Widok

Szopy pracze w Trójmieście i okolicach

Opinie do artykułu: Szopy pracze w Trójmieście i okolicach.
Artykuł na temat: Zwierzęta w Trójmieście - zranione, uratowane, hodowane

Rabują ptasie gniazda, a do tego mogą być nosicielami groźnych chorób i pasożytów. W Polsce szopy pracze to obcy gatunek inwazyjny, który zagraża wielu rodzimym zwierzętom. Drapieżniki te żyją również w Trójmieście i okolicach.

- Choć szop pracz może wyglądać na miłe i niegroźne stworzenie, to jego obecność jest dla innych gatunków poważnym problemem. Tam, gdzie się pojawi, rabuje gniazda ptaków. I to zarówno tych gniazdujących na ziemi, jak i w dziuplach - opowiada Łukasz Plonus, ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

)

Pazury przypominają mi koszmar dzieciństwa-film Przyjaciel wesołego diabła i Piszczałkę)
popieram tę opinię 56 nie zgadzam się z tą opinią 13

Idź do kościoła srill
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 14

)

Bylem na 7)Teraz warta przy kompie)
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 3

To jest

Debil. Nawet w niedzielę nadzoruje. Byle cos.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 7

ja, Kudłaty- durnowaty

reperuję stare graty :)))
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 1

uwaga obcy

oczywiście nosiciele wielu groźnych chorób i pasażytów. Zwierajmy szyki przeciwko imigrantom.
popieram tę opinię 47 nie zgadzam się z tą opinią 24

"Rabują ptasie gniazda, a do tego mogą być nosicielami groźnych chorób i pasożytów."

Dlaczego na Trojmiasto pl. propagujecie nienawiść i ksenofobię?
popieram tę opinię 24 nie zgadzam się z tą opinią 2

Nudno im

Golebie to latajace szczury i o tym nie piszecie...
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 2

Szopy spoko ziomki

Wydają się sympatyczne
popieram tę opinię 60 nie zgadzam się z tą opinią 18

Przyszedl do nas dziś szop pracz
grzecznie spytał gdzie jest... ... ... ... pralka!
bo z plamami ciężka walka!
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 2

Można szopa w domu trzymać, bardzo fajni towarzysze. Takie śmieszniejsze koty. Moja ciotka ma dwa takie u siebie w domu.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

pomagają jej w praniu?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

SZop pracz

Czyt Racoon bardzo popularny w USA i Kanadzie występuje też w Rosjii a skąd w Polandzie?
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 29

Z importu.

Nielegalni imigranci, mówiąc wprost;)
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 1

Ojciec

Byly ukryte w jednym z Maybahow o.Dyrektora ;)
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 7

Wystarczy czasem przeczytać artykuł, który się komentuje.
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 2

najwięcej pasożytów jest na wiejskiej
popieram tę opinię 107 nie zgadzam się z tą opinią 9

"są bardzo inteligentne"

To PiS zaraz je odstrzeli. Biedaczyny.
popieram tę opinię 46 nie zgadzam się z tą opinią 53

Niemcy moga bo to rasa panow
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Polecam odstrzał kotów w celu ochrony rzadkich gatunków ptaków

Albo co najmniej obowiązkową sterylizację dzikich kotów. Futrzaki włażą na drzewa i w okresie lęgowym wyciągają małe i jajka. Żeby choć zjadły takiego ptaszka - nie, one są najedzone i się nad nim znęcają. Zamęczą go i zostawią albo do domu przyniosą jako trofeum.
Kotów jest o wiele więcej niż szopów praczy, koty stanowią o wiele większe zagrożenie dla ptaków niż szopy i też wrogów naturalnych nie mają.
popieram tę opinię 69 nie zgadzam się z tą opinią 82

'wrogów naturalnych nie mają'

Mają. Człowieka.
popieram tę opinię 33 nie zgadzam się z tą opinią 5

Propozycja

Proponuje zadomowic w trojmiescie wilki lub inne "spokojne" zwierzaczki... kazdy bedzie polowal na siebie ;)
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 4

Bywa też że lisy na koty polują.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

hahahaha ale bzdury, widać że nie wiesz nic o kotach i wierzysz w miejskie bajki krążące wśród ludzi... ludzi odstrzel-najbardziej szkodzą ptakom... no tak ale ty zapewne uważasz też, że koty rzucają się też na dzieci w wózkach i przegryzają im tętnice :))) koty samo zło tego świata, strach się bać
popieram tę opinię 25 nie zgadzam się z tą opinią 8

Mógłbyś użyć jakiegoś argumentu
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

"obywatelu" przestańcie bredzić :D

Jest niedziela, wyjdźcie na spacer, przewietrzcie głowę.
A po powrocie zameldujcie ileż to tych "strasznych kotów" widzieliście na drzewach.
popieram tę opinię 16 nie zgadzam się z tą opinią 5

Wszyscy, którzy mówią że autor bredzi odsyłam do jakiejkolwiek publikacji naukowej zajmującej się badaniem wpływu kotów na rodzimą faunę. "Wydaje mi się że kotki są takie fajne" czy "nie znam się na tym ale lubię kotki więc nie mogą być złe" nie jest ani metodą naukową ani nie ma nic wspólnego z rzeczywistością.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 9

ja niewiem jakie ty masz opracowanie ale tylu ptaków na przymorzu to już dawno nie było a kotów jakoś nie ubywa :)

badania organoleptyczne jeszcze się liczą czy teraz tylko risercz zachodnich naukowców?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3

obywatelu

w łeb sobie sam strzel baranie a nie kotom.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 4

W Gdyni jest tylko jeden gryzoń od prawie 20 lat i nie można go wygonić

Żadne koty nie pomagają. Wystarczyłoby, aby ludzie poszli do urn i miasto byłoby lepsze i wolne od gryzonia, największego szkodnika.
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 6

Wyjdź zepsem na spacer.

Będzie naturalny wróg kota.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

I to wszystko

-Za sprawą Göringa.
popieram tę opinię 16 nie zgadzam się z tą opinią 9

Jakie milutkie..

..na czapkę przerobić..
popieram tę opinię 30 nie zgadzam się z tą opinią 16

Przypomne

To my ludzie jestesmy intruzami i do tego inwazyjni. Wszytko zasmiecamy i niszczymy. Zwierzeta byly tu wczesniej.
popieram tę opinię 72 nie zgadzam się z tą opinią 43

Szopów wcześniej w Europie nie było

-Z Ameryki do Europy przybyły
popieram tę opinię 16 nie zgadzam się z tą opinią 4

Eko debil

Weź się człowieku za dziedzinę życia o której masz pojęcie. Dla ciebie mięso pewnie rośnie na drzewach.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 21

Wiekszej glupoty nie slyszalem dawno
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 6

Uwielbiam jak człowiek określa jakiś gatunek mianem szkodnika. Przyroda jest sprytna tak, że się równoważy. To człowiek jest największym szkodnikiem wpływając swoim działaniem (industrializacją) na zachwianie tej równowagi. Pierwszy przykład z brzegu. Człowiek tępi kreta, bo mu kopczyki robi na trawniku założonym przez firmę. Jak już wytępi to pędraki, które są pokarmem kreta, wpitzielają korzenie trawy i martwe placki na trawniku murowane. I tak do zaje..nia...
popieram tę opinię 34 nie zgadzam się z tą opinią 6

wszy sobie wyhoduj

taki pierwszy przykład
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 5

Wyspa węży, gdzie nie ma ani jednego ptaka

A wszytko przez przeniesione węże z kontynentu,

Z tą równowaga różnie bywa
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

nie wiem czy to nie jest powtarzana mantra

że jakiś gatunek nie ma wrogów - przecież są choćby wilki, które z pewnością polują na szopy

w Kanadzie jest ich pełno nawet w miastach (choćby w centrum Toronto), ale takiej ilości ptaków jakie tam widziałem, to u nas szukać z reflektorem - czyli jednak nie są aż tak groźne

za to są sympatyczne :)) ja kiedyś widziałem jednego, który w ogródku przełaził przez płot razem ze swoimi małymi - odległość jakiś metr - nawet nie zwrócił na mnie uwagi
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 6

Wilki nie polują na szopy w naturalnych warunkach. Dodam, że szopy "miastowe" w Ameryce Płn. to oportuniści lub z angielska scavengers. Żywią się głównie odpadkami, które wygrzebują że śmietników, potrafią sobie świetnie poradzić z prostymi zamknięciami klap i chociaż nie szukają kontaktu z ludźmi, nie dają się łatwo przepłoszyć, a do tego wiją sobie gniazdka w domach np na strychu, pod tarasem czy nawet niezabezpieczonym kominie. Inne znajdują schronienie podziemiach kanalizacyjnych. W przeciwieństwie do ciebie mam odmienne zdanie odnośnie tego jak bardzo są sympatyczne. Potrafią zaatakować choć zdarza się to bardzo rzadko. Częściej przybierają obronną postawę jakby były gotowe do skoku i wydają odgłosy przypominające warkot. Nie jest to przyjemne i lepiej zejść im z drogi.

Smiechlem

"przecież są choćby wilki, które z pewnością polują na szopy" - tak juz wszystkie z bieszczad pobiegly na pólnoc Polski polowac na szopy, nadchodzi szopia zaglada.

Przestańcie straszyć

Przestańcie straszyć mieszkańców one krzywdy nie zrobią bardziej to człowiek zrobi krzywdę!
popieram tę opinię 22 nie zgadzam się z tą opinią 6

Szop Pracz

„Stop! Patrz Szop Pracz. No już, nie bądźmy nachalni, pozwólmy mu pójść do Pralni.”
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1

Brakuje skunksa

I będzie, jak w Kanadzie
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 1

Taki z niego szop pracz a ubrań nie umie wyprać w pralce
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

opinia

O wiele więcej szkód w mieście przynoszą psy !
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 7

Fajniaskie

Czemu inwazyjne połapać i oswoić a pazurki no cóż nie jeden ma u nóg podobne i się nie chwali
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Straszycie i straszycie tymi wszystkimi zwierzętami

A najgorszy jest człowiek przecież.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 5

Raz w życiu widziałam szopa

W okolicach Auchan na Kołobrzeskiej. Wcześnie rano, latem gdy jechałam do Oliwy na dworzec. Byłam w szoku, bo pierwszy raz widziałam tego zwierzaka
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 1

Zakazać polowania!

Źli ludzie już planują polowania. Wycinają lasy, zabijają jelonki, łowią ryby - ZABIJAJĄ! Chcą teraz mordować te biedne stworzenia dla zabawy. Trzeba to zatrzymać. Wzywam wszystkich ekologów do walki. Trzeba zakazać zabijania.
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 4

Zalesienie w całej Europie (w Polsce również) stale rośnie. Polska ma najwyższy wskaźnik wzrostu zalesienia przy jednoczesnej dużej produkcji drewna.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

zalesienie

no masz racje tylko pisiorskie zalesienie odczujesz za 150 lat a to co wycieli i zniszczyli za niedlogo
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

sa zaje.......

u mnie tez sa ...okolice Stogi :P

bez Polleny 2000 czy Dosi pod reka..

to nie jest prawdziwy szop pracz.

Nawet OMO nie wypierze tak jak ZOMO!

W Niemczech zarzadzaja okresowo odstrzaly a

w Stanach nie robia im nic. Ludzie lapia je w kupowanych wczesniej klatkach i wywoza w gesciej zadrzewione okolice. Nigdy nie slyszalem aby je odstrzeliwano.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 0

Szopów mało jest w Polsce. Problemem jest kot .

Kot to łowca. Dziko żyjące koty robią spustoszenie w gniazdach ptaków. Należy je wystrzelać.
A są dokarmiane....
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 10

2 lata temu znalazłem umierającego szopa pracza.

Wykurowałem i mam zwierzaka domowego. Wypuszczam go do ogrodu. A za 15 minut wraca do domu. Załatwia swoje potrzeby w kuwetę jak kot.
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 0

Zagrożenie?

To może odstrzelmy wszystkie drapieżniki ? I tak dla wiadomości... szopy nie przepadają za mięsem... znawco... A przepraszam... pewnie wyczytałeś w Wikipedii, że głównie jedzą mięso. Brawo Ty. Najpierw zapoznaj się z naturą bliżej A potem mów, jakie są niebezpieczne. Koty też jedzą ptaki I co ? Może trzeba odstrzelić?
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2

Dziś na osiedlu Gdańsk Osowa chodził mężczyzna z szopem na ramieniu może jakiś pracownik gdańskiego zoo widziałem go już dwa razy
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Szop może być świetnym zwierzęciem domowym ;) Bardzo inteligentne i zabawne stworzenie ;) Kilku hodowców w Polsce już jest.

2014 rok na Dąbrowie

I to na poważnie. Blisko Kaczej, już w lesie. Naprawdę się wtedy zdziwiłem.

W zeszła środę około 5 rano widziałem szopa. Przebiegał ul. Stoczniowców z terenu cmentarza żydowskiego w stronę Biskupiej Górki.

:)

Szpo sr*cz

Sami niech do siebie strzelaja

Szopy powracają

Dzisiaj po 21:00 w Gdańsku dzielnicy VII dwór widziałam 3 szopy a jeden chciał się rzucić na mojego psa
do góry