Widok

Tajemniczy SMS od windykatora

Opinie do artykułu: Tajemniczy SMS od windykatora.

Jeżeli dostałeś SMS-a, który brzmiał w ten sposób: "Witam, nie mogę się skontaktować od kilku dni. Mój nowy numer 225766183, Pozdrawiam" bądź pewny, że to nie stary znajomy, który szuka z tobą kontaktu, a... firma windykacyjna, która chce twoich pieniędzy.Na dziwnego SMS-a, który brzmi jak sympatyczna wiadomość od znajomego chcącego się pilnie skontaktować, natknęła się nasza czytelniczka. - SMS był wysłany z numeru: 609 869 050, więc zaczęłam szukać czy to nie jakiś stary znajomy. Niczego ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

idiotow nie brakuje

uzywam funkcji delete
popieram tę opinię 209 nie zgadzam się z tą opinią 3

ja się nie spodziewam takiego sms ale niestety podjąłem następujące kroki:

1. Założyłem blokadę na sms premium i inne naciągające.
Doszło do tego, że otrzymuję informację jeśli nie chcę otrzymywać wiadomości codziennie to muszę odesłać sms o treści nie na nr 93750 (np.) za 12 zł brutto! Takie praktyki stosuje firma quiz24.pl i wapster.pl - niezamówiona informacja!
2. Aplikacja na WP7 filtrująca rozmowy.
3. Nie odbieram zastrzeżonych.
4. Nie oddzwaniam na "sygnały"
5. W sieci nie zostawiam swojego nr. Jeśli potrzebuję to mam w szufladzie tak-taka i ten podaję.
Telefon to narzędzie fajne ale wkurzające czasami, trzeba ogarnąć co można a co nie.
Amen:)
popieram tę opinię 31 nie zgadzam się z tą opinią 3

hahaha

ja mam troje dzieci i komornika na głowie nie za moje długi tylko po zmarłej mamie i co nie uchronisz się przed tą zarazą
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

Jest jeszcze jeden ,jedyny skuteczny sposób.

Nie brać kredytów,a jeśli się weżmie to trzeba go spłacić!!!!!
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

???

Przepraszam a co to Wogole jest za forma korespondencji SMS ? Dla mnie jedyna forma ktora powinna obowiazywac i byc uważaną za dostarczoną to list polecony .
popieram tę opinię 144 nie zgadzam się z tą opinią 17

hehehe dokladnie :D
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 2

...

Tylko, że nieodebrany list polecony i to za potwierdzeniem odbioru uważa się za list odebrany. I w związku z tym, można wszcząć postępowanie egzekucyjne. Za długi trzeba płacić.

Oczywiście nie popieram praktyki tej nędznej firmy i innym podobnym.
popieram tę opinię 21 nie zgadzam się z tą opinią 1

nie nei kolego nieodebrany list z sądu uwaza się za odebrany a widnykacja to nie sad wiec kupa
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3

ale komornik to jak sąd

komornicy są tylko sądowi, a firma windykacyjna to co innego
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

ha ha

może i kupa może i d*pa, ale się mylisz nawet jeśli ktoś nie ma zamiaru pisma odebrać to taka firma windykacyjna nie ma obowiązku otrzymać potwierdzenia taka firma ma OBOWIĄZEK podjąc próbę poinformowania klienta listownie, bo chyba jasno można wytłumaczyć że pewnie pismo było by celowo nigdy nie odebrane przez dłużnika. I pewnie miał by taki dłużnik doskonałą formę wytłumaczenia że nie spłaca bo przecież nic nie wiedział że zapomniał spłacić a skoro nikt się nie upominał to przecież wszystko jest dobrze.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

SMS zaczyna się od "witam". Czyli można go zlać ciepłym moczem.
popieram tę opinię 132 nie zgadzam się z tą opinią 10

jak juz olejesz swoj telefon

przyloz go do ucha i powachaj )))

uchem ma powąchać?

Problem zniknie dopiero wtedy jak znikną banknoty i bilon.

Jeśli za ileś tam lat za wszystko będzie można płacić kartą, to prawie całkowicie zniknie szara strefa (będzie istnieć, ale wymiany będą się w niej odbywać w systemie towar za towar czy też usługa za usługę). Wówczas komornicy będą potrzebni jedynie do egzekucji dóbr materialnych, bo środki na koncie będzie można zablokować znacznie prościej. W sumie Szwedzi przymierzają się do likwidacji tradycyjnego pieniądza i mam nadzieję, że im się to uda.
popieram tę opinię 18 nie zgadzam się z tą opinią 123

Głupszej opinii

dawno nie czytałem. Może nie głupszej tylko totalnie bezrefleksyjnej i bezmyślnej. Chyba, że to wpis od biednego komornika któremu marzy się zbierać prowizję od już totalnego nic nie robienia.
popieram tę opinię 40 nie zgadzam się z tą opinią 3

Może jakiś argument ?

Można pisać, że jakiś pomysł jest głupi, tylko warto go uzasadnić. A likwidacja tradycyjnego pieniądza ma wiele plusów: zmniejszenie liczby napadów (napady będą, ale telefon komórkowy może się okazać największym łupem dla złodzieja), mniejsza obawa o to, że się zgubi pieniądze (zgubioną kartę można zastrzec), zmniejszenie łapówkarstwa (łatwiej będzie można je wykryć).
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 20

To da tylko wzrost firm krzakow, zakladanych na slupy. Wystarczy obecnie kilka sprawnych ruchow miedzy bankami, kontami walutowymi, rzadko wiecej, zeby pieniadze sie "zgubily".
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 2

Ale w każdym z tych przypadków jest tylko kwestią czasu namierzenie tych pieniędzy. W przypadku obrotu gotówkowego nie ma niestety śladu po transakcji. Poza tym jeśli pieniądz istniałby tylko w formie elektronicznej, to mało kto decydowałby się zostać "słupem", bo musiałby się liczyć z tym, że jego los będzie zależny od znajomych czy rodziny. Taki ktoś nie mógłby przecież sobie nic kupić.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 5

Dwie scenki

Bandziory wpadaja do ciebie do domu.
Bum strzał w nochala. Wyciagąja kasę spod ubrań i ze skarpety i znikają.

Bandziory wpadaja do ciebie do domu. (tylko transakcje bezgotówkowe)
Bum strał w nos. Szukac nie trzeba bo karta w portwelu.
DAWAJ PIN! NIE. Bum ręka połamana pin wydobyty. Krzyczysz zastrzege karte. Bandzior " a no tak" kosa w pikawe i po tobie.

To jakie pieniądze wybierasz?
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 3

jak zniknie bilon i banknoty

to będzie początek końca. Już teraz jesteśmy w czarnej d... Wycofanie tradycyjnej kasy ? ogarnij się, obudź, idź na spacer, cokolwiek tylko nie wypisuj takich bredni.
popieram tę opinię 27 nie zgadzam się z tą opinią 6

A niby dlaczego ?

Już teraz za większość zakupów płacę kartą, opłaty robię przez Internet bez wychodzenia z domu. W ciągu miesiąca wypłacam z bankomatu 100 zł, bo niestety nie wszędzie mogę kartą płacić. Banknoty i bilon, to dla mnie przeżytek.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 28

czyli totalna inwigilacja, bank będzie wiedział o Tobie wszystko i udostępniał te dane innym zainteresowanym.
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 3

Bank wie kiedy i gdzie coś kupiłem, ale nie wie co kupiłem. W każdym razie jakoś ta "inwigilacja" mi nie przeszkadza. Co więcej mógłbym ironicznie napisać, że dzięki temu nie czuję się anonimowy... A teraz pytanie - kto tymi danymi może być zainteresowany ? komu aż tak może zależeć na tym aby wiedzieć gdzie zostawiam pieniądze ? może jakiś przykład (tzn. przykład negatywnych dla mnie skutków) ?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 9

Wyobraz sobie, ze jednak sa tacy komu przeszkadza i maja wiecej na koncie niz 100 zl miesiecznie.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 3

Odnośnie 100 zł - proszę przeczytać co dokładnie napisałem. W każdym razie ciekawią mnie powody dla których ktoś nie chce likwidacji banknotów/bilonu.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 4

a jak chcesz nieznajomemu zapłacić za usługę?
coś kupić na ulicy / rynku "od człowieka" - a nie od firmy?
da ci towar na wiarę"?

To tylko problem techniczny - możliwy do rozwiązania. Wystarczy, że upowszechnią się tzw. błyskawiczne przelewy. To za ich pomocą kupiłem sobie bilet lotniczy i kilka razy płaciłem tak na allegro. Dzisiaj działa to jeszcze słabo, ale za kilka lat tego typu transakcje powinny działać już w czasie rzeczywistym.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

jasne. i o 4 nad ranem kupujesz piwo w ten sposób od żulika na ulicy jak cię suszy. powodzenia :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

czyli jest tak jak pisałem, dzięki temu zmniejszy się szara strefa :-)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

jasne. sprzedaż powyżej 1000 jest opodatkowana pcc dopiero.
poniżej możesz sprzedawać co chcesz - pod warunkiem że jesteś legalnym właścicielem. nie ma tu mowy o szarej strefie. papierosy jak kupisz od sąsiada w niedzielę wieczorem - to w poniedziałek sam lecisz donos na siebie złożyć? :)

A to już na sprzedaż alkoholu nie potrzeba koncesji ? :-) poza tym skąd państwo ma wiedzieć, czy ten ktoś na tej sprzedaży nie zarabia więcej niż 1000 zł ? a w pozostałych przypadkach płatności można by dokonywać drogą elektroniczną. Teraz ja podam przykład - przed wprowadzeniem automatów biletowych, chciałem raz około 6-tej rano kupić bilet na pętli w Oliwie. Kiosk był, pieniądze miałem (parę minut wcześniej 50 zł wypłaciłem z bankomatu). Niestety biletu nie kupiłem, bo sprzedawca nie miał jak mi wydać reszty - stwierdził, że niedawno zaczął pracę i fizycznie nie ma pieniędzy.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

realista

Przeczytaj książkę "Limes Inferior" J.A. Zajdla to będziesz wiedział dlaczego też nie chciałbym żeby zlikwidować banknoty/bilon
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 0

NWO

i totalna kontrola ... gdzie, co, za ile?
popieram tę opinię 18 nie zgadzam się z tą opinią 4

Jakoś nie mam tego typu obaw. Pewnie dlatego, że jestem uczciwy i przestrzegam prawa.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 23

no właśnie, jesteś uczciwy, płacisz, przestrzegasz i chcesz wycofania tradycyjnego pieniądza. Oczywiście nie ma w tym nic złego, ale pojmujesz te tematy na poziomie planktonu, ew.gotowanych brokułów. Bez urazy, ale dyskusja bezcelowa :)
popieram tę opinię 19 nie zgadzam się z tą opinią 3

Kiedyś ludzie obawiali się obracać papierowym pieniądzem, z uwagi na to, że to tylko papier... i może nie mieć pokrycia. W każdym razie ten pieniądz się przyjął. Podobnie jest z likwidacją banknotów - ludzie mają obawy, ale i tak likwidacja banknotów ma więcej zalet niż wad.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 10

I trochę racji mieli... Bo co jest wart taki papierek w czasie wojny, przewrotu, rewolucji? Nowa władza stwierdzi, że będzie drukować nowe papierki, a starymi możesz sobie co najwyżej w piecu palić.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 0

Zgadza się. W tej sytuacji zarówno pieniądz papierowy jak i elektroniczny są nic nie warte. Jednak biorąc pod uwagę fakt, że pieniądz"elektroniczny" jest wygodniejszy i bezpieczniejszy w użyciu, więc powinien stać się jedyną formą płatności.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 10

Typowie myslenie bezwolnego kretyna na pasku korporacji. Zatrwazaja mnie tacy "uczciwi".
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 1

a dlaczego to budzi takie obawy ?

70 lat temu "uczicwym" byl ten kto nalezal do NSDAP, 40 lat temu do PZPR, 20 lat temu do... Dzis "uczciwym" jestes jak zapierniczasz 10 godzin dziennie i sie jeszcze z tego cieszysz - oczywiscie obowiazkowo chodzac na "demokratyczne wybory", zaciagajac pozyczki i splacajac 2x wiecej oraz przede wszystkim zgadzajac sie z kazdym u wladzy. Wtedy jestes "ucziciwy". Trzeba byc ciezkim matolkiem, aby uzywac kryterium uczciwosci w stosunku do tego pokrzywionego prawa oraz ekonomicznych naciskow bankow czy korporacji.
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 1

Ja tam nie mam nic przeciwko pracy, swoją nawet lubię. A co do przynależności partyjnej, to nigdy nie należałem ani do żadnej partii ani do żadnego związku zawodowego i raczej się tam nie zapiszę.

wystarczy że mentalnie jesteś "przynależny". ale nie wiem czy to rozumiesz :)
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

Genialne przyjacielu!

W USA jest taka inwigilacja obywateli. A jak płaci gotówką a jest Amerykaninem to jest na niego donosik , ale to policyjny kraj taki jak mieliśmy za czasów początku socjalizmu.
A informacja co i ile kupujemy każdemu zdrowemu handlowcowi jest niezbędna , bo można towar wcisnąc. Nawet słyszałem , ze takie informacje są sprzedawane w tej samej formie co dane osobowe . ( pakietami )
Ja z reguły tylko za paliwo płacę karta i nie mogę się odpędzić od głupich reklamach "zrób zakupy na stacji ......" .
Mój kolega zakupił kuzynce pieluchy , bo jej karta była uszkodzona i tydzień później w jego skrzynce masa reklam odnośnie rzeczy dla niemowlaka.
Mam nadzieję , że nigdy gotówka nie zniknie , a radykalnie zmiejszy się głupota ludzi.

Witam przedstawiciela Nowego Porządku Świata

To tym którzy rządzą światem zależy na likwidacji gotówki. Będziesz nieposłuszny, chciał się zbuntować wyłączą chip wszczepiony pod skórę i już po buncie.
Obudźcie się póki nie jest za późno !!!
popieram tę opinię 18 nie zgadzam się z tą opinią 2

Kiedyś, jeszcze w latach 90-tych ludzie (jakaś tam część) bała się komputerów. Ludzie się bali, że komputery zaczną myśleć i zbuntują się przeciwko nim... Powstało nawet trochę filmów o tej tematyce, które tylko podsycały obawy. W każdym razie czarne scenariusze się nie sprawdziły, a dzisiaj nikt nie wyobraża sobie życia bez Internetu. Teraz chyba niewiele osób boi się komputerów - wiedzą jak działa komputer (tak ogólnie) i mają z nim styczność w domu i w pracy. Wiedzą, że to taka sama rzecz jak radio czy samochód. Myślę, że z pieniędzmi jest podobnie - ludzie boją się tego co nowe. Jednak już dzisiaj ludzie z jednej strony opłaty regulują przez Internet i w ten sam sposób kupują bilet lotniczy do Warszawy, a z drugiej nie chcą likwidacji banknotów, z których i tak coraz mniej korzystają.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 12

Rozumiesz takie pojęcia jak WOLNOŚĆ, SWOBODA WYBORU, PRYWATNOŚĆ?

Gdybyś rozumiał, to nie pisałbyś bzdur. Porównać komputer osobisty do globalnego systemu kontroli przepływu środków może tylko totalny laik, który nie rozumie ani istoty działania komputerów, ani istoty działania elektronicznego globalnego systemu pieniężnego.
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 1

Oczywiście, że rozumiem znaczenie tych pojęć. A więc zacznę od WOLNOŚCI - kiedyś - jeszcze na początku lat 90-tych, gdy można już było przekraczać granicę bez większych przeszkód, to musiałem w kantorze wymieniać polską walutę na obcą. Mimo iż miałem konto w banku, to jednak karty nie posiadałem (upowszechniły się dopiero w połowie lat 90-tych). Jeśli wziąłbym wówczas za mało pieniędzy ze sobą, to miałbym kłopot... ponieważ nie było wtedy połączeń pomiędzy polskimi i zachodnimi bankami, to nie mógłbym za granicą wypłacić pieniędzy z własnego konta. Teraz tego typu problemy już mnie nie dotykają, bo korzystając ze zwykłej karty płatniczej mogę kupować artykuły w całej Europie.
SWOBODA WYBORU - jakby nie patrzeć tutaj się nic nie zmienia. Nadal to ja decyduję gdzie, kiedy i za ile kupię towary. Oczywiście mogę też coś kupić od znajomego - robiąc przelew na jego konto. Tu jest faktycznie pewien mankament, bo pieniądze taka osoba może dostać z opóźnieniem.
PRYWATNOŚĆ - na dzień dzisiejszy bank wie gdzie i kiedy dokonałem transakcji. Natomiast wątpię aby był w stanie sprawdzić co kupiłem. Owszem płacąc kartą, dostaję na potwierdzeniu informację takie jak data, godzina i kasa dokonanej transakcji, ale do banku już ta informacja nie dociera. Bank otrzymuje tylko informację o tym ile ma zablokować mi środków na koncie.

bank nie ma nic do twoich wydatków. nie ma prawa o nich nic wiedzieć. twoje pieniądze - twoja sprawa. nie rozumiesz tego? tzn że już należysz do systemu
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 2

W banku pracują ludzie - więc ktoś teoretycznie może sprawdzić, gdzie wydawałem pieniądze i ile ich wydawałem. Skoro ja to mogę zrobić przez Internet, bo bank pewnie również. Tyle, że mi to zupełnie nie przeszkadza. Zastanawiam się, czy współczułeś ludziom mieszkającym np. na wsi ? tam są często 3-4 sklepy i na tym koniec. Ludzie, którzy tam mieszkają wg Ciebie powinni mieć dyskomfort z powodu ograniczonej prywatności. Tam jak klient wchodzi do sklepu, to sprzedawca/sprzedawczyni wie co ta osoba kupi. I może być zdziwiona gdy któregoś razu stały klient kupi coś innego, albo czegoś nie kupi. No i u takiego klienta może się pojawić niepokój, że sprzedawca za dużo o nim wie...

nie rozumiesz istoty prywatności. ja mogę z niej częściowo / świadomie zrezygnować w danej sprawie. ale nie systemowo. nie ważne czego tematdotyczy. to ma być MÓJ WYBÓR
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 4

Nic nie rozumiesz. Dałeś dowód temu jak ciasno myślisz.

Co mają udogodnienia, które niesie ze sobą karta do twojej próby OBOWIĄZKOWEGO NADANIA JEJ każdemu? Zastanów się, człowieku, co ty wyprawiasz!

W związku z tym, że tobie wygodniej jest zapłacić zagranicą, to chcesz wprowadzić globalny system, w którym bankierzy mogą działać bez przeszkód, dodając sobie zera do wirtualnych kont (nie miałeś niedawno takiego przykładu? przecież kryzys to wynik właśnie mnożenia wirtualnej forsy, której nie było i która nie miała odpowiednika w dobrach!), w którym mogą sprawdzić i pobrać dowolną kwotę z twojego majątku.

Sprawdzenie co kupiłeś jest problemem?! Chyba tylko dla ciasnego umysłu. Każda transakcja fiskalna ma paragon/fakturę z wyszczególnionymi pozycjami. Fuzja paragonów z potwierdzeniami płatności to banalna kwestia, którą można wprowadzić bez problemu.

Mylisz kompletnie udogodnienia z nakazami!

To, że mi jest wygodniej wsiąść do autobusu i przejechać się do pracy czytając książkę oznacza, że mam wszystkim innym NAKAZAĆ przesiąść się do autobusów i wyrzucić auta?
To jest dokładnie ta sama zasada.

Co ty chcesz z nas zrobić? Matriks? Seksmisję? Hodowlę ludzi, którzy mają być trybami w systemie? Skąd się urwałeś? Z drzewa Lenina?
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 1

Ten człowiek który piszę w tym wątku o systemie kart bezgotówkowych jest/ musi być:

A - Osobą "podstawioną" , testującą nastroje społeczne i reakcje społeczeństwa na takie akcje (może jakaś najęta czysto finansowo instytucja "badawczo-socjologiczna")

B - Typowy "Polak" w wieku 40-50 lat, zmajglowany umysłowo przez rzekomą "transformację systemową" po okresie PRL-u. Nakarmiony tak "skutecznie" konsumpcjonizmem, że aż mu uszami i nosem wychodzi..

C - Najmniej prawdopodobne, troll internetowy, bawiący się reakcjami ludzi.

D- Bądź jeszcze mniej prawdopodobne, ktoś prawdziwie świadomy kto stara się poprzez "prowokacje" uświadamiać ludzi co ich może czekać w najbliższym dziesięcioleciu (w tym przypadku chwała Ci o przyjacielu w Rozwoju.)

TY ZAMORDYSTO!

kolega dobrze mowi, pieniadz w znanej nam formie to przezytek

od dluzszego czasu posluguje sie tylko karta. oplaty przez intermet, zakupy w miejscach gdzie platnosc karta jest mozliwa.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 8

pieprzenie

3,50 zł za dwie bułeczki i wodę mineralną też katą płacisz? albo w automacie z kawą/herbatą itp. ?

ha ha ha

no to u mnie samochodu nie naprawisz ja uznaje tylko prawdziwe pieniadze.
albo je masz albo wypad.pracy mam az nadto wiec nie zalezy mi na tobie i twojej karcie. acha zapomnialem, terminal u nas kosztuje 75 funtow na mc. wiec gdybym go mial to musialbys za to zaplacic bo przeciez nie ja to chyba oczywiste? duzo zdrowia zycze.........
jestes "nowoczesny" to musisz placic wiecej niz inni.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

Szara strefa nie zniknie dopóki legalne będzie przekazywanie sobie przedmiotów.
Najwyżej ludzie wrócą do płacenia w złocie i srebrze :)

Zniknąć - nie zniknie. Jednak zmniejszy się zdecydowanie. Podatki w tym kraju nie są aż tak wysokie by te formy płatności za towary/usługi stały się atrakcyjne dla ludzi, którzy dzisiaj działają w szarej strefie. Prawdopodobnie te formy płatności znajdą zastosowanie prawie wyłącznie w handlu narkotykami, czy innymi
substancjami nielegalnymi w danym państwie.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3

Podatki w tym kraju nie są AŻ TAK WYSOKIE?!
Czy ty się dobrze czujesz?
70-80% z naszego zarobku zabiera państwo i to nie jest dużo wg ciebie?!!!

a jak będziesz podskakiwał (np.opozycja do rządu) to ci to konto wyłączą

prowokujesz???

To jest zgoda na totalna inwigilację. Niemcy popełnili przestepstwo na Europie przyjmujac tylu ludzi tzw. uchodźców bez kontroli isensu a Szwecja pakuje się w totalną inwigilację czego ludzie bedą żałować sromotnie. Nie znajda naśladowców wźród logicznie myślącymi.

Kiedyś znajomy otrzymał pocztówkę o podobnej treści

A w podpisie Ania:)
Naturalnie zajarzył, o co chodzi.
popieram tę opinię 38 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ludzie są naiwni jak dzieci

Takie SMS-y trzeba traktować jak spam, nie odpowidać, kasować. Firma windykacyjna jeżeli już che się skontaktować to wysyła korespondencję pocztą poleconą jako dowód odebrania przesyłki. Reszta do kosza.
popieram tę opinię 62 nie zgadzam się z tą opinią 5

juz ktos o tym napisal wyżej

najczesciej zwykłą poczta.

"Jeżeli dostałeś SMS-a,..."

Dostać kogo? co? SMS!
SMS-y nie żyją!
popieram tę opinię 34 nie zgadzam się z tą opinią 24

obvious grammar nazi is obvious

przepraszam
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2

o tłumaczenie proszę

gramatyka zwisa nazistom
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ale język polski żyje i SMS przestaje być skrótem i staje się słowem.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 6

A słowo staje się ciałem, choć sms wciąż nie żyje więc jest co? a nie kogo? - dostałem sms, tudzież esemes ale nie esemesa. Tak samo jak podaj mi pilot, a nie pilota. Za pilota to można wyjść za mąż.
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 2

ale z ciebie tłumok

można powiedzieć, że strzeliłeś gafę, ale według twojego myślenia: strzeliłeś gafa.
Zostałeś ośmieszony przez szopa, a nie przez szop.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 4

tylko fajnie, że SMS nie jest skrótem polskim...

ale funkcjonuje w języku polskim, jak np. komputer, czy iPhone, więc odmienia się zgodnie z regułami języka polskiego, na pewno nie sms-a, tylko sms, idioto
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1

specjalisto od siedmiu boleści, skończ te popierdółki.

Dowiedz się co znaczy polski skrót sms, a co znaczy angielski skrót sms i skończ te intelektualne wywody. Kali wysłać sms, debilu.

czego chcesz?

to trojmiasto.pl

mam pomysł

spłacać długi w terminie, jeżeli ktoś pożycza pieniądze i nie oddaje, to znaczy, że je ukradł, bardziej mnie to szokuje niż próby odzyskania długu
popieram tę opinię 132 nie zgadzam się z tą opinią 37

a może mial lub ma problemy rodzinne,finansowe nie kazdy kto pożyczył i nie oddał odrazu musi być zlodziejem
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 30

Tylko czemu unika kontaktu ? Banki zwykle idą na ugodę, rozkładają kredyt na większą ilość rat, można z nimi rozmawiać. To samo tyczy się innych firm. Natomiast można nazwać złodziejem tego, kto pożyczył, nie spłaca i do tego unika kontaktu z wierzycielem.
popieram tę opinię 52 nie zgadzam się z tą opinią 5

bo ludzie maja w dpie i mysla ze skoro nie moga splacic to im nic nie zrobia

a pozniej przylatuja i placza ze komornik emeryture albo rente zajal zamiast isc i rozmawiac
popieram tę opinię 34 nie zgadzam się z tą opinią 1

banki nie idą na ugodę i przez to kładę lachę na nich. Jak by poszli to bym to uwzględnił i spłacił dług.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 21

pewnie im proponowałeś, że będziesz spłacał po 10 zł miesięcznie, a jak się nie zgodzili to walisz focha i wypisujesz bzdety, na rozsądne ugody idą, a kto unika kontaktu to zwykły złodziej, co żyje za cudze
popieram tę opinię 17 nie zgadzam się z tą opinią 3

a kogo to obchodzi, umowa to umowa pożyczasz to spłacasz. Nie spłacasz to jesteś złodziejem. A może pomyślisz że ten od kogo pożyczasz też może mieć problemy i nie ma już kasy, którą by miał gdyby nie pożyczył cwaniakowi... Żadnej litości, nikt nie umawiał się na oddanie pieniędzy tylko na pożyczkę. Chyba że ustalisz to z osobą której jesteś winien kasę, że oddasz później albo w mniejszych ratach to co innego.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 2

Pewnie jak by każdy spłacał sumiennie i bez większych zaległości to i by te pożyczki nie były takie drogie, a tak niestety każda szanująca się firma pożyczkowa musi w nową pożyczkę wliczyć koszty pożyczek zaciągniętych przez ludzi którzy nawet nie maja zamiaru jej spłacić albo nie spłacają lub egzekwowanie zwrotu pożyczonych pieniędzy nie zajmie założonych np 2 lat tylko 5 i więcej. Druga sprawa że jak się coś pożyczyło to trzeba oddać, jak się coś dostało to rozumiem że oddawać nie trzeba, ale wypada się jakoś zrekompensować szkoda tylko że mało kto się takimi zasadami kieruje, a coraz więcej ludzi kręci i naciąga innych i jeszcze mało tego nic złego w tym nie widzi i jeszcze jest wielce oburzony taki delikwent jak ktoś chce zwrotu czy spłaty.

Ale ja nie pożyczyłem, próbowałem otworzyć swój interes.

Niestety ZUS mi na to nie pozwolił. I zamiast coś na siebie i rodzinę zarobić ,teraz mam straszne długi, których spłacić nie daję rady w wyżej wymienionej "instytucji". Prawie 800 zł co miesiąc w tamtych czasach to było dla mnie zabójstwo:/
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 3

ojejku to straszne. a emerytury Twoich rodziców niby z czego mają być wypłacane ???
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 10

Z d... pacanie, ja mam zarabiać na innych??

A może dasz mi na mieszkanie?? Bo jak na razie nie zarabiam 15 tyś. na miesiąc.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 6

Ja też nie, a mieszkanie jakoś mam... sam kupiłem. Bez mamy :o
Weź sie do roboty bo MOŻE MI DASZ to do prostytutki mozesz mowic...

Wyglądasz na jednego z tych złodziei zusowskich...

Przynajmniej masz taki tok myślenia.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 4

Z tego co sami przez cale zycie wplacili.

ooo ciekawa definicja kradzieży, a mógłbyś podać swoją definicję np. wyłudzenia?

dla ciebie pewnie każdy kto jedzie bez biletu to też "złodziej" i "ukradł" :))))
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 9

jażeli świadomie i z premedytacją jedzie.....

..... a nie np przez brak możliwości kupna to tak, złodziej.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 0

pomyleńcu

Jak masz takie podej ście do życia to lepiej poznawaj ludzi. Masz kolegów?? Człowieku, ty też jeste ś lub będziesz złodziejem, wiesz dlaczego?? Bo za kilkanaście lub kilkadziesiąt lat przjdzesz na emeryturę i będzie dostawał kase "z nieba" wypłacaną z ZUS-u. A oni skąd maja kasę???od ludzi!!! Tych ludzi, którzy ciężko pracują aby miec na życie! Normalnemu Kowalskiemu też sie od życia coś należy. I tak cały czas Państwo go okrada. Dlatego bierze na kredyt. Kiedy może, wszytsko spłaca i jest ok. Ale jak straci pracę i nie ma co do "gara włożyć" to wszyscy chcą tylko pieniązki i pieniązki. Zastanów sie pokrako za nim coś napiszesz. Ten co jest złodziejem to kradnie. Tan co nie ma pracy i nie może spłacić swoich zobowiązań to ofiara systemu!!!
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 6

Rozumiem, że ktos ci te kredyty na sile wciskal? I w najgorszych koszmarach nie spodziewales sie utraty pracy? I nie mozesz nigdzie znalezc innej? Nieogarniam cie chłopie... ja stracilem prace, mam raty na jakies 2k PLN a mimo to daje rade... prace znalazlem w miesiac, dorabiam w innych miejscach i nie narzekam... DO ROBOTY

Windykacja - dobrze, że jest

Spłacajcie długi nie bedą wysylać smsów windykatorzy ! Przez to że ludzie nie spłacają kredytów inni muszą więcej płacić
popieram tę opinię 67 nie zgadzam się z tą opinią 35

a tu akurat nie masz racji
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 11

windykacja to pic straszą tylko emerytów rolników i innych z podstawowym wykształceniem. prawdziwych cwaniaczków co to wzięli kredyt po to żeby nie oddać nie przekonają do niczego.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 4

Też byłam jedna z takich cwaniar. Odszczekiwałam się na necie, jaka to

nie jestem cwana i dawałam rady innym jak kiwać windykatorów. Wczoraj komornik wszedł mi na pensje. Takie siano leci, że siedzę i kwiczę jak sucz. a prosili, wysyłali raty... śmiałam się tylko..
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 4

po twojej wypowiedzi też widać że jesteś z podstawowym wykształceniem !

k

za co więcej płacić - za kredyt ? nie ćwiartko mózgu - prowizja, odsetki i inne naciąganie banków nie od tego zależy. A w przypadki losowe wierzysz czy nie? Może komuś się noga powinęła i coś mu w życiu się popsuło, ale nie dla ciebie ważniejsze jest dobro banku

wielkie "wyjaśnianie" zwykłej próby kontaktu
tak na marginesie takie próby podejmuje się zwykle w przypadku osób unikających odpowiedzialnosci za swoje długi i nie odpowiadajacych na pisma
napiszcie jeszcze na milicję że ktoś chce odzyskać swoje pieniądze

a komentarz rzecznika plusa to zupełna kompromitacja...

wystarczy płacić zobowiazania
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 3

Windykacja to ja.....

niemozliwe sam jestem windykatorem i nie stosuje takich praktyk ,zawsze swojego dluznika odwiedzam z zaskoczenia,pukam do drzwi (zaden domofon) delikwent otwiera ,szybko wchodze i pytam o kase ! jak mowi ,ze nie ma to przeszukuje szuflady (kazdy ma jakies zloto,chocby obraczke),zabieram telewizor badz zabezpieczam pralke i lodowke do przyjazdu kolegow z firmy. ps.splacajcie swoje dlugi bo i do Was moge zapukac !!!
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 35

Marna prowokacja Miro :)

Windykator to se może :) .. zapukać :)!
Firmy windykacyjne nie mają ŻADNYCH innych praw niż Pani Jola z warzywniaka!
Nie mają prawa "wchodzić" bez zaproszenia, a już przeszukiwać czy zabierać czegokolwiek! Takie uprawnienia ma TYLKO komornik sądowy, albo poborca skarbowy (i to też nie zawsze).
Jakiekolwiek takie działania ze strony windykatora to łamanie prawa i może on za to trafić do paki!
popieram tę opinię 22 nie zgadzam się z tą opinią 1

jaki prawo ja nikogo nie bije(czasami) przychodze z wyrokiem sadu po swoje pieniadze (tak je nazwijmy)prawomocnym wyrokiem sadu,jestes winien wiec oddaj,zaplacisz jest ok. Jak nie to masz problem !

Miro w czoło sobie puknij
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 1

lepiej nie miej dlugow ,zreszta nie zycze tego nikomu ale pamietaj ,ze moze los sprawi ,ze i u Ciebie pojawie sie po dlug,zobaczymy co wtedy powiesz !
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

po jednym takim numerze w kogoś średnio inteligentnego siedziałbyś w pierdlu
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

jakos nie siedze , to jest wlasnie Polska ! jestes winien to oddaj,pamietaj o tym zawsze !
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3

Miro gdybys przyszedł do mnie to na drzwiach od klatki schodowej bys sie zatrzymał

co ty człowieku za bzdury piszesz to jest wtargniecie i kradziez a zjodziejowi odrazu bym reke odrabał.

jakie wtargniecie chlopie,gdzie Ty zyjesz w jakim swiecie,sam mnie wpusciles,jaka kradziez przychodze po swoje pieniadze z wyrokiem sadu,wisisz oddaj wypijemy kawe i sobie pujde nie bede Cie wiecej nachodzil i dreczyl,a za odrabanie reki Ty bys dostal 12 lat , a co do reki to zycze powodzenia nie jestem windykatorem z przypadku 96% skutecznosci,uwierz mam swoje sposoby wyegzekwowac nakaz sadowy do zaplaty !

ale bzdury...
egzekwować nakaz zapłaty (tak, właśnie tak to się może nazywać a nie nakaz sądowy do zapłaty) można jeśli jest zaopatrzony a klauzulę wykonalności i może to robić tylko komornik sądowy, windykator może ewentualnie pomachać komuś takim nakazem przed nosem i ładnie (albo i mniej ładnie) POPROSIĆ. jeśli prosi mniej ładnie ( albo wpycha się do mieszkania i zaczyna przeszukiwać rzeczy) trzeba dzwonić na policję.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

bankowy nakaz zaplaty wydany z postanowienia sadu ! po co wogule ta smieszna gadka pozyczyles oddaj ! a nie spotkasz mnie na swojej drodze !

sam jesteś złodziejem, jak nie płacisz komuś za wykonaną usługę lub towar

a później się nie oburzaj że przychodzi windykator/komornik

chopie jak wierzysz w boga to lepiej zebys do mnie nie "zapukal" w ten sposob co opisujesz

bo bedziesz mial mozliwosc doswiadczyc czy bog istnieje

chlopie na takie huki to mozesz brac dzieci w przedszkolu ,a nie mnie starego wyge co siedzi w tym fachu skutecznie ok.10 lat,przychodze po dlug,splacisz obiecuje ze wiecej mnie nie zobaczysz,nie zaplacisz bede Ci sie snil po nocach pryclu.

TO TY JESTES WLAMYWACZ ZLODZIEJ I ZBOCZENIEC

ty nierobie.

kiedys były pocztówki z wakacji

Moja kolezanka dostała od jakiegos Piotra ,który chce sie z nią skontaktowac po wakacjach:) i nr tel.
oczywiscie zadzwoniła i ups

to fajne masz koleżanki z długami
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 3

miro!!

nie sciemniaj.
Windyk. nie ma prawa zagladac ci do szaf.
Doucz sie a potem sciemniaj.
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 1

"Witam, nie mogę się skontaktować od kilku dni. Mój nowy numer 225766183, Pozdrawiam"

Heh.......Jeśli ktoś pisze takiego SMS-a powinien się podpisać z imienia i nazwiska.
W innym wypadku powinniśmy odpisać:
"Niestety nie mogę się do Ciebie dodzwonić"
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 2

może po prostu należałoby zacząc od sprawdzenia historii połączeń w telefonie... ale naiwniaków walą na każdym kroku - banki, greenpeace itp.

Lepiej odpisać: "hej, a kto Ty"?

I tyle.. Bo może to ktoś ważny, lepiej odpisać. Ale jak dalej nie wiesz o co chodzi, to olać.

Ech, te błędy...

Jeżeli dostałeś SMS, który brzmiał... - Na dziwny SMS, który brzmi... - Jak już ktoś zauważył, SMS jest nieżywotny, podobnie jak słowo "prezent". Odmiana żywotna, mimo, że popularna, nie do końca jest poprawna.
No i "karta pre-paid", a nie "pre-paydowa". English, do you speak it? :)
Można też napisać: "Dzwoniąc pod podany w wiadomości numer", zamiast walić po oczach "SMS-ie". Sens ten sam, a więcej polszczyzny.
I przy okazji - czy trzeba robić darmową reklamę firmie Google? Nie można zmodyfikować wypowiedzi czytelniczki, by brzmiała ona np. "Niczego nie znalazłam, więc poszukałam w Internecie. Okazało się...". Sens ten sam, a reklamy nie ma. I nie sądzę, żeby czytelniczka poczuła się urażona taką zmianą.
Tak tylko się czepiam od bladego świtu.
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 0

A do mnie raz taki zapukał i wszedł....

A do mnie raz taki zapukał i wszedł jak pisze kolega powyżej, tak własnie na chama butem zastawiając drzwi, sęk w tym że akurat z kolegami silowni obchodziliśmy urodziny jednego z nas, no ale jak już wszedł to musiał zostać... :)
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 7

Super, zapomniałeś dodać że wszyscy mają 5.0 w łapie i każdy miał przypadkiem przy sobie pałę, łańcuchy i siekiery, bo takie z was hardkory i z takimi przyborami obchodzicie zawsze urodziny, przy okazji aplikując sobie deke z metą i zajadając to paszą dla świń.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 2

jak juz wszedł to musiał obsłużyć chłopaków nabuzowanych prolongatum :)
dodaj że miał usta pełne roboty !

Długi trzeba płacić, ale .... nie te przedawnione !!!

Pamiętajcie, że w naszym prawie istnieje coś takiego jak przedawnienie.
Oznacza to, że po pewnym czasie (np 2 /3 / 5/ 10 latach) od ostatniej skutecznej czynności egzekucyjnej, można zgodnie z prawem, uchylić się (odmówić) od spłaty należności.
Firmy windykacyjne, bardzo często skupują, takie właśnie, przedawnione długi, od firm telekom czy banków.
Licząc na nieświadomość, wzywają do zapłaty, straszą sądem, a w ostateczności proponują "dowolne" raty. Pamiętajcie! Nawet jeśli wasza należność jest już przedawniona, a wy wpłacicie choć 1zł, albo wyślecie podpisaną "ugodę", przerywacie przedawnienie i znowu jesteście zobowiązani do zapłaty.
Zanim odpowiecie na "wezwanie" firmy windykacyjnej, warto jest skonsultować sprawę z prawnikiem, bo może się okazać, że f. windykacyjna chce was "przechytrzyć" :)
Sam miałem taki przypadek z przedawnionym rachunkiem telefonicznym. Byli tak uparci, że sprawa doszła nawet do sądu. Oczywiście przegrali z kretesem.
popieram tę opinię 16 nie zgadzam się z tą opinią 6

Zarzut przedawnienia

Przedawnienie (nawet skuteczne) nie powoduje wygaśnięcia zobowiązania !!! Ogranicza jedynie możliwość egzekucji wierzytelności na drodze prawnej. Informacja o niespłaconym długu w dalszym ciągu będzie w BIK / BIG !!!

Ale płacić nie trzeba.

Nie powoduje wygaśnięcia, ale spłacać go nie trzeba :) i o to tu chodzi !
A BIK to całkiem inna sprawa. Jeśli zobowiązanie jest już w fazie windykacji przez "firmę", to widać to w BIK od dawna. A spłacenie spowoduje tylko w BIK zmianę "statusu" takiej wierzytelności na uregulowaną, ale i tak ślad w BIK jest, więc nie ma to w zasadzie większego znaczenia :)

"Ogranicza jedynie możliwość egzekucji wierzytelności na drodze prawnej."
Po pierwsze nie "ogranicza" tylko uniemożliwia a ściślej czyni bezskuteczną !
Po drugie, a propos : "na drodze prawnej" , znasz legalne metody dochodzenia należności na drodze pozaprawnej ? KK się kłania :):)

:)

Można się słówek czepiać ale faktycznie - w prawie każde słowo jest ważnie więc przyznaję rację - uniemożliwia (czyni bezskuteczną) jest prawidłowe. Co do innej legalnej metody dochodzenia należności na drodze pozaprawnej .... można by na siłę tutaj wpisać ugodę ale masz prawo się nie zgodzić :)

Dziękuję :)

Sprytne :) :) Ugoda, z definicji oznacza uznanie długu, ergo przerywa (wznawia) okres przedawnienia :) No ale oczywiście może być jakimś rozwiązaniem jeśli suma ugody jest np. akceptowalna dla dłużnika. Nie mniej :) niedotrzymanie warunków ugody, np. zaległość w spłacie, będzie skutkować możliwością dochodzenia przez wierzyciela całości pierwotnej wierzytelności, ponieważ dłużnik ją uznał i przerwał bieg przedawnienia. Poza tym z w/w powodów, wznawia się możliwość egzekucji drogą postępowania egzekucyjnego (komornika). Zatem ugodę trzeba zawierać z wielką ostrożnością :)
Pozdrawiam

ugada, jak również jakakolwiek wpłata przerywa bieg przedawnienia!. wiec nie ma

dobrej ugody.

Merynos, pożycz mi 10.000zł...poczekam aż się "przedawni" i pokażę Ci wała. Będziesz zadowolony?

Też będziesz na forum wypisywać takie pitolety, że jak przedawnione, to nie trzeba oddawać, czy też będziesz obrzucać mnie czym się da, bo Halewicz cię wydziubdział na 10k??

Do mnie też kiedyś przyszedł pan komornik , wtargnął do mieszkania i nie chciał wyjść mimo tego że pomylił mieszkania ,
na szczęście mój pies go wyprosił a gość chciał podać mnie do sądu za zniszczony garnitur - powiedziałem mu , że mój pies też się pomylił
popieram tę opinię 24 nie zgadzam się z tą opinią 0

Nie tylko SMS

Jednej z firm windykacyjnych z siedzibą w Warszawie udało się ode mnie wyciągnąć pieniądze (1.000 zł !!!), których jak się później okazało nie powinienem był zapłacić. Kiedy finalizowaliśmy rodzinny kredyt na mieszkanie dla dziecka, dostałem od firmy windykacyjnej ostateczne wezwanie do zapłaty blisko 1500 zł. W wezwaniu straszono mnie, że jeżeli w terminie bodajże 7 dni tych pieniędzy nie przeleję na konto firmy, to ona wyśle detektywów, którzy sprawdzą mój stan majątkowy, ustalą gdzie pracuję itp, ale to wiązać się oczywiście będzie z dużymi kosztami, co podniesie wysokość zobowiązania. Jak wspomniałem finalizowaliśmy z żoną kredyt na mieszkanie dla dziecka i obawiałem się, że wpis do KRD może skutkować jego odmową. Skontaktowałem się z firmą windykacyjną i próbowałem się "potargować". Miła damski głos po drugiej stronie zgodził się na kwotę 1000 zł w dwóch miesięcznych ratach po 500. Po przelaniu na konto firmy windykacyjnej drugiej raty, wziąłem wezwanie żeby odnotować, że zostało uregulowane. Kiedy jeszcze raz uważnie przeczytałem okazało się że dotyczy ono długu wobec jednego z operatorów sieci komórkowych, które firma windykacyjna od tej sieci wykupiła. Ja uświadomiłem sobie, że w okresie którego dotyczyły rzekome zaległości nie miałem telefonu w tej sieci. Kiedy pokazałem wezwanie znajomemu prawnikowi, usłyszałem, że wyrzuciłem w błoto 1000 zł., bo gdybym pokazał mu je zanim przelałem pieniądze, to z pewnością bym je zachował, a on by jeszcze zarobił. Poza tym okres, którego dotyczyło zobowiązanie dwa lata wcześniej uległ przedawnieniu. Prawnik stwierdził również, że informacja o ewentualnym wysłaniu detektywów w przypadku nie uregulowania długu nosi znamiona przestępstwa (szantażu i jeszcze z jakiegoś artykułu. Dlatego bardzo polecam w przypadku podobnych sytuacja kontakt z prawnikami, co w dzisiejszych czasach nie koniecznie musi wiązać się z kosztami, gdyż w Trójmieście działa już kilka tzw obywatelskich biur porad prawnych, udzielających porad nieodpłatnie.
popieram tę opinię 16 nie zgadzam się z tą opinią 4

To sie popisałeś

A jak napiszę Ci na forum, że masz do zapłacenia 500 zł to też przelejesz mi kasę?

wnioski

1. Swoje długi trzeba płacić
2. Z języka polskiego dwója..."wziąłem wezwanie żeby odnotować, że zostało uregulowane" :))))))))))))))))))
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 5

Co ja "paczę"?!

Mamy maturzytów na forum - brawo!
Co do języka polskiego, to zdania rozpoczynamy z dużej litery i kończymy kropką, jeżeli wyliczamy, to na końcu stawiamy średnik - egzamin do poprawki - dwója!

Ale to żalisz się czy chwalisz? Bo powodów do dumy to tu nie widzę.

Ten kraj sie stacza

Podsłuchy, obserwacja 24 h, to jest reżim.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 0

Droga autorko :)

A co to jest karta "pre-paydowa"? Raczej "pre-paid" :)
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0

intrum szmata

gnojki i brudasy

Jako operator nie możemy zablokować takiego numeru, można to zrobić jedynie w telefonie, jeśli posiada on taką funkcję. Bzdura!!

Jak nie można wyłączyć jako Operator? To kto może wyłączyć jak nie on??? W końcu zarządza swoimi numerami, w tym naliczeniami i co ważne tzw. "ważnościami konta". Więc to jest bzdura.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 1

"... bądź pewny, że to nie stary znajomy, który szuka z tobą kontaktu, a... firma windykacyjna, która chce twoich pieniędzy"

Nie "twoich pieniędzy", a pieniędzy wierzyciela, które należy odzyskać w każdy możliwy sposób! Nawet ten prezentowany na fotce! Długi należy oddawać dobrowolnie, albo w przeciwnym wypadku nie dziwić się, że "ktoś" poprosi o ich zwrot w bardziej wyrafinowany sposób.
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 3

ja też dostałam takiego smsa!

a kilka miesięcy później list od nich. Okazało się że dług UPC (na ok 80zł) wykupiła własnie ta firma. A zaległośc należy do poprzedniego właściciela mieszkania. W necie przeczytałam aby pod żadnym pozorem tam nie dzownić! Ponoć ta firma każdy telefon odczutyje jako przyznanie się długu!!!

Tak...

Komornik to pownienin zapukać do większości szpitali, gdyż niektóre także są zadłużone. Sklłada się na to wiele czynników ale pewnie taki windykator dostanie zastrzyk z pawulonu i nie wróci już do domu...

Kiedyś był u mnie windykator

Zaliczył z liścia i nie pokazał się więcej
proste?
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 6

Oto wzór pisma, które wysyłacie za potwierdzeniem zwrotnym. Pomogłem znajomemu

którego dług powstał jakieś 10 lat temu. Była to drobna kwota, która w międzyczasie urosła 10-krotnie.

Intrum Justitia sp. z o.o.

W odpowiedzi na Państwa pismo z dnia 21 grudnia 2011 roku oświadczam, iż kwestionuję zasadność zadłużenia, o którym Państwo piszą. Nie byłem dłużnikiem Polkomtel S.A., a wierzytelność którą Państwo nabyli, w rzeczywistości nigdy nie istniała. Ponadto informuję, że w przypadku wniesienia przez Państwa pozwu do Sądu, podniosę zarzut przedawnienia. Tym samym to Państwo narażą się na niepotrzebne koszty sądowe.
Proszę o zaprzestanie nękania mnie korespondencją i telefonami, które naruszają mój spokój i mir domowy. W przypadku kontynuowania przez Państwa nękania mnie, rozważę wniesienie pozwu przeciwko firmie Intrum Justitia sp. z o.o. i jej pracownikowi o naruszenie moich dóbr osobistych oraz poinformuję o tym Powiatowego Rzecznika Praw Konsumenta oraz Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumenta.

Poskutkowało.
popieram tę opinię 20 nie zgadzam się z tą opinią 2

jeki numer na kartę zaczyna się od 225...????

ludzie co wy wypisujecie!!!
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 3

Czytaj ze zrozumieniem, oni wysyłają smsy z nr na kartę, ale dzwonią ze stacjonarnych

TWOICH PIENIĘDZY?

,, a... firma windykacyjna, która chce twoich pieniędzy" skoro wisisz komuś kasę to NIE SĄ TO TWOJE PIENIĄDZE!!! od tego zacznijmy, a jak sie bierze coś- kredyt, materiały, meble, cokolwiek i się ich nie spłaca to to nie jest TWOJE, twoje jest jak zapłacisz gotówką!
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 2

niekoniecznie masz rację,

bo oni często żądają pieniędzy w imieniu kogoś, komu nie chce się udowodnić, że te pieniądze się mu należą. Straszą nasyłaniem jakichś "przedstawicieli terenowych" (bandytów?) i żadnych wyjaśnień nie przyjmują. Od zleceniodawców nie żądają udowodnienia, że pieniądze im się rzeczywiście należą zgodnie z prawem. Natomiast tym, których straszą, udzielają informacji niezgodnych z prawem. A to już jest karalne.

hyh

może w koncu zaczniecie swoje stare długi spłacać jełopy ...
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 10

UWAGA N A INTRUM JUSTITIA

nie mając żadnych prawnych danych do egzekwowania często wyłudzenia a nie długu, natarczywie próbują człowieka zastraszyć. Straszą że narosną potężne koszta, sprawy karnej itd... jakiej sprawy pytam, człowieku masz decyzję sądu? nie to żegnam. A jak będziesz mnie nachodził zawiadomię prokuraturę i tyle.
Jeśli zawaliłeś to lepiej zapłącić, ale jeśli czujesz się oszukany zgłaszaj sprawę do prokuratury. Oni po to są.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 1

dzwonie pod 9 cyfrowy POLSKI nr komorkowy,

w jaki sposob ma mnie ktos naciagnac?

to że ludzie bywaja popie...rdo ..leni to już wiem ale że tak naiwni to wciąż się dziwie.

Windykatorzy robią jeszcze inne świństwa

np. wysyłają do faceta który ma żonę i dzieci, pocztówkę z wakacji podpisaną np. "Jola" P.S. mam nowy numer zadzwoń do mnie nie mogę się doczekać itp. Bezczelność ludzka nie zna granic.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 2

Złodziejska firma niby-windykacyjna

z której próbą wyłudzenia zapłaty nienależnej kwoty się zetknęłam. Przy okazji telefonu do nich w celu wyjaśnienia spotkałam się z chamskim atakiem pani, która wmawiała mi niezgodnie z prawem, że najpierw trzeba im zapłacić a potem sobie wyjaśniać ze zleceniodawcą (w tym wypadku TU Allianz). Rozmowę nagrałam, chętnie odpowiem na ich zastrzeżenia, jeśli będą mieli. Takiej agresji i chamstwa w rozmowie telefonicznej jeszcze nie spotkałam, jeśli takich pracowników mają więcej, to powinna się tym zająć prokuratura.
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 0

Uwaga na firme windykacyjna For Net Sa, rozsylaja smsy z prosba o kontakt z powodu zadluzenia w jakims banku. Zadzwonilem do nich poniewaz nie jestem nigdzie zadluzony aby wyjasnic sprawe, i tu prosze bardzo uwazac bo pracownicy tej firmy prosza o podanie danych osobowych jakby to byla imalo wazna nformacja o imieninach cioci. Jako date urodzenia podalem im date Bitwy pod Grunwaldem i odlozylem sluchawke

Intrum Justita

Firma windykacyjna uzywajaca metod jak w sredniowieczu. Potrafia dzwonic dzien w dzien o 7:20 przez miesiac. Baby krzycza nic nei chca wyjasnic, rzucaja sluchawkami, ja nei rozumiem jak taka firma moze istniec w takich czasach, kto na to pozwala?
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 3

Długi nie-długi

A może ktoś z Was jest dłużnikiem serwisu Pobieraczek?? A może do was też ktoś zadzwonił z "darmową" ofertą a potem zaczął przysyłać faktury??? Niestety, istnieje wiele sposobów aby wpakować się na listę przeróżnej maści firm windykacyjnych.
Niekoniecznie z tytułu rzeczywistego zadłużenia.
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 0

Wystarczy PŁACIĆ!!!!

Kto ma komornika? Kogo ściga windykacja? Osoby, które nie płacą alimentów, biorą pożyczkę nie spłacają, kiedy były pracownik nie dostanie wynagrodzenia i zgłosi sprawę do sądu itp.itd, tak tak kochani, wystarczy być uczciwym człowiekiem i nie trzeba się martwić windykatorami, komornikami i innymi tego typu profesjami. Pozdrowienia :)
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 16

nie masz pojecia o czym piszesz.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 5

Nie ma pojęcia o czym pisze? Tak właśnie to wygląda, windykacja nie ściga tych, co nie mają długów. Pewnie zaraz będzie kolejna łapka w dół od kolejnego nieuczciwego kredytobiorcy, bo prawda w oczy kole. Ludzie, jeśli nie spłacacie zaciągniętych kredytów, to łamiecie dane na piśmie słowo. Czy jeśli wy byście komuś pożyczyli pieniądze chcielibyście, żeby taka osoba nie oddawała i przestała odbierać od was telefony?
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 4

powtorze: nie masz pojecia o czym piszesz. mozesz placic, a jakas firmeka stworzy fikcyjny dlug i przekaze go do windykacji. twoja wiedza o tym jak dziala system prawny w Polse jest dokladnie zerowa, jakbys byl dzieckiem. ja to przerabialem osobiscie, a nie opowiadam farmazony z sufitu.

niestety to prawda

dług może nie istnieć, lub dawno być spłacony i dowiesz się o tym dopiero od komornika... odkręcanie tego zajmuje długie miesiące, a nawet lata... i w tym czasie komoras spokojnie ściągnie co chce.

czlowieku, w tym kraju obecnie uczciwy czlowiek to moze zdechnac z glodu i nikt nawet sie tym nie zainteresuje

koniec z poblarzaniem, wiecej juz teraz wiem bo ciekawe sa tu wpisy na temat przedawnienia, mnie tez takie osoby, smsy, nekaja, nie moja wina ze mamy taki ustroj, chcesz przezyc to uczciwie? nic nie zdzialasz. inni kradna miliony to dostaja zawiasy, ktos ukradnie chleb w sklepie idzie do wiezienia, myslisz ze to kogos interesuje czy masz co zjesc, gdzie mieszkac i zeby zona z dziecmi cos mieli ? czlowieku obudz sie i przejzyj na oczy co sie dzieje, ludzie zyja na skraju nedzy, gdzie ten dobrobyt ? wiek emerytalny podniesli, za afganistan mamy placic 20 mil przez 10 lat, zarobki wschodnie a ceny troszenkie wieksze w przeliczeniu na euro z zachodnich sklepow, ludzie na zywca po miescie chodza i grzebia w smietnikach, menele spia na lawkach w glownych dzielnicach naszych miast ? kto ciebie tak omamil ? wystarczy rozgladnac sie wokolo siebie, czy to za maly dowod ?
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2

co to ma wspólnego z windykacją?

owszem, w polsce jest bieda, nawet srednia krajowa ledwo starcza na godne życie, nie mówiąc już o płacy minimalnej. ale jaki to ma związek ze ściganiem niesolidnych kredytobiorców?

Googlowanie tego numeru

zwraca jedynie linki do powyższego artykułu i tego forum.

Długi trzeba spłacać - ja wiem, że pożycza się cudze, a oddaje swoje i to boli ale bądźmy uczciwi.

Czytając niektóre wpisy dochodzę do wniosku, że gros z Was jest zwyczajnie nieuczciwa. Pożyczacie-nie oddajecie, wydzwaniacie X złotych na koszt operatora, potem się zasłaniacie przedawnieniem zobowiązania, bierzecie kredyty...aby potem się migać z ich spłatą - TO JEST NIEUCZCIWE!!!!
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 9

masz rację

ale niektórzy uważają, że nic nie muszą, nawet spłacać zaciągniętych długów i nie przemówisz im do rozsądku. krzyczą, jakie to zło sieją banki, że złodzieje, a potem i tak idą po kolejną pożyczkę. tylko drodzy niespłacacze, nie zdziwcie się jak następnym razem jedyne, co dostaniecie to odmowa wypłaty kolejnego kredytu.

To miło ze strony

windykatora, że jest taki miły i sympatyczny.

oj biedna

Gdyby pani Magda zamiast przesiadywać na internecie i skarżyć się do Trojmiasto.pl, wzięła się do roboty i uczciwie spłacała nie swoje, ale pożyczone pieniądze, to żaden windykator nie zawracałby jej głowy. Ludzie myślą, że kredyty im się należą, biorą bez opamiętania, nie spłacają, a potem jeszcze się burzą, jakie te banki są straszne. Sama mam kilka kredytów, które zaciągnęłam w potrzebie, ale spłacam je w terminie, bo do tego się zobowiązałam w umowie. Banki to nie instytucje charytatywne, tylko firmy, które chcą zarobić, więc to oczywiste, że chcą odzyskać swoje pieniądze.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 7

Dokładnie ta firma nęka mnie uporczywymi SMSami i telefonami od półtora roku,

chociaż nikomu nic nie jestem winien. Przy kilku pierwszych telefonach, które odebrałem na swoją komórkę, a które były pomyłkami, ponieważ proszono do telefonu różne osoby z nazwiska mi nieznane, usiłowałem wyjaśniać, że to pomyłka, i żeby numer mój skreślili ze swojej ewidencji. Wówczas usiłowali ode mnie wyłudzić nazwisko i adres, na co nie dałem się nabrać, ponieważ coś mi tu śmierdziało. Teraz ignoruję wszystkie ich smsy i telefony, a jest ich po kilkanaście dziennie, i chyba podpada to to już pod stalking. W każdym razie jeśli komuś wyświetli się na komórce numer zaczynający się od 22 366 .... (a mają ich chyba kilkadziesiąt), to radzę robić to samo to ja, bo to chyba jakaś mafia.
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 0

"kancelaria"

finansowa Wojcik z Kwidzyna...bydło!!!
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

""To karta pre-paydowa, więc nie można ustalić właściciela - twierdzi Agnieszka Owczarz, doradca biznesowy sieci Plus.""

kłamstwo, właścicielem jest Plus

pani Magda, czytelniczka Trojmiasto.pl

zalega z płatnościami.
Wstyd pani Magdo!
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 7

nie musisz miec ajpada ani tableta

chociaż wmawiają ci że musisz

...

"a... firma windykacyjna, która chce twoich pieniędzy" Nie chcą twoich pieniędzy tylko pieniędzy wierzyciela. Artykuł napisany jak by to było coś strasznego. Przedstawiono firmę windykacyjną jako tą złą stronę, a to chyba nie tak.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 7

Wszyscy znajomi mówią, że

ta firma to jakaś organizacja oszustów i naciągaczy, nawet chcą pieniądze za wymyślone niby długi.

pytanie

A KTOŚ WIE JAK UNIKNĄĆ KOMORNIKA? JAK SKUTECZNIE ZABLOKOWAC KOMORNIKA?

dobra kancelaria prawna, tylko z nimi sie licza. wbrew pozorm nie jest to tak drogie bo miedzy kancelariami jest duza konkurencja.

a może po prostu wystarczy

regulować należności na czas i po problemie
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 5

SMS

ja kiedyś dostałem taki sms, oddzwoniłem, a tam jakaś baba drze się. Okazało się, że ktoś dla jaj podawał numer radia maryja i jakaś biedna siostra biegała 300 razy dziennie odbierać telefon.

Tez dostalam takiego smsa

Tez dostalam takiego smsa, odpisalam na niego. (Zdziwilam sie gdyz numer mialam raptem 2 dni karte zakupilam w kiosku do kozystania z internetu i nikomu nie udostepnialam tego nr telefonu) Pani na drugi dzien zadzwonila pytala czy jestem mieszkanka Łodzi i skad mam ten nr. Po wyjasnieniach sie rozlaczyla. Czyzby naciagacze?

miro-windykatorze

Choc bys sie zes....ral,to od osoby ktora nie ma kasy jej nie sciagniesz!!!

po prostu

mogą mi skoczyć

Ankieta dla tych co maja pomrocznosc jasna.

Windykacja to wymuszenie lub zastraszenie okaleczeniem ewentualnie kalectwem.Czyste naruszenie PRAW CZŁOWIEKA.Karzdy szuka kasy.A jak zastrasza to wiekszosc wymieka choc nic sa winni.NAROD MUSI WKONCU PRZECIWSTAWIC SIE TEMU CHAMSTWU.WSZYSTKO W GORE A ZAROBKI JAK W AFRYCE.ZARAZ BEDZIEMY JESC ZIEMNIAKI Z OGNISKA I W LEPIANKACH MIESZKAC WYKOPANYCH REKAMI BO NA LOPATE NIE BEDZIE STAC.SZKODA GADAC......

Windykacja, ale jaka?

Jeżeli będzie to debilny Plus, to oni będą Cię ścigać za to, że podpisali z Tobą umowę na inną kwotę niż to przewiduje ich system księgowy . Ty płacąc sumę z podpisanej umowy (uprzedzam mądrusiów) z vatem, płacisz inaczej niż przewiduje to ich automatyczny system księgowy i przez trzy miesiące oni nie mogą tego zrozumieć, wysyłają monity, ponaglenia, windykatorów i wreszcie się połapią ale trwa to tak co miesiąc do zakończenia umowy. Co miesiąc próbujesz to wyjaśniać i oni to rozumieją dopiero po paru miesiącach. Totalny debilizm.
Możesz nie mieć długów a będziesz miał windykatorów bo komuś nie chce się zajrzeć w umowę.
jale

Intrum Justitia TFI S.A.

próbuje wyegzekwować dług którego nie ma. Też stała praktyka. Po prośbie o wysłanie skanu dokumentów potwierdzających zadłużenie milczą kilka miesięcy a potem od nowa..NACIĄGACZE I ZŁODZIEJE.

@tancz glupia....

..tancz dalej...windykatorko!

jak kocha to zadzwoni

Też dostałam tego smsa:) pomyslałam ,, jak kocha to zadzwoni ,, :) a tak serio to kasuje

Ja też dostałam sms z prośbą o kontakt z numerem 225766183 w sprawie nieopłaconej polisy ubezpieczeniowej tylko spod numeru 798933484.
Nie dzwoniłam. Jak jestem komuś coś winna niech wysla do mnie list polecony. Poza tym sprawdziłam - wszystkie polisy z ostatnich 5 lat mam opłacone, wcześniej żadnej nie zawierałam.

ubiegać się o pożyczkę dzisiaj

ŚWIADECTWO pożyczki otrzymanej !!!
Witam, Nazywam się wadvovicere z Polski po prostu chcę, aby każdy, kto naprawdę szuka pożyczki wiedzieć, że nie jest jeszcze firma pożyczki można zaufać, i poszukiwali prawdziwego i legalnej firmy kredytowej pożyczki od roku 2012 i to wszystko razem byłem oszukany niezliczone czasu, aż przyjaciel powiedział mi o firmę o nazwie Stella Rene Loan Firm na początku trudno było uwierzyć, ale po prostu postanowili kontynuować i przy drodze (MD) rozmawiał ze mną, nie to, że był w pełni przekonany, ale postanowiłem spróbować i gdy przyniósł kwestię opłaty i prawie uciekł ale wezwany odwagę do uiszczenia opłaty, z których natychmiast został zapłacony mam mój kredyt w 80.000.00PLN w juanry 2015 na moim koncie było rzeczywiście spełnieniem marzeń dla mnie i mojej rodziny, a dziś wszystko dzięki pani Stella Rene Kredytowej Firm i Boga mogę uśmiech ponownie i polecam tę firmę do wszystkich tych, którzy zostali oszukani i tych także, którzy nie zostali oszukani bo to witryna i niezawodne. W przypadku trzeba wiedzieć więcej, e-mail firma jest {mrsstellareneloanfirm@hotmail.com} Powiadom nich dzisiaj i będzie zadowolony, że tak.

wadvovicere
z Polski

Były opłaty

windykacja albo naciągacze jacyś

Jakiś czas temu dodałem bezmyślnie swój numer jako kontaktowy w jakimś konkursie, dodatkowo wystawiłem w tym samym mniej więcej czasie kilka rzeczy na olx.pl . Od tej pory regularnie otrzymuję sms różnej treści zaczynając od próśb o doładowanie konta bo nie można się dodzwonić a kończąc na takich właśnie kwiatkach oraz głuchych sygnałach. Za każdym niemal razem szukam numeru w necie i okazuje się że to jakiś chyba niezły biznes, bo masa ludzi narzeka na takie akcje, wystarczy wejść na enumery.pl i sobie zobaczyć jak to wygląda. Szukają jeleni żeby tylko kasę wyciągnąć.

aplikacja na telefon

Polacam nową apkę na telefon "Zablokuj Windykatora" dostępna na play . google . com
do góry