Widok
Symbol gdańskiej Polonii wraca po 80 latach do dawnego gimnazjum
Opinie do artykułu: Symbol gdańskiej Polonii wraca po 80 latach do dawnego gimnazjum.
Do remontowanego za blisko 11 mln zł historycznego budynku Gimnazjum Polskiego przy ul. Augustyńskiego 1 w marcu zaczną się wprowadzać pracownicy Urzędu Marszałkowskiego, dotąd porozrzucani po kilku budynkach w Gdańsku. Z okazji rocznicy 100-lecia odzyskania niepodległości, w ramach remontu budynku odtworzono ogromne malowidło "Niebo polskie", które zniszczyli Niemcy we wrześniu 1939 roku.
Budynek przy ul. Augustyńskiego zbudowano pod koniec XIX wieku, pierwotnie na potrzeby ...
Do remontowanego za blisko 11 mln zł historycznego budynku Gimnazjum Polskiego przy ul. Augustyńskiego 1 w marcu zaczną się wprowadzać pracownicy Urzędu Marszałkowskiego, dotąd porozrzucani po kilku budynkach w Gdańsku. Z okazji rocznicy 100-lecia odzyskania niepodległości, w ramach remontu budynku odtworzono ogromne malowidło "Niebo polskie", które zniszczyli Niemcy we wrześniu 1939 roku.
Budynek przy ul. Augustyńskiego zbudowano pod koniec XIX wieku, pierwotnie na potrzeby ...
Do 10 marca br. Zarząd Województwa Pomorskiego podpisał 696 umów i decyzji o dofinansowanie projektów w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Pomorskiego na lata 2014-2020, których łączna wartość to 4,7 mld zł, przy unijnym wsparciu 3,5 mld złotych. To najlepszy wynik w kraju. Jeżeli chodzi o procent wykorzystania budżetu Programu (46,2%), województwo pomorskie jest liderem w stosunku do innych regionów Polski.
Dowiedziono, ze urzednicy rozmnazaja sie przez paczkowanie.
Urzędnicy tworzą procedury, które sa praco- i czasochłonne. To generuje kolejne miejsca pracy w urzędzie, gdzie pracują i urzędach wspolpracujacych.
Ponadto każda ''reforma'' w ''cudowny'' sposób generuje kolejne stanowiska.
Powyższe procesy sa nie do zatrzymania.
Ponadto każda ''reforma'' w ''cudowny'' sposób generuje kolejne stanowiska.
Powyższe procesy sa nie do zatrzymania.
Coraz więcej tych urzędników
Nie mieszczą się, potrzeba kolejne budynki dla nich przeznaczać, coraz więcej nas kosztują przy czym pamiętajcie, że urzędy niczego nie produkują i nie zwiększają produktu narodowego ani nie napędzają gospodarki. To musi kiedyś paść na pysk, pytanie tylko gdzie jest ta granica przerostu biurokracji powyzej której produkcyjna część populacji nie bedzie już zdolna zarabiać wystarczajaco dużo na utrzymanie puchnącego państwa.
A co ty produkujesz ?
Urzędnicy niczego nie produkują.
Prawda jest taka że większość osób w społeczeństwie fizycznie niczego nie produkuje. Autor powyższego wpisu również najprawdopodobniej zalicza się do osób nie produkujących. No chyba że komputer z którego pisze zarządza jakość linią produkcyjną.
Prawda jest taka że większość osób w społeczeństwie fizycznie niczego nie produkuje. Autor powyższego wpisu również najprawdopodobniej zalicza się do osób nie produkujących. No chyba że komputer z którego pisze zarządza jakość linią produkcyjną.
świadczę usługi, które są potrzebne kilentom gotowym za nie zapłacić
i w odróżnieniu od urzędasów nie przymuszam nikogo do korzystania z tych usług, żadnymi przepisami, wymogami, karami itp
Być może gdzieś udało ci się usłyszeć, że gospodarka to produkcja dóbr i usług - czyli niestety działalnośc urzędnicza się nie kwalifikuje.
Być może gdzieś udało ci się usłyszeć, że gospodarka to produkcja dóbr i usług - czyli niestety działalnośc urzędnicza się nie kwalifikuje.
Zniszczono tradycję Mojej Szkoły!!!
Czego nie udało się zaborcom i komuchom - udało się solidaruchom (nie mylić z "Solidarnością").
W czasie stanu wojennego wisiały tam krzyże na ścianach, były Godła Polski z orłem w koronie, uczono Prawdziwej Historii, a Szkole nadano imię Marszałka Piłsudskiego.
I taką szkołę zniszczono???!!!
To co, że przeniesiono na Al. Hallera - powinna być tu, gdzie była - w jedynej ostoi polskości w Wolnym Mieście Gdańsku - Gimnazjum Macierzy Szkolnej.
Pozdrawiam wszystkich Absolwentów oraz żyjących Profesorów!
W czasie stanu wojennego wisiały tam krzyże na ścianach, były Godła Polski z orłem w koronie, uczono Prawdziwej Historii, a Szkole nadano imię Marszałka Piłsudskiego.
I taką szkołę zniszczono???!!!
To co, że przeniesiono na Al. Hallera - powinna być tu, gdzie była - w jedynej ostoi polskości w Wolnym Mieście Gdańsku - Gimnazjum Macierzy Szkolnej.
Pozdrawiam wszystkich Absolwentów oraz żyjących Profesorów!
Politechnika Oruńska
Tak nazywano tę szkołę z uwagi na jej wyjątkowo wysoki poziom nauczania!
Zdawałem tam maturę w roku 1982.
Wystarczyło mi przygotowanie do egzaminu dojrzałości (bez żadnych korepetycji), aby bez problemu zdać egzamin wstępny na PG (Tak! Wtedy były egzaminy!!!).
Pozdrawiam wszystkich, którzy się tam uczyli, a przede wszystkim PRZEWSPANIAŁE Grono Pedagogiczne, z którego, niestety, znaczna część jest już po drugiej stronie, jak np. Beduin, Ludynia, Szluma, dyrektor Makuch...
Zdawałem tam maturę w roku 1982.
Wystarczyło mi przygotowanie do egzaminu dojrzałości (bez żadnych korepetycji), aby bez problemu zdać egzamin wstępny na PG (Tak! Wtedy były egzaminy!!!).
Pozdrawiam wszystkich, którzy się tam uczyli, a przede wszystkim PRZEWSPANIAŁE Grono Pedagogiczne, z którego, niestety, znaczna część jest już po drugiej stronie, jak np. Beduin, Ludynia, Szluma, dyrektor Makuch...