Widok

Traviata

Kultura Temat dostępny też na forum:
Opinie do spektaklu: Traviata.
Giuseppe Verdi
Traviata
(włoska wersja językowa, polskie napisy nad sceną)

libretto Francesco Maria Piave wg "Damy kameliowej" Aleksandra Dumasa syna

Prapremiera: Wenecja 6 marca 1853

Kierownictwo muzyczne: José Maria Florencio
Inscenizacja: Marek Weiss
Reżyseria: Karolina Sofulak
Scenografia i kostiumy: Hanna Szymczak
Choreografia: Roman Komassa
Przygotowanie Chóru: ...
Przejdź do spektaklu.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Traviata

Giuseppe Verdi Traviata (włoska wersja językowa, polskie napisy nad sceną) libretto Francesco Maria Piave wg "Damy kameliowej" Aleksandra Dumasa syna Prapremiera: Wenecja 6 marca 1853 Marek Weiss o "Traviacie": Tak się dziwnie składa, że bohaterkami trzech najważniejszych arcydzieł operowych tworzących fundament tego gatunku są kobiety, które z jednej strony mogą być wzorem charakteru, ...
Przejdź do spektaklu.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

Dziadek

Dziadek do orzechów to nie opera, a balet.Jak się idzie z dzieckiem na spektakl to się należy przygotować!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Traviata

Traviata . Z wielką nieśmiałością - opera może nie dla mnie - ale podejrzewam nie ja jedna ,ale poszłam. Od pierwszych minut wsłuchana a i wpatrzona , chłonęłam , zadowolona wiedziałam o co chodzi, dumna że jestem na takim wspaniałym , uważam na światowym poziomie przedstawieniu. Gratuluję i dziękuję. Orkiestra cudowna a główne role KOSMOS...
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Byłam z córką na "Dziadku do orzechów" wg pomysłu "tfurców" z Opery Bałtyckiej.

Dotąd się przed dzieckiem tłumaczę i próbuję wyjaśniać jak piękna jest ta opera tak naprawdę.
(A wystarczyło iść... po sąsiedzku do kina na transmisję przyzwoitej wersji "Dziadka do orzechów").

Kolejny raz się nie nabiorę.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

To nic nie da

Przypomnieli sobie Traviate:) bo najbardziej klasyczna:) uwielbiam te sztuczki Mareczka
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

a jest Tobie znane pojęcie aktu? rozumiem ze obrazy piersi, nawet artystów z okresu renesansu, też Cie gorszą? :>
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

ok

Opera bez zarzutu. Mile zaskoczyło mnie, że w końcu klasyka bez nowoczesnych udziwnień.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 3

A jeszcze ciekawsze...

ze, gdy sie kliknie na podswietlony na niebiesko fragment recenzji "...uprawianiem komercyjnego (seksu)... to link kieruje nas na strone poswiecona zespolowi Kombi i S.Losowskiemu
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Plakat

Plakat absolutnie trafiony i piękny
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 4

śnieg...

może opera chciała w ten sposób zrekompensować mieszkańcom Trójmiasta brak zimy?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

Piękny głos Jany Sibery

Pierwszy raz byłem w Operze. Jestem totalnym laikiem. Ale Jana Sibera śpiewała bardzo pięknie, dużo było w tym ekspresji, uczuć. Gorzej z odtwórcą roli Alfreda, którego grał jak się domyślam David Sotgiu. Chwilami cicho, bez większego zaangażowania. No i świetny Zbigniew Macias w roli Germonta.
Dobra sceneria, świetna muzyka.
Jeśli wahasz się jeszcze przed podjęciem decyzji, to nie żałuj tych kilkudziesięciu złotych i idź do Opery !!! Lepsze to na pewno od kolejnego filmu w kinie, czy wątpliwej sztuki w Teatrze Wybrzeże.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 5

refleksja

no chyba, że to minięcie to artystyczny środek wyrazu upitego towarzystwa ;)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 5

:(

W niedzielę 22.01.12 - w pierwszym akcie miniecie się muzyków z wokalistami.

Dekoracja - śnieg wyświetlany na scenie padał również na widownię, mnie to rozpraszało. Wioletta - dla niej poszłabym jeszcze raz :)

Ogólnie rozczarowana jestem.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 5

Do misio

Na balety są bilety ;)
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 0

bzyku

sprecyzuj proszę o masz na myśli pisząc, że każdy matoł ukryje się w chórze? :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

sss

a w "Orfeuszu w piekle"nawet że każdy matoł ukryje się w chórze
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

dobry żart ...

Szanowny Pan/i chyba raczy żartować z tą wspaniałą scenografią.Dekoracje przypominają "wilczy szaniec" a projekcje są niewyrazne,kiepskiej jakości.Przez cały spektakl zmieniają się tylko szczegóły na które mało kto zwraca uwagę.Jak robi się trochę ciemniej to wykonawcy mają projekcje na sobie a jak jaśniej to znowu wszystko prawie znika tak samo jak w "Czarodziejskim flecie" i "Makbecie"wszystko wygląda jakby na wykończenie zabrakło pomysłu-kiepski ten scenograf.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 3

Czy tylko ja mam taki problem?

ze jak chce kupić bilet to okazuje się ze nie było już ich miesiąc/2-miesiace temu?! :/
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 1

drogi Dziadku

Coś Ci się chyba pomyliło z tym słownictwem, przeciez w to operze właśnie spiewa sie: "nie ma niewiast w naszej CHACIE"!!!
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Droga internautko,jestem zdania, że pomyliłaś rodzaje sztuki. Człowiek z twoim słownictwem ma możliwość zaspokojenia swoich potrzeb kulturalnych w innym miejscu. Na pewno nie w OPERZE
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2

Traviata

Giuseppe Verdi Traviata (włoska wersja językowa, polskie napisy nad sceną) libretto Francesco Maria Piave wg "Damy kameliowej" Aleksandra Dumasa syna Prapremiera: Wenecja 6 marca 1853 Marek Weiss o "Traviacie": Tak się dziwnie składa, że bohaterkami trzech najważniejszych arcydzieł operowych tworzących fundament tego gatunku są kobiety, które z jednej strony mogą być wzorem charakteru, ...
Przejdź do spektaklu.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2
do góry