~Krzyżak
(21 lat temu) 1 lutego 2005 o 16:24
Zaczne od tego ze trasy na BT sa wybitnie latwe. Co innego bazantarnia, tam juz jest zdecydowanie lepiej, jest kilka sekcji na ktroych trzeba juz mnie umiejetnosci, nie raz dawalem z biua bo fizycznie nie bylo mozliwosci podjazdu (i to sie powinno eliminowac na wyscigach!!) W regulaminie glownych imprez jest napisane ze sredniej klasy zawodnik powinien przejchac cala trase nie schodzac z roweru. Podobnie jest w wejherowie, tam trasa tez jest ciekawa i nie tak banalna jak na BT.
Co do skody natomiast...tegoroczna edycja w Gdyni moim zdaniem moze byc rozczarowaniem, wg mnie nie ma w Gdyni warunkow na zorganizowanie tej imprezy (brak miejsca do startu jak w Polanicy, Szczawnie, czy Czarnkowie i potem szybki wjazd do lasu), pod tym wzgledem zdecydowanie lepiej byloby w Wejherowie. Owszem jest w Gdyni wiele ciekawych i dosc trudnych odcinkow ale warunkow na sprawne przeprowadzenie u nas tej imprezy po prostu brak - mam nadzieje ze sie myle :)
Co do tras na Skoda GP...to juz zupelnie inna liga pod kazdym wzgledem!
Startowalem na 4 edycjach i po kolei: (moje odczucia)
Czarnków - najciezsza pod wzgledem kondycyjnym trasa na jakiej sie scigalem! Mnostwo bardzo ciezkich stromych podjazdow, kilka dawalem z buta (Galiński tez :)), do tego wasko, korzenie, trudne zakrety, zero chwili wytchnienia, tylko na lini start-meta. Podloze fajne bo takie jak u nas i ciezko zlapac gume.
Polanica - typowe XC, konkretne podjazdy i szybkie zjazdy, ktorych sie naprawde balem bo ewentualna gleba konczyla sie zle (zlamania, kolnierze i inne wstrzasy) i technika !! Duzo kamieni :/ i to byl zonk.
Bukowina - tu trasa bardzo mi lezala :) technicznie malo wymagajaca, ale za to bylo konkretnie pod wiatr no i potrojny podjazd pod stok narciarski - makabra :) do tego megaaa bloto, kilka sliskich miejsc wiec tez bylo latwo o glebe. tez duzo kamieni.
Szczwno - to z kolei najtrudniejsza i najbardziej techniczna trasa jaka w zyciu jechalem. Od startu nie ma ani sekundy zeby sie rozluznic, jeden wielki zakret, korzen, podjazd (podbieg) i sciany do zjazdu! Dzieki bogu objazd jechalem z Robertem i przelamalem dotychczasowe bariery, mimo to na wyscigu zaliczylem historyczne otb :D to jest trasa naprawde dla elity! Jesli ktos uwaza ze odcinek Klifu od Polanki Redłowskiej do Orłowa jest techniczny, to Szczawno nalezy pomnozyc x1000 :)
Wszystkie trasy bardzo mi sie podobaly, te wyscigi to prawdziwy sprawdzian dla sprzetu i swoich mozliwosci !
Wyscigi kat E1 do naprawde top-liga, tam sie czlowiek uczy jazdy od nowa. Start pelen ogien, zawodnicy na bardzo wysokim poziomie i rywalizacja do samego konca, naprawde trzeba to samemu przezyc. Przed pierwszym Langiem nie moglem zjesc sniadania z nerwow bo mi sie cofalo wszystko :)
Porownywanie Skody Auto do BT to jak zestawienie Arki z Realem (pod kazdym wzgledem) :)
0
0