Widok
Taksówkarze kontra Uber: trzech kierowców zapłaci kary
Opinie do artykułu: Taksówkarze kontra Uber: trzech kierowców zapłaci kary.
Od kilku dni trwa akcja członków związku zawodowego taksówkarzy, którzy zamawiają kursy przez aplikację Uber i kończą je przy zawiadomionym wcześniej radiowozie inspekcji transportu drogowego. W ten sposób trzy osoby ukarano grzywną w wysokości 8 tys. zł za przewóz osób bez odpowiedniej licencji.
To kolejna odsłona konfliktu na rynku przewozu osób w Trójmieście. Członkowie zrzeszeni wokół Samorządnego Związku Zawodowego Taksówkarzy RP przeprowadzili w poniedziałek i we wtorek ...
Od kilku dni trwa akcja członków związku zawodowego taksówkarzy, którzy zamawiają kursy przez aplikację Uber i kończą je przy zawiadomionym wcześniej radiowozie inspekcji transportu drogowego. W ten sposób trzy osoby ukarano grzywną w wysokości 8 tys. zł za przewóz osób bez odpowiedniej licencji.
To kolejna odsłona konfliktu na rynku przewozu osób w Trójmieście. Członkowie zrzeszeni wokół Samorządnego Związku Zawodowego Taksówkarzy RP przeprowadzili w poniedziałek i we wtorek ...
Są, w zeszłym roku jechałem taksówką do lekarza i taksówkarz zapomniał, że ma skręcić na odpowiednim skrzyżowaniu, zorientował się 3 skrzyżowania dalej, przewiózł mnie 5 km więcej, ani nie przeprosił ani nie zaporoponował obniżonego rachunku o dodatkowe kilometry. Niby każdy może się pomylić, ale taksówkarzom zdarza się to często i do tego kto jak kto, ale taksówkarz powinien znać miasto po którym jeździ.
Dzień w środku tygodnia, godziny popołudniowe. 8 km przez miasto. Odległość sprawdzona na mapach google, na paragonie taka sama. Czas przejazdu około 40 min. Normalna jazda miejska, trochę korka w centrum. Rachunek na 90 zł! Jeśli to nie jest naciąganie to ja nie wiem co! Owszem, mogłam dopytać przed kursem, ale bardzo się spieszyłam i nie spodziewałam się takiej przebitki. Tydzień później, ta sama trasa, "alternatywnym" przewoźnikiem - cena 16 zł. Można?
pan taksowkarz ma zas... obowiazek wklepac w kase cene umowiona i wydac paragon fiskalny !!!
jesli tego nie uczyni to nie plac !!! jest na przegranej pozycji !!!
jako uslugobiorca masz obowiazek uiscic naleznosc zgodna z: na wydruku paragonu fiskalnego gdzie jest: godz startu,przejechane km,
czas przejazdu naleznosc za km,naleznosc za czas oczekiwania,ogolna wartosc,godz zakonczenia kursu. sprawdzaj !!!
nie da paragonu ??
nie plac !!!
nie badz frajer/KA !!!
jesli tego nie uczyni to nie plac !!! jest na przegranej pozycji !!!
jako uslugobiorca masz obowiazek uiscic naleznosc zgodna z: na wydruku paragonu fiskalnego gdzie jest: godz startu,przejechane km,
czas przejazdu naleznosc za km,naleznosc za czas oczekiwania,ogolna wartosc,godz zakonczenia kursu. sprawdzaj !!!
nie da paragonu ??
nie plac !!!
nie badz frajer/KA !!!
taa korpo Cie nie oszuka :)
mam kartę stałego klienta, korzystam z tej samej korporacji przynajmniej 10 razy w miesiącu. Nie ma miesiąca żeby na 10 kursów nie trafiło się 3 cwaniaków próbujących przewieźć mnie na około. Serio- stałego klienta (pokazujesz kartę wsiadając). Gdzie tu sens, gdzie logika? A nuż stały klient nie zna miasta i można na nim zrobić wał? Rekordzistą był pan który pytał czy z Witomina do centrum jechać obwodnicą bo szybciej będzie...
nawet nie uberem,ROWEREM wolę
a nawet czołgać się będę wolał niźli dać zarobić złotówie -to zwykli naciągacze,oszuści i krętacze-oszukują pasażerów jak mogą,1 zł,2 zł więcej na rachunku,często nie wydają paragonów,a ostatnio jeden z przemiłych taryfiarzy udawał,że nie widzi,gdy przypadkiem upuściłem 50 zł-widać było jak byk spod fotela pasażera,myślał,że sobie zgarnie,a tu nie ma!
moje dwa najgorsze typy to BLUE TAXI (wyjątkowo chamski kierowca,plus brak paragonu) i PL TAXI :"najtańsza taksówka w mieście" -panna za kierownicą nie naliczyła rabatu,dzięki czemu zapłaciłem 10 zł więcej,ale na powrót i reklamację nie było czasu,bo prosto z "najtańszej taksówki" wskoczyłem do pociągu.
natomiast wśród typowych taksówek jest jedna jedyna firma,którą polecam i lubię bo są rzetelni,ale to mało znana korpo,Polecam też FLUOCARS-ów,są po prostu zarąbiści-zawsze na czas no i tanio jak u nikogo innego! kierowcy też mili i sympatyczni.
moje dwa najgorsze typy to BLUE TAXI (wyjątkowo chamski kierowca,plus brak paragonu) i PL TAXI :"najtańsza taksówka w mieście" -panna za kierownicą nie naliczyła rabatu,dzięki czemu zapłaciłem 10 zł więcej,ale na powrót i reklamację nie było czasu,bo prosto z "najtańszej taksówki" wskoczyłem do pociągu.
natomiast wśród typowych taksówek jest jedna jedyna firma,którą polecam i lubię bo są rzetelni,ale to mało znana korpo,Polecam też FLUOCARS-ów,są po prostu zarąbiści-zawsze na czas no i tanio jak u nikogo innego! kierowcy też mili i sympatyczni.
Rynek niech broni się przez konkurencje a nie pozwolenia licencje badania i inne takie komunistyczne wymysły
jak klient podpisuje regulamin z firmą UBER czy innymi drajwersami to niech ponosi "ryzyko" za niższą cenę. Jakoś znajomi którzy mnie podwożą np. z pracy nie są taksówkarzami a żyję. Dajcie spokój, ten zawód jest już w dobie obecnej technologii nikomu nie potrzebny..
Weźcie się za ucziwą pracę
Weźcie się za ucziwą pracę
Nieuczciwa konkurencja to jest taka, że występując
w zawód taksowkarza wcale nie mam rownych szans na starcie. Część z nich to wojskowi i policjanci na emeryturach. Ja płacę 1200 zusu, a oni 300 zł zdrowotnego. Emerytury im nie zawieszą bo emeryt nna działalności moze zarobić ile chce. To jest sprawiedliwe?
Nieuczuciwa konkurencja to taka, kiedy ktoś ignoruje przepisy prawne i wymagania dotyczące odpłatengo przewozu osób autem.
I żeby było jasne, nie jestem przeciw Uberowi, jestem za tym, żeby Uber dostosował się do obowiązujących przepisów w kraju. Albo druga opcja, niech Uber lobbuje u polityków na rzecz liberalizacji przepisów i wymogów dot. przewozu osób, tak żeby wszyscy mogli wykonywać ten zawód na równych warunkach. Tylko tyle, i aż tyle. Ale przecież wszystkim użytkownikom chodzi o tańszą podróż, więc czego Polak nie zrobi i jakich granic nie przekroczy, żeby tylko przyoszczędzić.
Dokładnie. Niech Pan Mietek spod budki z piwem leczy ci zęby, przepisuje leki.
Niech Pani Juzia ze sklepu osiedlowego daje ci porady prawne, przygotowuje akty notarialne i potwierdza notarialnie dokumenty. Koniec końców, niech Pan Tadziu z ławki na osiedlu przeprowadza rehabilitację chorego dziecka, źle coś naciśnie, coś tam strzeli, strzyknie i paraliż dziecka na całe życie. I po co te licencje?! Po co te wymagania zawodowe?!
Taksówkarze kontra Uber: trzech kierowców zapłaci kary
Kiedyś wracałem z imprezy złotówą wieczorem zabuliłem 50 zeta od tamtej pory nie wsiądę w złotówę za żadne skarby świata mam do domu około 5 km przez las więc wole iść po ciemku lasem niż dać zarobić złotówie przynajmniej 50 w kieszeni co do ubera to jak bym wiedział kto jeździ w mojej okolicy to pewnie bym skorzystał
Jaki czarny rynek?
kierowcy mają działalność a uber wystawia fakturę i płacony jest VAT, za to Pan wąsacz z majonezu ma magnes i rąbie mnie na paragonie a na końcu i tak zakombinuje i Vatu nie zapłaci bo mu się należy, paliwo kupują na lewo, kombinują w każdą stronę byle by oszukać. opinia o nich nie powstała w miesiąc to jest budowane przez nich latami, przykład? kolega jechał z pod lotu na osowę w nocy. std kurs który pokonywał X razy, cena zawsze koło 100zł aż tu bum 300zł bo mu wyszło nagle 30km wiecej. SZOK.
BTW TAKSÓWKARZE RÓWNIEŻ JEŹDZĄ NA UBERZE. sam sie na takiego natkąłem :)
jeźdze taxi i wiem że jeśli nie bede musiał nie skorzystam już z taxi tylko z UBERA.
BTW TAKSÓWKARZE RÓWNIEŻ JEŹDZĄ NA UBERZE. sam sie na takiego natkąłem :)
jeźdze taxi i wiem że jeśli nie bede musiał nie skorzystam już z taxi tylko z UBERA.
Nie miał pewnie przy sobie. ...
A jak ja podwoże rodzinę to tez musze mieć licencje?
Różnica jest taka że jadę za darmo, a oni za to biorą pieniążki żeby wyżywić rodzinę.
I czym to się różni, tylko tym że skarbowka nie dostanie swojej kasy i złodziejskiego podatku.
Wystarczy że płace juz podatek od podatku ( wzbogacenia) to jest nieuczciwe, niech to poprawią to nikt nie będzie chciał jeździć nieuczciwe
A jak ja podwoże rodzinę to tez musze mieć licencje?
Różnica jest taka że jadę za darmo, a oni za to biorą pieniążki żeby wyżywić rodzinę.
I czym to się różni, tylko tym że skarbowka nie dostanie swojej kasy i złodziejskiego podatku.
Wystarczy że płace juz podatek od podatku ( wzbogacenia) to jest nieuczciwe, niech to poprawią to nikt nie będzie chciał jeździć nieuczciwe
Nie miał pewnie przy sobie?? No nie rozśmieszaj mnie. Przeczytaj to zdanie jeszcze raz. Cytuję
"Podczas kontroli okazało się, że nie posiada on także ubezpieczenia OC. O karze za to przewinienie zadecyduje sąd."
Za brak ważnego ubezpieczenia OC, nawet za 1 dzień, są kary, dlatego sąd zdecyduje o wysokości kary, pewnie będzie szła w tysiącach złotych, a OC i tak będzie musiał ten kierowca wykupić.
Za brak ważnego ubezpieczenia OC, nawet za 1 dzień, są kary, dlatego sąd zdecyduje o wysokości kary, pewnie będzie szła w tysiącach złotych, a OC i tak będzie musiał ten kierowca wykupić.
Czy widziałeś przypadek kierowcy, który miał wykupione OC, nie miał umowy OC przy sobie podczas kontroli przez policję i za to
szedł do sądu. To w kraju praca sądów by znacząco wzrosła, jakby każdy, który nie ma przy sobie umowy OC, a ma wykupione, miał trafiać na rozprawę do sądu. Więc jest jasne, że koleś z artykułu nie miał ważnego OC.
a na jakiej podstawie rozliczasz sie za przejazd busem w Zakopanym?
na podstawie cennika. wazne zeby cena byla z gory znana. to zaleta ubera bo dokladnie tak jest. podobnie zreszta dzialaja/ly "taki" w warszawie z cena 50zl/km. Poza tym nie piszcie glupot. Uber moze byc legalny. Trzeba tylko zdobyc licencje na przewoz osob. Czyli dopelnic formalnosci. Oczywiscie student pewnie w tym kierunku nie pojdzie ale jak ktos chce na powaznie byc kierowca ubera to na pewno to zrobi i zadna kontrola ITD tez mu nie zabroni przewozic ludzi. Bo zeby bylo jasne w Polsce przewoz osob mozna swiadczyc nie tylko w taksowkach. Wiec troche wiecej rzetelnego dziennikarstwa.
a skąd taki wniosek?
przewóz osób można świadczyć:
-autobusami;
-pojazdami samochodowymi o pojemności od 7 do 9 osób łącznie z kierowcą (na potrzeby nieniejszego kreatora nazwane busami);
-samochodami osobowymi
Dokładne informacje jak założyć taką działalność są na rządowej stronie dotyczącej działalności gospodarczej. Wystarczy w wyszukiwarce wpisać: przewóz osób wymagania prawne
-autobusami;
-pojazdami samochodowymi o pojemności od 7 do 9 osób łącznie z kierowcą (na potrzeby nieniejszego kreatora nazwane busami);
-samochodami osobowymi
Dokładne informacje jak założyć taką działalność są na rządowej stronie dotyczącej działalności gospodarczej. Wystarczy w wyszukiwarce wpisać: przewóz osób wymagania prawne
a ubezpieczenie pasażerów?
jeśli nie zauważyłeś, to wszystkie taksówki mają smartfony :) chodzi tu jedynie przede wszystkim również o ubezpieczenie pasażerów w razie wypadku, które w taksówkach jest obowiązkowe, a w Uberze tego brak. Więc jak będziesz miał wypadek w Uberze (a tego nikomu nie życzę), to możesz się sądzić do usr***j śmierci z kierowcą Ubera o koszta leczenia, rehabilitacji.
Nie bądźmy Januszami i oszczędzajmy na każdym, gdzie uważamy, że się da. Wszędzie jest zawsze haczyk ale jeśli kogoś jeszcze życie nie nauczyło i wciąż jest naiwny...
Nie bądźmy Januszami i oszczędzajmy na każdym, gdzie uważamy, że się da. Wszędzie jest zawsze haczyk ale jeśli kogoś jeszcze życie nie nauczyło i wciąż jest naiwny...
Czyli jak dobrze rozumiem, UBER podaje się za taką innowacyjną firmę, a nie weryfikują, czy kierowcy mają OC??
Jeśli to jest jednostkowy przypadek, to jeszcze można przeżyć. Ale jeśli Uber w ogóle nie weryfikuje, czy kierowca ma OC czy nie, to jest strzał w kolano i skreślenie tej firmy na start, jak dla mnie.
nie miał ubezpieczenia
nie dziwi mnie to, bo jakby spowodował wypadek i ucierpiał pasażer, to i tak by mu to OC nic nie dało. Ubezpieczenie nie zapłaci ani grosza. Pasażer może się sądzić na drodze cywilnej z kierowcą ale zycze mu powodzenia. Może mu zasądzą 2mln złotych za inwalidztwo ale jak wyegzekwować te pieniądze od kierowcy ?
Weźcie się dekle doinformujcie najpierw, co?? To że nie zapłaciłeś OC nie oznacza że po wystąpieniu szkody ofiara nie dostanie odszkodowania. Masz to OC i tak tyle że nie opłacone, tak czy inaczej działa. Ścigać sprawcę będzie ubezpieczalnia, ale też nie o kwotę odszkodowania tylko kwotę składki z odsetkami i karami. Uwielbiam was wszystkich, "nie znam się to się wypowiem".
Jak zauważyłem elementy kierujące pojazdem w Uberze ,to raczej d ebile.Z tego d**ilizmu uczynili cnote.Oferta Ubera jest właśnie do takich ludzi skierowana.Jesteś głupi jak but u nas to zaleta.O nic nie pytaj tylko zarabiaj dla Ubera pieniądze,nie znasz języka polskiego tym lepiej będziesz frajerem doskonałym.Socjotechnika doskonała a klient jak klient za dwa złote będzie zachwycony.Uber jest typowym zjawiskiem naszych czasów bezwzględny hipkryta chciwy i cwany.Cel jest jeden zredukować tzw partnerów do tanich robili a klientów do bezmyślnych konsumentów i to im się to uda .Gwarantuje.
Tak samo, jak ty jedziesz autobusem miejskim z dzieckiem bez fotelika, też możesz rozkwasić dziecko na przedniej szybie.
Wskazuje tylko, że są różnice między Uberem a taxi, nie tylko te oczywiste jak cena, na którą wszyscy patrzą, ale także wynikające z przepisów i użytkowania jednego czy drugiego sposobu podróżowania.
Teraz trzeba wsiąść do ,,licencjonowanej "taksówki
zamówić kurs i na koniec poprosić o fakturę , jak zobaczy się wielkie oczy taryfiarza to od razu dzwonic na Inspekcję i go zgłosić ,
Inspekcja powinna tez sprawdzać średnicę kół w taksówkach , specjalnie zakładają mniejsze aby klienta oszukać .... o okrężnej trasie już nie wspomnę....
Inspekcja powinna tez sprawdzać średnicę kół w taksówkach , specjalnie zakładają mniejsze aby klienta oszukać .... o okrężnej trasie już nie wspomnę....
WTF
Nie mogą ponieważ mają tylko swoją śmieszna licencje.
Krajowy przewóz osób tutaj też nie do końca podchodzi, właściciele takich firm ogłaszają się w internecie gazetach itd, z góry ustalają że kurs z lotniska do hotelu będzie kosztował 300 zł nowym Mercedesem klasy S. Z uber em jest problem, ponieważ prawo polskie nie nadążylo za nowością jaka jest coś podobnego do taxi chociaż nią nie jest. W przewozie osób osobowym autem nie ma kasy fiskalnej ani samochodometru, w uber jest aplikacja która zastępuje taksometr oraz kasę fiskalną bo kasa idzie na konto uber a nie kierowcy
Krajowy przewóz osób tutaj też nie do końca podchodzi, właściciele takich firm ogłaszają się w internecie gazetach itd, z góry ustalają że kurs z lotniska do hotelu będzie kosztował 300 zł nowym Mercedesem klasy S. Z uber em jest problem, ponieważ prawo polskie nie nadążylo za nowością jaka jest coś podobnego do taxi chociaż nią nie jest. W przewozie osób osobowym autem nie ma kasy fiskalnej ani samochodometru, w uber jest aplikacja która zastępuje taksometr oraz kasę fiskalną bo kasa idzie na konto uber a nie kierowcy
Obowiazek posiadania licencji na taksówkę :-) Dobre.
Ilekroć i gdziekolwiek jest próba zniesienia czegoś takiego jak licencje to taksówkarze są pierwszymi protestującymi, żeby przypadkiem im konkurencji nie dopuścić do rynku.
Nawet przy próbie zwiększenia liczby licencji protestują.
Kierowcy od Ubera po prostu nie mają nawet zbytnio szansy zostać taksówkarzami bo ten rynek jest kontrolowany prze mafię taksówkową. Gdy tylko jakaś licencja się zwalnia to już jest dawno zaklepana.
Nawet przy próbie zwiększenia liczby licencji protestują.
Kierowcy od Ubera po prostu nie mają nawet zbytnio szansy zostać taksówkarzami bo ten rynek jest kontrolowany prze mafię taksówkową. Gdy tylko jakaś licencja się zwalnia to już jest dawno zaklepana.
ciężko będzie zbojkotowoać coś, z czego od lat i tak nie korzystam
na wiele lat przed Uberem przestałem korzystać legalnie z taksówek, bo dla mnie ceny taksówek w trójmieście to jakaś patologia. Wolałem chodzić na piechotę... bądź negocjować, czy taksówkarz podwiózłby mnie za określoną kwotę bez włączania taksometru. I wiecie co? Zawsze się ktoś znalazł. Teraz płaczą, że konkurencja działa nieuczciwie, a jak sami kantowali, to już nie pamiętają.
Tutaj
Wydział ruchu drogowego
.::Struktura Organizacyjna
Zadania
Kontakt
.::Warto wiedzieć Punkty karne
Nowe przepisy dotyczące "odblasków"
SEAGWAY
Wykorzystanie dróg w sposób szczególny
Tablice na bagażniki do przewożenia rowerów
Alkotestery dostępne w jednostkach Policji
Stan Bezpieczeństwa Ruchu Drogowego w woj. pomorskim
Stop agresji drogowej
.::Profilaktyka Bezpieczeństwo dzieci na drogach
Wizyta Policjantów z Norfolk
Prawo w lesie
Stop agresji drogowej
W Komendzie Wojewódzkiej Policji w Gdańsku uruchomiona została specjalna
skrzynka kontaktowa poczty elektronicznej.
Pod adres mailowy: stopagresjidrogowej@pomorska.policja.gov.pl
.::Struktura Organizacyjna
Zadania
Kontakt
.::Warto wiedzieć Punkty karne
Nowe przepisy dotyczące "odblasków"
SEAGWAY
Wykorzystanie dróg w sposób szczególny
Tablice na bagażniki do przewożenia rowerów
Alkotestery dostępne w jednostkach Policji
Stan Bezpieczeństwa Ruchu Drogowego w woj. pomorskim
Stop agresji drogowej
.::Profilaktyka Bezpieczeństwo dzieci na drogach
Wizyta Policjantów z Norfolk
Prawo w lesie
Stop agresji drogowej
W Komendzie Wojewódzkiej Policji w Gdańsku uruchomiona została specjalna
skrzynka kontaktowa poczty elektronicznej.
Pod adres mailowy: stopagresjidrogowej@pomorska.policja.gov.pl
Kierowco ubera
Nie umiesz czytać ze zrozumieniem??? Komuś opłaca się robić taniej (jak niektórzy pisza) bo nie płaci haraczu dla Państwa czyli dodatkowych podatków. Choćby OC - dla auta prywatnego 850zł - to samo dla TAXI najtańsze 3080zł. Kłamie?? Wpisz swoje auto w dowolnej internetowej wyszukiwarce OC i podaj najpierw że auto "do użytku prywatnego" a potem zmień "do przewozu osób". A jak ubezpieczalnia złapie Uberowca na przewozie osób to dostanie figę a nie odszkodowanie. Zeznawałem jako postronny świadek takiego zdarzenia więc wiem na 100%. Dostał 8K zł za przewóz, ma sprawę o odszkodowanie dla rannego pasażera i brak odszkodowania z OC chociaż to jemu przywalili w tyłek.. Powodzenia Uberowcy - do następnego wypadku.
Powiem ci to wprost: porównujesz trudny, wymagający kilkunastu lat nauki zawód lekarza z PRYMITYWNYM zawodem taksiarza
To nawet nie jest śmieszne, to jest żałosne, lepiej byś się nie skompromitował. A poza tym: naprawdę nie wyobrażasz sobie, że nawet takie zawody mogłyby być uwolnione? Nawet wnioskował o to swego czasu Milton Friedman - noblista. Jak ktoś woli, żeby operował go fryzjer, to jego prywatne prawo. Grunt, żeby państwowe placówki zatrudniały dyplomowanych lekarzy, a pacjent wiedział, czy leczy go ktoś z dyplomem, czy nie - reszta, to jego wybór. Dla prywatnej działalności szofera jedyny dokument jaki powinien obowiązywać to prawo jazdy. A moją brochą i moim ryzykeim jest to, czy wolę skorzystać z markowej firmy tasówkarskiej, czy z garażowego przewoźnika bez żadnych certyfikatów.
Pewnie, źe trzeba zmienić.
Nie ma sensu, żeby taksówkarze ponosili koszty, psychotestów, badań lekarskich, dodatkowych opłat przeglądów za Taxi. Należy znieść opłatę ZUS w wysokości 1200 zł., podatku do U.S. Zlikwidować kasy fiskalne w taksówkach i ich utrzymanie, serwis, przegląd obowiązkowy.
Wówczas możemy podjąć temat odnośnie blokowania rynku i uczciwej konkurencji.
Na zachodzie są korporacje taksówkowe do których taksówkarz przychodzi jak do zwykłej pracy. Tutaj misi kupić sobie samochód i go utrzymywać. Jest różnica? Uważam, że jest.
Nie jestem taksówkarzem... nawet nie przepadam za nimi, a nawet wręcz nie lubię, ale takie są fakty niestety.
Wówczas możemy podjąć temat odnośnie blokowania rynku i uczciwej konkurencji.
Na zachodzie są korporacje taksówkowe do których taksówkarz przychodzi jak do zwykłej pracy. Tutaj misi kupić sobie samochód i go utrzymywać. Jest różnica? Uważam, że jest.
Nie jestem taksówkarzem... nawet nie przepadam za nimi, a nawet wręcz nie lubię, ale takie są fakty niestety.
Misiu kolorowy
- psychotesty to śmiech na sali, sam je przechodziłem, uważam, że powinny zostać zniesione jeżeli mają się ograniczać się tylko do kierowców zawodowych i być przeprowadzane tak, jak obecnie
- z przeglądami łachy nie robisz: i tak samochód musisz mieć sprawny inaczej nigdzie nie zajedziesz
- Wszyscy przedsiębiorcy, nawet ci z Ubera płacą ZUS. Powiem więcej: wszyscy pracownicy etatowi też płacą - średnio w dokładnie takiej samej wysokości
- Kasy fiskalne, są klientom potrzebne jak rybie rower - jak dla mnie mogą wysyłać e-faktury, nawet bym wolał
- wszyscy przedsiębiorcy płacą podatki
- wszyscy kierowcy musza poddawać się obowiązkowemu serwisowi, a poza tym, mniej kosztuje cię ten serwis, niż strata dnia pracy przez niesprawne auto
- jedno na czym taksówkarze tracą, to wyższe stawki ubezpieczeń, ale na to sami sobie zapracowali czyniąc z wyłudzeń źródło dochodu.
I jeszcze raz: jak im się nie widzi, to niech sami kombinują.
- z przeglądami łachy nie robisz: i tak samochód musisz mieć sprawny inaczej nigdzie nie zajedziesz
- Wszyscy przedsiębiorcy, nawet ci z Ubera płacą ZUS. Powiem więcej: wszyscy pracownicy etatowi też płacą - średnio w dokładnie takiej samej wysokości
- Kasy fiskalne, są klientom potrzebne jak rybie rower - jak dla mnie mogą wysyłać e-faktury, nawet bym wolał
- wszyscy przedsiębiorcy płacą podatki
- wszyscy kierowcy musza poddawać się obowiązkowemu serwisowi, a poza tym, mniej kosztuje cię ten serwis, niż strata dnia pracy przez niesprawne auto
- jedno na czym taksówkarze tracą, to wyższe stawki ubezpieczeń, ale na to sami sobie zapracowali czyniąc z wyłudzeń źródło dochodu.
I jeszcze raz: jak im się nie widzi, to niech sami kombinują.
Blokowanie rynku .co za bzdury poszesz
Nie masz pojecia na to wyglada .o niczym .załóż dzialanosc kup auto taksometr .i wio .zarób jak każdy inny .chodzisz do pracy to pracujesz na swoj zus i reszte .nik nie podaruje zus- a pozniej placz bo emeryture dostaniesz i na prad zabraknie .mlody jestes ti masz to w gdziesz poczekaj a zobacYsz
Kana
Jakim prawem nazywasz mnie złodziejem,okradlem Cie?
Wolny rynek to takie same prawa i warunki dla wszystkich matole jeden,ale Ty tego nie kumasz.
Won z Uberem albo jeżdżą na takich samych zasadach jak każda taxi,wtedy nie pojeździsz taniej,koszty legalnej działalności są duże większe cwaniaczku,samo ubezpieczenie samochodu to 100% wieksze stawki.
Wolny rynek to takie same prawa i warunki dla wszystkich matole jeden,ale Ty tego nie kumasz.
Won z Uberem albo jeżdżą na takich samych zasadach jak każda taxi,wtedy nie pojeździsz taniej,koszty legalnej działalności są duże większe cwaniaczku,samo ubezpieczenie samochodu to 100% wieksze stawki.
"Taksówkarze niczym ubecy"
Prawie trafiłeś - powinno być: taksówkarze to ubecy i byli gliniarze. 99% z nich to konfidenci. Kiedyś wszyscy współpracowali z UB a dziś współpracują z różnej rangi instytucjami, od ABW przez Policję do mafii przestępczej (narkotyki, "lewy" alkohol, prostytutki, itp.). Nie wierzysz? Zadzwoń na telefon taxi o 3 w nocy i poproś o przywiezienie flaszki albo dziewczyny do towarzystwa. Nic by w tym nie było zdrożnego gdyby nie to, że na drugi dzień będziesz już to miał wpisane w aktach ABW
a hydraulik czy stolarz prowadzacy działalność to niby co robi, ma takze samochód za ktory ponosi opłaty, musi kupic narzędzia czesto duzo drozsze niz twoja kasa fisklana czy nawigacja w telefoni , płaci zus podatki często jest kiwany przez klientów, jest jedno ale nikt mu przez radio nie da roboty i nie biega po ulicach goniac tzw złote raczki ktore zabierają mu zlecenia
żenada
Pamiętam z opowieści rodzinnych jak w latach 90 moja mama pilnie potrzebowała dostać się do szpitala to złotówie nie pasowało, bo jechał inną trasą ... a teraz im przeszkadza konkurencja ? bo nie jest po ich myśli ? to my mamy płacić więcej za przejazd, bo oni mają wszystko legalnie ? żaden mi argument. dla mnie to co robią jest śmiechu warte i mam nadzieję, że i tak uber wygra.
Złotówy......
Tak czytam o waszych poczynaniach i mimo że sporadycznie potrzebuje taxi to i tak w życiu więcej nie wsiadę w żaden samochód z kogutów taxi....zdecydowana większość was to oszuści i złodzieje którzy kombinują jak i na której taryfie przewieźć pasażera, daj Boże nocą i daj Boże pijanego....jak nie uber to Scorpion ale nigdy w życiu taxi
GSP
Pytaj zanim pojedziesz ile wyniesie kurs to nikt Ciebie nie oszuka. Chyba ze jesteś debilowaty i to za trudne. A złodzieje i bandyci to pasażerowie - mało ze rzygają (potem zdziwienie dlaczego drożej) to nie płacą za kurs a potrafią jeszcze pobić. I tacy którzy mieli problemy (pijani, nie zapłacili) to teraz się mszczą tutaj.
Ja na szczęście jestem mniejszość i mam stałych pasażerów - normalnych.
Ja na szczęście jestem mniejszość i mam stałych pasażerów - normalnych.
Od dziś nigdy nie wsiąde do taksówki.
Korzystałem z taksówek od czasu do czasu. Ale od dziś już tego nie zrobię. Taksówkarze są żałośni. Nie potrafią konkurować na zmieniającym się rynku - więc stosują prowokacje i donosicielstwo. Wstyd. Pamiętam raz, jak na kursie Wejherowa do Rumi taryfiarz skręcił dwa wystające spod tapicerki druty i taksometr zaczął nabijać kilometry szybciej. Kazałem się zatrzymać i wysiadłem - żałuję, że nie wezwałem policji. Z Uberem taki numer nie przechodzi, każdy ma w komórce GPS, na konto przychodzi zapis trasy i zdjęcie facjaty kierowcy. Masz zapisane kto, dokąd jaką trasą, za ile - prosto i uczciwie. Jeździłem tak w Berlinie, Londynie i San Francisco tam to normalnie działa obok oficjalnych taksówek (które są zazwyczaj około 2x droższe) - tylko w biednej Polsce żałosne Polacy sami sobie wilkiem.
A jak się pójdzie na postój pod dworcem i zapyta czy da radę za 3/4 ceny bez taksometru to co drugi się zgodzi.
No i ilu dopisuje napiwek do wystawionego rachunku ?
To tak na temat moralności, natomiast problem z Uberem jest w 100% prawny, ponieważ konkurencja jest dozwolona, ale kilka zapisów ją utrudnia.
Wystarczy, zmienić zasady przyznawania licencji tak, zeby wykreślić nakaz posiadania kasy fiskalnej oraz taksometru.
Jeszcze kwestia oznaczeń auta typu wywieszona taryfa na szybie.
Ale zanim się prawo zmieni będzie się z normalnych ludzi kryminalistów robić.
No i ilu dopisuje napiwek do wystawionego rachunku ?
To tak na temat moralności, natomiast problem z Uberem jest w 100% prawny, ponieważ konkurencja jest dozwolona, ale kilka zapisów ją utrudnia.
Wystarczy, zmienić zasady przyznawania licencji tak, zeby wykreślić nakaz posiadania kasy fiskalnej oraz taksometru.
Jeszcze kwestia oznaczeń auta typu wywieszona taryfa na szybie.
Ale zanim się prawo zmieni będzie się z normalnych ludzi kryminalistów robić.
ktoś opisał obrazowo proceder Ubera
może to drastyczny przykład ale dobrze obrazuje sytuację. Otóż:.
Otwieramy działalność/aplikację pod nazwą np. Uber Dealer. Zatrudniamy
dilerów narkotykowych. W regulaminie piszemy (oraz karzemy podpisywać oświadczenie), że diler oświadcza, że posiada wszelkie uprawnienia do świadczenia tego typu usług i udajemy głupiego, że prowadzimy legalny biznes. Od tego bierzemy prowizję 25% Prawda jakie to proste ?
Otwieramy działalność/aplikację pod nazwą np. Uber Dealer. Zatrudniamy
dilerów narkotykowych. W regulaminie piszemy (oraz karzemy podpisywać oświadczenie), że diler oświadcza, że posiada wszelkie uprawnienia do świadczenia tego typu usług i udajemy głupiego, że prowadzimy legalny biznes. Od tego bierzemy prowizję 25% Prawda jakie to proste ?
ciekawe kto minusuje, chyba kierowcy Ubera, bo to sama prawda
acha jeszcze zapomniałem dodać, że narzucamy głodowe stawki i płacimy podatki (lub nie) w USA, czy w Holandii zamiast w Polsce. Próbujemy opanować cały rynek a jak to już zrobimy to tylko my będziemy zarabiac. Może nawet wtedy podniesiemy stawki. Czemu nie.
Konkurencja
Na tym polega konkurencja, nasz rynek zalany jest niemieckim szmelcem z logo VW Audi Skoda SEAT i jakoś nikt się nie burzy. Uber wchodzi, ma innowacje i wygrywa, niech Polacy stworzą apke. A z podatkami jest tak że te największe polskie firmy mają rejestrację w rajach podatkowych i dobrych księgowych którzy zamiast nosić kasę do US wolą kupić dla zarządu 3 auta po 700 000 zł, a poza tym wiedzą jak nie zapłacić podatku:-)
A twój przykład z dealerami i narkotykami jest jak to się mawia z d*py ponieważ uber udostępnia apke która jest legalna, kierowcy uber nie podchodzą pod żadne polskie przepisy moim zdaniem ponieważ nie są taxi ( brak oznaczeń taksometru, kas fiskalnych - moim zdaniem legalnie bo po to jest apka i mapa zamiast takso i płatność do uber zamiast dla kierowcy) jedyne co to niech wprowadza obowiązkowe ubezpieczenie i badania - licencja, wróć - znajomość dojazdów z kościoła A do B w dobie nawigacji to stary PRL owski wymysl.
A twój przykład z dealerami i narkotykami jest jak to się mawia z d*py ponieważ uber udostępnia apke która jest legalna, kierowcy uber nie podchodzą pod żadne polskie przepisy moim zdaniem ponieważ nie są taxi ( brak oznaczeń taksometru, kas fiskalnych - moim zdaniem legalnie bo po to jest apka i mapa zamiast takso i płatność do uber zamiast dla kierowcy) jedyne co to niech wprowadza obowiązkowe ubezpieczenie i badania - licencja, wróć - znajomość dojazdów z kościoła A do B w dobie nawigacji to stary PRL owski wymysl.
Wredne cierpy !
Jeżdżę,płacę podatki,mam zadowolonych stałych klientów którzy nie chcą wracać do korzystania z brudnych,śmierdzących taksówek i nadętych kierowców - cwaniaków cuchnących papierosowym dymem, łupiących naiwnych klientów jazdą na wyższej taryfie lub fundujących im nie chciane wielokilometrowe zwiedzanie miasta i okolicy.
Jeżdżę i jeździł będę !
Nie dajmy się zastraszyć niereformowalnym reliktom PRL-u !
Jeżdżę i jeździł będę !
Nie dajmy się zastraszyć niereformowalnym reliktom PRL-u !
Taksówkarze to najbardziej leniwa grupa zawodowa . Vis a vis dworca w gdańsku przy hotelu całymi dniami stoją ci sami kierowcy . Auta wyglądają średnio lub dziadowsko . Następna grupa stoi przy Podwalu Przedmiejskim na wysokości hotelu Novotel na dawnym terenie targowiska . Tam stoją wypasione fury , czarne Mercedesy - aż dziw bierze skąd właściciele maja kasę na utrzymanie tych aut . To samo przed Hiltonem . Przed lotniskiem na terenie stacji paliwowej stoją gromady taksówek z różnych korporacji . Wszyscy wiedzą , że sporo taksówkarzy to byli funkcjonariusze służb...
Ogólnie poziom polskich taksówkarzy jest tragiczny . Gdzie im do poziomu z np. Londynu lub Nowego Jorku ? Wiedzy żadnej , przy byle kursie włączają GPS bo nie znają miasta . Reasumując : dziadostwo boi się konkurencji a wielu jest po prostu leniwych . Dlaczego nie pójdą do pracy np. do ZKM na autobusy lub na ciężarówki ? Bo tam trzeba jeździć i nie ma czasu na pie*rzenie o niczym .
Ogólnie poziom polskich taksówkarzy jest tragiczny . Gdzie im do poziomu z np. Londynu lub Nowego Jorku ? Wiedzy żadnej , przy byle kursie włączają GPS bo nie znają miasta . Reasumując : dziadostwo boi się konkurencji a wielu jest po prostu leniwych . Dlaczego nie pójdą do pracy np. do ZKM na autobusy lub na ciężarówki ? Bo tam trzeba jeździć i nie ma czasu na pie*rzenie o niczym .
Lenie śmierdzące nic nie potrafiące
Taksówkarze to osoby które niczego w rzyciu nie osiągnęły. Albo całe życie kombinowali albo pracowali w służbach mundurowych które większości z nich zycie uratowało. Niestety skończyło się kombinowanie lub praca w mundurkach i zrozumieli że tak naprawdę nic w życiu nie potrafią. Więc postanowili zostać smierdzącą zlotówą dalej kombinujac i naciagając klientów. Proponuję zabrać się za złotówki spod hotelu Scandic w Gdańsku sprawdzając licencję taksometry stan techniczny pojazdów a także podszywajacych się pod znane korporacje taksowkarskie umieszczając ich logo stronie najczęściej używanej przez klienta. Barany myślą ze ludzie nie widzą.
Ja po akcji pod dworcem zarzekłam się, że już nigdy nie dam żadnej złotówie zarobić.
Pracodawca wysłał mnie na badania lekarskie w centrum Gdańska, a że jestem z Gdyni to nie ogarniam jeszcze dostatecznie terenu. Wiedziałam że od dworca do przychodni to będzie max. 1,5km, czasu miałam nie za wiele, więc podeszłam do taksówek z pytaniem czy mnie ktoś podwiezie. Zaproponowałam 15 zł za bądź co bądź kurs życia.....usłyszałam że jak zapłacę 40zł to mnie zawiezie.
40 zł!!!!!! Spytałam złotówę czy mu nie wstyd okradać ludzi a on na to, że stoi tu już 3h więc musi sobie zarobić, a ja nie znam miasta więc nie powinnam się kłócić. Podeszłam do kolejnego samochodu a tam usłyszałam 50zł!!
Złodzieje, krętacze i chamskie, obleśne świnie. Oby Was Uber wykoleił z rynku na dobre.
Pracodawca wysłał mnie na badania lekarskie w centrum Gdańska, a że jestem z Gdyni to nie ogarniam jeszcze dostatecznie terenu. Wiedziałam że od dworca do przychodni to będzie max. 1,5km, czasu miałam nie za wiele, więc podeszłam do taksówek z pytaniem czy mnie ktoś podwiezie. Zaproponowałam 15 zł za bądź co bądź kurs życia.....usłyszałam że jak zapłacę 40zł to mnie zawiezie.
40 zł!!!!!! Spytałam złotówę czy mu nie wstyd okradać ludzi a on na to, że stoi tu już 3h więc musi sobie zarobić, a ja nie znam miasta więc nie powinnam się kłócić. Podeszłam do kolejnego samochodu a tam usłyszałam 50zł!!
Złodzieje, krętacze i chamskie, obleśne świnie. Oby Was Uber wykoleił z rynku na dobre.
A umie kolega/koleżanka czytać ze zrozumieniem?
Raz jeszcze powtórzę, nie jestem z Gdańska, nie znam gdańskich korporacji i wybacz, ale rozumiem, że dla Ciebie to jest normalne kantować i wyłudzać od ludzi takie pieniądze??
Nie dziwie się, że pasibrzuchy siedzą godzinami na d*pie czekając na jakiegoś leszcza, który da się złapać w sieć. O ile przyjemniej byłoby mieć normalne stawki i tym samym więcej kursów.....
Raz jeszcze powtórzę, nie jestem z Gdańska, nie znam gdańskich korporacji i wybacz, ale rozumiem, że dla Ciebie to jest normalne kantować i wyłudzać od ludzi takie pieniądze??
Nie dziwie się, że pasibrzuchy siedzą godzinami na d*pie czekając na jakiegoś leszcza, który da się złapać w sieć. O ile przyjemniej byłoby mieć normalne stawki i tym samym więcej kursów.....
Ale te tanie koporacje działają na terenie całego Trójmiasta, więc chyba tez Gdyni+ Redy, Wejher, Pruszcza. Numer jest uniwersalny. Ja jak jadę do obcego miasta np. Krakowa czy Wawy to oprócz sprawdzenia hotelu, wpisuje w google: tanie taxi np. Kraków. Wyskakują mi nazwy koporacji, z cennikiem i tel. Zapisuje sobie numer i jak już jestem na miejscu to zamawiam. Ostatnio po Wawie też kurs ok.7-8km. za 12zł.miałam.
Co do oszustw to to nie jest kantowanie bo na poczatku ci powiedział ile chce zarobić i ze wcale nie chodzi o dł. trasy tylko, że już długi stoi. Jego prawo, że się ceni. Ty jako klient natomiast masz mozliwość wybrania tańszej opcji, do czego zachęcem podpowiadając ci nazwy 3 tańszych taxi, chciaz są i Night Riders, FLUOTAXI czy Speed Drivers po Gdyni i okolicach.
Co do oszustw to to nie jest kantowanie bo na poczatku ci powiedział ile chce zarobić i ze wcale nie chodzi o dł. trasy tylko, że już długi stoi. Jego prawo, że się ceni. Ty jako klient natomiast masz mozliwość wybrania tańszej opcji, do czego zachęcem podpowiadając ci nazwy 3 tańszych taxi, chciaz są i Night Riders, FLUOTAXI czy Speed Drivers po Gdyni i okolicach.
Jak widać po wpisach wszyscy pałają "miłością" do taksiarzy. No to więc trzeba napisać że, tak jest ponieważ:
- zdecydowana większość z nich to chamy uważający że, na drodze wolno im więcej
- sporo z nich sztucznie próbuje wydłużać trasy, żeby rąbnąć klienta na większą kasę
- największe zakały tego zawodu próbują orżnąć klientów na strefach, awariach taksometru itp. itd.
Trochę z taksówek korzystałem i spotkałem się ze wszystkimi z powyższych sytuacji wielokrotnie. Zasadniczo wsiadając do taksówki trzeba mniej więcej znać trasę przejazdu, bo inaczej jest ryzyko że wielmoża za kółkiem naciągnie.
- zdecydowana większość z nich to chamy uważający że, na drodze wolno im więcej
- sporo z nich sztucznie próbuje wydłużać trasy, żeby rąbnąć klienta na większą kasę
- największe zakały tego zawodu próbują orżnąć klientów na strefach, awariach taksometru itp. itd.
Trochę z taksówek korzystałem i spotkałem się ze wszystkimi z powyższych sytuacji wielokrotnie. Zasadniczo wsiadając do taksówki trzeba mniej więcej znać trasę przejazdu, bo inaczej jest ryzyko że wielmoża za kółkiem naciągnie.
Nie wygłupiaj się ;)
nie jestem taksówkarzem ale skoro bilet autobusowy kosztuje 3.60 to jakim cudem TAXI ma kosztować 1.20 zł / Km ???
Te wszystkie głupoty typu Umber itd opłacą się z jednego powodu po prostu jest duża rotacja świadczących usługi a to że nie ma kosztów typu kasa fiskalna taksometr !!! ZUS !!! na początku naiwnym wydaje się że to opłacalne
Te wszystkie głupoty typu Umber itd opłacą się z jednego powodu po prostu jest duża rotacja świadczących usługi a to że nie ma kosztów typu kasa fiskalna taksometr !!! ZUS !!! na początku naiwnym wydaje się że to opłacalne
sss
Sami policzyć sobie nie mozecie ile wyjdzie za kurs?
Sami nie mozecie sprawdzic na paragonie czy kwota sie zgadza?
Spoleczenstwo durnieje. I jeszcze tacy maja czelnosc powiedziec, ze Polska to kraj zlodziei, gdzie sami sie do tego przyczyniaja, hipokryci i bez mozgie yeti.
Wspieracie zlodziejskiego ubera, ktory lamie prawo na waszej ziemii i jeszcze im za to dziekujecie, baranki :D Kierowcow wyzyskuja, super.
Taksowkarze to chamy? A wy jak sie nazwiecie kiedy klocicie sie, ze piwo w taxi chcecie wypic, zrec chcecie, drzecie ryja nad uchem i sie targujecie bo kurs za 30zl z gdanskado sopotu to zdzierstwo? Ale nowymi furkami chcecie jezdzic.
Tylko AS taxi.
Sami nie mozecie sprawdzic na paragonie czy kwota sie zgadza?
Spoleczenstwo durnieje. I jeszcze tacy maja czelnosc powiedziec, ze Polska to kraj zlodziei, gdzie sami sie do tego przyczyniaja, hipokryci i bez mozgie yeti.
Wspieracie zlodziejskiego ubera, ktory lamie prawo na waszej ziemii i jeszcze im za to dziekujecie, baranki :D Kierowcow wyzyskuja, super.
Taksowkarze to chamy? A wy jak sie nazwiecie kiedy klocicie sie, ze piwo w taxi chcecie wypic, zrec chcecie, drzecie ryja nad uchem i sie targujecie bo kurs za 30zl z gdanskado sopotu to zdzierstwo? Ale nowymi furkami chcecie jezdzic.
Tylko AS taxi.
Ej ASIE
Że niby ja mam sobie liczyć ile powinienem zapłacić i wiedzieć ile kilometrów mam jechać? No chyba w d*pie Ci się poprzewracało od tego stania na postoju.
Jak wysiadam z pociągu na dworcu i chcę dojechać pod dany adres, to mam gdzieś jak daleko to jest, chcę aby mnie zawieziono najkrótszą trasą i UBER to robi , a jak mi się nie zgadza trasa (bo dostaję mapkę z trasą na maila) to piszę odwołanie, że kierowca zrobił mnie w jajko i dostaje zwrot za przejazd, a kierowca w skrajnych przypadkach zostaje zawieszony. Zdarzyło mi się to tylko raz w trójmieście, że musiałem się odwoływać, bo 99% kierowców UBERa jest uczciwa.
Jak wysiadam z pociągu na dworcu i chcę dojechać pod dany adres, to mam gdzieś jak daleko to jest, chcę aby mnie zawieziono najkrótszą trasą i UBER to robi , a jak mi się nie zgadza trasa (bo dostaję mapkę z trasą na maila) to piszę odwołanie, że kierowca zrobił mnie w jajko i dostaje zwrot za przejazd, a kierowca w skrajnych przypadkach zostaje zawieszony. Zdarzyło mi się to tylko raz w trójmieście, że musiałem się odwoływać, bo 99% kierowców UBERa jest uczciwa.
jestes tepy :)
w ogole zdajesz sobie sprawe ze mowa byla o wycenie kursu z gory?
lepiej zostan w uberze bo jeszcze zarazisz kogos swoja glupota
a tak jak wspomnialem wczesniej to koszt jestes w stanie wycenic sobie sam jesli nie jestes zbyt glupi, żeby chociaz mape google obsluzyc, podam ci wzor :) uwaga notuj:
liczba kilometrow x stawka za kilometr + oplata poczatkowa
dodam przykład dla 10km w as taxi zebys sie nie pogubil
10 x 1,80 + 6
zakladajac ze nie umiesz rozwiazac tego rownania to podlicze je za ciebie:
24,00zł
taaa daaam i teraz wiesz ile zaplacisz wiec wycena ubera w apce nie jest niczym nadzwyczajnym :)
na koniec odbierasz paragon, ktory jest podstawa do ewentualnej reklamacji i jestes w domu sebiksa z 500+
w ogole zdajesz sobie sprawe ze mowa byla o wycenie kursu z gory?
lepiej zostan w uberze bo jeszcze zarazisz kogos swoja glupota
a tak jak wspomnialem wczesniej to koszt jestes w stanie wycenic sobie sam jesli nie jestes zbyt glupi, żeby chociaz mape google obsluzyc, podam ci wzor :) uwaga notuj:
liczba kilometrow x stawka za kilometr + oplata poczatkowa
dodam przykład dla 10km w as taxi zebys sie nie pogubil
10 x 1,80 + 6
zakladajac ze nie umiesz rozwiazac tego rownania to podlicze je za ciebie:
24,00zł
taaa daaam i teraz wiesz ile zaplacisz wiec wycena ubera w apce nie jest niczym nadzwyczajnym :)
na koniec odbierasz paragon, ktory jest podstawa do ewentualnej reklamacji i jestes w domu sebiksa z 500+
ogranij sie chlopie wez rozbieg i walnij z przytupem a jak nie pomoze popraw
jezdze czesto na jednej trasie i powiedz mi jak to jest ze w tej samej korporacji /AS/ opłata potrafi roznic sie nawet o 5-6 zł, to co 2 kilometry jednemu przybyły czy drugiemu ubyły?? Kręcicie przy licznikach az miło i taka prawda. Inspekcja powinna wziac sie własnie za was, za atesty waszego sprzetu i kombinacje.
Cały czas słyszę płacz taksiarzy jaki ten swiat zły ze nie mozna zarobic, moge ci dac przykład taksówkarza który codziennie jeździ po 6-8 godzin, ma wolne weekedny chyba ze mu sie nudzi tez wyjedzie, jzdzi 7 letnia skoda na gazie i zarazbia na czysto po wszystkich oplatach okolo 8 tys, pokaz mi Polaka który piecze chleb, sprzata ulice czy buduje domy który tyle zarabia.
Boicie sie konkurencji , klijenci was oleja i taka prawda.
jezdze czesto na jednej trasie i powiedz mi jak to jest ze w tej samej korporacji /AS/ opłata potrafi roznic sie nawet o 5-6 zł, to co 2 kilometry jednemu przybyły czy drugiemu ubyły?? Kręcicie przy licznikach az miło i taka prawda. Inspekcja powinna wziac sie własnie za was, za atesty waszego sprzetu i kombinacje.
Cały czas słyszę płacz taksiarzy jaki ten swiat zły ze nie mozna zarobic, moge ci dac przykład taksówkarza który codziennie jeździ po 6-8 godzin, ma wolne weekedny chyba ze mu sie nudzi tez wyjedzie, jzdzi 7 letnia skoda na gazie i zarazbia na czysto po wszystkich oplatach okolo 8 tys, pokaz mi Polaka który piecze chleb, sprzata ulice czy buduje domy który tyle zarabia.
Boicie sie konkurencji , klijenci was oleja i taka prawda.
Taka uwaga tylko, że uberowcem może zostać każdy kto skończył 21 lat i ma prawo jazdy od roku - może nawet nie mieć żadnego doświadczenia za kołkiem. Brak licencji, która jest czymś w rodzaju kolejnego prawa jazdy, brak badań psychologicznych... Nie wiem czy wysadziłabym swoje dzieci to takiej 'taksowki'..
hit
2 lata temu gość mi wjechał na czołówkę. Musiałem ze szpitala brać taxi. Deszcz noc my po wypadku a gość zasuwa prawie 100 w terenie zabudowanym. Mówię do niego panie kurna zwolnij pan bo nie chcemy mieć zaraz drugiego wypadku. Na co on: proszę pana tyle lat jeżdżę i nie miałem wypadku! No kurde ja też, do dzisiaj. Nigdy nie lubiłem taksówek i nie korzystam
po jakiemu piszesz,bo rozczytać się nie można...
wysadziłabym moje dzieci...
eee pod krzaczkiem na siku tak?
to takiej taksówki....
to jakiej?
a badania psychologiczne?
błehehehe zaraz pęknę ze śmiechu!!!!!!!
99,9% złotów to chamy które w życiu o psychologii nie słyszały,weź już skończ pisać jakieś rzewne androny o dzieciach,dzieci wozisz taksówkami?żałosne
eee pod krzaczkiem na siku tak?
to takiej taksówki....
to jakiej?
a badania psychologiczne?
błehehehe zaraz pęknę ze śmiechu!!!!!!!
99,9% złotów to chamy które w życiu o psychologii nie słyszały,weź już skończ pisać jakieś rzewne androny o dzieciach,dzieci wozisz taksówkami?żałosne
WTF
Licencja nie jest kolejnym prawem jazdy tylko swistkiem że Janusz z wąsami zna topografie miasta tj jak dojechać z dworca do hotelu - licencje wydawane są na różne okresy czasu, ale załóżmy że Janusz w starym Audi 80 swoją ma od dawien dawna, wiele się zmieniło, dzisiaj jedna ulica jest zamykana jutro inna staje się jednokierunkowa i wiesz co... Licencje można sobie wsadzić w d*pę każdy cierp jeździ z nawigacja także licencja to tylko wyciąganie kasy...
lol
I ktos mi powie ze w tym kraju jest wolny rynek.no ba slowa klucze legalizacja i akcyza maszynki do zgarniania forsy przez kazdy nieudolny rzad.a dziadowskie sluzby mundurowe rypia latwa kase na takich nieostroznych a prawdziwi przestepcy sie tylko smieja.najlepiej ich wszystkich do kibla i wode spuscic
po co skoro uberem jezdzisz i podglad trasy przychodzi na maila?
czuje pie*rzenie
a tak na marginesie to sledzenie dziala tylko wtedy gdy wbijasz pkt poczatkowy i docelowy w nawigacji google a jesli tego nie zrobisz to jest linia prosta i nie wiesz ktoredy jechalas
skoro mowisz ze zapisuje tzn ze wczesniej wbijasz poczatek i koniec trasy wiec wiesz ktoredy powinnas jechac wiec reklamujesz na miejscu i znasz odleglosc jaka pokonasz wiec mozesz pomnozyc to przez stawke za przejazd i masz wycene
ale uber musi to zrobic za ciebie bo zaradnosc i uzywanie mozgu w tychczasach jest passe
czuje pie*rzenie
a tak na marginesie to sledzenie dziala tylko wtedy gdy wbijasz pkt poczatkowy i docelowy w nawigacji google a jesli tego nie zrobisz to jest linia prosta i nie wiesz ktoredy jechalas
skoro mowisz ze zapisuje tzn ze wczesniej wbijasz poczatek i koniec trasy wiec wiesz ktoredy powinnas jechac wiec reklamujesz na miejscu i znasz odleglosc jaka pokonasz wiec mozesz pomnozyc to przez stawke za przejazd i masz wycene
ale uber musi to zrobic za ciebie bo zaradnosc i uzywanie mozgu w tychczasach jest passe
Technologia panie technologia
Jak masz włączony GPS to zapisuje dokładną trasę ba nawet jak jesteś w zasięgu kilku BTSów to też w miarę dokładnie określa pozycje, proszę sprawdź sobie:
https://www.google.pl/maps/timeline
I tak w UBERrze dostaję mapkę i mogę ją sobie porównać z alternatywnymi trasami. W TAXI nie dostaję mapki, a że ja pozwalam się śledzić to w linku który wkleiłem wyżej sprawdzam sobie trasę i też mogę porównać z alternatywami.
Człowiek od początku cywilizacji rozwija się głównie dlatego żeby sobie ułatwiać życie. Zamiast targać kłody z lasu do jaskini wymyślili sobie koło, żeby nie nosić wody w wiadrach, ogarnięto rurociągi, itp itd. Więc dlaczego skoro mogę zrobić coś łatwiej/automatycznie mam wszystko robić ręcznie? Zamiast kalkulatora też używasz tylko kartki i długopisu? Ja czas który bym poświęcił na sprawdzanie trasy itp wołę poświęcić np na rozmowę z kierowcą/znajomym czy coś.
Pozdrawiam
https://www.google.pl/maps/timeline
I tak w UBERrze dostaję mapkę i mogę ją sobie porównać z alternatywnymi trasami. W TAXI nie dostaję mapki, a że ja pozwalam się śledzić to w linku który wkleiłem wyżej sprawdzam sobie trasę i też mogę porównać z alternatywami.
Człowiek od początku cywilizacji rozwija się głównie dlatego żeby sobie ułatwiać życie. Zamiast targać kłody z lasu do jaskini wymyślili sobie koło, żeby nie nosić wody w wiadrach, ogarnięto rurociągi, itp itd. Więc dlaczego skoro mogę zrobić coś łatwiej/automatycznie mam wszystko robić ręcznie? Zamiast kalkulatora też używasz tylko kartki i długopisu? Ja czas który bym poświęcił na sprawdzanie trasy itp wołę poświęcić np na rozmowę z kierowcą/znajomym czy coś.
Pozdrawiam
Nie znasz sytuacji.
Jechałam w swoim mieście, trasą, którą pokonuję bardzo często, również taxi. Kierowca wmawiał, że trasa którą on wybrał jest krótsza i tańsza. Ok, jedzmy. Na końcu kursu okazało się, że wyszło 30 zł więcej niż zawsze (70 zl, gdzie zawsze place max 40). Dostał 40 bo nie trafił na głupią.
Jestem kierowcą taxi
Drodzy przeciwnicy taxi no dobra złotówek . Chcecie dokopać nie uczciwym kierowcom proszę bardzo. Wsiadając do taksówki i wiedząc gdzie sięga licencja kierowcy proszę obserwować na jakiej taryfie jedzie kierowca. W dzień w obrębie strefy to 1 w nocy 2. Poza strefą w dzień 3 w nocy 4. Jeśli włączy inną jedźcie dalej na końcu weźcie paragon i dzwońcie na policję. Taki kierowca puści Was wolno i następnym razem zastanowi się dwa razy czy kogoś oszukać.
Skromnie przyznam, że jestem uczciwym kierowcą i klienci do mnie wracają, ale podpisuje się pod nie jednym postem , że są i tacy , którzy tylko patrzą jak tu oszukać klienta.
Skromnie przyznam, że jestem uczciwym kierowcą i klienci do mnie wracają, ale podpisuje się pod nie jednym postem , że są i tacy , którzy tylko patrzą jak tu oszukać klienta.
Dlaczego ?
ZUS place ponad 1200, płacę podatki na zasadach ogólnych to chyba wystarczy aby zrozumieć dlaczego. A co najważniejsze czy ktoś z Was chwalacych ubiera widział kiedyś legalny "Uber" ? Czy miał któryś z kierowców ubezpieczenie dla pasażera ? Żaden bo wtedy musiałby mieć koguta, kasę, i taksometr.
Wyzywasz ludzi a g...o wiesz.
Wystarczy podpiąć się w aplikacji Ubera pod tzw. "spółdzielnie" i już nie trzeba mieć działalności. Nie płaci się wtedy ZUS, podatków, tylko 50 zł tygodniowo dla "spółdzielni" i 25 % Uberowi. Mimo tego i tak nie opłaca się jeździć dla Ubera. Setki godzin za kierownicą, tysiące kilometrów przebiegu tygodniowo, dziesiątki kursów po 10 zł. Kręcisz się po mieście jak oszalały i suma summarum g...o masz. A teraz najważniejsze: Uberem jeżdzą biedaki, których nie stać na taryfę. Liczą każdy grosik, biją się o 1,50 zł. i udają przed swoimi dziewczynami (chłopakami) wielkich światowców. Nam - kierowcom taxi - zarzucają, że walczymy o każdy grosz, a sami dla 3 - 5 PLN zysku, ryzykują wizytę w sądzie gdy zostaną wezwani w charakterze świadka przez ITD. Pozdro dla ludzi korzystających z taxi. I uwaga: w mojej taryfie jest tanio, czysto i bezpiecznie (no przecież to w końcu ten sam kierowca i samochód, który rok temu jeździł dla Ubera) ;-)
Milcz biedaku i
wstydu sobie oszczędź. To, że stać Ciebie tylko na przejazdy do 10 PLN to nie moja wina. Dalej kolekcjonuj grosiki, a będziesz gość i twoja sweet dziewczyna posika się w majty jak ją podwieziesz uberem. Ale pamiętaj za zaplamienie siedzenia w samochodzie uberowca, ściągane jest z Twojego konta 300 PLN. PRZECIEŻ TO CAŁE TWOJE KIESZONKOWE (półroczne :-))
A gdzie uczciwość ? Chcecie wspierać cwaniaków ?
Każdy chce jak najtaniej, tak tanich taksówek jak są teraz jeszcze nie było, tylko wybierać trzeba mądrze. Nie jestem taksówkarzem, korzystam czasem, wiem natomiast ile kosztują licencje i dodatki, w mojej branży również i dlatego nie wsiądę do Ubera bo to oszustwo i obchodzenie prawa a ja chcę w Polsce uczciwości a nie wiecznego krętactwa. Na całym świecie walczą z Uberem bo czy to są taksówkarze ? Nie przypadkowi kierowcy, jak coś się stanie to będzie nie moja wina. Tu nawet OC nie wykupił, żenada.
WTF
Taksówkarze to też przypadkowi kierowcy, którzy mają licencje która polega na teście znajomości gdzie w danym mieście są kościoły i cmentarze. Licencja zaliczona za pierwszym razem to koszt kursu 200 zł + licencja nie pamiętam 250 zł.
W ogóle uberowi po co licencja taxi jak nie jest taxi... Działa bezgotówkowo, na zasadzie apki, jeżdżą nieoznakowanymi autami, nie stoją na postoju i nie jeżdżą bus pasem - za przywileje trzeba płacić wąsate Janusze
W ogóle uberowi po co licencja taxi jak nie jest taxi... Działa bezgotówkowo, na zasadzie apki, jeżdżą nieoznakowanymi autami, nie stoją na postoju i nie jeżdżą bus pasem - za przywileje trzeba płacić wąsate Janusze
Wolny rynek
Przypomina to rozpaczliwe dzialania LOTu kiedy wchodzily tanie linie lotnicze. Przyzwyczaili sie tlustych dochodow i probowano je bronic przepisami. Ale - jesli wierzymy w wolny rynek - to nalezy pozwolic wszystkim dzialac. Albo tak, albo powrot do panstwowych sklepow spozywczych, panstwowych fabryk butow, panstwowych kin etc. Niech taksowkarze poprawiaja obsluge i uczciwie konkuruja - przyciagna klientow do siebie - a nie przez policje. Druga sprawa, ze Miasto Gdansk oraz fiskus doja taksowkarzy nieprzecietnie - nalezy im sie takze troche mniej kontroli. Ale oko za oko - nie dporwadzi do niczego dobrego.
najwiekszy koszt to ubezpieczenie i zus
ja place 500 zusu i 3tys rocznie za ubezpieczenie, pozniej bedzie 1200 zus
sama licencja 200zl badania 300zl legalizacja taksometru 100zl,zakup osprzetu 3tys
trzeba jeszcze odkladac na nastepne auto inaprawiac biezace czyli jakies srednio 700-900zl miesiecznie
ja place 500 zusu i 3tys rocznie za ubezpieczenie, pozniej bedzie 1200 zus
sama licencja 200zl badania 300zl legalizacja taksometru 100zl,zakup osprzetu 3tys
trzeba jeszcze odkladac na nastepne auto inaprawiac biezace czyli jakies srednio 700-900zl miesiecznie
Klient powinien miec wybor, albo droga taksowka z licencja albo tani Uber bez licencji.
Wolnosc wyboru, ja nie potrzebuje zeby kierowca mial licencje zeby zawiezc mnie z domu do centrum handlowego na zakupy. Zostawcie wybor klientowi i uszanujcie go. Jezdze czesto Uberem i kierowcy sa bardzo mili i cena przejazdu o wiele nizsza niz taryfy i do tego szybko podjezdzaja.
WTF
Puknij się w łeb.
Projekty robi osoba wykształcona w tym kierunku, licencja taxi to tylko egzamin z topografii miasta ot tyle z ich profesjonalnego jeżdżenia nikt nawet nie weryfikuje czy nowy taksiarz umie w ogóle ruszyć auto bez gasniecia bo miał przerwę w jezdzeniu manualem przez 15 lat.
Taxi robi z siebie zawodowców, a tak naprawdę nikt nie weryfikuje ich zdolności jeżdżenia nie ma egzaminów praktycznych tylko teoria z topografii i jakieś tam pytanko na które odpowie dziecko zdając na kartę rowerowa
Projekty robi osoba wykształcona w tym kierunku, licencja taxi to tylko egzamin z topografii miasta ot tyle z ich profesjonalnego jeżdżenia nikt nawet nie weryfikuje czy nowy taksiarz umie w ogóle ruszyć auto bez gasniecia bo miał przerwę w jezdzeniu manualem przez 15 lat.
Taxi robi z siebie zawodowców, a tak naprawdę nikt nie weryfikuje ich zdolności jeżdżenia nie ma egzaminów praktycznych tylko teoria z topografii i jakieś tam pytanko na które odpowie dziecko zdając na kartę rowerowa
Trojmiasto.pl -prosze nie stosowac prawo selektywnie!
Na zdjeciu - twarz kontrolujacego jest celowo zamazane natomiast rejestracja pojazdu kontrolowanego na tym samym zdjeciu jest czytelne. Jest to jawne wykroczenie z Waszej strony oraz naruszenie dobr wlasciciela auta. Generalnie powinno byc albo dokladnie odwrotnie (zamazana rejestracja - widoczny pracownik Inspekcji) lub zamazane wszystko.
czesto jezdze w nocy od siebie z Przymorza do Sopotu do Grand Hotelu.
Taryfa bierze na nocnej stawce 59 zlotych a z Uberem place 28 zlotych. Ogromna roznica, dlatego lepiej wybrac Ubera. Poza tym taksowkarz czesto jedzie dluzsza i drozsza trasa a z Uberem jedziemy najszybsza i najtansza bo nam google pokazuje.
Mogę zainstalować Ubera w 3 minuty. Nie robię tego bo nie będę jankesom nabijał kabzy.
Jeżdżę od święta. Stać mnie na wspieranie Polaka i jego miejsca pracy. Rozumiem, że dla niektórych liczy się tylko cena. Okej, nie ma problemu. Jednak narody, które szanują swoją pracę zawsze wychodzą do przodu. Weźmy takiego Niemca. Oni naprawdę zastanawiają się czy wydana kasa wspiera ich kraj. Nie tylko tanio, tanio, tanio. Potem będzie płacz, że pracuję u Chińczyka po 12h 6 dni w tygodniu...
Tak itak nic nie zapłacą
Uber to tylko nazwa platformy a firma ma zupełnie inna nazwę i mieści się w Olivia Business Centre. Jeśli kierowca nie podpisze raportu i przekaże go do firmy to adwokaci tak i tak przed sądem doprowadzą do unieważnienia kary i na tym to polega.
Uber ma w Polsce już 600tyś zarejestrowanych klientów, otwierają nowe oddziały w Wrocławiu i Poznaniu. Jest potrzeba zmiany całego prawa o transporcie drogowym a nie tylko pojedyncze kontrole.
Uber ma w Polsce już 600tyś zarejestrowanych klientów, otwierają nowe oddziały w Wrocławiu i Poznaniu. Jest potrzeba zmiany całego prawa o transporcie drogowym a nie tylko pojedyncze kontrole.
Jeszcze jedna firma krzak
Niech uczciwie placa podatki .to taki problem ? 1/3 zarobku wedruje za free do ubera .chcecie miec drogi . sluzbe zdrowia i emerytury ? To skad one sie wezma . Uber wam da ? Powodzenia . W kazdej branzy pojawi sie pseudo uber i bedziemy niewolnikami we wlasnym kraju .tego chcecie ?
Napiwki?
Mordy do napiwków sie przyzwaczaiły? A to wydać nie ma, przewraca te bankonty, a w kieszeni brzeczą drobne. Napiwki za co? Napiwki same się w korku nabijają, a to przy okazji pojadę na około, żeby więcej napiwków wpadło. Żadnych napiwków chamom, dość się nakradną! Zapomniałem o giftach z weekendowych eskapad do Sopotu spod foteli...
Nie
Zdaje egzamin z topografii miasta, to jest tzw licencja która nie czyni że mnie dobrego kierowcy, zatrudniam się w firmie która daje mi auto z Taksometrem kasa itd i jeżdżę tak jak każdy kto chce wozić ludzi po mieście - tylko po drodze muszę zasilić kasę miasta bo muszę mieć jakąś chora licencje tyle w temacie wielkich taksiarzy
No to czesciej trzeba jeździć UBERem
Jak czytam o tych żałosnych nalotach przez taksówkarzy i te ich komentarze, że to polskie, że sie sprzedajemy Amerykanom (już dawno sie sprzedaliśmy!). Jeden z drugim kupuje samochód od niemca i co szkopom się nie sprzedajecie?! Teraz w drugą stronę. Chcieliśmy demokracji to ją mamy więc ja jako obywatel RP mam prawo wyboru czym pojadę i to mój wybór czy jadę bezpiecznie, niebezpiecznie, legalnie czy nielegalnie. Zapamiętałem jedną sytuację, która juz na zawsze zniechęciła mnie do taksowkarzy korporacyjnych. Sytaucja miała miejsce pod CH Madison. Głupia ludzka pomoc w uruchomieniu samochodu z rozładowanym akumulatorem. Ze strony taksówkarza było tylko otwarcie maski. Sam samochód byłem w stanie mu podepchać pod sam "nos". Oczywiście nie obyło się bez krótkiego dialogu. Zapytałem czy pomoże, a on sie na mnie patrzy jak na idiotę. Zapronowałem "dychę na piwo". Ku mojemu zaskoczeniu facet odmówił. Pomyślałem sobie - Za ruszenie d*py z fotela i poświęceniu 2 min facet nie chce zarobić? Nie to nie. Poradziłem sobie bez jego pomocy, której z kolei udzielił mi przypadkowy kierowca z parkingu. Taksówkarz czekał aż więcej mu zaproponuje. Od tamtej pory przestałem korzystać z usług korporacyjnych złodzieji. Na złość jeżdżę tańszą alterantywą bo mam do tego prawo i czystą ochotę. Mam nadzieję, że kierowcy z Ubera znajdą sposób na kontratak, a wy sobie marnujcie czas na prowokacje :)
Konkurencja (legalna czy nie)
Przewożąc osoby (pobierajac za to oplate ) wg polskiego prawa musisz miec taksometr i kase fiskalna tak\nie
badania lekarskie i psychologiczne tak\nie
co rok badanie techniczne pojazdu tak\nie
ubezpieczenie pasazerow
wiec prosze o odpowiesz czy jest to legalna konkurencja dla nas czy nie
badania lekarskie i psychologiczne tak\nie
co rok badanie techniczne pojazdu tak\nie
ubezpieczenie pasazerow
wiec prosze o odpowiesz czy jest to legalna konkurencja dla nas czy nie
Nie rozumiem...
Zagiłem w jaki sposób? Prosząc o pomoc w uruchomieniu samochodu? To coś złego? Czemu miałby mi nie pomóc? Gdyby zadziałało w nim trochę empatii to po prostu by pomógł nie czekając z wyciągniętą dłonią... to mi wystarczyło. Nie będę sie rozwodził na jakimś zas*anym forum jaki miałem powód szybkiego uruchomienia auta ale nikomu nie życzę sytuacji której następstwa odczuwam do dziś. Wystarczyło po porostu otworzyć maskę...
Kierowca ciężarówki
Facet co za bzdury piszesz. Jestem zawodowym kierowcą, wielokrotnie na trasie napotykam innych kierowców potrzebujących pomocy, którym chętnie pomagam beziteresownie (czyt. nie ciagnę gdzie popadnie bo mam cennik) mimo iż jestem w pracy. Samemu też zdarzało mi się prosić o pomoc ale nigdy nie spotkałem się z taką arogancją wobec drugiej osoby, a przede wszystkim z chciwoscią i zarobku na czyimś nieszczęściu. Czasem wystarczy ludzki odruch. Żebyś kiedyś Ty nie potrzebował pomocy jak przedmówca. Nie pomyślałeś, że ktoś potrzebuje uruchomić to auto bo spieszy komuś z pomocą, może ktoś z rodziny potrzebuje jego pomocy, może żona rodzi mu pierwszego syna? Jeżdżę tyle lat zawodowo ale nigdy nie spotkałem takiej arogancji wobec drugiego człowieka. Niech was szlag!
No to do państwa...
To trzeba iść z tym do państwa, a nie wymierzać samo sądy, siać zamęt i robić nagonki. Wyrok moim zdaniem jak nabardziej uczciwy. Podejdę do byle pierwszej lepszej osoby i zrobię kontrolę. Na podstawie czego? Nie okazał legitymacji to kara za jej brak. Jak ci powiem, ze jestem Św. Mikołajem to uwierzysz? Nie. Będziesz chciał żebym ci pokazał renifery i sanie, a najlepiej jak na nich polecę. Nie rozumiem co tu jest niejasnego?
konkurencja kierowca taxi
jeszcze jedno pytanie .
po co instalowalem te wszystkie urzadzenia w aucie i wszystko jest rejestrowane gdzie jade i za ile skoro jest dowolna interpretacja tego jak mozna rozliczyc sie z kierowca mnie wiozacym moze za uscisk dloni moze za punkty moze nie wiem za co .
wydaje mi sie ze powinno byc jasne przewozisz pasazerow musisz spelnic wymogi
po co instalowalem te wszystkie urzadzenia w aucie i wszystko jest rejestrowane gdzie jade i za ile skoro jest dowolna interpretacja tego jak mozna rozliczyc sie z kierowca mnie wiozacym moze za uscisk dloni moze za punkty moze nie wiem za co .
wydaje mi sie ze powinno byc jasne przewozisz pasazerow musisz spelnic wymogi
Worki na ziemniaki?
Chyba u Ciebie na wsi Józefie. Czemu spora część taksówkarzy jeździ po Trójmieście spoza Trójmiasta. Czemu nie wozicie swojego pospólstwa ze wsi? Bo mało mieszkańców, bo nie mają na taksówkę? Won do siebie płacicie mniej za OC to jeździć u siebie! Może tym państwo powinno się zająć?
Do taksówkarzy:
Gdybyście mieli trochę oleju w głowie, to byście społeczeństwu klarownie (punkt po punkcie) napisali ludziom dlaczego Uber jest be a taryfy cacy... teraz jest przekaz, że jesteście KAPUSIAMI, nikt Was nie lubi, za to jeszcze więcej osób usłyszało o alternatywie dla Was, czyli Uber. Mega nieprofesjonalne zagranie, sami sobie robicie pod górę...
A wystarczyłoby rozpisać się o podatkach itp.... Ech, cieniasy
A wystarczyłoby rozpisać się o podatkach itp.... Ech, cieniasy
Antyreklama najlepszą reklamą :)))
Chciałbym z tego miejsca podziękować matołom UBeckim (nie UBERom, a starym chamom w szkopskich Mercedesach wychowanych na komunie) za reklamę! Dzięki wam durnie będzie z nami jeździć jeszcze więcej pasażerów, a was będą mieli za złodzieji i prostaków. Mściwość wyjdzie wam bokiem! Póki rząd nie uchwali ustawy, której zresztą jak każdą można nagiąć bo tak działa nasze prawo. Bawcie się dalej w łapanki, tracie czas, pieniądze i nerwy.
zlotowa
Czesc, jezdziem 10 lat na taxi placilem co miesiac 1100zl, wiele razy mialem dlugi w zus, wiele wyrzeczen, czesto pozyczalem kase, wiele sobie odmawialem aby oplacic ten HARACZ 10 lat zmarnowanego zycia dla placenia zusu i ty mowisz ze jak ktos obok nie placi i robi to z premedytacja do tego ma poklask mediow to jest ok? Mam 30 lat , mlodo zaczalem zabawe z taksowka, nie jestem zadnym sbkiem czy ubekiem .......... ta nagonka a zlotowkarzy to dzialania pijarowe. Wiadomo zlotowy nie sa aniolami ale nie sa takie zle jak sie o nich mowi.
Polski naród...
Ehhh... szkoda słów. Szkoda, że jak Polacy na dorobku w Anglii siedzą tego nie słyszą ;) Tu sie mylisz kolego, wystarczy powiedzieć, którędy chcesz jechać a kierowca tamtędy z tobą pojedzie. Często korzystam z ich usług i wiem co mówię. Jak nie mogłeś sie z dogadać z kierowcą to mu trzeba było pokazać, a nie rozsiasc d*pę z tyłu na kanapie i udawać pana życia :D
Uberowskie jak pisowskie - TROLE
Dlaczego pod artykułami o uberze pisza ciagle w jeden desen uberowskie trole, zalozenie jest jedno grac na uczuciach klientow rodem z prl , ze taksiarz oszust wasaty i auto brudne. Zenujace. Takich taksiarzy jest coraz mniej . Coraz wiecej aut czystych pachnacych i nowoczesnych i do tego kierowcy znaja miasto lepiej jak ukraincy z ubera w aucie za 5.000zl.
Trolowaniu przez pseudo firemke mowie stanowcze nie. ALe tylko polglowek nie zobaczy ze te posty nie pochodza z biura PR. To czesc kampanii marketingowej podobnie jak ten i wiele innych artykulow, na pierwszej stronie nazwa "Uber". Dlaczego pytam? Moglo byc taksowkarze kontra nielegalni przewoznicy ale.. nie bylo by reklamy tej pseudo firemki.
Trolowaniu przez pseudo firemke mowie stanowcze nie. ALe tylko polglowek nie zobaczy ze te posty nie pochodza z biura PR. To czesc kampanii marketingowej podobnie jak ten i wiele innych artykulow, na pierwszej stronie nazwa "Uber". Dlaczego pytam? Moglo byc taksowkarze kontra nielegalni przewoznicy ale.. nie bylo by reklamy tej pseudo firemki.
Nie kminie.
W Norwegii Taxi to zawsze nowy mercedes. Pan w garniturze z Rolexem na ręku. Stawka 45 zł za km. Nikt złego słowa nie powie. Ubera nie ma, bo im do d... się dobrali z miejsca. U nas jeżdżą korporacje za 1,8zł i jeszcze wrzucają do wora ze złodziejami itd.
Za to człowiek który łamie prawo, nie płaci podatków itd jest lepszy ;)
Polska to jednak stan umysłu.
Jest klient na usługę - jest podaż.
W tygodniu 90 procent kierowców to Ukraina w Dacii zatrudniana na umowach śmieciowych, a cena usługi taka sama jak w As/Dajan.
Klient wybiera.
W Norwegii Taxi to zawsze nowy mercedes. Pan w garniturze z Rolexem na ręku. Stawka 45 zł za km. Nikt złego słowa nie powie. Ubera nie ma, bo im do d... się dobrali z miejsca. U nas jeżdżą korporacje za 1,8zł i jeszcze wrzucają do wora ze złodziejami itd.
Za to człowiek który łamie prawo, nie płaci podatków itd jest lepszy ;)
Polska to jednak stan umysłu.
Jest klient na usługę - jest podaż.
W tygodniu 90 procent kierowców to Ukraina w Dacii zatrudniana na umowach śmieciowych, a cena usługi taka sama jak w As/Dajan.
Klient wybiera.
Karać
Lamusów. Ludzie, czemu nie pójdziecie do biedronki sie zbadać tylko do lekarza? Przecież dla was to nie ma różnicy. Uberowcy niech zrobią uprawnienia do przewozów, psycho-testy, założą działalność i niech jeżdżą ale jak uberowiec spowoduje wypadek z klientem na pokładzie to wtedy będziecie wypłakiwać sie policji. A chłopu nic nie zrobią bo pewnie będzie niepoczytalny. Nie stać Cie na taxe to z buta zasuwaj. polakówowo.
Karać
Lamusów. Ludzie, czemu nie pójdziecie do biedronki sie zbadać tylko do lekarza? Przecież dla was to nie ma różnicy. Uberowcy niech zrobią uprawnienia do przewozów, psycho-testy, założą działalność i niech jeżdżą ale jak uberowiec spowoduje wypadek z klientem na pokładzie to wtedy będziecie wypłakiwać sie policji. A chłopu nic nie zrobią bo pewnie będzie niepoczytalny. Nie stać Cie na taxe to z buta zasuwaj. polakówowo.
błędne rozumowanie
Trzeba popierać normalne niedrogie taxi. Ci spod dworca we Wrzeszczu albo jeszcze gorzej spod hotelu Scandic to są tzw małe berety. Nie należą do żadnej korporacji i mało tego. Nie chcą wpuszczać na te postoje taksówek korporacyjnych. Należy ustalić tak jak w Warszawie maksymalne stawki za km i start. Wtedy się ten proceder bardzo ograniczy, bo to oni właśnie najbardziej psują opinię o taksówkarzach.
ale jak mozna pakowac do jednego worka
Zlotowy z drogich korpo na lotnosku albo jeszcze drozszych bez zadnej korpo do tanich gdzie ceny sa podobne jak w uberze. No sory ale w gdansku citydrivers latami jezdzili na nielegalu a teraz jezdza z kogutami za ta sama stawke. As tak samo. Za 1.8 zl no to chyba nie jest drogo. Wiekszosc w asie i city to mlodzi ludzi dorabiajacy po godzinach a nie sterczacy na dworcu i czekajacy na wydymanie kogos na 200zl
Nie będę ani karcił, ani bronił jednych czy drugich, ale jeżeli do odpłatnego przewozu osób potrzebna jest licencja
kasa fiskalna i egzamin z topografii miasta, to takie regulacje powinny być wymagane wobec wszystkich. Spróbujcie wyjechać bez licencji w np. Paryżu, to skończyć się może nie tylko wysokom mandayem w tysiącach Euro, ale i aresztem.
Panowie taksówkarze, nie od dziś wiadomo, że większość z was, to
cwaniaczki, paserzy, alfonsi, prostaczki, dawni cinkciarze, milicjanci, policjanci i ubecy, etc.
W waszym zepsutym taksówkowym środowisku jest może kilka procent uczciwych, normalnych kierowców, ale nie chce mi się wierzyć, że to właśnie oni polują na UBER'a. Stara polska prawda jest taka, że zawsze z kimś walczą bądź podpierda...ją ludzie słabi i tacy co sami nie są w porządku wobec prawa, zasad i etyki.
A ty Staniszewski zapomniałeś, że 8 tysięcy nałożonej grzywny może "zabić" niejedno młode życie. Nie wystarczy grzywna w wysokości pięćset czy tysiąc złotych?
No tak, jak przeszło się kilka lat temu na emeryturkę z Komendy Wojewódzkiej Milicji Obywatelskiej , a teraz dorabia kolejne tysiące w WITD w Gdańsku, to takie 8 tysięcy, to pikuś..., co panie milicjancie Januszu Staniszewski.
W waszym zepsutym taksówkowym środowisku jest może kilka procent uczciwych, normalnych kierowców, ale nie chce mi się wierzyć, że to właśnie oni polują na UBER'a. Stara polska prawda jest taka, że zawsze z kimś walczą bądź podpierda...ją ludzie słabi i tacy co sami nie są w porządku wobec prawa, zasad i etyki.
A ty Staniszewski zapomniałeś, że 8 tysięcy nałożonej grzywny może "zabić" niejedno młode życie. Nie wystarczy grzywna w wysokości pięćset czy tysiąc złotych?
No tak, jak przeszło się kilka lat temu na emeryturkę z Komendy Wojewódzkiej Milicji Obywatelskiej , a teraz dorabia kolejne tysiące w WITD w Gdańsku, to takie 8 tysięcy, to pikuś..., co panie milicjancie Januszu Staniszewski.
wolności
Podobno żyjemy w wolnym kraju. Ten cały przewóz osób jest tak samo nielegalny, jak pralka w kuchni. oczywiście z punktu widzenia normalnego człowieka. A tak w ogóle to czemu skoro taki uberowiec (wg taksówkarzy) nic nie musi płacić i robi im nieuczciwą konkurencję, to czemu ci taksówkarze nie przerzuca się na ubera, żeby też nie musieć płacić?
Do Taksówkarzy
Z wielkiej litery, bo najwidoczniej potrzebujecie tego. Szanowni, licencjonowani Taksówkarze - zacznijcie od zmian w swoim środowisku, bo niestety naburmuszeni panowie i robiący łaskę nie na kręcą klienteli. Moja ciężko chora matka, spiesząc się na pociąg, jak chciała pojechać taksówką na dworzec główny w Gdyni spod skweru kościuszki, to gość marudził i jęczał i wymyślał, że dlaczego nie na piechotę się przejść. I to była nie pierwsza sytuacja. Z kierowcami Ubera jest inaczej, bo sami się zgłaszają. I nie zasłaniajcie się specjalnymi przeglądami, bo w zeszłym roku miałem okazję pojechać takim szrotem spod dworca w Gdyni, że nawet jako pasażer miałem świadomość, czym powinien zająć się mechanik. Jeździcie zaćwiczonymi autami. Cała reszta to opłaty jednorazowe. I miejcie świadomość, że ludzie mają dość zwodzenia i jeżdżenia nadkładanymi trasami, czasami do przesady wolno, jeśli przejazd jest krótki. Chcecie skutecznie walczyć z Uberem, to wprowadźcie zmiany w jakości usług, a nie bawcie się jak dzieci. Pewnie zbijacie teraz piątki, ale gdyby Was pozłaszać do UoKiK, czy wymusić przeglądy to byście zbledli. Nie życzę Wam źle, ale to co robicie jest żałosne i zaczynacie nie tam gdzie trzeba. Skupiacie się bardziej na sobie, niż na kliencie. Pozdrawiam.
Z autopsji...
Czytam te wszystkie wypociny i z podziwu dla ludzkiej głupoty ciężko jest się wykaraskać. Jedni i drudzy najmądrzejsi na świecie;) Przestałem jeździć dla Ubera, bo najzwyczajniej mi się to nie opłacało. Dodatkowo możliwość "zostania nagrodzonym" karą administracyjną w wysokości do 8 tyś. + otrzymanie kary ze skarbówki nie jest czymś, co zachęca do takiej działalności. Przynajmniej nie przy obecnych przepisach. A nie opłacało się, bo jak wyliczyłem jeżdżąc przez weekend 22 godziny okazało się, że zarobiłem (UWAGA) 4,77 pln/godz po odliczeniu wszystkich opłat (paliwo, sprzątanie i mycie samochodu, podatek, opłaty wynikające z umowy zlecenia oraz amortyzacja auta). Taką kwotę mogę zarobić zostając kilka razy w miesiącu na nadgodzinach w pracy i to całkowicie legalnie, więc wybrałem tą formę. Lubię jeździć i lubię w sumie ludzi więc postanowiłem się przekonać jak to jest z tym Uberem. Gdybym być może kupił tańsze i mniejsze auto, a przy tym w gazie, to może by się to opłacało. Tylko gdzie tu komfort przejazdu taką "taczką"? Przedstawiane na spotkaniach i w reklamach kwoty możliwości zarobku (30zł/godz) to zwyczajne bajki, to są kwoty jakie dużo jeżdżąc można osiągnąć - tyle, że brutto. Zarobić się da jedynie wówczas, gdy wskakują mnożniki. Tyle tylko, że wtedy tak głośno tu krzyczący i "dostojni" pasażerowie Ubera zamawiają taxi wszelkiej maści, albo nie jadą wcale. A jeśli już ktoś z niewiedzy kliknie i zamówi Ubera w pomarańczowo-czerwonej strefie, to w większości przypadków zaniży po przejeździe kierowcy opinię, chociaż ten akurat niczemu nie zawinił. Taka jest prawda. Wiem, bo obserwowałem, co dzieje się na ulicach. Z ekonomicznego punktu widzenia wcale się nie dziwię, bo sam bym nie zrobił inaczej.Kolejna sprawa, to duża rotacja kierowców w Uberze. No przecież nikt nie odchodzi z tak "dobrze płatnej pracy". Przynajmniej nie do czasu, aż sobie rzetelnie wszystko podliczy ;) Najlepiej zarabia tylko i wyłącznie Uber, bo kroi z przejazdu 25% dla siebie przed odliczeniem wszystkich opłat, dla kierowcy zostają zlewki tak naprawdę. Nie jestem taksówkarzem i nie jestem zwolennikiem taksówkarzy, ale uważam, że określanie wszystkich ich złodziejami i naciągaczami to gruba przesada. Znam osobiście dość sporą grupę zupełnie normalnych taksówkarzy bez przeszłości związanej z mundurem, czy starym systemem. Bywało, że nawet z nimi rozmawiałem jeżdżąc dla Ubera. Oficjalnie o tym nie wiedzieli ale z pewnością się domyślali, gdy po jakimś czasie podjeżdżałem z pasażerem wysiadającym tylnymi drzwiami :) Klienci mają prawo wyboru i każdy i tak pojedzie z kim będzie chciał bez względu na wszystko. Taksówkarze zaś takimi właśnie akcjami i komentarzami, jakie tu czytamy jedynie zrażają ludzi do siebie. Na szczęście tylko ci pozbawieni inteligencji.
"Według taksówkarzy, Uber to nieuczciwa konkurencja"
Wg mnie taksówkarze to leserzy i własnie zrobili sobie wspaniałą antyreklamę, a Uberowi przysporzyli wile sympatyków. Kiedy do pustych głów szoferów dojdzie, że społeczeństwo po prostu nie akceptuje ich stawek ani metod pracy? Sami sobie wyhodowali tę "nieuczciwą konkurencję". A poza tym ja bym na ich miejscu się nie cieszył: karma wraca, jak Kuba Bogu, tak Bóg kupie. Złotówy także mają swoje za uszami, więc któregoś dnia policja czy ITD może się i do nich dopierdzielić.
A ja się pytam czy kierowcy Taxi odpowiedzialni za zniszczenie kilku aut uberowców już są w więzieniu?
Czy kierowcy TAXI którzy podczas prowokacji TVP nie chcieli brać kursów na krótkie trasy "bo im się nie opłaca" i proponowali "inna stawkę" już utracili licencje TAXI?
Czy kierowcy TAXI którzy "zapominają" włączyć kasy fiskalnej i licznika już utracili pozwolenie na wykonywanie zawodu?
Czy kierowcy TAXI którzy dopuścili się "pozbawienia wolności" kierowcy UBERa już są w więzieniu za naruszenie nietykalności?
Dopóki na którekolwiek z tych pytań odpowiedź brzmi "NIE" to kierowcy TAXI są ście*wem a sprawiedliwość nie istnieje...
Czy kierowcy TAXI którzy podczas prowokacji TVP nie chcieli brać kursów na krótkie trasy "bo im się nie opłaca" i proponowali "inna stawkę" już utracili licencje TAXI?
Czy kierowcy TAXI którzy "zapominają" włączyć kasy fiskalnej i licznika już utracili pozwolenie na wykonywanie zawodu?
Czy kierowcy TAXI którzy dopuścili się "pozbawienia wolności" kierowcy UBERa już są w więzieniu za naruszenie nietykalności?
Dopóki na którekolwiek z tych pytań odpowiedź brzmi "NIE" to kierowcy TAXI są ście*wem a sprawiedliwość nie istnieje...
Nielegalny
Sam jestem pseudo nielegalny.Zawsze mam czyste,pachnace auto,nie narzekam ze kurs jest tylko na 2 km.Nie naciagam ani nie nadkladam trasy bo zaden w tym moj interes.Klient ma obliczony kurs najkrotsza trasa i tylko za to placi.Oplaca mi sie bo kto raz sprobowal ten juz nigdy nie dzwoni po tych pseudo legalnych.Zacznijcie klienta traktowac z szacunkiem a nie jak naiwniaka do oskubania to tacy jak ja straca prace.I dziekuje za reklame,dzieki waszym akcja tylko przybywa mi klientow.
opłaca ci się ?
Wiozłem ostatnio byłego kierowcę Ubera i mówił, że jeżdził tam 2 lata i o 2 lata za długo. Teraz jeżdzi w Mytaxi i Itaxi. Problem w tym, że większość kierowców nie potrafi liczyć (na tym własnie korzysta Uber i najtańsze korporacje taxi). Wydaje im sie, że jest teraz kasa to jest dobrze ale dopiero jak im się zaczyna samochód psuć i trzeba kupić nowy to sie orientują, że trzeba było wcześniej odkładać, no ale nie było z czego wcześniej. Wiozłem również klientów, którzy opowiadali, że obwieziono ich dookoła a jak chcieli złożyć reklamację, to sie jakoś dziwnie aplikacja wtedy wieszała. W Warszawie połowa kierowów Ubera to Ukraińcy, bo tylko im sie to trochę opłaca, wydając te pieniądze na Ukrainie.
Drodzy Taksówkarze! Takimi akcjami wpisujecie się w obraz najbardziej znienawidzonych przez
młodych ludzi osób - czyli konfidentów i płatnych (per saldo) donosicieli.
Klientami Ubera są młodzi ludzie, którzy nienawidzą nakazów, zakazów, monopolu na władzę jednej grupy wobec innej. Wtedy budzi się w nich uzasadniona złość i nienawiść. Nie macie nawet pojęcia, że doprowadzicie do sytuacji, że po pierwsze nie będziecie mieli prawie w ogóle klientów, Uber sobie z wami poradzi, a młodzi ludzie was znienawidzą do tego stopnia, że możecie spodziewać najróżniejszych psikusów z ich strony.
Kto mieczem wojuje, do miecza ginie - z młodymi nie zadzierajcie, bo jest ich więcej i jeśli się skrzyknął razem, to marny wasz złotówkowy los.
Klientami Ubera są młodzi ludzie, którzy nienawidzą nakazów, zakazów, monopolu na władzę jednej grupy wobec innej. Wtedy budzi się w nich uzasadniona złość i nienawiść. Nie macie nawet pojęcia, że doprowadzicie do sytuacji, że po pierwsze nie będziecie mieli prawie w ogóle klientów, Uber sobie z wami poradzi, a młodzi ludzie was znienawidzą do tego stopnia, że możecie spodziewać najróżniejszych psikusów z ich strony.
Kto mieczem wojuje, do miecza ginie - z młodymi nie zadzierajcie, bo jest ich więcej i jeśli się skrzyknął razem, to marny wasz złotówkowy los.
Drodzy taksówkarze
gdybyście byli tańsi to uber by się w trójmieście nie rozwijał, a że stosujecie bandyckie stawki to niestety Uber będzie się rozwijał, biadolicie że koszty macie duże, tylko że zadziwiające jest to że w każdym mieście są inne stawki np w takim Poznaniu za taksówkę płaci się niewiele więcej niż za kurs Uberem, a w Gdańsku płaci się 2 razy więcej za ten sam kurs. Rodzi się pytanie: czy w poznańscy taksówkarze mają mniejsze koszty? Nie sądzę. Raczej to wy w Gdańsku z nas zdzieracie i dlatego Uber pomimo waszego Ubeckiego zachowania będzie się rozwijał. A wystarczyłoby przestać zdzierać z klientów jak to się dzieje w niektórych dużych polskich miastach
Śmiać się chce
Jestem kierowcą itaxi i mytaxi, czytając te wszystkie wypowiedzi naprawdę śmiać się chce od tej obłudy, wypowiedzi chyba samych kierowców nielegalnego przewozu. Przecież jak Mytaxi robiło promocję 50% to wszyscy jeździli i było fajnie pachnąco, czysto i samochody były przyzwoite. A teraz promocja się skończyła i za km jest 2,20 i co jest bardzo drogo ? Samochody są brudne a kierowcy śmierdzą ?
Posłuchajcie kierowcy nielegalnego przewozu przecież to widać kto to piszę te steki bzdur.
Z jednym się zgodzę, są a raczej jest kilkunastu w Gdańsku takich którzy jeżdżą po 6 zł za km, ale przecież to Wy klienci macie oczy rozum i potraficie czytać. Po co wsiadacie do taxi na której jest taka cena ???? Albo gorzej jeśli nie ma cennika ?
Teraz jest taka konkurencja że naprawdę można wybrać auto i cenę.
Nie zgodzę się z tym , że jestem oszustem złodziejem brudasem itd. W moim samochodzie jest czysto , nie palę, nie pozwalam jeść a przede wszystkim nie oszukuje bo pracuje na swój i firmy wizerunek poza tym sumienie mi nie pozwala okradać kogoś bo przecież ktoś kiedyś zrobi mi podobnie.
Większość klientów rozmawia ze mną na temat "ubera" i wnioski są zupełnie inne. Np:. Nie wiem z kim jadę - skąd mam wiedzieć że zna trasę - brak ubezpieczenia.
To, że zapłacili 5 zł mniej za bardzo nie interesuję klientów bo stać większość na taxi. Tu chodzi o inną rzecz a mianowicie o przejrzystość czy sam zawód. Bo jak kupują wędlinę to nie idą do papierniczego wszak to i to sklep.
Reasumując jeśli taxi jest brudne nie ma cennika kierowca pali Nie Wsiadajcie. Poza tym zawsze proście o paragon co umożliwia reklamacje tam jest napisane z kim jedziecie ile km za jaką stawkę.
Pozdrawiam
Posłuchajcie kierowcy nielegalnego przewozu przecież to widać kto to piszę te steki bzdur.
Z jednym się zgodzę, są a raczej jest kilkunastu w Gdańsku takich którzy jeżdżą po 6 zł za km, ale przecież to Wy klienci macie oczy rozum i potraficie czytać. Po co wsiadacie do taxi na której jest taka cena ???? Albo gorzej jeśli nie ma cennika ?
Teraz jest taka konkurencja że naprawdę można wybrać auto i cenę.
Nie zgodzę się z tym , że jestem oszustem złodziejem brudasem itd. W moim samochodzie jest czysto , nie palę, nie pozwalam jeść a przede wszystkim nie oszukuje bo pracuje na swój i firmy wizerunek poza tym sumienie mi nie pozwala okradać kogoś bo przecież ktoś kiedyś zrobi mi podobnie.
Większość klientów rozmawia ze mną na temat "ubera" i wnioski są zupełnie inne. Np:. Nie wiem z kim jadę - skąd mam wiedzieć że zna trasę - brak ubezpieczenia.
To, że zapłacili 5 zł mniej za bardzo nie interesuję klientów bo stać większość na taxi. Tu chodzi o inną rzecz a mianowicie o przejrzystość czy sam zawód. Bo jak kupują wędlinę to nie idą do papierniczego wszak to i to sklep.
Reasumując jeśli taxi jest brudne nie ma cennika kierowca pali Nie Wsiadajcie. Poza tym zawsze proście o paragon co umożliwia reklamacje tam jest napisane z kim jedziecie ile km za jaką stawkę.
Pozdrawiam
Co za chory socjalistyczny kraj!
Ludzie porzuccie to dziwne myślenie bo juz łapy opadają!
Jak będę chciał to zadzwonie choćby po Miecia z hulajnogą i mnie zawiezie na niej gdzie mi sie podoba i za ile mi się podoba ( czyli za ile się z nim dogadam ). Zawody nie wymagające specjalnie wyjątkowych umiejętności, wiedzy itp powinny byc juz dawno zderegulowane i nikomu do tego w jaki sposób, czym i za ile chce się przemieszczać. Jak ktoś tego nie rozumie to chętnie mu ta wiedze przekażę ( ale nie za darmo! bo ciężkie pieniądze w to włożyłem, aby ją uzyskać ). Dziękuję i pozdrawiam trzeźwo myślących.
Jak będę chciał to zadzwonie choćby po Miecia z hulajnogą i mnie zawiezie na niej gdzie mi sie podoba i za ile mi się podoba ( czyli za ile się z nim dogadam ). Zawody nie wymagające specjalnie wyjątkowych umiejętności, wiedzy itp powinny byc juz dawno zderegulowane i nikomu do tego w jaki sposób, czym i za ile chce się przemieszczać. Jak ktoś tego nie rozumie to chętnie mu ta wiedze przekażę ( ale nie za darmo! bo ciężkie pieniądze w to włożyłem, aby ją uzyskać ). Dziękuję i pozdrawiam trzeźwo myślących.
Taryfowy cfaniak
Kiedyj jadac taxi z lotniska na ulice menonitow.Szofer pojechal w dol Slowackiego potem przez Hallera kolo stoczni przy dworcu kolo lot-u az wrescie dobilismy do celu,na pytanie czemu nie pojechal obwodnica i Armi Krajowej w dol.Niewiedzial co ma odpowiedziec,zwiesil sie i ratowal sytulacje,ze 25 pln tylko za przejazd,chyba juz nikogo nie bedzie chcial naciagnac,pozdrawiam szofera
Regulamin taxi
Obowiazkiem taksowkarza jest jechac krotsza trasa i taka wybral. Obwodnica i Armii Krajowej jest o 3 km dalej. Hallera Welzel kliniczny i dalej Jana z Kolna jest tylko o kilkadziesiat metrow dluzsza od Aleii Zwyciestwa, a wybral ja pewnie ze wzgledu na korki przy GUMedzie i Placu Zebran Ludowych. Jesli Pan chce jechac trasa inna od najkrotszej trzeba zasygnalizowac taksowkarzowi,
Pozdrawiam ZLOTOWA
Pozdrawiam ZLOTOWA
Działalność gospodarcza
Nienawidzę donosicielstwa!
Tylko dlaczego ci kierowcy jeżdżą nielegalnie, gdyby mieli działalność gospodarczą wszystko byłoby ok.
Żeby otworzyć sklepik i zarabiać też trzeba zarejestrować działalność. Dlaczego tu ma być inaczej, w czym są lepsi, zarabiają to niech płacą podatki (niestety w takim państwie żyjemy) i będzie wszystko si i złotówy będą mogli się wypchać!
Tylko dlaczego ci kierowcy jeżdżą nielegalnie, gdyby mieli działalność gospodarczą wszystko byłoby ok.
Żeby otworzyć sklepik i zarabiać też trzeba zarejestrować działalność. Dlaczego tu ma być inaczej, w czym są lepsi, zarabiają to niech płacą podatki (niestety w takim państwie żyjemy) i będzie wszystko si i złotówy będą mogli się wypchać!
Po co się denerwujesz ? Na jakiej działalności ? Skoro Ty masz rację więc mają kasy fiskalne taksometry i licencję jeśli nie więc dalej nielegalni. I co rozliczają się w US z nielegalnego przewoźnika ???? Jaki Ty jesteś naiwny.
Wiesz jak wygląda proceder ?
Uber każe podpisać oświadczenie , że masz licencję taxi działalność itd. Jak złapie Cię ITD podcierają się tym papierkiem i mają Cię mówiąc brzydko w duupie.
Wiesz jak wygląda proceder ?
Uber każe podpisać oświadczenie , że masz licencję taxi działalność itd. Jak złapie Cię ITD podcierają się tym papierkiem i mają Cię mówiąc brzydko w duupie.
Uber vs taxi
Uber stety czy niestety przyszlosc.
Brak mozliwosci oszukania klienta, elektroniczne wystawianie rachunkow/faktur. Gps'owy taxometr. Czemu tego nie wprowadzic do zwyklej taxowki? Maja przeciez swoje aplikacje. Wystarczy je poszezyc i juz nie beda nazekali na taxometry montowane i braku mozliwosci sprzedazy auta. Dodatkowo gdyby taxowkarska mafia nie oszukiwala ludzi na calym swiecie ogromnymi stawkami i innymi sposobami naciagania klienta na wiekszy rachunek to by nie mieli takiej konkurecji. A sam uber powinien miec jakies regulacje prawne by stal sie legalny 100% bez zadnych luk prawnych. Niestety na tym sie nie znam wiec sie nie wypowiem.
Brak mozliwosci oszukania klienta, elektroniczne wystawianie rachunkow/faktur. Gps'owy taxometr. Czemu tego nie wprowadzic do zwyklej taxowki? Maja przeciez swoje aplikacje. Wystarczy je poszezyc i juz nie beda nazekali na taxometry montowane i braku mozliwosci sprzedazy auta. Dodatkowo gdyby taxowkarska mafia nie oszukiwala ludzi na calym swiecie ogromnymi stawkami i innymi sposobami naciagania klienta na wiekszy rachunek to by nie mieli takiej konkurecji. A sam uber powinien miec jakies regulacje prawne by stal sie legalny 100% bez zadnych luk prawnych. Niestety na tym sie nie znam wiec sie nie wypowiem.
W Polsce trzeba mieć licencję, kasę fiskalną, taksometr i koguta taxi poza tym działalność gospodarczą. Uber nie ma nic z tych rzeczy więc jest nielegalny. Dlaczego to nie dociera do Was ? Nie jest konkurencją bo brak mu rzeczy , których wymaga prawo i koniec. Wasze opluwanie wszystkich taksówkarzy jest zwykłym dziecinnym bełkotem . Jak Mytaxi miało promocje to taksówkarze byli mili i wszystko grało a teraz co się zmieniło ? Różnica na km pomiędzy tym nielegalnym a taxi jest około 70 groszy przy cenie za kurs ale koszty ponoszone przez kierowców taxi co miesiąc to ZUS, podatek nie liczę uzbrojenia samochodu ,~ 4-5 tys
policja powinna zajac sie tymi taksowkarzami ktorzy dostarczaja klientow do domow publicznych
za kazdego klienta ktory skorzysta godzinke dostaja 100zl.
czesto klient zostaje dluzej np 3 h wiec taksowkarz dostaje 300zl
czasamu uda sie wyrwac grupe Norwegow,ktorych po zawiezieniu do burd7a zostawiamy czesto na prawie cala noc wiec czasami z nocki taksowkarz dostaje od 2tys zl w gore!!
znam jednego ktory wyrwal prezesa firmy w Szwecji ktory kazal przywozic dziewczyny do hotelu i to po kilka sztuk co 2-3 godziny... po kilku dniach dostal 23tys zl oczywiscie nie nabil na kase!!!!
czesto klient zostaje dluzej np 3 h wiec taksowkarz dostaje 300zl
czasamu uda sie wyrwac grupe Norwegow,ktorych po zawiezieniu do burd7a zostawiamy czesto na prawie cala noc wiec czasami z nocki taksowkarz dostaje od 2tys zl w gore!!
znam jednego ktory wyrwal prezesa firmy w Szwecji ktory kazal przywozic dziewczyny do hotelu i to po kilka sztuk co 2-3 godziny... po kilku dniach dostal 23tys zl oczywiscie nie nabil na kase!!!!
Ggg
Wszystko się zgadza, tylko dlaczego uderzacie w najsłabszych? Z reguły na uberze jeżdżą młodzi ludzie którzy chcą tylko dorobić, nie znają prawa, są w zasadzie bezbronni, a ci co zasadzają sie na tych kierowców, to nie zwykli taksówkarze tylko nieuczciwi starzy naciagacze, ich praca tak jak za PRL polegała i polega na oszukiwaniu klientów, tych trzeba przede wszystkim karać, czemu te stare dziadostwo nie rzuci się na tych co stworzyli w naszym kraju ubera? Sa tak samo tchorzliwi jak za czasów stanu wojennego, gdy inni walczyli i obalali komunę, taksówkarze na lewo handlowali paliwem. Pozdrawiam wszystkich byłych ubeków i milicjantow - dzisiejszych pożal się Boże taksówkarzy. Brać sie za nich!!!!!
A jak chłop czy inna pani się upije mając lat 18- 22 i trafią na izbę to też tłumaczysz że młody i nic się nie stało. To rodzice ładnie wychowują swoje pociechy młode że od małego kradnij bo się niczego w życiu nie dorobisz. Nie zapominaj , że wożenie ludzi to również odpowiedzialność i co młody nie wiedział chciał tylko dorobić tak ? Po 18 roku życia odpowiada za swoje czyny więc nie gadaj głupot.
Nieznajomosc praw nie zwalnia od odpowiedzialnosci:)
Zapewniam cie mlodzieńcze, że uberowcy znają prawo i konsekwencje jego łamania. Co do ubeków i milicji to czas jest nieubłagany policz kolego ile to już lat
od komuny.Wymierają. Nie każdy musi jeżdzić taksówką< w gdańsku funkcjonuje rozwinięta komunikacja miejska, przejazd 3,8 zł dla modych ludzi bilety ulgowe polecam
od komuny.Wymierają. Nie każdy musi jeżdzić taksówką< w gdańsku funkcjonuje rozwinięta komunikacja miejska, przejazd 3,8 zł dla modych ludzi bilety ulgowe polecam
Ubezpieczanie OC w uberze
Chyba sobie ludziki jaja robicie .. Ubezpieczenie OC sprawcy badz ubezpiecznie NW kierowcy w uberze nie pokryje kosztów leczenie jak cos sie stanie.. Przyjdzie policja i szybko wyjdzie ze jechaliście uberem a potem kazda ubezpieczalnia szybko odmowi wyplaty odszkodowania bo kierowca wykonywal zarbkowy przewoz ..
Red. Naskręt przechodzi samego siebie
najpierw pisze, że inspekcja nałożyła kary na kierowców ubera, żeby w kolejnej kolumnie poinformować, że to tylko według taksówkarzy są oni nielegalną konkurencją. Czemu miałoby pomóc przedstawianie się jako student prawa? Czy znów nikt nie sprawdza artykułów redaktorka przed ich publikacją?
ciekawe dlaczego nkt nie reaguje na kierowców którzy jezdza pod szyldem bla bla caru, to to samo co uber na dodatek nawet na skale międzynarodowa. Nie trzeba miec koncesji na przewóz osób po kraju czy Europie?? Tez pobierają opłaty nie musza miec kas fiskalnych?? Co z ubezpieczeniem??
Jakos PKS czy PolskiBus nie cwaniakuja tylko walczą po klienta cenami i jakością.
Jakos PKS czy PolskiBus nie cwaniakuja tylko walczą po klienta cenami i jakością.
Uczyć się nie chciało he he he co Ty dziecko wiesz o życiu... Jeżdżę taxi mam wyższe wykształcenie i się tego nie wstydzę. Nie oszukuje klientów jestem uczciwy. Ale słoma mi z butów nie wychodzi a nie jednemu z wypowiadających się na tym czacie przydałaby się dodatkowa nauka życia bo to co się tu czyta to chyba skończyło się na gimnazjum .
Wbrew Prawu
Ponieważ kierowca nie pobiera opłaty .nie moze dochodzic do przewozu bez licencji. Jesli zlecam firmie zrobienie dachu a podwykonawca go schrzani to wiadomo ze kasy klient zada od firmy a nie od podwykonawcy.Nie dajcie sie robic w hu**a. Nie pobieracie oplaty tylko przewozicie dana osobe na prosbe ubera.w tym samym mysleniu to tak jak bym zabral stopowicza i za to bym mial dostac kare ze kogos przewoze?!
Uber wyzyskiwacz kierowców
Proponuje wszystkim fanom ubera zrzucić sie na kary teraz dla tych 3 kierowców , mój maz jeździ na uberze jest to złodziejska firma która wyzyskuje kierowców , z każdego kursu zabiera 25% wiec łatwo sobie przeliczyć ile zarabia kierowca gdy tak mało wy płacicie ! I wiem rowniez ze w takiej sytuacji cały ten uber nie pomoże kierowcy !!!! Wiec kochani - chcecie ubera - pomóżcie tym kierowcom bo po takich akcjach mój maz boi sie jeździć i mysli o przejściu do legalnej , niezłodziejskiej korporacji która tak nie doi kierowcy . Pozdrawiam
Uber OFF
Miłośnicy Ubera tu piszący,podejrzewam że to mamcie i zonki, jeżdżę tam i dobrze liczę mam dwa autka nówka sztuki,ładne cacka,ale uber to utopia,kiedy wy to zrozumiecie? Ja to sprawdzam cały czas,a na ten moment zawieszam działalność,ryzykować?! Chować się po krzakach? A jak tacy mądrzy jesteście i bogaci to zróbcie zbiórkę kasy i zapłać za niego 8 tyś bo uber nie pomoże,a piszący maniacy ubera to lasery i biedaki siedzący w domu i zakochani w przejazdach za 10,15 zł do biedry i spowrotem o to mała prawda,Uber oszust i ja to dolny wiem bo jeżdżę jako kierowca i pasażer,ale mówię na dzień dzisiejszy stóp uber i f... off
Figo Fago
Downy i biedaki,Uber zniknie, aż żal,że muszę wasze mordy widywać,zakładam 3 kamerki i do zobaczenie na YouTube śmieje się z was bo jeżdżę tylko dla fajnych lasek z którymi sie umawiam na małe i większe co nieco. Trzeba mieć kaskę aby jeździć swoim autkiem i się dotrze bawić.PS. kierowca Uber :)
Paranoja
Paranoja jest ze ustawodawca nie nadaza nad zmianami i potrzebami klientow. Dlaczego jezdze Uberem ? Nie dlatego ze jest tanszy bo nie jest. Przy doliczeniu do stawki za kilometr stawki za cza podrozy taksowki juz sa na poziomie UBERA badz tansze i nie mowie o sytuachi gdy aplikacja mnoznikami reguluje podaz z popytem. Przede wszystkim UBER to wygoda platnosci i szybkosc zamawiania. I najwazniejsze. UBER to uczciwosc przejazdu i oplaty. Tu nie ma podkreconych taksometrow. Ty nie ma zwiedzania miasta. Jak kierowca pomyli trase reklamuje przrjazd i nie dosc ze zwracaja mi nadplacona kase to dostaje darmowy voucher na przejazd. Tu nie spotkam smierdzacego buraka sluchajcego na pelny gwizdek disco polo. Inspekcja powina zabrac sie za taksowkarzy wraz z wlepianiem jeszcze wiekszych kar za przekrecone taksometry czy wrecz naginna jazde bez wlaczonego taksometru. Cala ta nagonka na Ubera powoduje tylko naganianie Uberowi klientów. Pomine fakt ze jak kierowca Ubera ma niska srednia ocen od klientow przestaje byc kierowca. Taksowkarze to nie swiete krowy nie do ruszenia. Musza sie pogodzic z istnieniem uczciwej konkurencji a ustawidawca musi uporzadkowac przepisy by uwzglednialy rozwoj technologii
W Itaxi
Masz aplikację wiesz którędy wiózł Cię kierowca również na koniec kursu przychodzi mapka z trasą i możesz reklamować kierowcę który Cię oszukał. Przecież jak Mytaxi dawało promocje 50% to nikt uberem nie jeździł i wszyscy taksówkarze byli cacy. Teraz kwota 2,2 jest zlodziejska ? Raptem samochody są brudne i śmierdzące ?
Skąd ta nienawiść ? Mam wrażenie że większość wpisów robią kierowcy tego nielegalnego wg polskiego prawa przewoźnika, ale Wy też niedługo zrezygnujecie.
Jak na być dobrze skoro sami siebie okradamy ?
Skąd ta nienawiść ? Mam wrażenie że większość wpisów robią kierowcy tego nielegalnego wg polskiego prawa przewoźnika, ale Wy też niedługo zrezygnujecie.
Jak na być dobrze skoro sami siebie okradamy ?
über alles
Czy ktoś mi wytłumaczy jak to jest, że w całym 3-mieście wisiały tablice i billboardy reklamujące pracę w Uber. W radiu Gdańsk leciały codziennie podobne reklamy nawołujące w takim razie do przestępstwa.
Art. 255.
§ 1. Kto publicznie nawołuje do popełnienia występku lub przestępstwa skarbowego, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.
§ 3. Kto publicznie pochwala popełnienie przestępstwa, podlega grzywnie do 180 stawek dziennych, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do roku.
Zatem jak to jest z tym Uberem..? Czemu z urzędu nie wyłączy się aplikacji Uber..? Jak to jest możliwe..?
Art. 255.
§ 1. Kto publicznie nawołuje do popełnienia występku lub przestępstwa skarbowego, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.
§ 3. Kto publicznie pochwala popełnienie przestępstwa, podlega grzywnie do 180 stawek dziennych, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do roku.
Zatem jak to jest z tym Uberem..? Czemu z urzędu nie wyłączy się aplikacji Uber..? Jak to jest możliwe..?
Uber - ubezpieczenia pasażera
Hehe, w razie wypadku , uszkodzenia ciała pasażera w Uberze podczas przewozu życzę powodzenia po fakcie, bo napewno pasażer zobaczy odszkodowanie.
Zapytałem o to obsługę w Uberze czy kierowca z ktorym jechałem ubezpieczyl pasażerów, czy ma OC. Powiem Wam że Ubera g*wno obchodzi bezpieczeństwo, czy kierowca nie jest dragach, czy spowodował wypadki itp. Tylko kasa.
Baranki ....
Uber was wali w d wszystkich, ma wasze dane z kart, maile, adresy i inne wrażliwe i tylko ciekawe czy już wasze dane sprzedał. Hehehe
Zapytałem o to obsługę w Uberze czy kierowca z ktorym jechałem ubezpieczyl pasażerów, czy ma OC. Powiem Wam że Ubera g*wno obchodzi bezpieczeństwo, czy kierowca nie jest dragach, czy spowodował wypadki itp. Tylko kasa.
Baranki ....
Uber was wali w d wszystkich, ma wasze dane z kart, maile, adresy i inne wrażliwe i tylko ciekawe czy już wasze dane sprzedał. Hehehe
hah
co Wy za głupoty piszecie.
Po pierwsze, nie ma żadnego egzaminu na taxi. wystarczy działalność i kasa na te ich śmieszne taxometry i kasy fiskalne. Taxówkarze oburzeni konkurencją tak samo jak przewoźnicy, jak Polski bus wszedł na rynek polski.
Po drugie, nie ma żadnej kary, tylko wniosek do sądu o ukaranie, nikt nie płaci tych śmiesznych mandatów, bo uber wygrywa większość spraw sądowych.
Tyle uberowców jeździ po Trójmieście, że tego nie zatrzymają
Po pierwsze, nie ma żadnego egzaminu na taxi. wystarczy działalność i kasa na te ich śmieszne taxometry i kasy fiskalne. Taxówkarze oburzeni konkurencją tak samo jak przewoźnicy, jak Polski bus wszedł na rynek polski.
Po drugie, nie ma żadnej kary, tylko wniosek do sądu o ukaranie, nikt nie płaci tych śmiesznych mandatów, bo uber wygrywa większość spraw sądowych.
Tyle uberowców jeździ po Trójmieście, że tego nie zatrzymają
Obniżyć koszt licencji
Problemem nie jest Uber, tylko to, że porządni taksówkarze z renomowanych sieci muszą ponosić wygórowane koszty za licencje, kasy fiskalne itp. Bez tego byliby bezkonkurencyjni dla amatorów płatnych podwózek.
Przecież, jeśli samochód jest zarejestrowany np. na 5 osób, to może bez problemu przewozić kierowcę i 4 pasażerów.
Zwróciłbym jedynie uwagę na konieczność wykupienia ubezpieczenia NNW i ważność przeglądów technicznych i za niedopełnienie tych obowiązków lepiłbym kary. Poza tym Policja może zawsze sprawdzić doraźnie stan techniczny pojazdu i w razie uzasadnionych wątpliwości wysłać właściciela do kontroli pod groźbą mandatu.
Przecież, jeśli samochód jest zarejestrowany np. na 5 osób, to może bez problemu przewozić kierowcę i 4 pasażerów.
Zwróciłbym jedynie uwagę na konieczność wykupienia ubezpieczenia NNW i ważność przeglądów technicznych i za niedopełnienie tych obowiązków lepiłbym kary. Poza tym Policja może zawsze sprawdzić doraźnie stan techniczny pojazdu i w razie uzasadnionych wątpliwości wysłać właściciela do kontroli pod groźbą mandatu.
Ach te "złotówy"
To jasne, że chcemy jeździć taniej, ale nie można mieć pretensji do taksówkarzy, że chcą pokryć koszty swojej działalności oraz zarobić na życie.
Co oni temu winni, że muszą spełniać całą masę wymogów, których nie spełniają kierowcy Ubera, BlaBlaCar itp.? To przesadne narzuty ze strony Państwa są przyczyną unikania prawa. Jeśli mam do wyboru zarobić i przeżyć a biedować w zgodzie z prawem, to chrzanię takie prawo, bo co to za państwo, które nie daje żyć obywatelowi? Każdy przecież płaci podatek dochodowy i VAT, więc dodatkowe obciążenia nie powinny występować.
Nasze prawo to relikt PRL, zgodny z założeniem, że jest obowiązek pracy i nie ma bezrobocia (utopia).
Co oni temu winni, że muszą spełniać całą masę wymogów, których nie spełniają kierowcy Ubera, BlaBlaCar itp.? To przesadne narzuty ze strony Państwa są przyczyną unikania prawa. Jeśli mam do wyboru zarobić i przeżyć a biedować w zgodzie z prawem, to chrzanię takie prawo, bo co to za państwo, które nie daje żyć obywatelowi? Każdy przecież płaci podatek dochodowy i VAT, więc dodatkowe obciążenia nie powinny występować.
Nasze prawo to relikt PRL, zgodny z założeniem, że jest obowiązek pracy i nie ma bezrobocia (utopia).
Uber Driver
90 % piszacych tu to ludzie piszacych bez wiedzy,tylko na wlasnych domyslach pisze,a 10 % realnie jeżdżących w korporacji i Ci ludzie piszą prawdę. Ja jeżdżę jako kierowca Uber i mówię wam że jest źle,jestem również przeciwko Uber,do Pana który pisze,że tylko 500 zł opłaty,a nie 8tys,czy ty człowieku wiesz co piszesz, idź i zapłać za mnie to 500 zł wczoraj włączyłem tylko na 2 godziny aplikację by sprawdzić jak idzie i bylo dużo zleceń lecz żadnego nie przyjąłem,więc stwierdzam,że chłopaki też ograniczyli,a co do ubezpieczenia to go nie macie i kupcie sobie miesięczny,albo roczny bilet jak uber odejdzie skoro tylko Uber,ja się na nim zawiodłem i wolę wozić cudzoziemców niż was Polacy z nosem zawartym za 10 zł
Murem za uberem
Kompletna głupota ze strony taksówkarzy, jeżdżę i będę jeździć uberami. Wolę poruszać się za niższą cenę i o wiele lepszym autem i w lepszym stanie, niż jakimś rozklekotanym 20 letnim, często upiera*olonym samochodem (bo brudny to po prostu za mało powiedziane). Zlotowy jecza że uber ze względu na konkurencyjne ceny zabiera im klientów, ale nie zwracają już uwagi na to ze kierowcy ubera nie mogą korzystać z postojow dla taxi, czy bis pasów... A co do jazdy bez uprawnień na przewóz osób, kierowca zdał prawo jazdy to i powinien móc wozić ludzi Ale to już jest kwestia naszego durnego prawa
Taxi - papa.
Wychodzę z prostego założenia.
Dowód rejestracyjny = sprawny samochód.
Prawo jazdy = umiejętność prowadzenia samochodu i znajomość przepisów PORD.
"Wszystko co nadto - od złego pochodzi."
Etatyzm p......ony.
Czym się różni przwóz odpłatny od nieodpłatnego?
Co realnie daje jakaś_tam licencja?
Czym się różni ubezpieczenie taxi od ubezpieczenia OC i NNW rozszerzonego na przewożone osoby?
Mam nadzieję, że prawnicy Ubera szybko uwalą te "opłaty administracyjne".
W końcu kierowca Ubera wozi pasażerów za darmo, a kasę bierze za testowanie i używanie aplikacji, czyż nie? Tak, jak niektórzy płacą kasę za oglądanie reklam...
Wychodzę z prostego założenia.
Dowód rejestracyjny = sprawny samochód.
Prawo jazdy = umiejętność prowadzenia samochodu i znajomość przepisów PORD.
"Wszystko co nadto - od złego pochodzi."
Etatyzm p......ony.
Czym się różni przwóz odpłatny od nieodpłatnego?
Co realnie daje jakaś_tam licencja?
Czym się różni ubezpieczenie taxi od ubezpieczenia OC i NNW rozszerzonego na przewożone osoby?
Mam nadzieję, że prawnicy Ubera szybko uwalą te "opłaty administracyjne".
W końcu kierowca Ubera wozi pasażerów za darmo, a kasę bierze za testowanie i używanie aplikacji, czyż nie? Tak, jak niektórzy płacą kasę za oglądanie reklam...
Jesteś tępy, za przeproszeniem
Jeśli jesteś byłeś lub będziesz kierowca lub pasażerem nielegalnego przewozu "UBER" to musisz wiedzieć , że nie dostaniesz odszkodowania mało tego dobry adwokat udowodni Ci że nie miałeś prawa jechać w danym momencie i jeszcze zapłacisz za uszkodzone auto sprawcy. Nie wspomnę o kosztach leczenia pasażerów i to tylko że brak licencji taksometru i kasy co uprawnia do ubezpieczenia taxi . Jak nie masz zielonego pojęcia o czymkolwiek to lepiej nie pisz bzdur.
Uber -sami klienci wrabiaja ich w mandanty .albo kradniemy wszyscy albo nikt
To jest tylko aplikacja a kierowca sam sie pisze na mandat .licencja to tak banalna sprawa teraz .A jak ktos jest za partyzantka to niech sam wsiada i jezdzi i przy kontroli juz nie bedzie tak wesolo jak tu .Szczekak każdy potrafi ale zobacz jak ktoregos dnia dopadna Ciebie a bedziesz sam uciekala lub takie bzdury opowiadal ze nie wiedziales ze licencja jest potrzebna tylko nie mow tego glosno bo wyjdziesz na pajaca większego niż jestes
Złotówy jesteście śmieszni
Kierowcy ubiera zróbcie sobie te uprawnienia załóżcie kasy. Koszt to ok 200zł kurs, 180egzamin i 250 licencja na 20-25lat. Badania psycho ok 200zł i koszt kasy z montażem to ok 2200 z legalizacją. Zamykacie się w 3 tyś a złotówy niech się gotują i pitolą o ogromnych kosztach.A do korzystających ze złotów apeluje paragon za każdy przejechany kilometr.
polscy taksiarze to byli zomowcy
...tak własnie się zachowują, (nie ma gorszych zbirów niż ci staruchy z prlu) trzeba być niezła świnią by na psy podpierniczyć na 8 tysi kogoś. Ja ostatni raz taksówką w swym życiu jechałem chyba z 10 lat temu, takto zawsze znajdę kumpla który winny przysługę albo poproszę ojca. Tak w ogóle jeszcze w latach ~2006 mówiło się mafia taksówkarska, bo to byli często ludzie związani ze światkiem przestępczym.
tak czasy zlotowkarzy do lamusa powinni odejsc,Jestem z pomorza znam dobrze miasto trojmiasto ,zamawiam takxi z dworca gdansk glowny na podana ulice,kierowca wozi mnie po gdansku, siedze grzecznie nic nie mowiac, gdyz bylem zmeczony upalem i tlokiem w pociagu,jestesmy na miejscu,podaje cene,malo nie zszedlem na zawal,szok.Ja mu na to dziekuje za wycieczke po gdansku,zaplace tyle ile sie nalezy i tu szok co k......wa se myslisz ze ja darmo cie wiozlem.Odparlem Policja prosze grzeczniej.Ton opadl.To przestroga dla tych niektorych zle wychowanych.nie wiecie kogo wozicie wiec uwazajcie.To fakt z zycia
dziwne
Ścigają uberowców za to że nie przyjmują bezpośrednio od klientów pieniążków tylko wypłaca im je uber. Wsiadając do taxi nie płacę przez aplikację tylko bezpośrednio w taryfie. Wsiadając do auta z blablacar płacę również kierowcy, ale on przecież też nie ma licencji, za to jest to legalne. Dlaczego wolę ubera? Wsiądę do w miarę nowego auta (nie starszego niż 10 lat), a w taxi do starego gruchota, którym taryfiasz szaleje jak nienormalny po mieście, gdzie uberowiec jedzie spokojnie, grzczenie i bez nerwów. Jestem za uberem i jest głupotą ich karać za to co jest legalne. Oni nie świadczą usług taxi!
Witam
To może trzeba na naszych wszech wiedzacyce złotówy również trzeba podesłać inspekcje badz radiowuz z informacja o stanie technicznym i strachu z jazdy za co juz bedzie artykuł kk. A oni zawsze cos znajda w samochodzie. Te złotówki rowniez nam wala po kieszeniach utrudniajac tansza alternatywe. Jak takie kozaki jestescie to w ramach protestu łapcie wymuszajace samochody ABW jak ktorys rąbnie pisiora to możecos z tym zrobia.
Rozumie ze można karać UBEROWCÓW za brak kas fiskalnych i nie odprowadzanie podatku, co to obchodzi INSPEKCJE TRANSPORTU DROGOWEGO od tego jest URZĄD SKARBOWY a nie ta instytucja. To teraz jeszcze wezcie się za BLA BALA CAR i za PODWOŻENIE SIE NAWZAJEM DO PRACY ALBO BRANIE AUTOSTOPOWICZÓW , bo każda forma takiego transportu jest nie legalna. Osoba wsiadająca do takiego auta wsiada na własną odpowiedzialność. Na miejscu tych osób które otrzymały te mandaty skierował bym sprawę do SĄDU
WTF
Nie rozumiem, uber to nie taxi, świadczy usługi na innych zasadach ( licencja nie potrzebna bo korzystają z nawigacji), taksometr nie potrzebny ponieważ korzystają z apki, kasa fiskalna nie potrzebna ponieważ klient rozlicza się z uber em nie z kierowcą ( jak w Polskim busie, tylko opłata nie jest wnoszona z góry tylko po kursie), regulacja prawna powinna być taka obowiązkowe badania lekarskie w odpowiednim instytucie plus dodatkowe ubezpieczenie. A taksiarze mogą sobie robić licencje jeśli chcą być taxi, uber nie zgarnie klienta z ulicy bo nikt nie wie że to uber wy macie auta oklejone z kogut, możecie stać na słupku i jeździć bus pasem, także macie cierpy przywileje.
Uber nie działa też jak przewóz osób, kierowcy nie ogłaszają się w internecie Przewóz osób i nie biorą kursów z telefonu za stawkę np 4 zł kilometr i wio z wawki do Krk. Za to wy cierpy się ogłaszacie w ten sposób chociaż większość z was ma tylko nic nie warta licencje taxi, a to zobowiązuje was do jazdy z kogutem, transport osób bez koguta po ogłoszeniu w gazecie czy internecie to 8000 zł kary i nikogo nie interesuje że znasz topografie swojego miasta.
Uber to nie taxi a licencja taxi w uber nic nie znaczy, bo to nie to samo. A ja np jak bym chciał wozić ludzi bo lubię jeździć nie chce mieć auta z kogutem taxi bo to wstyd, także rząd musi wdrożyć odpowiednie ustawy o uber bo od nowości nie uciekniemy, a jak widać ludzie chca jeździć z uber także dajcie tylko możliwość dodatkowego ubezpieczenia i badania lekarskie i kierowcy jeżdżą bez licencji bo licencja jest niepotrzebnym przeżytek iem prl
Uber nie działa też jak przewóz osób, kierowcy nie ogłaszają się w internecie Przewóz osób i nie biorą kursów z telefonu za stawkę np 4 zł kilometr i wio z wawki do Krk. Za to wy cierpy się ogłaszacie w ten sposób chociaż większość z was ma tylko nic nie warta licencje taxi, a to zobowiązuje was do jazdy z kogutem, transport osób bez koguta po ogłoszeniu w gazecie czy internecie to 8000 zł kary i nikogo nie interesuje że znasz topografie swojego miasta.
Uber to nie taxi a licencja taxi w uber nic nie znaczy, bo to nie to samo. A ja np jak bym chciał wozić ludzi bo lubię jeździć nie chce mieć auta z kogutem taxi bo to wstyd, także rząd musi wdrożyć odpowiednie ustawy o uber bo od nowości nie uciekniemy, a jak widać ludzie chca jeździć z uber także dajcie tylko możliwość dodatkowego ubezpieczenia i badania lekarskie i kierowcy jeżdżą bez licencji bo licencja jest niepotrzebnym przeżytek iem prl
WTF
Czyli taksówkarz który ma nawigację też nie potrzebuje licencji? Każdy kto odpłatnie wykonuje przewóz musi ją mieć. Czy to taxi czy uber czy prywatna działalność jasia. Jak idziesz robić do partnera ubera to ją dostaniesz jak chcesz na własny rachunek to musisz sobie wyrobić... a kogut to jesteś ty to jest belka świetlna z informacją TAXI POLICJA etc a nie kogut barani kogucie...
TAKsiarze
Taksówkarze..we Lwowie blokujecie kordonem autobusy, żeby turyści nie mogli skorzystać z przejazdu. Rządacie czasem niesamowitych kwot odstawiając gości tylko do przejścia. Tutaj robicie to samo, tylko w bardziej wysublimowany sposób. Tutaj również działacie nielegalnie, atakując ludzi. UOKiK orzekł, że Uberowcy nie łamą prawa. Sprawa zakończona cwaniacy i złodzieje.
przewozi ludzi
"od kierowcy Ubera pan kupi i nawet nie będzie pan wiedział, że przewoził ludzi - tłumaczy taksówkarz" Przecież to idiotyzm. Kupi Pan samochód osobowy i nie będzie Pan wiedział, że przewoził ludzi. Ha ha. A kogo miał przewozić _ konie? Panie taxówkarzu proszę poszukać rozumu
Czytaj więcej na:
http://www.trojmiasto.pl/wiadomosci/Taksowkarze-kontra-Uber-trzech-kierowcow-zaplaci-kary-n111383.html#tri
Czytaj więcej na:
http://www.trojmiasto.pl/wiadomosci/Taksowkarze-kontra-Uber-trzech-kierowcow-zaplaci-kary-n111383.html#tri
Przyszły uberdrajwer
Też chce dorobić do marnej pensji i jak tylko zmienię auto zaraz lecę do Ubera.
W między czasie będę ich klientem bo wiem że mnie nie oszukają.Zaplace tyle na ile się zgodziłem za trasę.I mam wpływ na to by zareagować w aplikacji na złego kierowcę.
A ci ukarani kierowcy mają wsparcie prawne Uber.Nawet możliwe że pokryją kary.
Pozdrawiam społeczność Uberową.
W między czasie będę ich klientem bo wiem że mnie nie oszukają.Zaplace tyle na ile się zgodziłem za trasę.I mam wpływ na to by zareagować w aplikacji na złego kierowcę.
A ci ukarani kierowcy mają wsparcie prawne Uber.Nawet możliwe że pokryją kary.
Pozdrawiam społeczność Uberową.
Kary?
Inspekcja Drogowa lapie kierowcow ubera i oni maja zaplacic wysokie kary. Jesli to proceder nielegalny to Policja powinna wkroczyc do siedziby ubera i tam zalatwic sprawe. To tak jakby lapali handlarzy narkotykow na ulicy, pod brama wytworni, ktora produkuje pelna para i wszyscy wlacznie z Policja doskonale o tym wiedza.