Widok

TRENAŻER

Witam.Mam w planach kupienie trenażera.Niestety nie znam się na tego typu urządzeniach.Może mi coś doradzicie i co myślicie wogóle o trenowaniu na trenażerze???Pozdrawiam
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
dla mnie nie ma nic gorszego :) sens ma tylko w okresie grudzien-marzec. Tacx Cycleforce Swing, dobra relacja cena-jakosc.
Ewentualnie tacx satori, to to samo co swing ale ma sztywniejszą rame i tak nie lata na boki jak naparzasz na stojąco :) Ale szczerze mówiąc za tą kase kup sobie jakiś tani rower i ciepłe skarpety żeby zimą pojeździć, na lepsze Ci wyjdzie.

www.trek.gd.pl
Sławek napisał(a):

> Ewentualnie tacx satori, to to samo co swing ale ma
> sztywniejszą rame i tak nie lata na boki jak naparzasz na
> stojąco :) Ale szczerze mówiąc za tą kase kup sobie jakiś tani
> rower i ciepłe skarpety żeby zimą pojeździć, na lepsze Ci
> wyjdzie.

Podzielam zdanie Sławomira, zwłaszcza że zimy ostatnio łagodne, bezśnieżne, a i po śniegu płytkim da się pojeździć.
Jazda w pokoju to katorga nie polecam bleeeeeee
Strasznie sie napalilem.Myślalem ze Wasze opinie bedą pozytywne ale widze ze nie do końca.Powoli odchodzi mi chęć kupna trenażera,a moze ktoś jeszcze się wypowie i przekona mnie ,ze warto jednak kupić.Dzięki za pomoc i serdecznie pozdrawiam....
Jak kupisz to sie przekonasz, 3 treningi i bedziesz miał dosyć. Wrzucisz go na szafe tudzież pod łóżko i pójdziesz sie upiepszyć we wiosennech chlapie błotno-śniegowej :)

www.trek.gd.pl
Kup sobie taxa fortiusa. Mozna sie na nim pobawic, poukladac trasy(tylko gdy dokupisz rame sterujaca),porobic sobie testy co najwazniejsze widac co sie robi.Trasy sa zroznicowane- od plaskich po gory. Nawet teraz gdy jest kijowa pogoda to wchodze na trenarzer i niemam problemow zeby odjezdzic gdy trzeba to 3-4 godziny. Jedyny minus to cena ale ja nie zaluje

http://chomikuj.pl/Bolek0
_Bolek_ napisał(a):
> 3-4 godziny.

Bolek jak Ty to robisz? Mnie po ok 30 minutach juz krew zalewa...

Nie no siedziało sie nawet po 5h i lepiej, ale to było dawno temu jak sie było młodym i głupim :) Tej zimy jeździłem kilka razy na rolce (no moze kilkanaście...), jest to dobra opcja dla leni którym nie chce sie jeździć na dworzu. Warto mieć ale nie po to by całkowicie zastąpić normalny trening. Zimy mamy teraz coraz cieplejsze, nic tylko kupić jakąś tanią zimówke i śmigać na dworzu.

www.trek.gd.pl
Kolego lionheart33 trenażer, to moim zdaniem megaprzydatne "urządzenie" do trenigu. Sam od zimy posiadam Tacx sirius soft gel, atutów "za" kupnem było kilka: dużo pracy zawodowej, i niewiele czasu na trenig rowerowy (oraz inne), szybko zapadający zmrok (a kręcić trzeba), oprócz tego bardzo wygodne jest dla mnie robienie "zakładek" biegowych (bo tylko wycieram się ręcznikiem, szybko przebieram ciuchy, zmieniam buty i już sobie biegnę). Za tym właśnie wybranym modelem trenażera przemawiało to, że jest on jednym o najbardziej cichej pracy (i tak trochę się obawiałem, bo wcześniej słyszałem że trenażery niemiłosiernie "wyją", lecz teraz z pewnego rodzaju dumą mogę potwierdzić, że sirius gel faktycznie jest relatywnie cichy, bynajmniej tak mi się wydaje). Teraz kwestia trenigu, faktycznie zgadzam się z większością moich przedmówców, że jazda na tym urządzeniu jest nudna, lecz można sobie ją urozmaicić oglądając tv czy słuchając muzyki, a w kwestii "kręcenia" modyfikować sobie obciążenia np. robić "piramidy". Tak czy inaczej, dla mnie jazda około 1,5 godziny to max, a 3-4 godziny, to wręcz abstrakcja (sic!). Zauważyłem, że trenowanie w ten sposób bardzo korzystnie wpływa na technikę pedałowania, przyzwyczaja do permanentnego kontrolowania ruchu obrotowego. Zdarza się np. tak, że w tygodniu praktycznie wyłącznie trenuję na rowerze przy pomocy trenażera, a czas (jak na razie) powala mi tylko na jeden rzeczywisty trenig po szosie i muszę przyznać, że wtedy widzę u siebie dosyć duże efekty. Moim zdaniem nie należy za bardzo wierzyć niektórym kolarzom, kiedy mówią, że nie kręcą na trenażerach, narzekają na nudę, może nawet cierpią:), ale kręcą i to ostro (szczególnie zimą). Jakie efekty przynosi solidnie przepracowana zima (głównie przy użyciu trenażera) można zobaczyć na przykładzie mojego kolegi - kolarza- Andrzeja Gryckiewicza, który obecnie nieźle "ciacha" (jak na razie 1 m.) w maratonach szosowych. Myślę, że jeżeli masz fundusze, to bez zastanawiania zainwestuj w trenażer, w każdym razie ja bardzo polecam.
Ja tą zimę przejechalem na trenazerze Tacx-a i polecam. Fakt faktem nuda straszna, jak nie ma kompa to jeszcze gorzej ale efekty po sobie widze i myślę że to w głownej mierze własnie przez zimowe jeżdzenie na treneżerze..Najdlużej usiedziałem lekko ponad 3 godziny ale to film był długi po prostu ;>
Naprawde dzieki chlopaki za wyczerpujace opinie.Cóż bym bez Was zrobił.Chyba jednak sie skusze i zime przepracuje na trenazerze,raczej innego wyjscia z problemu nie widze
ja znalazlem, spinning.
Ja też mam spinig i zawsze chodzę z nim na pstrągi i szupaki:)
przy czym obydwa spinningi są tak samo nudne:)

jak trenażer

bzdura. jedziesz z ludzmi, z dobra muza, fajnymi laskami, czas mija ekspresowo. na zime duzooo lepsze niz trenazer. sprawdzcie.
Właśnie ostatnio słyszałem od jednego kolegi biegacza, który się na taki rowerowy spinnig zapisał (i uczęszcza teraz regularnie), że to całkiem przyjemny trenig. Mówił to szczególnie w kontekście towarzystwia fajnych dziewczyn, którym (na początku) od razu chciał pokazać jaką to maratończycy mają wydolność i ile potrafią wytrzymać na rowerze. Niestety trochę się przeliczył i został nieźle "zaciachany" przez dziewczyny:). Podobno wiele z nich naprawdę dobrze kręci, ale aby to sprawdzić, faktycznie trzeba będzie kiedyś spróbować takiego trenigu.
Mnie po maratonie spiningowym tydzień bolały kolana. Trening w taki sposób nie jest dobrym rozwiązaniem. Moim zdaniem na tych rowerkach można sobie niepotrzebnie zrobić krzywde.
Faktycznie prowadzący byli nie do zdarcia - nie byłem w stanie utrzymać tępa i "przykręcania" oporu. Jak się potem okazało prowadzący mieli dużo większy zakres oporu niż moj sprzęt.
to tylko moje zdanie...

moze ja sie wypowiem, bo jestem "spinning instruktor" w Baltic Oasis :)

pierwsza sprawa nie da sie porownac czy ktos jest dobry a jeszcze wieksza bzdura jest jakakolwiek rywalizacja na rowerach stacjonarnych heheh gdzie punkt odniesienia? skad wiesz jaki Twoj "konkurent" ma opor itd hehe jest duzo sposobow na oszukiwanie :)

jesli wszystkie rowery na sali mialyby opor z jakas skala i wszyscy mogliby w jednym czasie jechac z tym samym oporem to uwierzcie mi ze zadna "fajna laska" nie bylaby w stanie z wami rywalizowac, instruktorzy tez raczej (z wyjatkami :D ) mowie to o chlopakach ktorzy maja z rowerm troche doczynienia

wg mnie to bardzo dobra forma treningu na zime tylko trzeba nauczyc sie co i jak. ja praktycznie w 90% zastapilem tym trenazera i chyba na forme narzekac nie moge...

macias to ze Cie bolaly kolana to tylko Twoja wina
w jaki sposob mozna sobie zrobic krzywde?

temat jest dlugi, chetnie odpowiem na pytania.
To moze jakies wskazowki jakby na tych piekielnych maszynach trenowac;)

Michu teraz sobie daruj, ale polecam wybrac sie na zajecia w okresie przygotowawczym i zobaczysz na czym polega. wg mnie warto, tylko trzeba zmieniac kluby i instruktorow dla urozmaicenia, bo kazdy ma swoj styl prowadzenia zajec.
Teraz to wiem, ze nie ten okres..pytalem sie przyszlosciowo:).

Apropo oporu, jeśli instruktor mowi że robimy gałką jeden obrót to tak należy zrobić. Po 4 takich poleceniahc ja jużmiałem koniec skali, a instruktor dokręcal sobie jeszcze 6x. Zbyt dużo opór przez 5 godzin źle wpłynął na moje kolana co nie bylo miłe.
Kuba być może twoj program był bardziej ukierunkowany pod kolarzy, natomiast w Akademosie instruktorzy robili co 5 min sprint na stojaka z kadencją 250 przez 5 min, potem dokręcanie oporu i kolejne 5 min sprintu na stojaka itd. itd.

Wy sobie jeździliście na stojaka, dokręcaliście opór i sie zajeżdżaliście a ja siedziałem na dupie i jechałem swoje przez te 5h :) Wstawałem z siodła tylko jak mnie dupa bolała :)

www.trek.gd.pl
Sławek napisał(a):

> Wy sobie jeździliście na stojaka, dokręcaliście opór i sie
> zajeżdżaliście a ja siedziałem na dupie i jechałem swoje przez
> te 5h :) Wstawałem z siodła tylko jak mnie dupa bolała :)
>
Ja byłem za tobą i widziałem ze wstajesz wtedy kiedy wszyscy wstawali...
Nie brałem wszystkich wskazówek trenerów dosłownie. Jak kazali dokręcać 1 obrót to dokręcałem, ale 1/4 obrotu, bo mój rowerek też miał inny zakres oporu, tylko w porę to zauważyłem. Poza tym z tego co mi mówiono Spining to jazda w rytm muzyki. Trenerzy jechali w rytm muzyki i jak był szybki kawałek to pełen obrót korby co drugą miarę taktu dawał dość dużą kadencję, więc ja jechałem w rytm, ale co 4 miarę taktu :D

www.trek.gd.pl
tak, odpowiednia muzyka to 90% sukcesu w dobrych zajeciach. u mnie wyglada to tak ze wszyscy jada jednym tempem zaleznym od piosenki ale kazdy indywidualnie steruje oporem na miare swoich mozliwosci, wiec kazdy robi trening pod siebie.
daroguru napisał(a):

> Ja byłem za tobą i widziałem ze wstajesz wtedy kiedy wszyscy
> wstawali...

Przez pierwsze 2h tak, potem juz jechałem swoje. :)

www.trek.gd.pl
w tył też sie fajnie pedałuje :D

Inne tematy z forum Rowery

Czy są jakieś prowizje i haczyk? (3 odpowiedzi)

Szukam kasyna, które nie będzie miało ukrytych opłat i problemów z wypłatami. Skąd mam wiedzieć,...

do góry