Widok

Trabant 601

Trabant, na równi z Fiatem 126p, kształtował polski rynek motoryzacyjny przez długie lata. Nieskomplikowana konstrukcja, niskie koszty eksploatacji oraz cena powodowały obromną jego popularność. Dziś, w dobie 16-zaworowych silników, poduszek powietrznych, komputerów pokładowych i układów antypoślizgowych Trabant wydaje się po prostu przeżytkiem.Określeń na Trabanta jest dużo. 'Trampek', ...
więcej
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

na bazie TRABANTA 601

Poszukuje informacji na temat budowy pojazdu ( coś na miarę quada ) do zabawy w terenie na podstawie Trabanta 601 moze ktoś miał doczynienia za czymś takim – z góry dzięki za jakiś namiar

palenie gumy

Ja ostatnio spaliłem trabantem tak gumę że same druty zostały(omało nie wyszczeliła opona) Dymu to tyle było że wcaledrogi nie było widać.Trabant i siła z nami
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

narazie marzenie...

puki co to mam niecale 15lat...podobaja mi sie prawie wylacznie male, stare samochody. trabant to moj n*1 jest po prostu najlepszy... malczany, wolgi, wszystko sie chowa. tata obiecal mi w wakacje trabanta 601(ja chce tylko 2suw) na dzialke, ale cos mi kreci... szukam odpowiednich podstaw, aby spelnilo sie moje najwieksze marzenie, trabantcik
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Trabant parts

I like to find a garage, company who sell Trabants and new or old Trabant parts for export.

MECHANIK POIAZDOW OSOBOWYCH

Witam wszystkich!na poczatek chcem powiedziec ze trabant to dobra fura napewno leprza niz FIAT 126p! ale tera jeden wielki minus.moj koles mial trabanta i wiecie co sie mu stalo przy wyjezdzie z cpn-u zapalił sie i splona w niecale 5-minut !! a wiecie dla czego?bo ten zbiornik paliwa jest umieszczony nad silnikiem i to wlasnie jest ta obawa ze mozesz zywcem spłonac.!!!!!!!!! Ja osobiscie mam fiata 125p i jestem z tego samochodu zadowolony bo to jest moj 5-fiacior i moze nie jest ekonomiczny ale jedzie sie jak wlimuzynie a jak w cos przy######le to nic praktycznie sie nie stanie dlatego bardziej wm radze kupic fiata 125p stoja w tych samych cenach co trabanty hehe pozdrawiam i !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Trabi no limits

przybijam 5 wszystkim miłosnikom trabiego!mam sztuk 2,pierwszy zanim wyruszył w drogę został przezemnie rozebrany na cześci pierwsze i przy pomocy żywic epoksydowych zrobiony na amfibię(nie musze wspominać co to robiło za afere na plaży:DDDD)drugi został sie na asfalt:)Trabiego kupił mi ojciec w zamian za zrzeczenie się pasji do motorów a to co się nauczyłem z CZ,jaw,mz i innych dwusów zastosowałem w silniku trabiego z 78'.efektem był bardzo sprawny silniczek o niskim spalaniu(5,5 w trasie do 6 w mieście) max dawał z siebie 130km/h.Co do zim pamiętam z łezką w oku jak po zamieci śnieżnej Trabi przypominał kopicę sniegu,otworzyłem dzrwi i po standardowych przygotowaniach(kranik,ssanie) przy odpalaniu usłyszałem hym(1,5 sec cisza)hym brym brym pym pym:)nie mogłem długo uwierzyć.Innym razem odpadło mi tylne koło podczas podróży (ok70km/h) widziałem jak mnie wyprzedzało:)(feralne stożkowe piasty z podkładką zabezpieczająca srubę przed odkręceniem koła) innym razem ukręciła mi się kieownica(a raczej przegub gumowy):)a najlepsze jak ktoś wspomniał o rozpuszczalnikach-kedys miałem do szkoły na 8.00 i już byłem prawie spOźniony a w baku pustki wtedy zacząłem szabrować w garazu i uzbierało ise dobre 3 litry nitro benzyny aptecznej i terpentyny:DTrabanta nie sprzedam nigdy!tylko syrenka 102 dorównywała mu pięknem konstrukcji i możliwościami fantazyjnej przebudowy:)Ostatnio widzaiłem ogłoszenie w belgii w gazecie i taki zyczajny trampek poszedł za 1500 euro całkiem nieźle....
HOWK braci trabiego!

601 x TAK

Miałem 3 trabanty, największe zalety to prostota budowy, do naprawy starcza francuz, śrubokręt i młotek. Wielki bagażnik jak na tak małą furę. Dwa z nich paliły średnio 5-6 l./100km. Z jednym miałem problem i palił około 8-9/100km, niewiadomo czemu. Na każdym zrobiłem około 100 tyś bez poważniejszych awarji. Dwa miały tendencję do korozji, a ostatni (rocznik 89) po 11 latach eksploatacji nie miał śladu rdzy. Żeby nie było zaróżowo to powiem że w pierwszym wzcasie szybkiej jazdy po polnej drodze na hopie pękła mi rama silnikowa i przy hamowaniu auto zaczynało się zginać w połowie! Musiałem go sprzedać bo nic koszt naprawy był za duży.
Największe obawy miałem zawsze do baku paliwa w komorze silnika, w wyobraźni zawsze widziałęm te 24 litry benzyny nad rozgrzanym silnikiem. Co prawda raz przeżyłem czołowkę trabantem (nie moim) z VW Passatem II. Trabant zniósł to lepiej niż VW. Facet mówił że leciał 80km/h takze fura puki nie zardzewiała jest nieporównywalnie bezpieczniejsza niż 126p. Widziałem kiedyś test zderzeniowy ADAC, porównanie z VW polo I. Trabant wypadł lepiej, jedyne zastrzeżenai mieli właśnie do tego nieszczęsnego baku.
Najdłuższa moja pojedyncza trasa Trabantem to 3500 km, niby nie dużo ale kto jeździł Trabim ten wie co to znaczy. Obyło się bez awari, nei licząc upiłowanej śruby od alternatora i naprawy tego przy pomocy wiertarki i solidnego blachowkrętu.
Co do przyśpieszania to nieco lepsze od Cienkiego 700. A prędkości maksymalne to zależy od egzemplaża, dwa mi szły około 115km/h max, ale jeden szatan to leciał 130. Hamulce po mimo tego że bębnowe to były całkiem skuteczne. no i chyba największą zaletą tego auta było bardzo twarde zawieszenie, o charakterystyce niemal sportowej. To co cienkiego wywala z drogi trampkiem uchodzi bezkarnie. Przykładowo przy 80km/h zjechanie dwoma kołami na nieutwardzone pobocze nie robi na Trabancie żadnego wrażenia. Zakręty pokonuje perfekcyjne, oczywiście w zakresie dostępnych dla niego prędkości. Zawsze uważałem że do 100km/h to jest bardzo stabilne auto, do 110 jeszcze nad nim panujesz, powyżej składasz swoje życie w ręce stwórcy. No i moim zdaniem idealnym rozwiązaniem jest wymiana opon na niski profil, ja zawsze tak robiłem i stabilność jazdy znacznie wzrastała. Jazda na oryginalnych diagonalnych kartoflach to samobójstwo.
Pozdrawiam wszystkich sympatyków trabanta, jestem z wami, chodź od 5 lat jeżdzę Golfem.

trabant

no po takiej trasie do grecji to robiles wszystkie remonty generalne wlacznie z silnikiem ale to i tak sie oplacalo jak jazda pociagiem

Super autko!

Moi starsi mieli w latach 1984-1991, Kurde, wozik był spoko, łezka się w oku kręci, gdy widze na ulicy.

Male sprostowanie

Najdrozszy trampek jakiego widzialem w sprzedazy w Niemczech kosztowal 20 000 euro{nie marek} A tak pozatem to mamy 2 trampki i jest z nimi niezla zabawa.:)Pozdro

mam 14 lat i mam 2 trabanty

CZEJŚC mam 1-14 lat i jestem fanem trabantów od 4 lat od tego czasu dorobiłem sie 2 trabantów.
oba są na chodzie i są zarejstrowane .
TRABANTY SĄ SUPER !!!!!

Jazda

CZEŚĆ. Mam na imie Gucio i mam 14 lat. TRABANTY znam jak własną kieszeń i jestem z tego zadowolony. Mam 2 trabanty rozbite przez mnie i jednego na chodzie ale mam zamiar go rozbić. TRABANTY SĄ SUPER !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

vento

Kolega vento@...itd. chyba miał trudne dzieciństwo!

auto dla plebsu

jak jade swoja merawa i wyprzecza tego buta to podmuch sciaga go do rowu i tyle z tej jego z****nej masy

601

Miałem dwa trampki jeden po drugim jednym obiechałem 2 razy tam i z powrotem do czech ..i jedynie co sie nawaliło to pasek od alternatora pękł i przy górzystych zjazdach hamulce z tyłu sie zapiekły .....no i to co jest w tescie napisane .....spaliny we wnętrzu oczy szczypały nie miłosernie ...:D pozdro wszystkich trampkowiczów

601L

trabant sam w sobie nie jest zły, jedyne wady to przebieg między remontami ok.20-40 tys. km i przecieki na złączu karterów po średnio 6-8 tys.km , korodujące po 10 latach wzmocnienia podłogi;

Co do zbiornika pod maską to nie jest to wcale niebezpieczne bardziej od zbiornika pod podłogą bagażnika (patrz 125p), miałem raz mały pożar instalacji elektrycznej (wyłącznie z mojej winy) atrapa dotknęła akumulatora (dla znawców tematu), ale szybkie rozłączenie akumulatora i nic sie nie stało

Niektóre wypowiedzi tych co nie znają się na trabach są żałosne...

ale te samochody i tak są SUPER!!!

Ja właśnie kupiłem szóstego traba w naszej rodzince (aktualnie są 3) i jestem zadowolony, porównywanie go z maluchem to blamaż

a remont robi się co 100tys.km na niemieckich częsciach, 60 na polskich!

TRABANT 1.1

Witam! Ja mam obecnie drugiego Trabiego-Polo 1.1, z którego jestem bardzo zadowolony. Poprzednio miałem 601s i również nie narzekałem:) A tych wszystkich palantów co wyśmiewają te super bryczki zapraszam na zlot (koniec sierpnia w Aleksandrowie Kujawskim), tam się przekonają co te autka potrafią!
pozDDRawiam!

Trabant to GÓWNO nie samochud

jak no se czytam te wypuciny to az mnie sie chce rzygac normalnie co to za pieprzenie typu:super,extra wuz??? jak muj sasiad zapalal swoje plastikowe scierwo to nie morzna bylo okna w bloku odwozyc i smrod sie taki rozchodzil ze hej! wiec nie pierdolcie ze to z*******e auto bo robicie z siebie posmiewisko wioche i nic wiecej! ja osobiscie to mam VW GOLFA II GT i ja go se puszczam czasem na chlopskiej nocka i basik podkręce dub dub dub to nie ma mocnych, a jak wyprzedzam moja z*******a bryka ten karton to podmuch wiatru działa na niego jak TORNADO sprzatając je do rowu hehe na marginesie zauwarzam ze kierowcami tych kartonów dla frajerów sa najcześciej zacpane brudasy z przetluszczonymi dredami buhehehe

Trabant to GÓWNO nie samochud

jak no se czytam te wypuciny to az mnie sie chce rzygac normalnie co to za pieprzenie typu:super,extra wuz??? jak muj sasiad zapalal swoje plastikowe scierwo to nie morzna bylo okna w bloku odwozyc i smrod sie taki rozchodzil ze hej! wiec nie pierdolcie ze to z*******e auto bo robicie z siebie posmiewisko wioche i nic wiecej! ja osobiscie to mam VW GOLFA II GT i ja go se puszczam czasem na chlopskiej nocka i basik podkręce dub dub dub to nie ma mocnych, a jak wyprzedzam moja z*******a bryka ten karton to podmuch wiatru działa na niego jak TORNADO sprzatając je do rowu hehe na marginesie zauwarzam ze kierowcami tych kartonów dla frajerów sa najcześciej zacpane brudasy z przetluszczonymi dredami buhehehe
do góry