Widok

Tajemnica Westerplatte

Tajemnica Westerplatte Temat dostępny też na forum:
Opinie do filmu: Tajemnica Westerplatte.

Przeczytaj o filmie.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

bardzo sredni,,,

film nie jest najgorszy, ale za bardzo sie ciagnie i malo sie dzieje...akcja toczy sie wokol jednego watku kapitulacji...taki sobie..
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 11

Nic nowego nie wnosi.

Taka sobie banalna opowieść o obronie strategicznie nic nie znaczącej placówki. Sceny batalistyczne żałosne - Niemcy w liczbie pięciu (!) skradają się do naszych okopów, i padają pod ogniem naszych karabinów. A jedyna "tajemnica" to wg mnie zagadka po co ten film wogóle powstał.
popieram tę opinię 16 nie zgadzam się z tą opinią 18
A dla mnie pozostanie zagadką po cholerę chodzisz na filmy których nie możesz zrozumieć . Pozostań przy porankach dziecięcych.
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 14

a mi sie podobal

moze pare ujec zbyt sf, ale fabula switna,
2 razy wzruszylam sie i polecam
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 11

po co burzyć ideały ?...

nie mam pojęcia komu potrzeba tak rozdrapywać strupy..., ale film AKTORSKO ZNAKOMITY
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 13
zapomnialem sie podpisac Adamczyk .....................
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Dla wymachujących szabelką....

...prawdziwy obraz wojny... czas szlachetnych rycerzy minął bezpowrotnie... warto aby dzisiejsza władza rzuciła okiem, pouczające i może coś w główeczce zostanie.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 8

Polecam ten film

Szkoda, ze ten film miał taką negatywną aurę. Jestem pozytywnie zaskoczona. Gra aktorska. ok. Odtwórca Dąbrowskiego - najlepsza rola. Ale myślę, że trzeba mieć pojęcie o histori i mieć świadomość czym jest wojna, aby cokolowiek zrozumieć. Film pokazuje ludzi w ekstremalnej sytuacji, jaką jest wojna i w jakiej się znaleźli sytuacji. Film mnie pod koniec wzruszył. Wbrew wcześniejszym krytycznym opiniom, nie odbiera szacunku i bohaterstwa "Westerplattczykom". Polecam. Warto.
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 7
tylko Szyc fatalnie zagrał
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 8

Warto obejrzeć...

...a chcąc wyrobić sobie zdanie - oczywiście trzeba.
Wg mnie: film niezły. Pokazuje walkę na Westerplatte od strony ludzkiej (mało szczęśliwe słowo ale innego w chwili pisania opinii nie znajduję) i to dość udanie. Film przestawia też nieznane epizody, które być może wywołają dyskusję na temat ich prawdziwość i przyczynią się do lepszego poznania historii obrony Westerplatte. Te właśnie epizody były chyba powodem pojawienia się tytułowej Tajemnicy.
Mimo wrażenia niespójności (niedopracowania?) i części niespecjalnych efektów specjalnych - zachęcam do obejrzenia filmu - bo warto.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 8

Tajemnica Westerplatte

Witam, od zawsze interesuje się historią WST,z ciekawości wybrałem się na film Tajemnice WST. I stwierdzam jednoznacznie że, były to moje najgorzej wydane pieniądze w życiu. Czytałem opinie na temat filmu że jest kontrowersyjny - ale zrobienia wariata z Majora Sucharskiego było dla już przesadą. Także scena bijatyki w wartowni podczas której żołnierze nie zauważyli skradających się Niemców jest dla mnie strasznie nie realna. Niektóre fragmenty np. rozstrzelanie 4 Polaków były ciekawe, i to wydarzenie zasługiwały by na miano tajemnicy. Obawiam się że wydźwięk filmu będzie taki, iż w świadomości Polaków WST przestanie być symbolem Honoru, Żołnierza Polskiego a stanie się symbolem wszystkich naszych najgorszych cech narodowych.
W regulaminie walki piechoty wydanej dla żołnierzy w 1937 roku jest fragment mówiący że kto poddaje rejon umocniony ten automatycznie podlega każe śmierci. Westerplatte było rejonem umocnionym, co może tłumaczyć, moim zdaniem przedstawiony upór i determinacje Dąbrowskigo.
Poza tym polecam wszystkim lekturę książki Pana Podchorskiego Westerplatte 1939. Prawdziwa historia - gdzie przedstawione wydarzenia (wydaje mi się że autor filmu zaczerpną niektóre tajemnice z ww książki) poparte są relacjami żołnierzy z podaniem bibliografii itp. Książka jak ukazała się została potraktowana jako bardzo kontrowersyjna, było o nią dużo krzyku w środowisku historycznym. A jak taki film mógł powstać z udziałem Państwowych pieniędzy nie mogę zrozumieć.
Filmu nie polecam, szczególnie do oglądania go dzieciom gdyż mało mały symboli narodowych z których możemy być dumni i przekazywać je następnym pokoleniom. A film ten pogrąży Legendę dla następnych pokoleń.
popieram tę opinię 21 nie zgadzam się z tą opinią 14
Z pewnością nie były to najgorzej wydane przez Pana pieniądze. Wyraził Pan swoją opinię i zachęcił innych do zgłębienia tematu obrony Westerplatte - np. poprzez sięgnięcie do książki Pana Podchorskiego. I już z tego powodu warto było wydać pieniądze na bilet do kina.

Jako ludzie różnie oceniamy te same wydarzenia - dotyczy to także tego filmu i jego konsekwencji.
Wg mnie Legenda obrony Składnicy nie ucierpiała w tym filmie. Nie odbiera on Obrońcom Westerplatte prawdy o wspaniałej, heroicznej walce z przeważającymi siłami niemieckimi. Obok scen kontrowersyjnych, ukazujących ludzką słabość, są też sceny kontrowersji nie budzące - pokazujące wspaniałe i odważne zachowanie człowieka w sytuacji ekstremalnej jaką jest wojna, walka i strach. I chyba o ukazanie tego zderzenia człowieka (i szerzej - grupy ludzi) z sytuacją absolutnie wyjątkową chodziło autorom filmu. Pewnie mogło im to wyjść lepiej - ale najgorzej nie wyszło. I jakoś tak podskórnie czuję, że w tym odczuciu nie jestem osamotniony.
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 9
Panie Krzysztofie, nie rozumiem dlaczego odebrał Pan rolę majora jako idiotyczną, wszak On miał rację, jak pokazał czas. Pisze Pan, że śledzi od dawna historię WST, a nie czytał Pan wspaniałego zdania ostatniego Westerplatczyka - mjr (w st.sp) Skowrona, który tak pięknie i prawdziwie powiedzial: "Dziękuję Bogu, że dał nam dwóch dowodzących tą obroną - jednego, dzięki któremy staliśmy się bohaterami i drugiego dzięki któremu przeżyliśmy..."
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 4

Nie tylko współczesna Trybuna Ludu obwinia Polaków o faszyzm

Sporo historyków uważa, że nie ma prawdy historycznej w tym filmie. Idąc na coś takiego to tak, jakbyśmy czytali w G-Wnianej artykuł na tematy historyczne.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 9

TW

Byłem na filmie mam pewne zastrzeżenia co do cichego podejścia niemców pod wartownie jest to nie realne natomiast pewne jest ze mjr Sucharski doznał załamania psychicznego ale jak to naprawdę wyglądało nikt nie wie no i atak niemców na plaży pokazano tam 0 taktyki a przecież wiadomo że niemcy byli bardzo dobrze wyszkoleni w rzemiośle wojennym tak ogólnie jednak wolę film westerplatte stanisława rózewicza
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 3

No jak gra Szyc to wiadomo ... porządne kino.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 12

szkoda, że graja ograni

aktorzy i kojarzą się bardziej z kaberatmi albo narcyzmem tak jak chociazby Żebrowski
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 7

Tajemnica W-tte szok czy prawda

Zważywszy , że moja wiedza o Westerplatte jest oparta na na 5 książkach różnych autorów i filmie Stanisława Różewicza to muszę przyznać, że zobaczyłem w filmie sceny których w książkach autorzy (historycy) nie opisują. Reżyser powinien zaznaczyć w filmie czy jest on oparty na faktach, jak również to co jest wytworem jego wyobraźni. Ogólnie... film jest chaotyczny, brak zbliżenia w których moglibyśmy bliżej poznać postacie. A większość scen jest skrócona przekłamana historycznie. No i ten budynek Urzędu Morskiego :-). Film jednak trzeba obejrzeć ...chociażby po to aby wiedzieć co się zdarzyło na Westerplatte ... tak się pielęgnuje tradycje zwłaszcza u ludzi młodych, którzy jak wiemy nie czytaja za dużo ksiązek w dzisiejszych czasach
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 3

KIj w mrowisko - BRAWO!

Reżyser tym obrazem włozył przysłowiowy kij w mrowisko i za to mu osobiście dziękuję. Nie rozumiem oburzenia układnych historyków (np. A. Drzycimski), którzy twierdzą, że film jest fikcją. Obrona jest pokazana w sposób nie taki prawidłowy jak dzieło Różewicza. W trakcie ostrych działąń wojennych są także zachowania irracjonalne tak jak wybuchy agresji między żołnierzami jak i ataki szaleństwa. To prawda nie fikcja, to obraz realistyczny a nie malowany kicza dla dzieci szkolnych (nie uchybiając ambitnej młodzieży). Pan Drzycimski w TVG mówił, że nie było na Westerplatte aktów rozstrzeliwania za dezercję. Mówił, że nigdzie to nie zostaóo odnotowane, ale gdyby był dobrem historykiem pofatygowałby się do szer. Tadeusza Zembrzuskiego z ul. Poznańskiej, Westerplatczyka, który o tym mówił i to potwierdzał.
Dziękuję reżyserowi za film prawdziwy...
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 11
chciałam zauważyć , źe nie było westerplattczyka o takim nazwisku
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Jeszcze poczekam.

Może kiedyś oglądnę, nie teraz. Za dużo o szumu.
Wychowałem się po drugiej stronie kanału, prawie codziennie widziałem to miejsce. Magiczne miejsce jak dla mnie. Ciągle odkrywam je na nowo ile razy jestem, a znam je bardzo dobrze. Ciągnie mnie tam.
Największą tajemnicą jest jak Oni tam wytrzymali te siedem dni, na tym małym skrawku ziemi. Polskiej ziemi. Prawdziwi bohaterowie.
Nic nie odda klimatu tego miejca. Trzeba tam być, poczuć to miejce, usłyszeć szum morza. Oddać hołd.
popieram tę opinię 17 nie zgadzam się z tą opinią 1

gość

filmu nie ogladałem ale!
Może i fabuła jest ciekawa, może jest on dyskusyjny, nowe fakty historyczne potwierdzają tezę tego filmu. W filmie jest tylko jedno ale .... czy w Polsce nie ma naprawdę innych aktorów - jak można oglądać Adamczyka jako Papierza, Karola, itp a teraz obrońca westerplatte do tego Szyc, Wesołowski a gdzie pies byłoby jak w czterech pancernych. Żebrowski przyznaję nie zeszmacił się w każdym byle jakim filmie typu KAC WAWA. To naprawdę żałosne dodajcie jeszcze jako obrońcę Majewskiego i komplet gotowy. Nie dziekuję za takie filmy
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 4

KIj w mrowisko...

Stanisław Zwierzchowski a nie Tad. Zembrzuski ! - przepraszam za pomyłkę.

mam mieszane uczucia...

przed udaniem sie na seans przeczytalem sporo opinii, wiele za i wiele krytycznych. Sam jestem oficerem WP, interesuje sie kampania wrzesniowa, slowa jednego z forumowiczow, ktory podobno opuszczal sale ze lzami w oczach przekonaly mnie aby jak najszybciej zapoznac sie z tym filmem. Dodam, ze poprzedni film 'Westeplatte' krecony na ruinach pola bitwy, jeszcze przed wybudowaiem pomnika wywarl na mnie ogromne wrazenie. Wiem ze w tej chwili bede porownywal i to zarowno gre aktorow, jak i inne szczegoly;
- po pierwsze dobor obsady: mjr Sucharski, byl oficerem niskiego wzrostu i niklej postury - gra Zebrowskiego na wysokim poziomie ale...
- istnieje tyle gruo rekonstrukcyjnych, tylu fascynatow baaaa cale stowarzyszenia a jedna z odnioslem wrazenie ze placowke Fort obsadzona przez 7 zolnierzy aakuje z 10 Niemcow :) kurcze cos nie tak...
- przeczytalem ze jest to film wysokobudzetowy, wiec wysoko-oplacani specjalisci, powinni zadac sobie trud przanalizowania, jak wygladal atak Junkersow "Stukasow", bo najpierw leca 100 m nad kanalem a pozniej "spadaja" na cel, ostrzal z morza przez okrety to jakas totalna zenada 9ale chyba nie o to chodzilo w tym filmie);
- chyba doroslismy do tego zeby zrzucic juz plaszczyk gloryfikacji i uswiecania postaci historycznych odbierajac im tym samym element czlowieczenstwa (zwatpienie, brak sil, wyczerpanie psychiczne), pod tym wgledem podobaly mi sie sylwetki zolnierzy...sa slabsi i silniejsi;
- slabo uwidoczniona postawa podoficerow...a wiele zrodel donosi, ze to oni na placowkach podtrzymywali morale zolnierzy, wielu z nich bylo weteranami nawet I WŚ;
- jeszcze jeden element dotyczacy szczegolow historycznych - takiej degrengolady w umundurowaniu to nie widzialem, dlaczego wszyscy biegaja w "ala" oficerkach :);
- mimo tego ze grany przez P. Adamczyka lekarz byl w rzeczywistosci roslym mezczyzna, ktory jednym ciosem wytracil kpt. Dabrowskiemu pistolet, gdy ten chcial sie zastrzelic, to zagral on wiarygodnie;
- co do postawy kpt. Dabrowskiego to...czesem gra na wysokim poziomie oficera, ktory jest w nieustannym napieciu i to widac, jest zdeterminowany ale czasem jest tak sztywny ze nie widac zmeczenia i walka i sytuacja konfliktu z przelozonym...w razie niedyspozycji dowodcy mial prawo a nawet obowiazek przejac dowodzenie, mial jednak w kwestii kierowania walka zupelnie inne zdanie;
- zbyt czesto odnosilem wrazenie, ze nic sie nie dzieje...ale to nie byl film o samej walce, tylko o ludziach;
- zastanawiam sie co by zrobil przed wojna chorazy, ktoremu plutonowy odmowil wykonania rozkazu i tak sie stawial jak w filmie...wie to kazdy kto nosi przy sobie pistolet (ktory oficerowi wcale nie sluzy do walki na malych dystansach :) );
- fajne przebitki, w ktorych rozpoznac mozna archiwalne zdjecia np z marszu do niewoli, czy podpisania aktu kapitulacji na koncu filmu i wzrok dowodcy....
Ide na obiad
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 2

magnes

1. składanica amunicji na Westerplatte została utworzona na mocy Traktatu wersalskiego. Jej celem było zapewnienie dostaw amunicji i uzbrojenia w przypadku powtórzenia się wojny z Rosją
( Bolszewikami). Polacy chcieli uniknąć powtórki z blokad dostaw sprzętu przez Niemców realizowanych przez Gdańsk.
2. Jej znaczenie strategiczne spadło do zera z chwilą wybudowania portu w Gdyni. Nie było już po naszej stronie zależności od portu w Gdańsku, tak jak w latach 1919-1920.
3. Jedynym logicznym ruchem na wypadek rozpoczęcia wojny z Niemcami była natychmiastowa ewakujacja załogi drogą morską np. do Helu, Gdyni. Obrona tego miejsca była po prostu czystym bezsensem militarnym.
4. Niestety naród polski musi obrać za symbol bezensowny wysiłek, z powodu braku innych realnych symboli. np. nalot polskich Łosi na Berlin. Całkowicie w zasięgu polskich możliwości - wystarczyło wdrożyć odpowiedni program- moglibyśmy spokojnie w II. połowie lat 30-tych wyprodukować i uzbroić 1000 takich maszyn.
O losie polskij floty, na którą składały się dzieci kosztem wyjazdu do Zakopanego ( kilkuletnie oszczędności SKO całej klasy) i jej dokonaniach (jedna zatopiona niemiecka kanonierka, która wpadła na minę) szerzej tu nie należy wspominać.
5. Sucharski faktycznie zwariował po nalocie 2 września. Prawdopodobnie wysokiej klasy oficer polski dowiedział się wtedy, że a) istnieją samoloty bojowe, b) można ich używać do skomasowanych nalotów
Dostał ataku padaczki i rozstroju nerwowego. Faktyczne dowództwo przejął Dąborowski.
Taka to historia.

proszę o komentarze od osób biegłych w temacie.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 8
ad.4 - oczywiście chciałeś napisać 100 a nie 1000 takich maszyn;)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

do Magnesa

AD3. utrzymywanie placówki wojskowej przy wyjściu/wejściu do/z portu trzymało port i ruch statków w szachu. To własnie m.in. z tego powodu Szlezwig nie wyszedł z portu aby ostrzeliwac Gdynię przed kapitulacją Składnicy. Poza tym z powodów politycznych nie można było wycofać żołnierzy. Dzięki temu mozna było pokazać, że Gdańsk nie jest niemiecki (no bo jakby był to skąd tam polscy żołnierze)i że siłą Niemcy łamią prawo międzynarodowe i status Wolnego Miasta.Cóż - polityka wżniejsza od matematycznych kalkulacji... takie życie
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 2
Hmmm. Tyle że Schleswig nie wyszedł z portu jeszcze przez tydzień po kapitulacji Westerplatte...
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 4

do Tigi

Tylko jak oni mogli trzmać kogoś w szachu mając jedną 75 mm i dwie 30 mm dowiezione zresztą przed samym wybuchem wojny. Schlezwik ewentualnie mógłby się bać baterii z Helu, ewentualnie bo te nie oddały jednej skutecznej salwy podczas września 1939 r. Co do powodów politycznych to się zgadzam. Dokładnie takie były. Tylko trochę się zmieniły perspektywy polityczne w nocy 1 września, co nie ? Proste - o tych żołnierzach w tym kontekście nikt nie pomyślał i tyle. Dobrze, że zgninęło ich tylko kilkunastu.
Po powrocie ze stalagów i oflagów mieli natomiast zarąbiście - preszywanie mięści dratwą do szycia żagli np. pod adresem Świętojańska 7 w Gdyni.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 7

LUDZIE KOCHANI , JAK JUŻ ZOBACZYŁEM ADAMCZYKA I TEGO PAJACA Z NA WSPÓLNEJ TO MI RĘCE OPADŁY ! JESZCZE TYLKO KOLEJNEGO BŁAZNA KAROLAKA BRAKOWAŁO ! MASAKRA !!!! ha ha ADAMCZYK GRAŁ MIECZYSŁAWA SŁABEGO .SAM TEŻ JEST SŁABY !
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 4

Potrzebny i mądry film

Nie wiem o co burzą się krytycy tego filmu. Ważny temat, odpowiedzialny głos, ciekawe zdjęcia, poprawne efekty specjalne, wierność faktów. W drugim dniu biała flaga była wywieszona. SH strzelał z pozycji ustawiony dziobem do nabrzeża mew trzymany za rufę przez holownik Danzig i nie był w stanie wstrzelać się, bo Westerplatte było za blisko. SH po strzelaniu przechodził na nabrzeże Wiślane lub Dworzec Drzewny.
Ciekawy temat odpowiedzialności dowódcy za życie żołnierzy w obliczu beznadziejnej walki.
Polecam.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 5

zmiany w Neufahrwasser

"3 dzien" widok z WST przez kanał na panoramę Gdańska. Na 1 planie widać wieżę kościoła na Oliwskiej - sęk w tym że wieża do 1945 była zupełnie inna - Himmilsfahrenkirche am Olivaerstrasse mial 2 bliźniacze wieże -
WIDAĆ ŻE REŻYSER Z ELBLĄGA :):):)
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 5
Palec w dół za czepianie się szczegółów
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 6

gra aktorska

Mirosław Baka jako kapral Grabowski REWELACJA
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 3

SZKODA PRĄDU.

BARDZO NISKA POPRAWNOŚĆ HISTORYCZNA
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 3

Brak słów

Pełna lipa.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 4
Odczucie podczas filmu i zaraz po zakonczeniu - Nudny i sie bardzo ciagnal. To wszystko sie nie kleilo kupy. Sporadyczne skoki z jednego miejsca na drugie. Doszukiwac sie "prawdy" czy tez jakis faktow to raczej bezsens bo to w koncu film fabularny, artystycznie przedswiany. Personalne odczucie to dodalbym ze brak wojskowosci (jezyka wojskowego) w filmie. I jeszcze jedno, skoro sie pokazuje reakcje zolnierzy, lek, strach itp. dobrze bylo by pokazac na ekranie z czego sie ten lek czy tez strach, czy szok bierze jak naprzyklad efekt bombardowania z krazownika czy nalot. Podobno efekt bombardowania byl niesamowity, wartownie czy inne obiekty na WST chodzily, ludzie sie przewracali jak zapalki, itd, tego efetku w filmie nie bylo ukazane. Ogolnie film mi sie nie podobal, ale zeby to stwierdzic czeba zobaczy.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 5

Dobry film !!!!!

Szłam do kina z niechęcią, bo po tylu złych recenzjach spodziewałam się strasznego gniota.NIEPRAWDA!!!!! Wartka akcja ( jakie przestoje?!!!!)logiczny ciąg zdarzeń (dzień po dniu, prawie jak w dokumencie), a nie, jak krytycy się wymądrzali (może go w ogóle nie oglądali, albo byli na kacu?). Myślę, że komuś zależało, aby ten film nie osiagnął sukcesu.Może reżyser nie jest z układu ?
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 3

nie warto!

zgadazam się z opinią Andrzeja Drzycimskiego (szukajcie w internecie), że to nie jest film o historii Westerplatte. To luźne i niedouczone fantasmagorie, nie dokończe kogo. Film dobrze obrazuje stan państwa polskiego. Nie w 1939 r. ale teraz.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 4

Naprawdę warto zobaczyć !

Trzeba zobaczyć ten film ,żeby uzmysłowić sobie choćby problemy wyboru właściwej decyzji przez dowodzących placówką oficerów.Postacie nie czarno-białe, ale prawdziwe ,różnobarwne, dobrze zagrane, choć może czasami zbyt duże skłonności znanych aktorów do tworzenia kreacji.Dlatego moim zdaniem najlepiej wypadła rola przygotowana trochę pospiesznie, zagrana troszkę topornie ,ale przez to znakomicie pasująca do tamtych realiów czyli rola kpt.Dąbrowskiego stworzona przez Roberta Żołędziewskiego.Wiele wzruszających momentów ,artystycznych rozwiązań (dokumentalna klamra) i mocnych efektów specjalnych.Do napisania naprędce tych kilku zdań zmusiłem się bo wkurzyłem się na to ,że w kinie na seansie za 8 zł !!! były 2 osoby.Gdzie ci ludzie ,którzy wypełniają sale kin na głupawych i płytkich produkcjach, gdzie szkoły dla których od starszych klas gimnazjalnych po wszystkie licealne powinna to być wizyta obowiązkowa.Panie polonistki-po obejrzeniu tego filmu dyskusja murowana. Czy czekacie na wizytę w kinie przy okazji kolejnej idiotycznej adaptacji lektury jak choćby Śluby panieńskie ? I na koniec do PM który napisał opinię pt Re: Tajemnica Westerplatte .Jeśli film,który nie miał być wojenną strzelanką i był rzeczywiście niezwykle ciekawie opowiedzianą historią jest dla kogoś nudny i się ciągnie to być może możliwości percepcji i koncentracji widza są ograniczone.A zarzut ,że się nie kleiło kupy brzmi jak pochwała.Kupy trzymają się zwykle gówniane filmy.Język wojskowy przed wojną ,a dziś to zupełnie inne sprawy.Zarzut ,że nie pokazano właściwie efektu bombardowania ,świadczy ,że być może piszący PM w ogóle nie był w kinie, bo w kinie te efekty były i to piorunujące.Pewnie PM chciałby 15 min wersję Westerplatte dla kina 6 D.Efektów w bród i myśleć nie trzeba...
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

Zmarnowane pieniądze i czas

Bez obejrzenia filmu Różewicza pt. Westerplatte do gniota Chochlewa nie warto się zbliżać. Wtedy warto porównać te filmy. Poza tym odradzam pójście do kina i marnowanie czasu oraz pieniędzy na Tajemnicę W. Film nie ma nic wspólnego z historią.

DEMOKRACJA wolnosc robienia w zyciu wszystkiego, czyli mozna oszukiwac historie i wynarodowic POLAKOW agentami wplywu w naszym

Przeczytalem kilkanascie opini o tym filmie , i poza komercyjnymi zachwalaniem zadnej dobrej opini nie przeczytalem .Ludzie ktorzy znaja temat wypowiadaja sie pod swoim nazwiskiem i krytykuja to co ukazje ten film. Kto sfinansowal i w jakim celu ta zaklamana produkcje.....
Widzalem rowniez Adamczyka w swoim komentarzu jak to ukazywal postac doktora i to co ten czlowiek czul i myslal ....
Polecam przeczytac komentarz p.Andrzeja Drzycimskiego ....

Rzeczpospolita wroc !!!!!!!!!!!!!
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Westerplatte w wersji pop

Jeżeli macie ochotę na dobry film wojenny poświęcony Westerplatte to polecam film Westerplatte z 1967 nroku.
We współczesnej wersji trudne do zrozumienia są dla mnie epizody Szyca i Englerta. Ten pierwszy miał chyba do kin przyciągnąć nastolatki. Temu drugiemu nie przystoi tak uboga rola w tak przeciętnym filmie.
Rozumiem że kluczowym miało tu być opowiedzenie prawdziwej historii wątpliwej bohaterskości Sucharskiego ale nie przeszkadza to faktowi że film jest najzwyczajniej bardzo słado zagrany. Nie polecam..

Kicz

Kicz a nie film poprzednia wersja w porównaniu z tym to arcydzieło. Ten film za grosz smaku i wyczucia. Nawet aktorzy grali nieprzekonywająco. Ten film obdziera ze czci BOHATERÓW a nie pokazuje jakąś prawdę. Jak można w dokumencie umieszczać sny, jakieś wizje to nie jakiś p Gladiator- losy tych ludzi to dramat i lęk przeszłości i przestroga na przyszłość. Ten film to proniemiecka manifestacja twórców żałuję że go obejrzałem i gorąco odradzam. Proponuję książki o wydaniach tamtego czasu. Twórcy tego filmu zapomnieli tylko na koniec pokazać bombonierkę od Adolfa H z listem w którym wymieniony zapewnia o niemiecko-polskiej przyjaźni natomiast zamęczony telegrafista ze składnicy to tylko nieszczęśliwy wypadek. W kolejnej odkłamanej historii pokażą twórcy jak Boguś L (lub jakiś inny gniewny aktorzyna) ze zdobycznym MG 34 rzuca się do kanału który przepływa a następnie wbiega do latarni gdzie kosi niczym Rambo biednych chłopców z Hitlerjugend którzy tam grzecznie się bawili petardami.

Inne tematy z forum Filmy

Jeden na milion (3 odpowiedzi)

Opinie do filmu: Jeden na milion . Przeczytaj o filmie.

21.37 (5 odpowiedzi)

Opinie do filmu: 21.37 . Przeczytaj o filmie.

Flow (9 odpowiedzi)

Opinie do filmu: Flow . Przeczytaj o filmie.

do góry