Widok
"Wyjazd 49/2019
Dnia 07.06.2019 o godzinie 17.54 zostaliśmy zadysponowani 2 zastępami GBA 449-92 GCBA 449-93 do udzielenia pomocy osobie która zasłabła przy jednym z marketów przy ulicy Lotniczej , drugi zastęp zabezpieczał lądowisko dla LPR . Działania trwaly 30 min.
Na miejscu:
OSP Banino
LPR (ratownik 3)"
Dnia 07.06.2019 o godzinie 17.54 zostaliśmy zadysponowani 2 zastępami GBA 449-92 GCBA 449-93 do udzielenia pomocy osobie która zasłabła przy jednym z marketów przy ulicy Lotniczej , drugi zastęp zabezpieczał lądowisko dla LPR . Działania trwaly 30 min.
Na miejscu:
OSP Banino
LPR (ratownik 3)"
Ta syrena wyje od 1947 roku i będzie wyła dopóki istnieje ta Jednostka czy to w nocy czy w dzień. Jeżeli tobie to przeszkadza że ktoś potrzebuje pomocy to szukaj innej miejscowości do zamieszkania bo tu jest OSP i będzie czy ci się to podoba czy nie.
Możecie nas opisywać ile chcecie my i tak będziemy pomagać i syrena bedzie wyć
Możecie nas opisywać ile chcecie my i tak będziemy pomagać i syrena bedzie wyć
Nie powinna wyć w nocy kiedy wszyscy śpią ,wtedy tylko powiadomienia na telefon strażaków . Po co budzić calą wieś jak to dotyczy tylko strażaków, przecież całe Banino nie poleci z wiadrami gasić do Leźna ,Chwaszczyna i innych miejscowości.Syrena w nocy powinna wyć jak się pali,zalewa itp w Baninie wtedy można sprawdzić, czy to sąsiad nie potrzebuje pomocy.
Strazacy negatywne opinie o syrenie wzieli do siebie i poczuli sie zaatakowani.
Panowie, nikt Was nie atakuje i macie powszechny szacunek za to co robicie.
Ale od lat 70-tych naprawde technika poszla do przodu i zamiast sie zacietrzewiac moze faktycznie nalezy pomyslec, czy ta syrena jest potrzebna? To tylko pytanie o syrene!
Nikt nie poddaje w watpliwosc, czy to Wy jestescie potrzebni - wiadomo, ze jestescie niezastapieni!!!!
Ale naprawde, ta syrena to juz anachronizm i tez uwazam, ze nalezy ja zostawic, ale uzywac tylko i wylacznie w stanach jakiegos ogromnego zagrozenia. Sa inne sposoby powiadamiania...
PS. Ja jej w domu tez nie slysze.
Panowie, nikt Was nie atakuje i macie powszechny szacunek za to co robicie.
Ale od lat 70-tych naprawde technika poszla do przodu i zamiast sie zacietrzewiac moze faktycznie nalezy pomyslec, czy ta syrena jest potrzebna? To tylko pytanie o syrene!
Nikt nie poddaje w watpliwosc, czy to Wy jestescie potrzebni - wiadomo, ze jestescie niezastapieni!!!!
Ale naprawde, ta syrena to juz anachronizm i tez uwazam, ze nalezy ja zostawic, ale uzywac tylko i wylacznie w stanach jakiegos ogromnego zagrozenia. Sa inne sposoby powiadamiania...
PS. Ja jej w domu tez nie slysze.
Widac ze nie masz pojęcia o co tak naprawdę chodzi. Sygnal syreny ma za zadanie powiadomic strażaka ze cos sie dzieje. Nie każdy jako ochotnik przy swoich codziennych obowiazkach takze i pracy w polu ma przy sobie komórkę aby widziec powiadomienie. Brak syreny w wielu wypadkach dyskwalifikowalby strażaka w udziale w akcji. Przestancie jatrzyc zatem ze jest to takie uciążliwe. Osp to nie panstwowa straż ktora 24/h jest w staznicy. Nie zawsze ma sie telefon w kieszeni czy choćby zasięg w komórce. I wtedy syrena wlasnie zdaje swój egzamin. Jestem ciekaw co byście mowili kiedy to trzeba by bylo wyjechać ochotnikom do akcji ale z jakis okolicznosci i braku sygnalu syreny żaden strażak nie wstawił sie w strażnicy. ...... huurr durrr jak to to ich obowiazek, powinni byc poinformowani wszelkimi sposobami- pewne takie wpisy by się posypały . Troche rozwagi ludzie
Czy jej inny sposób by nie słyszeć syreny? TAK wyprowadzić się głęboko w las. Tylko kup sobie jeszcze różaniec i się módl by się twoje ranczo nie zapaliło bo kto Ci tam dojedzie na czas.
Tak poważnie to ludzie ogarnijcie się, są powazniejsze problemy w tej wsi niż syrena czy sąsiad ktory puścił smierdzacego bąka.
Tak poważnie to ludzie ogarnijcie się, są powazniejsze problemy w tej wsi niż syrena czy sąsiad ktory puścił smierdzacego bąka.
Syrena byla jest i będzie czy sie komus to podoba czy nie
Strazacy odwalaja kupe dobrej roboty nie biorac za to zlotowki a ludzie i tak biadola
Nie ma skuteczniejszego systemu alarmowania niz syrena
W kazdej miejscowosci w ktorej jest osp sa syreny (zukowo 2 szt) i ludzie nie maja z tym problemu bo wiedza ze jest to potrzebne ale oczywiscie w syplialni Gdańska musi byc inaczej
Uwazam ze temat do niczego nie prowadzi i nadaje sie do zakmniecia
Strazacy odwalaja kupe dobrej roboty nie biorac za to zlotowki a ludzie i tak biadola
Nie ma skuteczniejszego systemu alarmowania niz syrena
W kazdej miejscowosci w ktorej jest osp sa syreny (zukowo 2 szt) i ludzie nie maja z tym problemu bo wiedza ze jest to potrzebne ale oczywiscie w syplialni Gdańska musi byc inaczej
Uwazam ze temat do niczego nie prowadzi i nadaje sie do zakmniecia
ani złotówki? bez złotówki to tłustej d*py nikt nie ruszy i o...a to czy udajecie że dietki idą na jakies cele to juz nie mój problem, ale byłem ochotnikiem 10 lat i mi nie pier....
nie dlatego upośledzeni piromani z różnych jednostek w całym kraju podpalają w nocy, według większości zeznających oprócz radości z gaszenia liczyła się i to bardzo "wyjazdówka" wprowadzona zresztą po wciagnięciu OSP do krajowego systemu ratownictwa co miało uzdrowić sytuacje szczególnie jeśli chodzi o wypadki drogowe bo nie wydolny system nie dawał sobie rady, czy uzdrowił?
aha pozdrawiam Bolka jeżeli to wasz reprezentant to gratuluję, Czuwaj!
nie dlatego upośledzeni piromani z różnych jednostek w całym kraju podpalają w nocy, według większości zeznających oprócz radości z gaszenia liczyła się i to bardzo "wyjazdówka" wprowadzona zresztą po wciagnięciu OSP do krajowego systemu ratownictwa co miało uzdrowić sytuacje szczególnie jeśli chodzi o wypadki drogowe bo nie wydolny system nie dawał sobie rady, czy uzdrowił?
aha pozdrawiam Bolka jeżeli to wasz reprezentant to gratuluję, Czuwaj!
Jak przyjdzie gradobicie i burza to nie usłyszysz syreny więc nie pomoże wtedy, no sorry - słaby argument.
Ale to jest normalne u pieniaczy, rzucają co im przyjdzie do głowy, bez pomyślenia, że ta syrena to jest słyszalna tylko wtedy, kiedy najmniej jest potrzebna, a przy prawdziwym ekstremum jej i tak nie usłyszysz. Jak się będzie dom palił i czad wejdzie do pokoju jak śpisz to też syrena nie pomoże kolego, ani sąsiad na drugim końcu wioski, co nie jest w OSP. Albo jak się zderzą dwa samochody i cię zakleszczy to syrena też z auta nie wyciągnie i pół wsi nie trzeba stawiać na nogi.
No chyba, że w Baninie zamiast OSP pomoc niosą Syreny, ale syreny w legendach to raczej zabijały wabiąc swoim głosem.
Ale to jest normalne u pieniaczy, rzucają co im przyjdzie do głowy, bez pomyślenia, że ta syrena to jest słyszalna tylko wtedy, kiedy najmniej jest potrzebna, a przy prawdziwym ekstremum jej i tak nie usłyszysz. Jak się będzie dom palił i czad wejdzie do pokoju jak śpisz to też syrena nie pomoże kolego, ani sąsiad na drugim końcu wioski, co nie jest w OSP. Albo jak się zderzą dwa samochody i cię zakleszczy to syrena też z auta nie wyciągnie i pół wsi nie trzeba stawiać na nogi.
No chyba, że w Baninie zamiast OSP pomoc niosą Syreny, ale syreny w legendach to raczej zabijały wabiąc swoim głosem.
Kiedyś jak piorun uderzył na puchatka w dom, to chociaż mieszkam ulicę obok i byłem w domu, to dopiero w internecie dzień później przeczytałem - ani syreny ani straży nie słyszałem, bo była burza i padał deszcz.
Na wspólnej zresztą ta sama sytuacja. Wyszedłem na chwilę z domu żeby podjechać do sklepu, a tam pełno straży, a potem czytam, ze pożar był.
Także brak syreny mieszkańcom niewiele zmienia, a Ci z OSP też pewnie częściej reagują na SMSa niż ją słyszą, a komórkę wtedy przegapią. Nie oszukujmy się.
Na wspólnej zresztą ta sama sytuacja. Wyszedłem na chwilę z domu żeby podjechać do sklepu, a tam pełno straży, a potem czytam, ze pożar był.
Także brak syreny mieszkańcom niewiele zmienia, a Ci z OSP też pewnie częściej reagują na SMSa niż ją słyszą, a komórkę wtedy przegapią. Nie oszukujmy się.
https://www.o2.pl/artykul/korczyna-mieszkancy-nowego-osiedla-skarza-sie-na-strazacka-syrene-wydano-komunikat-6391076787652737a i już wiadomo skąd połowa roszczeniowców się do nas sprowadziła, szkoda słów. Ps. Podczas ostatniej burzy jakoś było słychać syrenę, więc nie pieprzcie głupot. Pewnie ratowali jaśnie państwo co im tak straż przeszkadza przed zalaniem
pajac jest z ciebie taki tłuku że nie wiem czy cię złapać za ten wszarz i pokazać wszystkim czy zadzwonić do komendanta?
sam przeczytaj swoje posty troglodyto baniński i nie wytykaj komuś jak nie umiesz sam pisać po polsku, jak nie nauczyłeś się w podstawówce to pisz w swoim dumnym kaszubskim tylko pewnie też nie ogarniasz?
sam przeczytaj swoje posty troglodyto baniński i nie wytykaj komuś jak nie umiesz sam pisać po polsku, jak nie nauczyłeś się w podstawówce to pisz w swoim dumnym kaszubskim tylko pewnie też nie ogarniasz?