Widok

Szukacie pracy przez OLX?

Jak w temacie.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Jak najbardziej :)
A ja się nad tym zastanawiam, czy wysyłać CV. Wydaje mi się, że pojawiają się tam głównie "zbieracze" danych.
Postawiłam krzyżyk na pracuj.pl, wysłałam tam mnóstwo aplikacji i zero odzewu. Teraz szukam alternatywnych źródeł na szukanie pracy :)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
Tzn. jakich sposobów ? Przez znajomych, rodzinę, dawnych kolegów szkolnych czy może przez serwisy społecznościowe / pracownicze ? Chyba nie jeździsz po Trójmieście (tym ścisłym rzecz jasna) środkami komunikacji miejskiej codziennie po 9-11 godzin i nie szukasz kartek z napisem pt. "Zatrudnimy pracownika / ekspedientkę/ florystkę / barmankę / doradcę klienta" itp. ??! Wyżej opisany sposób jest jak dla mnie działaniem dla ostatnich desperatów...Tak samo jak korzystanie z usług prawie wszystkich agencji pracy, które nieraz ściągają (pod różnymi pozorami) nawet 1/3 wypłaty.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
Nie, nie jeżdżę po Trójmieście.
Uruchomiłam dawne znajomości, ale nie wiem, czy coś z tego wyjdzie. Jestem zalogowana na różnych portalach, które zamieszają ogłoszenia dotyczące pracy, ale szczerze mówiąc zaczynam w to wątpić, to znaczy wątpię w ich skuteczność. Powtórzę raz jeszcze pracuj.pl to chyba jakaś ściema, to nie jest tylko moje zdanie, ale też zdanie znajomych. Nie chcę oczywiście generalizować, ale wiele osób mówiło mi, że nikt do nich nie dzwoni (chodzi o aplikacje wysłane przez pracuj.pl).
Powoli chyba dopada mnie desperacja. Najgorsze jest to, że mam 8 lat stażu pracy, mam kwalifikacje, a nikt nie chce mnie zatrudnić....
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0
To powodzenia Ci życzę !!! I nie trać optymizmu (nadzieja umiera ostatnia, nie ?)...
Niestety to się zrobiło modne, polecam zwracać uwagę chociażby na adres mailowy, firmy raczej nie korzystają z konta wp czy interia. Najlepiej chyba osobiście złożyć cv
Mylisz się Paw. Firmy by "zredukować koszty" utrzymywania własnej strony internetowej i skrzynki odbiorczej wolą założyć okresowo (na czas rekrutacji) darmowe konto właśnie na jednym z popularnych portali (Interia, GW - Gmail i WP królują, ale z reguły na 3 miejscu jest tlen.pl / o2.pl lub poczta.pl), a po zakończeniu rekrutacji konto zostaje zlikwidowane. I robią tak nie firmy - krzaki, ale i poważne firmy. Oszczędność kasy (darmowa poczta; w wersji premium bez spamu), brak czy zmniejszenie ilości przysłanego spamu na pocztę firmową, wreszcie brak konieczności wyławiani interesujących rekruterów aplikacji z zalewu innej korespondencji, czyli oszczędność czasu - to liczy się dla firm przede wszystkim.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
prosty skuteczny sposób jak ogromnie obniżyć bezrobocie - zlikwidować podatki dochodowe. Głosujmy na tych polityków którzy chcą to zrobić (Korwin)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3
Korzystam z pracuj.pl i nie wszystko trafia w próżnię, ktoś się czasem odzywa.
Nie wysyłam aplikacji jeśli jest "rekrutacja ukryta" ani do firm rekrutacyjnych typu SII, Ranstad Pl, WorkService itp. firmy-zbieracze-cv.
Z czasem nauczysz się je rozróżniać po tekstach:
"dla naszego klienta", "jesteśmy firmą konsultingową", "prowadzimy doradztwo personalne".
80% ogłoszeń to pośrednicy. Naprawdę mało jest bezpośrednich ogłoszeń.
Czasem nawet jak wysyłam dokument bezpośrednio pracodawcy to nawet nie raczą kliknąć potwierdzenia otrzymania wiadomości.
Moim zdaniem sami nie ogarniają otrzymywanych CV bo jest ich tak dużo.
Uszy do góry! Powodzenia!
W ostateczności można stanąć pod granicą niemiecką i powiedzieć że jest się z Syrii :P
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja tam najczęściej szukam pracy na konkretnych stronach pracodawców - wtedy mam pewność, ze oferta jest aktualna. z olx czy infopraca rzadko kto się oddzywał. jak wysłałam do nobilon aplikację to po kilku dniach już był telefon. no i pracuję! i jest dobrze!
z szansa na stałą pracę to raczej krucho, jednak dorywcze zlecenia jak najbardziej

Potwierdzam wszystko co napisaliście.

nie szukam, jakieś firmy krzaki tam tylko są.

Inne tematy z forum Praca

Agencja pracy ? warto ? OPINIE (16 odpowiedzi)

Warto korzystac czy lipa ? zbior cv i tyle ? jakie dosw. ?

Własny biznes do 40 tyś zł (22 odpowiedzi)

Witam macie może jakieś pomysły na własny biznes z budżetem do 40 tyś zł ?? Myślałem nad prostym...

prawnik/ radca prawny odnośnie ZUS - szukam (20 odpowiedzi)

nie wiem czy dobry temat; czy ktoś może polecić prawnika,radca prawnego lub kancelarię...

do góry