko co było i dużo ponad miarę zostało zagospodarowane. Niektórzy wiedzą więcej inni się domyślają z czystej kalkulacji. No to po co program jak to są " gruszki na wierzbie". Zwyczajnie brak kasy, tylko długi.