Widok

Trójmiasto do bani

Mieszkałem w Warszawie, Mieszkałem w Krakowie, teraz przyszedł czas na trójmiasto i tylko odliczam dni jak będę mógł stąd wyjechać !!

Nad morzem jest fajnie, mówili. Czyste powietrze mówili.. Przyjechałem i .. masakra

- Komunikacja miejska jest tragiczna, zarówno w godzinach szczytu jak i poza nim.

- Wszędzie wszechobecna sól na chodnikach. Nigdy nie miałem tyle soli w mieszkaniu co tutaj. Chodniki odśnieżane jak już sól nie pomaga. Masakra jakaś. W tym śmiesznym tunelu pod dworcem można się zabić na schodach tak ślisko!

- Patlogia. Stojąc spokojnie i czekając na partnerkę w centrum, dwukrotnie byłem zaczepiany przez jakieś patologiczne typy, jeden idąc z dzieckiem w wózku i drąc się ze swoją "wybranką" rzucił w moim kierunku: "Co się gapisz, w ryj chcesz", druga - rozmawiając przez telefon przy Madisonie - podszedł jakiś patol i wydarł się "Buuu" wprost do ucha... do następnych przechodniów robił to samo..

- Słaba infrastruktura. Sklepy spożywcze? Sklepy całodobowe spożywcze ? Centrum miasta? zapomnij..

- Knajpy - kilka knajp na krzyż w centrum i to się nazywa rozrywką ?

- Mieszkam tu 3 miesiące. W tym czasie może 7 dni były słonecznych.. Masakra

- Non stop p***zi i wieje

- Pytałem się kilkukrotnie jak dojechać w jakieś miejsce w trojmiescie i za kazdym razem: o panie to daleko.. trzeba jechac tak i tak i tak i tak.. w efekcie 10 min jazdy haha.

- Okolice centrum miasta - jakieś pustkowia, ruiny, działki zarośnięte zielskiem,

- Parki i skwery kaczyńskich - mówi samo za siebie

- Dziurawe chodniki, dziurawe ulice, koleiny

- "Wysepki osiedla" - jedziesz po dzielnicach miasta i nic nic nic osiedle pozniej nic nic nic - osiedle - nic nic nic - osiedle

- Co chwile "dudni w uszach" jezdzac po trojmiescie i tych wzgorzach..

jedyny plus to powietrze które faktycznie jest bardziej czyste.. ale ponoć są jakieś beczki rakotwórcze w morzu i jakieś hałdy blisko

Ludzie dlaczego nie zmienicie miasta na lepsze? Współczuję wam z całego serca, że musicie tutaj być.
popieram tę opinię 27 nie zgadzam się z tą opinią 67

To nie jego wina on już taki się urodził.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

jestem z oruni i wstyd mi za takich sebkuf kruluf ortalionu z poziomem małpy o rozumie kury

Myślę, że w nas może być to, co sami zaprosimy. Rzeczy niewidzialne po to są niewidzialne, żeby nas chronić. Tak, są sprawy, o których się filozofom nie śniło.

"Rozmawiam z Teresą. Posługiwania się wahadełkiem nauczył ją ksiądz. Uzdrawiała ludzi na odległość. Kręciła wahadełkiem nad zdjęciem chorego i nad lekami. Czasami trwało to kilka godzin. Traktowała swoje działanie jak służbę. Któregoś dnia miała sen. We śnie dowiedziała się, że mieszkańcy sąsiednich trzech bloków są zagrożeni. Co robi bioenergoterapeuta-radiesteta, gdy ktoś jest zagrożony? Robi odpromiennik. Teresa dwanaście takich zwitków słomy zakopała w każdym z czterech rogów trzech budynków. W ciągu dwóch tygodni sześć osób popełniło w tych blokach samobójstwo. Teresa odrzuciła wahadełko. Zaczęła szukać pomocy egzorcystów. Wiele lat walczyła o wolność. Jednak jej opętanie było tak głębokie, że gdy z nią rozmawiałem po sześciu latach, jeszcze nie była osobą wolną."
Robert Tekieli, Eldorado dla znachorów. Miesięcznik FRONDA nr 3 z 2015 r.

Ja oczywiście nie wyrokuję, czy to prawda, czy nie. Trzeba by zapytać autora, może poprosić o kontakt do tej pani. Po prostu zalecam ostrożność.

Albo tutaj. Fake? Dziewczynki udają? Jeśli tak, to mała jest dobrą aktorką. A może po prostu ją trzepnęło i przyszło "like a little bird"? Z tego, co wiem, to czasem przyłazi jako szerszeń. Ale nieproszone nie ma szans wejść. Dlatego nie polecam próbować. Jest tyle ciekawszych zajęć. Po co?

https://www.youtube.com/watch?v=U6LNL-ASHj4
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3

Pusia w garniturze ? Jak ja się podniosę po tak mocnych słowach? :)).
A Twoje 99 procent ? Przekonałeś mnie, To był zabójczy argument. Naprawdę. Szacun :)
A teraz szapgatem idę poprawić fryzurkę :).
Cocojambo i do przodu haha:).
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

Chciałbym zobaczyć jak pusia w garniturze obija tego co "zaatakował słabszego". Zejdź na ziemię chłopczyku. Warszawiaki w 99 procentach jak coś się dzieje to udają że nie widzą albo spieprzają szpagatami żeby fryzurki nie popsuć.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Dociekliwość jest bardzo ważną cechą. Niektórzy dociekliwi brną w ślepą uliczkę. Niektórzy używają słów których znaczenia nie znają, inni oplatają magią wszystko co wokół.
Geomancja?
Brakuje mi w niej spójności i podstaw np. do uzasadnienia linii geomantycznych.
W uznawanej nauce również istnieje ciemna materia, która w wielkim skrócie została wymyślona po to aby wyniki obliczeń zgadzały się ze sobą. Jednak są spójne i solidne podstawy mówiące o tym, że owa materia istnieje.

Nie ignoruję, a dociekam podstaw ładowania się np. na Wzgórzu Wawelskim.
Może to silna sugestia autorytetów, informacji w prasie, czy materiałach reklamowych?
Kłamstwo powtórzone 100 razy staje się prawdą.
Pytając ludzi o czakram na wawelu, widzę, że wierzą w jego moc, i w to, że lepiej się czują stojąc tam.

Osobiście uważam, że owa energia jest w nas samych. U niektórych wiara oraz chwila przerwy i zadumy ją wydobywają.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Czasami też trzeba dać w mordę, ale tylko w kilku przypadkach np temu kto atakuje słabszego czy kobietę.
Z osobą która myśli, że agresja w stosunku do innych jest zasadna bo wygląda on inaczej, nie ma sensu rozmawiać.
Więc kolego z Oruni, dyskutować z Tobą nie będę.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 2

Ale jaka energia? Za odkrycie i opisanie nowego rodzaju energii byłby Nobel gwarantowany. Czemu nikt go jeszcze nie zgarnął? Zaczyna się od niewinnych głupot jak upychanie kasztanów na telewizorze, czy pierścień atlantów, a kończy się na koszmarach nocnych, depresjach i samobójstwach. A w najlepszym przypadku odlatuje się jak aktor Pieczyński. Nie wchodziłbym w to.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 3

zaprzanstwo obyczajnosci poprawnej nie przystoi Lachowi z dziada pradziada
cecha jest kmiecia ,co to ledwo imie swoje imie naskrobac

To się dostosuj, a jak się nie podoba to wypad skąd przypełzłeś.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 5

To niech najpierw waćpanny z rejestracjami WE, NE, GTC itp zaczną się stosować do zasad ruchu drogowego. Nie ma zajeżdżania drogi, parkowania na chodnikach, trawnikach, przejeżdżania na czerwonym, trąbienia w korku na babcie przechodzącą przez ulicę i podjeżdżanie swoim służbowym g*wnem pod same drzwi szkoły, przedszkola czy domu. Tu jest Gdańsk a nie wiocha.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 3

pyskole w szafie maja niejeden garnitur
obok zielonego szalika:)p
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

wstydu oszczedz Waćpan,
a szabelke na wroga zostaw:)p
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Ludzie od zarania dziejów dziwią się temu co nieznane, co obce i nie swojskie. Najpierw próbują z tym walczyć i później się dostosowują.
Ludzie w garniturze nie są tacy źli i dziwni jak Ci się wydaje.
Jak i garnitur nie zawsze równa się PIS.
Na Oruni miałem okazję być. Masz rację, tam też ludzie są przyjaźni, choć i są wyjątki :).
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

przstancie:) kazdy w regionie ma swoje "ten tego"
badzmy goscinni jak tylko umiemy..kazdemu z nas obmierzła polska buta i chamstwo..nikt nie chce naburmuszonych min
zrzedzenia ,kwachu i buractwa-wiec sam musi od siebie zaczac----

to zmieniac!

na oblicze słowianskie..braterskie
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1

co do geomancji -nie zgadzam sie z Toba--ziemia zyje i wszystko ulega zmianie-nic nie stoi w miejscu
z ezoteryka ? w tym dziale sa rzeczy juz udowodnione i inne jeszcze nie
a poza tym niektórzy wtłoczyli w nia magie
tyle,ze to tez energia
i smam doswiadczyłam wiele rzeczy,zeby wiedziec ,ze energie róznego rodzaju istnieja
nasze mysli to energia
a fizycznosc jest tego wszystkiego najabrdziej skupionym stanem
fizyka kwantowa rozwineła sie bardzo
geomancja zajmowali sie juz dawno Niemcy i to dosc powaznie
odpowiednikiem chinskim jest feng-shui..a to pewnie wiesz
tak wiele rzeczy ma na nas wpływ,ze nie jestesmy w stanie czasem wyłowic co dziła a co nie.tym bardziej ze nie jest to namacalne
chyba ze wyraznie zadziałasz tylko tym jednym i widzisz efekt
moim guru był kiedys Leszek Matela a on jest dosc uznanym geomanta

ja swego czasu doładowywałam baterie własnie w Oliwie--a w szczególnosci w parku oliwskim i w katedrze
i wiem ,ze to działało i bardzo mocno
------------
wschod ksiezyca ..pisałam :)
poczekaj a z zrobi sie cieplej..bo ta aura faktycznie nie dla kazdego i zawsze jest sprzyjajaca
jedni lubia sztorm i zimno i groze ..inni ładuja sie tylko z energii słonecznej

Gdynia jest inna--bardziej morska i "szersza"..młoda
Gdansk jest " niemiecki "i własnie hanzeatycki
a Sopot jeszcze cos innego ,to samo Oliwa--jak sam zauwałzyłes --staneła w miescu--małego miasteczka
4 odmienne klimaty--i to sie czuje
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Aaaa no to wszystko jasne.. Panicz z nadania Pisowskiego przyjechał prezesować w wielkiej firmie na pomorzu. W korporacji wielki faker bo partia rządzi a po wyjściu na ulicę malutki zwis dyndający między nogami. Wpadnij na Orunię. Tu lubimy takich arystokratów.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 5

Prowadź dyskusje na poziomie, twoje tęczowe porównania schowaj głęboko w kieszeń.
Daleko mi do karła z Twojego opisu.
Garnitur i płaszcz może faktycznie dla niektórych jest dość wyzywający.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 2

Jak ci się nie podoba w Gdańsku to co tu jeszcze robisz? Pindolino i won do HGW. Za 3 godziny będziesz pod swoją tęczą. A to że cię zaczepiają upatrywałbym w wyglądzie. Tu się nie lubi dziwnych ludzi w okularach, rurkach i zerówkach o wzroście 1,5 metra w kapeluszu.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 6

Zakupy? - byle szybciej byle bliżej. NIe zawsze wszystko się kupi z dostawą do domu. Często wybierałem się na nie późno w nocy, robiąc je pod nosem w sklepie 24h.
Imprezowanie na Monciaku z dziuniami? .. nie dla mnie :)

Odnośnie smogu:
W Gdańsku jest po prostu mniejszy. Lista miast w których średnie roczne stężenie pyłów PM2,5 przekracza normy WHO:
http://wyborcza.pl/1,75400,20074235,who-polskie-miasta-najbardziej-zanieczyszczone-w-europie.html
Gdańsk nie może czekać aż będzie gorzej. Ma świetne warunki aby smogu nie było, jednak powinien coś zrobić w tym kierunku..

Poza tym jak to jest z tą hałdą i beczkami z czymś rakotwórczym? To kłamstwo czy prawda ??

Co do słoików to racja - niektórzy wiedzą gdzie są złote tarasy rondo daszyńskiego, plac defilad i domaniewska. Nic poza tym :).
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
do góry