Widok

Szanowni radni z Banina

Nowe nawierzchnie ułożone zostały m.in. w Rębiechowie (koszt 140 603,76 zł), Przyjaźni (koszt 104 072,76 zł), Żukowie (koszt 196 042,11 zł), Skrzeszewie (koszt 81 520,95 zł), Niestępowie (koszt 107 881,07 zł), Chwaszczynie (koszt 241 234,98 zł).
Dla porównania inwestycje w Baninie wynoszą niecałe 37 000 zł.
Czy Was interesuje tylko i w wyłącznie pobieranie diet?
Gdzie są interesy naszej miejscowości?
Biorąc pod uwagę populację naszej gminy, w porównaniu do ilości mieszkańców w Baninie inwestycje w infrastrukturę drogową powinny wynosić minimum 200 000 zł. Wiem , że obiecane jest 450 m na przebudowę ul Pszennej, ale gdzie jest budowa chodników na ulicy Rolniczej, Księżycowej, utwardzenia innych ulic , oświetlenia.
Radny Koreń wyasfaltował już Borowiecką do granic Banina, może inni też się czymkolwiek zainteresują oprócz Pumptracku czy Skateparku.
Może Szanowni radni z Banina zawiążą jakąś koalicję i zajmą się interesami naszej miejscowości i modernizację naszych dróg lokalnych.
popieram tę opinię 57 nie zgadzam się z tą opinią 3

Pani/Panie 188.147.36 anonimie masz całkowitą rację ale gmina z posiadanych środków powinna inwestować w zróżnicowaną infrastrukturę poprawiającą etapowo jakość życia wszystkich mieszkańców. Może zmarginalizowałem ilość rowerzystów.
Częściowo rozumiem modernizację ulicy Lotniczej (co prawda też jest to sprawa dyskusyjna, bo rozbierano istniejący, nie tak stary chodnik) ale nie wiem np. komu ma służyć ścieżka rowerowa na Barniewickiej, Lipowej od granic Banina do centrum Pępowa czy ulicy Kolejowej.
Ruch pieszych czy rowerzystów jest znacznie większy np.: na ulicy Księżycowej. Nie jestem mieszkańcem tej ulicy ale czytając forum od ładnych paru lat wiem, że ci mieszkańcy czekają na normalną ulicę, chodniki ponad 10 lat, pomimo, że z ich społecznych zbiórek powstała część ulicy.
O innych priorytetach gminy w wydatki powinien świadczyć fakt niedawanego wypadku potrącenia pieszych na Rolniczej. Latarnie na tej ulicy powstają tylko i wyłącznie z budżetu sołeckiego.
Część środków gmina powinna przeznaczyć na oświetlenie ulic w Baninie bo jak do tej pory to my w 95% inwestujemy w latarnie na terenie sołectwa z naszego budżetu .

Powtarzam swoją opinię: dla poprawy jakości życia mieszkańców zamiast natychmiastowej budowy węzłów integracyjnych lepsze byłaby częściowa zapłata Gdańskowi przedłużenie linii 167 do ronda około Pszennej i Gdyni za zjazd linii Z do pętli obok starej szkoły i powrót na starą trasę. Taka inwestycja w większym stopniu ograniczyłaby ruch samochodowy bo część rodziców zmuszona jest do bezpośredniego dowożenia młodzieży do liceum
Pozwoliłoby to dojazd i powrót dzieci i młodzieży do i z centrum Gdańska czy Gdyni. Dla wyjaśnienia nie chodzi mi o lobbing, bo moje dzieci są dorosłe mają swoje samochody i mieszkają w Gdyni.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Jedno nie wyklucza drugiego. Prawda jest taka, że przy tak dynamicznym rozwoju Banina inwestycje są tu żadne. Jeśli zaś chodzi o tzw. drogi rowerowe to fatalnie są poprowadzone, ciężko mówić w wielu wypadkach o drogach to raczej chodnik z dopuszczonym ruchem rowerowym, przy wiaduktach trzeba się teleportować. Zarządzający ta gmina mentalnie są w latach siedemdziesiątych.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Na 2020 rok była zaplanowana budowa zbiornika retencyjnego na granicy Banina i Rębiechowa ale decyzją Rady Miejskiej pod koniec roku ta pozycja została wykreślona (zaplanowany koszt to 2 000 000 zł). Przesuwanie inwestycji na kolejne lata nie przyspiesza poprawy jakości życia mieszkańców. Za te 2 mln zł część prac mogła być wykonana w ubiegłym roku i zakończenie tej inwestycji nastąpiłoby szybciej.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

zbiornika w baninie nikt nie planował, chyba w rębiechowie. i jest w budżecie na 2021, w koncu w pełnej kwocie 8 milionów a nie dwóch

kostka bauma ? kosztuje niemal tyle samo i łatwiej ją wymiennić

Budowa węzłów integracyjnych Gdańsk Rębiechowo oraz Gdańsk Osowa wraz z trasami dojazdowymi 22 452 581,93 zł. w budżecie na 2021r.
Powiedzcie radni kogo ta inwestycja interesuje? Biorąc pod uwagę populację Banina to wszyscy mieszkańcy powinni być cyklistami.
Za tą kwotę można zakupić w gminie 4000 latarni. Co jest ważniejsze, budowa ścieżek rowerowych dla 200 rowerzystów czy budowa chodników i normalnych ulic na terenie całej gminy.
Jakoś dziwnie zniknęła z budżetu modernizacja ulicy Pszennej na odcinku 450 m , obiecana w ubiegłym roku, a ta inwestycja zgodnie z deklaracjami burmistrza powinna być realizowana w 2021r.
Dla poprawy jakości życia mieszkańców zamiast budowy węzłów integracyjnych moim zdaniem lepsze by było np. przedłużenie linii 167 do ronda około Pszennej, zjazd linii Z do pętli obok starej szkoły i powrót na starą trasę.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 3

Panie " miś uszatek"
Żadnej afery nie szukam. Na spotkanie sołeckie pomimo szczerych chęci nie zostałem wpuszczony .
Natomiast sprawozdanie i wnioski ze spotkania powinny być przedstawione na stronie Rady Sołeckiej przez Sołtysa.
Fundusz Sołecki to jest nasz fundusz, to znaczy mieszkańców Banina. Jeżeli przyjąć, że prawie to główna nasza inwestycja ale ze względu na budowę kanalizacji sanitarnej jest niemożliwa to środki te w bieżącym roku powinny być przekazane na inne inwestycje na terenie Banina. A tych jest wiele.
Co się odbędzie ze środkami Funduszu Sołeckiego na 2021 rok w kwocie 140 000 zł przeznaczonymi na budowę chodnika na Pszennej. Czy też przepadną?.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

czemu wlasnie tak

jakich przepisów? widać nie jestem na czasie?
no i jak zmieścisz wszystkie sieci poza jezdnią, pasem drogowym działką drogową?
serio pytam, bo może się czegoś nauczę....

wg ciebie jakie są pożądane odległości pomiędzy równolegle prowadzonymi sieciami ? 20cm czy 1,5m? czy należy wzdłuż drogi formować działki sieciowe o szerokości 10m?

tak kurde wygląda sieć i domowi specjaliści

Według przepisów kanalizacji nie powinno się robić w świetle drogi ;) Zresztą nie tylko kanalizację. Ale rozumiem, że chodzi o przyłącza do posesji, które faktycznie muszą być przeciągnięte pod drogą.

Panie P.G. tu afery żadnej nie będzie. Zamiast tylko pisać w Internecie przyjdź na spotkanie Sołeckie to się czegoś dowiesz. Decyzja o przesunięciu środków i terminu realizacji jest słuszna. W przyszłym roku będzie robiona kanalizacja sanitarna w świetle tej drogi, więc chyba sam Pan uzna, że to właściwa kolejność robót. Najpierw kanalizacja później układanie nawierzchni drogi?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

no tak postawili na lotniczej latarnie dla ozdoby :) :) mam wrażenie ,ze pomysł wyłączenia światła w Polsce powstał w Żukowie , czyli znowu czymś "błysnęliśmy " :)

rozumiem ze ktos jest milosnikiem rowerow, ale inwestycje w postaci budowy drog rowerowych w lysym polu jest bym powiedzial nie na miejscu w sytuacji gdzie w samym Baninie brakuje chodnikow i oswietlenia. Mozna byloby te pieniazki inaczej przeznaczyc.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

P. G. zgadzam sie z Toba we wszystkich aspektach.. Opisz prosze to na Facebook forum banino jeszcze wiecej ludzi dowie sie jak to u nas wyglada w Baninie - profil moze byc anonimowy

Co najmniej na godzinę zgaśnie miejskie oświetlenie w wybranych miejscach Gdańska, Gdyni i Sopotu. Pod hasłem "Pozostaje nam tylko ciemność" władze Trójmiasta włączają się w ogólnopolski protest samorządów przeciwko zabieraniu im przez rząd dochodów z podatków.
Wtorkowy protest, w ramach którego w 50 polskich miastach będzie gaszone oświetlenie, to akcja stowarzyszenia Samorządy dla Polski.

My o dużo jesteśmy lepsi. W Baninie przez cały czas jest ciemno. Widocznie nasi "mężowie stanu" z Rady Miejskiej z Żukowa w swojej nieopisanej przenikliwości przewidzieli tą sytuację i popierają tę akcję przez cały czas.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 1

Zgadzam się w 100% choć ul.Pszenna dziurawa jak szwajcarski ser to i tak większość popierala 60-70km/h. Chodnik to nie jest rzeczywistość wirtualna która występuje w filmach SF lecz jakiś wymóg cywilizowanego kraju.... Piesi w tej gminie to codziennie walczą o życie...
Hmm a niby gdzie w Rebiechowie?????

~P.G. Wystartuj w następnych wyborach.
Masz mój głos.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 2

P.G. = Mistrz.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 1

Chciałem zwrócić uwagę na przyczyny cięcia wydatków w gminie. A tu winny jest rząd PIS , który ograniczył dochody samorządu jednoczesnie zwiekszając zakres zadań do wykonania. Dlatego gmina rezygnuje z inwestycji.
Oczywiście zastanawiające jest, że rezygnuje sie z inwestycji głównie w Baninie, które głosowało przeciw Dudzie.

Kolejny samobójczy krok, który chce wykonać PIS, to weto do budżetu EU. Bez tych pieniędzy, to juz w ogóle zapomnijcie o inwestycjach na następne 7 lat perspektywy budżetowej.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 4
do góry