Widok

Traviata

Kultura Temat dostępny też na forum:
Opinie do spektaklu: Traviata.
Giuseppe Verdi
Traviata
(włoska wersja językowa, polskie napisy nad sceną)

libretto Francesco Maria Piave wg "Damy kameliowej" Aleksandra Dumasa syna

Prapremiera: Wenecja 6 marca 1853

Kierownictwo muzyczne: José Maria Florencio
Inscenizacja: Marek Weiss
Reżyseria: Karolina Sofulak
Scenografia i kostiumy: Hanna Szymczak
Choreografia: Roman Komassa
Przygotowanie Chóru: ...
Przejdź do spektaklu.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Traviata

Giuseppe Verdi Traviata (włoska wersja językowa, polskie napisy nad sceną) libretto Francesco Maria Piave wg "Damy kameliowej" Aleksandra Dumasa syna Prapremiera: Wenecja 6 marca 1853 Marek Weiss o "Traviacie": Tak się dziwnie składa, że bohaterkami trzech najważniejszych arcydzieł operowych tworzących fundament tego gatunku są kobiety, które z jednej strony mogą być wzorem charakteru, ...
Przejdź do spektaklu.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3

Odwołane przedstawienia?dlaczego?

Czy ktoś może wytłumaczyć zwykłemu widzowi, dlaczego Traviata 4 i 5 czerwca jest odwołana?
Bardzo żałuję bo akurat w tym terminie jestem w Polsce i chciałam zobaczyć to dzieło o którym tak dużo sie tu pisze.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 4

coś

Czy dyr. artystyczna BTT Izadora Weiss jest córką, czy żoną dyrektora generalnego Opery Bałtyckiej Marka Weissa?
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 2

żoną
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 3

Przychodzi facet do lekarza i mówi: panie mnie się wszystko z d*pą kojarzy!

Lekarz wyciąga z teczki obrazek z narysowanym rombem: co to?
D*pa.
Pokazuje trójkąt. Co to?
D*pa.
Pokazuje okrąg. Co to?
D*pa.
Panie, pan jesteś zboczony!
Ja zboczony? A kto mi te świństwa pokazuje?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 6

A wygląda jak córka
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 3

jak byś trochę znał operę jako gatunek

to byś nie pitolił takich głupot:)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Droga internautko,jestem zdania, że pomyliłaś rodzaje sztuki. Człowiek z twoim słownictwem ma możliwość zaspokojenia swoich potrzeb kulturalnych w innym miejscu. Na pewno nie w OPERZE
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2

drogi Dziadku

Coś Ci się chyba pomyliło z tym słownictwem, przeciez w to operze właśnie spiewa sie: "nie ma niewiast w naszej CHACIE"!!!
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Czy tylko ja mam taki problem?

ze jak chce kupić bilet to okazuje się ze nie było już ich miesiąc/2-miesiace temu?! :/
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 1

dobry żart ...

Szanowny Pan/i chyba raczy żartować z tą wspaniałą scenografią.Dekoracje przypominają "wilczy szaniec" a projekcje są niewyrazne,kiepskiej jakości.Przez cały spektakl zmieniają się tylko szczegóły na które mało kto zwraca uwagę.Jak robi się trochę ciemniej to wykonawcy mają projekcje na sobie a jak jaśniej to znowu wszystko prawie znika tak samo jak w "Czarodziejskim flecie" i "Makbecie"wszystko wygląda jakby na wykończenie zabrakło pomysłu-kiepski ten scenograf.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 3

sss

a w "Orfeuszu w piekle"nawet że każdy matoł ukryje się w chórze
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

bzyku

sprecyzuj proszę o masz na myśli pisząc, że każdy matoł ukryje się w chórze? :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Do misio

Na balety są bilety ;)
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 0

:(

W niedzielę 22.01.12 - w pierwszym akcie miniecie się muzyków z wokalistami.

Dekoracja - śnieg wyświetlany na scenie padał również na widownię, mnie to rozpraszało. Wioletta - dla niej poszłabym jeszcze raz :)

Ogólnie rozczarowana jestem.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 5

refleksja

no chyba, że to minięcie to artystyczny środek wyrazu upitego towarzystwa ;)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 5

Piękny głos Jany Sibery

Pierwszy raz byłem w Operze. Jestem totalnym laikiem. Ale Jana Sibera śpiewała bardzo pięknie, dużo było w tym ekspresji, uczuć. Gorzej z odtwórcą roli Alfreda, którego grał jak się domyślam David Sotgiu. Chwilami cicho, bez większego zaangażowania. No i świetny Zbigniew Macias w roli Germonta.
Dobra sceneria, świetna muzyka.
Jeśli wahasz się jeszcze przed podjęciem decyzji, to nie żałuj tych kilkudziesięciu złotych i idź do Opery !!! Lepsze to na pewno od kolejnego filmu w kinie, czy wątpliwej sztuki w Teatrze Wybrzeże.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 5

śnieg...

może opera chciała w ten sposób zrekompensować mieszkańcom Trójmiasta brak zimy?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

Plakat

Plakat absolutnie trafiony i piękny
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 4

A jeszcze ciekawsze...

ze, gdy sie kliknie na podswietlony na niebiesko fragment recenzji "...uprawianiem komercyjnego (seksu)... to link kieruje nas na strone poswiecona zespolowi Kombi i S.Losowskiemu
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Traviata

Giuseppe Verdi Traviata (włoska wersja językowa, polskie napisy nad sceną) libretto Francesco Maria Piave wg "Damy kameliowej" Aleksandra Dumasa syna Prapremiera: Wenecja 6 marca 1853 Marek Weiss o "Traviacie": Tak się dziwnie składa, że bohaterkami trzech najważniejszych arcydzieł operowych tworzących fundament tego gatunku są kobiety, które z jednej strony mogą być wzorem charakteru, ...
Przejdź do spektaklu.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3
do góry