Widok

Szkoła. Doradźcie

Chce iść do prywatnego LO Jezuitów w Gdyni. Czy ma ktoś z was jakieś zdanie na ten temat. Chodzi mi ogólnie o wasze zdanie na temat prywatnych szkół. Piszcie proszę 😄😃😀
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Jak chcesz ganiać w mundurku i płacić grube czesne za szkołę, która poziomem nie odbiega od innych ogólniakow to prosze bardzo.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Tak zazwyczaj gadają ludzie których nie stać, żeby płacić pare stówek miesięcznie. Chciałam opinie ludzi którzy uczęszczały do takich szkół.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Odradzamy , osoby które zastanawiają się czy tam pójść cierpią często na rozdwojenie jaźni. ;]
ja np. chodziłem do szkoły, która była obok prywatnego LO...

to co reprezentowali wychowankowie szkoły prywatnej, w porównaniu do mojej było wręcz niewiarygodne ;)

jeśli jesteś w stanie dostać się do dobrego LO, to nie idź do prywatnego... z doświadczenia wiem, że do prywatnych chodzi bydło...

to, że ktoś czegoś nie robi, nie znaczy, ze go nie stać ;) jak kogoś stać, to wielce prawdopodobne jest że ma pracowitych i inteligentnych - więc bogatych - rodziców
jeśli ktoś jest jednocześnie inteligentny i bogaty, nie będzie marnował pieniędzy żeby pokazać innym na siłę 'że go stać' na to czy owo ;) szczególnie, jeśli za darmo (lub taniej) może uzyskać identyczne, lub nawet lepsze - jak w przypadku wykształcenia - rezultaty

(naiwnie) wychodzę z założenia, że pytasz o to konkretne LO bo chcesz się czegoś tam nauczyć...
z tego co zaobserwowałem problemem w prywatnej szkole jest to, że (nie wiem jak w przypadku szkoły jezuitów ;)) idą tam najgorsze głąby, tępaki, i rozpieszczone dzieci nowobogackich NIE po to, żeby się czegoś nauczyć, tylko po to, żeby dostać papier - bo do innej szkoły się nie dostali, albo chcą wydać bezmyślnie forse... ich sprawa ;)
w każdym razie, musisz odpowiedzieć sobie na pytanie po co chcesz iść do LO, bo jak poziom będzie niski, albo sposób nauczania/podejście złe, to pamiętaj, że znakomita większość osób idzie tam z innych powodów niż chęć kontynuowania nauki w renomowanej placówce ;))) i oni też płacą czesne i - szczególnie ci głupsi rodzice, co 'muszą' coś udowodnić - będą wręcz WYMUSZAĆ na szkole, żeby (na ile to możliwe) szkoła tańczyła tak, jak oni grają...

tldr - poważnie się zastanów czy idziesz tam się uczyć, czy po papier ;) jeśli uczyć, to odradzam

edit: jeszcze jedno ;) nie pytaj w necie o 'poziom nauczania' w danej szkole, to jest kwestia bardzo subiektywna
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Akurat moich rodzicow bylo stać, ale o Jezuitach i ich szkole krążą takie opowieści że nawet bym tam nie poszla.

Inne tematy z forum Nauka

Angielski dla dorosłych (42 odpowiedzi)

Chciałabym pójść do jakiejś szkoły językowej na kurs angielskiego. Mogłybyście polecić...

Czy warto studiować kierunek "dietetyka"??? (7 odpowiedzi)

Witam, Czy warto studiować kierunek DIETETYKA ??? Jeśli tak,to gdzie (na jakich uczelniach...

Kursant Michał - ocena (3 odpowiedzi)

Wyjątkowy talent połączony z wiedzą poparty doświadczeniem i umiejętnością przekazywania wiedzy...

do góry