Widok
Tosca
Opinie do spektaklu: Tosca.
Giacomo Pucciniopera w 3 aktachlibretto: Luigi Illica i Giuseppe Giacosa wg dramatu Victoriena Sardoukierownictwo muzyczne: Andrzej Knapreżyseria: Stanisław Daniel Kotlińskiscenografia: Tomasz Dobrowolskiprzygotowania chóru: Elżbieta Wiesztordtpremiera: 27 marca 1998 rokuoryginalna wersja językowaprzekład libretta wyświetlany nad sceną: Stanisław Daniel Kotlińskiczas trwania: 2h 30’ z ...
Przejdź do spektaklu.
Giacomo Pucciniopera w 3 aktachlibretto: Luigi Illica i Giuseppe Giacosa wg dramatu Victoriena Sardoukierownictwo muzyczne: Andrzej Knapreżyseria: Stanisław Daniel Kotlińskiscenografia: Tomasz Dobrowolskiprzygotowania chóru: Elżbieta Wiesztordtpremiera: 27 marca 1998 rokuoryginalna wersja językowaprzekład libretta wyświetlany nad sceną: Stanisław Daniel Kotlińskiczas trwania: 2h 30’ z ...
Przejdź do spektaklu.
Trzyma w napięciu
Do opery wybrałam się nastawiona dość sceptycznie (Verdi jest moim mistrzem, na innych kompozytorów patrzę trochę inaczej), ale wyszłam oczarowana!
Wzruszający śpiew Caravadossiego (o czarnych oczach Toski) w pierwszym akcie, trzymający w napięciu akt drugi (naprawdę mocny) i zmierzający ku tragicznemu końcu akt trzeci wywarły na mnie niezatarte wrażenie.
Wzruszający śpiew Caravadossiego (o czarnych oczach Toski) w pierwszym akcie, trzymający w napięciu akt drugi (naprawdę mocny) i zmierzający ku tragicznemu końcu akt trzeci wywarły na mnie niezatarte wrażenie.
niezły kryminał
moja kuzynka nie lubi opery ale kocha kryminały,namówiłem więc ją na wyjście do opery na Toscę. obydwoje byliśmy oczarowani.Opera zmroziła nam krew w żyłach.prawie płakaliśmy gdy Tosca śpiewała swą słynną modlitwę i bardzo baliśmy się burzliwych wydarzeń w II akcie.bardzo podobały nam się dekoracje,chociaż są one zbyt wielkie (na scenie robi się ciasno,gdy wychodzi chór).polecam wszystkim to dzieło,od tamtej pory do Opery Bałtyckiej chadzam tylko z kuzynką,która pokochała operę