Widok

Szkoły bez dzwonków? W Trójmieście jest ich kilka

Opinie do artykułu: Szkoły bez dzwonków? W Trójmieście jest ich kilka.

Choć dzwonek kojarzy się nierozerwalnie ze szkołą i od zawsze sygnalizował uczniom początek lub koniec zajęć, niektóre placówki chętnie z niego zrezygnowały. Wszystko po to, by nie narażać uczniów i pracowników na hałas i niepotrzebny stres. Jakie rozwiązania zaproponowali w zamian?

Ciche szkoły, czyli te, w których nie usłyszymy dzwonka, działają w Trójmieście w mniejszości. O to, jak ten system sprawdza się w praktyce zapytaliśmy dyrektorów kilku szkół.

Cisza likwiduje ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ból głowy od dzwonka?

No bez przesady!!!
popieram tę opinię 81 nie zgadzam się z tą opinią 23

Nie od dzwonka tylko od dzieciaków, które starają sie go przekrzyczeć.
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 11

bzdura

dzieciaki krzyczą non stop. 3 sekuny dzwonka nie mają na to wpływu.
popieram tę opinię 26 nie zgadzam się z tą opinią 2

eeee. ..glupi pomysl

a Pani wozna ?
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 1

nie pracujesz w szkole, nie wiesz o czym mówisz. pracując w gabinecie blisko koszmarnego dzwonka (którego mimo moich wielokrotnych próśb nie przeniesiono), z lekka już ogłuchłam. na szczęście mam teraz inny gabinet, ale i tak dzwonek jest koszmarem. czy naprawdę dzieci trzeba warunkować jak psy?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

ja pier....lolę dokąd zmierza ten świat
popieram tę opinię 50 nie zgadzam się z tą opinią 21

Bo po taniości... Obsługa i serwisowanie tyle nie kosztuje, a jaki efekt! Można napisać i się wyróżnić
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

koty Niemcowa
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

lekcje powinny trwać od 7-17 czyli w godzinach kiedy rodzice są w pracy.

powinny być autobusy które wożą dzieci do domów, rodzice nie musieliby wozić pociech samochodami i nie byłoby korków.
popieram tę opinię 39 nie zgadzam się z tą opinią 34

Po co wozić?

Dzieci nie mają nóg? Jak mieszkałem na wsi to chodziłem kilka km do szkoły a w mieście problem kilkaset metrów podejść.
popieram tę opinię 31 nie zgadzam się z tą opinią 4

no jasne!

Dzieci niech siedzą po 10 godzin w szkole, niech ktoś je przywiezie, potem odwiezie albo z buta a co tam! a rodzice w d*pie, fejs, CH i lajcik...i potem pytacie dokąd ten świat zmierza???? Serio?
popieram tę opinię 24 nie zgadzam się z tą opinią 3

Rodzice chcą też odpocząć, czasami muszą zostać dłużej w pracy, a opieki nikt nie zapewni przecież. Jak ktoś pracuje, z dojazdami, 6-18 to kiedy ma odebrać dziecko? Szkoła ma obowiązek wychowywać i dbać o dzieci.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 26

a nauczyciele też chcą odpocząć. A mają też swoje dzieci. I gdzie te dzieci będą w czasie gdy nauczyciel jest w szkole do godz 17:00.
A wiem - dzieci nauczycieli będą zamykane w gettach lub będzie zakaz posiadania dzieci nauczycielom aby mogli zajmować się innymi dziećmi aby mamuśka i tatuś zdążyli centrum handlowe odwiedzić
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 2

Nauczyciel nie powinien mieć dzieci, bo zajmuje się swoją gromadką, w szkole.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

Szkoła ma wyedukować, a rodzic wychować.
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 1

Rodzice mają obowiązek wychować. Szkoła naucza i wspiera ale główne obowiązki należą do rodziny. Po co dzieci jak chce się zwalić na innych swoje obowiązki
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 1

a w gdansku szkól nie ma ??
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 0

A nauczycieli też przywiozą i odwiozą? Ciekawe ile tych autobusów musiałoby być. U mnie w szkole uczy się 1200 uczniów.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 1

wystarczyłoby 8-16 zajęcia (7-17 świetlica)

i bez zadań domowych (wszystko robione w szkole), a po szkole (jak dorosły po robocie) luz dla dzieci! Co najwyżej lektury do przeczytania, albo wiersze (gry na instrumentach) do nauczenia
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 6

taaaaa...

i najlepiej odbierac dzieci w piątek , na weekend, a jeszcze l;epiej w co drugi
popieram tę opinię 24 nie zgadzam się z tą opinią 1

O! Świetny pomysł. Przecież rodzice pracują, a muszą mieć też czas dla siebie.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 2

Ile bym dala...

Zeby za moich czasów zlikwidowali dzwonki- nie cierpialam ich! Fajnie ze w niektorych szkolach coś w tym kierunku się dzieje:)
popieram tę opinię 29 nie zgadzam się z tą opinią 29

Dzwonek na przerwę albo po ostatniej lekcji? Nie znam piękniejszego dźwięku. :)
popieram tę opinię 19 nie zgadzam się z tą opinią 1

Wibrujący, wbijający się w czachę dzwonek, kiedy kończysz sprawdzian...
Koszmarne. Też chciałbym, by za moich czasów ich nie było.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 10

Czesiek Niemen był chyba prorokiem...
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 2

dzwonki

dopóki moje dzieci nie chodziły do szkoły nie wyobrazalam sobie szkoły bez dzwonków. Teraz odwrotnie uważam, że dzwonki są zupełnie niepotrzebne szczególnie w młodszych klasach gdzie nauczyciel wyznacza rytm pracy.
popieram tę opinię 24 nie zgadzam się z tą opinią 8

Bez dzwonków

od września będą wszystkie gimnazja. Dziękujemy PiS.
popieram tę opinię 24 nie zgadzam się z tą opinią 9

Tak wszyscy pluli na gimnazja, a teraz sami obrońcy? Ludzie pacnijcie się w łeb. Gimnazjum jest złe ze względu na okreslony wiek i faze rozwojową dzieciaków. Trzeba jak najszybciej wrócić do 8+4 a nie jątrzyć.
popieram tę opinię 20 nie zgadzam się z tą opinią 11

Rodzice zwalają na gimnazjum bo nie potrafią wychować swoich dzieci. Chodziłam do gimnazjum i nie mam z tego tytułu żadnych urazów ani nikogo nie skrzywdziłam.
Większą patologię spotkałam w podstawówce niż w gimnazjum.
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 3

Patolę wszędzie można spotkać, to nie wina tego, ile lat trwa dany etap edukacji.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 2

Quo Vadis Szkoło?

szkoła bez dzwonka to tak jak facet bez ,,dzwonka"!
popieram tę opinię 22 nie zgadzam się z tą opinią 15

Ja zlikwidowałam stres u mojego dziecka zabierając je z toksycznej Pozytywnej Szkoły Podstawowej

i teraz wszystko wróciło do normy, cała rodzina szczęśliwa i zdrowa. Myślę, że stres w szkole to nie kwestia tylko dzwonków. Najważniejsza jest atmosfera, poczucie bezpieczeństwa, dobre relacje z rówieśnikami, nauczycielami i wzajemny szacunek. Polecam małe szkoły państwowe, gdzie uczeń nie jest anonimowy.
popieram tę opinię 44 nie zgadzam się z tą opinią 2

Pozytywna Szkoła Podstawowa? Brzmi to tak, że sama bym się jej obawiała. Nazwa w stylu sekty.
popieram tę opinię 23 nie zgadzam się z tą opinią 0

Znajoma posyłała córki do prywatnej podstawowki

Opowiadała o niesprawiedliwych ocenach o traktowaniu dzieci, jako jedna z nielicznych jest pracująca mama i nie miała czadu żeby latać do szkoły i wypraszać lepszych ocen dla swoich dzieci.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

to niestety rejonowa publiczna podstawówka

też zabrałam dziecko z Pozytywnej ....
Dzwonków nie było na początku ale okazało się że to przerasta nauczycieli - nie byli wstanie dotrzeć na czas na lekcje i kończyło się tym że znudzone dzieci wędrowały po szkole w poszukiwaniu "zagubionych" nauczycieli.
Rada Rodziców zawnioskowała przez to o wprowadzenie dzwonków aby nauczyciele nie mieli spóźnień o kwadrans akademicki :). Trochę poprawiło sytuację - nauczycielom zabrano jeden z argumentów na swoje spóźnialstwo.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 3

publiczna ale nie państwowa

tego typu szkoły są trochę inaczej nadzorowane, co w praktyce wygląda tak, że jak się dzieje cos złego to nikt nie reaguje, albo nie chce reagować

A bo w państwowych to jest tak super i wszyscy na wszystko reagują. Jeszcze gorzej jest, dyrektorzy to święte krowy z klapkami na oczach często. Czy ktoś mógłby jakieś szczegóły podać, co w tej pozytywnej szkole jest takiego strasznego?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3

w państwowej szkole są zatrudniani ludzie z doświadczeniem a nie z przypadku

w pozytywnej większość to ludzie bez kwalifikacji, którzy nie reagują jak coś złego się dzieje, co w państwowych szkołach by nie przeszło
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2

Czy można prosić o podanie szczegółów? Co było toksyczne w tej szkole? Też mieszkamy w rejonie i do tej pory słyszałam dużo pozytywnych opinii. Chciałabym się trochę zorientować co i jak przed posłaniem do niej dziecka.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

nic - wszystko było super

rodzice zabierają stamtąd dzieci tak dla sportu, żeby im trochę urozmaicić dzieciństwo

typowa odpowiedz pajaca. Ktos chce znac szczegoly i glupia odpowiedz.

obserwacje

Kilka lat temu pracowalem jako przedstawiciel handlowy w szkolach. tak wiec setki razy obserwowalem jak dzieci wybiegaja i jak wbiegaja do klasy po dzwonku. halas to malo powiedziane, jesli chodzi o kwestie stresu, nie mam zdania ale pewnie ma to jakies znaczenie, ale zmierzam do tego ze wlasnie raz trafiem na szkole w gdansku bez dzwonkow- cos wspanialego- nie powiem zeby byla idealna cisza- ale bylo zdecydowanie przyjemniej, na pewno nie tylko dla uczniow ale i nauczycieli oraz personelu. jak bede mial dziecko wysylac do szkoly nie ukrywam ze wezme to pod uwage.
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 4

W mojej szkole też tak w sumie było.

Znaczy - "dzwonek był dla nauczyciela".
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 0

bez sensu

dzieciaki jak psy Pawlowa?
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 5

W Gdyni jeszcze Prywatna Szkoła Podstawowa i Prywatne Gimnazjum Liber :-)

Także bez dzwonków i jest super bezstresowo z zaczynaniem i kończeniem lekcji. Polecamy :-)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 4

Dzwonek to symbol wolności. Każdy uczeń wyczekiwał go z utęsknieniem.

Oczywiście chodzi o dzwonek na przerwę bowiem dzwonek na lekcje to symbol ucisku, bólu duchowego i męczeństwa.Niby ten sam dzwięk a jakże różny....
popieram tę opinię 24 nie zgadzam się z tą opinią 1

A może szkoła bez nauczycieli, miła i bezstresowa

Co o tym sądzicie?
popieram tę opinię 17 nie zgadzam się z tą opinią 3

haha... jaki pomysł taka odpowiedź.
Well payed.

Chodziłam do SP nr 79 w latach 90-tych

Dzwonek na i z przerwy jako sygnał świetlny był dla nas czymś oczywistym. Pamiętam jak jedna osoba w wypracowaniu napisała "zaświecił dzwonek i dzieci wyszły na przerwę" pani zwróciła uwagę, że dzwonki dzwonią a to, że u nas 'dzwonek' świeci nie oznacza, że tak jest wszędzie.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 0

jak pies Pawłowa
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Też chodziłem do tej szkoły.

Większość dzieciaków zamiast patrzeć co belfer pisał na tablicy przez ostatnie 15 min obserwowała czy już świeci.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

VIII d

rocznik 88 :)))

Ale się uśmiałem. Walczmy z hałasem, więc zamiast dzwonków puszczajmy muzykę z radio węzła. Brawo.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1

Pamiętam że w gimnazjum na Okrzei w Gdyni zamiast dzwonka paliła się czerwona lampa nad klasami.

RTG w toku?

Jak ja chodziłam do podstawówki w Zespole Szkół nr 9 to tak jak do tej pory nie było dzwonka w klasach 0-3 tylko sygnał dźwiękowy, niebieskie światełko. Żyje, mam się dobrze, nie cierpię na nerwice itp. Uważam, ze to fajny pomysł ale tylko w podstawówkach

Ja z kolei chodziłam do liceum gdzie nie było dzwonka i jakoś nikomu go nie brakowało :) Inicjatywa powinna być wprowadzona we wszystkich szkołachJ. jeśli można choć trochę zminimalizowac stres to dlaczego tego nie zrobić? Ten pomysł mi się podoba

Nerwica

Nerwice to można dostać przez dzieciaki które są głośniejsze od dzwonka dzwonek dzwoni co ileś minut a dzieciaki drą się cały czas

Sopot

Nieprawda, że w Sopocie wszędzie dzwonią. Sopockie Szkoły Autonomiczne funkcjonują bez dzwonka.

Czym się różni nauczycielka od nauczyciela?

Nauczyciel drapie się PO DZWONKU, a nauczycielka PO PRZERWIE )
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 3

A my?

U nas również nie ma dzwonków i to od wielu lat...

Dwonków nie ma też w innych gdańskich szkołach jak np. GASP

jeśli kogoś stresuje dzwonek w szkole to do psychiatry. Da on zapewne zaświadczenie o dysdzwonkowni. Teraz już nie trzeba liczyć (dyskalkuklia), pisać poprawnie (dysortografia), w ogóle pisać (dysgrafia) a jak już nie wiadomo jaką dać dys.... to ma się po prostu dysleksję.
popieram tę opinię 19 nie zgadzam się z tą opinią 1

Nie ma dzwonkow

U moich dzieci w szkole nie ma dzwonkow :) jest swiatelko ktore zastepuje dzwonek. Jest dzieki temu pewna dyscyplina i spokoj. Dzieciaki rzeczywiscie nie sa nerwowe ;) to duzy pozytyw
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 5

Mniej tabletów i telewizji z durnymi bajkami a od razu będą spokojniejsze

Zamiast dzwonka bedą lampy w które dzieciaki bedą się co chwila wpatrywać w oczekiwaniu na przerwe zamiast skupić się na pisaniu,czytaniu czy słuchaniu nauczyciela... No rewelacja pomysł...
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 2

nie

U moich dzieci w szkole nie sprawdza sie to ze nie ma dzwonkow. Nauczyciele przetrzymuja dzieciaki na przerwach i dzie ci nie maja czasu zjesc sniadania. SZOK!!
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

Koszmar

Po pierwsze to wina dyrektora jeśli dzwonki są za głośne są różne głośności a dzwonek bardzo ułatwia życie bo dzieciaki nie musza gapić się w zegar albo lampkę to jest chore

SP 48 Gdynia

W SP 48 w Gdyni w klasach 0-3 też nie ma dzwonka

Rodzic

W SP 50 w Gdańsku od wielu lat w klasach 1-3 nie ma dzwonków . Mało rzetelny artykuł

gss

W Gdyńskiej Szkole Społecznej dzwonków nigdy nie było, czyli już 26 lat....

Autonimik

W Gdańskich Szkołach Autonomicznych również nie ma dzwonków. Po 13 latach w szkole człowiek doskonale wie o której zaczyna i kończy się lekcja. Dzwonki nikomu nie potrzebne, organizm sam wie kiedy mija te 45 minut

Ktory uczeń chodzi do jednej szkoły 13 lat?!

największycm źródłem stresu dla dzieci są nauczyciele i rodzice,

więc może zamiast wyciszać dzwonki, należałoby w pierwszej kolejności zadbać o samo-edukację dorosłych aby nie przelewali na dzieci swoich kompleksów i nie odreagowywali na nich swoich problemów ;)

"Cisza likwiduje stres i napięcie"
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

i sąsiedzi szkół:

mieszkańcy będą bardziej szczęśliwiiiiii

Przesada

Ja proponuję zlikwidować całą szkołę.Niech się biedne dzieci przestaną stresować.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

Dzwonek

Przez brak dzwonków w szkole nauczyciele kończą lekcje a zwłaszcza ostatnie kiedy im się podoba. Rodzice czekają na dzieci a nauczyciele mają to głęboko w du....e.. Trzeba być chorym na głowę żeby likwidować dzwonki, które od zarania szkół są nieodłącznym atrybutem normalnej szkoły. Na marginesie... nigdy dzwonek w szkole mi nie przeszkadzał a wręcz przeciwnie każdy uczeń czekał na ten odgłos z niecierpliwością.

Ja również

Mi tez nie przeszkadzały wręcz przeciwnie lubiałem ich dźwięk
do góry