Widok
Mianownik (kto? co?): fajerwerki
Dopełniacz (kogo? czego?): fajerwerków
Celownik (komu? czemu?): fajerwerkom
Biernik (kogo? co?): fajerwerki
Narzędnik (z kim? z czym?): fajerwerkami
Miejscownik (o kim? o czym?): fajerwerkach
Wołacz: fajerwerki!
Dopełniacz liczby mnogiej od tego rzeczownika to "fajerwerków", nie fajerwerek :D Może w ramach puli noworocznych postanowień zastanowić się nad ćwiczeniami odmiany przez przypadki :P
W języku ojczystym :P
Dopełniacz (kogo? czego?): fajerwerków
Celownik (komu? czemu?): fajerwerkom
Biernik (kogo? co?): fajerwerki
Narzędnik (z kim? z czym?): fajerwerkami
Miejscownik (o kim? o czym?): fajerwerkach
Wołacz: fajerwerki!
Dopełniacz liczby mnogiej od tego rzeczownika to "fajerwerków", nie fajerwerek :D Może w ramach puli noworocznych postanowień zastanowić się nad ćwiczeniami odmiany przez przypadki :P
W języku ojczystym :P
Nie jestem purysta jezykowym, jednak razace bledy podczas odmiany przez przypadki, to nie licha literowka, ktora teraz tutaj wszystkim wpierasz :)
Irytuje ze ludzie nie potrafia mowic w swoim wlasnym jezyku, nie chodzi o jakies malo znaczace bledy, fajerwerek to taki sam kaliber bledu jak poszlem, wziasc i w cudzysowiu... To podobna sytuacja jak puszczenie w towarzystwie smierdzacego baka :)
Irytuje ze ludzie nie potrafia mowic w swoim wlasnym jezyku, nie chodzi o jakies malo znaczace bledy, fajerwerek to taki sam kaliber bledu jak poszlem, wziasc i w cudzysowiu... To podobna sytuacja jak puszczenie w towarzystwie smierdzacego baka :)
Coz nawyk z dawnych czasow - niepisane internetowe prawo - kto uzywa polskich znakow jest lamerem :D
otoz gdy piszemy z polskimi znakami niektorzy na ekranach swoich kompow widza krzaki, mam tlumaczyc dalej?
co do reszty - nie jestem jezykowym purysta ale wiesniactwo jezykowe boli mnie do szpiku kosci :D
otoz gdy piszemy z polskimi znakami niektorzy na ekranach swoich kompow widza krzaki, mam tlumaczyc dalej?
co do reszty - nie jestem jezykowym purysta ale wiesniactwo jezykowe boli mnie do szpiku kosci :D
nie jestem purysta. No brawo!
I przestań bzdury o krzakach pisać bo to nie te czasy.
Jak nic nie wnosisz do dyskursu to nos w sos .
Dowartościowuj się na innym forum.
Widzę twoje wpisy i jesteś wyjątkowo wkurzającym człowiekiem.
Innym wytykać a i owszem ale jego nie ruszać, ot Kargulowa sprawiedliwość.
Robisz z siebie trola portalowego.
I przestań bzdury o krzakach pisać bo to nie te czasy.
Jak nic nie wnosisz do dyskursu to nos w sos .
Dowartościowuj się na innym forum.
Widzę twoje wpisy i jesteś wyjątkowo wkurzającym człowiekiem.
Innym wytykać a i owszem ale jego nie ruszać, ot Kargulowa sprawiedliwość.
Robisz z siebie trola portalowego.