Widok

Trójmiejscy freeganie. Szukają dobrego jedzenia w śmietnikach

Opinie do artykułu: Trójmiejscy freeganie. Szukają dobrego jedzenia w śmietnikach.

Czy zjadłbyś coś, co wcześniej było w śmietniku? Pewnie większość osób to pytanie co najmniej zniesmaczy, a może nawet oburzy. Są jednak ludzie, którzy regularnie przeszukują sklepowe kontenery z odpadkami. Nie robią tego z powodu trudnej sytuacji materialnej. Robią to, ponieważ wierzą, że każdego dnia trafiają tam ogromne ilości wartościowych produktów, które nadal nadają się do spożycia.

Freeganizm, czyli antykonsumpcyjny styl życia, z roku na rok przyciąga coraz więcej osób, choć ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

nie czytam

bo to kolejny wymysł ludzi, którzy chcą być oryginalni, ale im to nie wychodzi ;)
popieram tę opinię 250 nie zgadzam się z tą opinią 147

ale jak oni daja rade w rurkach przez plot przechodzic?
popieram tę opinię 36 nie zgadzam się z tą opinią 15

OMG, ale kompleksy

Jak ktoś nie zaznał biedy w swoim życiu to się nie wstydzi uprawiać takiego rodzaju praktyk jak freeweganizm. A jak ktoś miał, to - no cóż.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 10

I na dodatek robią niepotrzebną konkurencję tym, którzy rzeczywiście nie mają innego wyjścia.

Ideologiczny kaprys z nudów kontra rzeczywista bieda i potrzeba. Porąbane hipsterstwo wieczorami objeżdża wypasionymi brykami śmietniki ;-/
popieram tę opinię 44 nie zgadzam się z tą opinią 20

to rurkowcy. jedyne miejsce gdzie moga bez wstydu wyjac z kieszeni nokie lumie to wlasnie smietnik.
popieram tę opinię 17 nie zgadzam się z tą opinią 22

Rurkowcy nurkowcy ;-)

Duża część tych warzyw i owoców nie nadaje się już do jedzenia na półkach w hipermarkecie i długo trzeba wybierać żeby nie trafić na zgniłki. Co dopiero kiedy już lądują w śmietniku i to w towarzystwie różnych innych odpadów. Smacznego!
BTW takie grzebanie w śmietniku za młodu na stare lata może się skończyć znoszeniem do domu wszelkich śmieci i odpadów, które są jeszcze "w całkiem dobrym stanie i kto to wyrzucił" i "mogą się kiedyś może przydać". każdy "kolekcjoner" śmietnikowy jakoś zaczyna swoje patologiczne zbieractwo, a potem sąsiedzi go przeklinają. Czasem lepiej nie robić dziwnych rzeczy z pogranicza zaburzeń obsesyjno-kompulsywnych, nawet jeśli kusi aby je robić ;-)
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 12

Ktoś, kto wychodzi z założenia, że używanie takiego czy innego modelu telefonu może być powodem wstydu (lub dumy), ma większy problem mentalny, niż "rurkowcy".
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 0

To ich sprawa i nic ci do tego. Nie robią nikomu krzywdy, więc niech żyją jak chcą.
popieram tę opinię 31 nie zgadzam się z tą opinią 10

A pewnie, niech żyją...

...to jest, na swój sposób, nawet logiczna praktyka.

Tylko po co zaraz dorabiać do tego otoczkę na miarę stylu życia, nadawać jakąś durnowatą angielską nazwę, pisać o tym jak o ważnym zjawisku społecznym?

Lubisz jeść ze śmietnika? Lubisz jeździć rowerem? Lubisz chłopców albo damskie fatałaszki? OK, fajnie. Ciesz się tym w gronie przyjaciół albo w swoim własnym towarzystwie. Co nas to?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 5

no ale tego podejścia nie aplikujesz sobie.

bo zgodnie z Twoją maksymą, co kogo obchodzi co masz do powiedzenia na ten temat. po co publicznie się wypowiadasz zamiast zachować swoje złote przemyślenia dla własnego grona?

wystarczyłoby zwykłe "a mi się to nie podoba i uważam, że to obrzydliwe", tak jak i mi (gdybym tego nie powiedział, pewnie byś za tysiąc lat tej opcji nie wziął pod uwagę...)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Freeganie, a nie rzyganie?

przerażające
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 6

po pierwsze, to z ich punktu widzenia, wychodzi.

po drugie, robisz na złość babci odrzucając na starcie przejaw odmienności, zawężając sobie horyzonty. im od tego wiele nie ubędzie...
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

Naprawdę?

Nie! Dalej tego nie czytam. Jak ktoś lata po śmietnikach dla hobby i adrenaliny to chyba jest cos nie tak.
Dziewczyny znajdzie sobie chłopaka załóżcie rodziny to wam przejdzie wkładanie nosa w czyjś kubeł śmieci!
popieram tę opinię 228 nie zgadzam się z tą opinią 127

Jak smiesz obrazac ludzi z pasją ? ty nienawistny czleku

Rodzine tylko buractwo zaklada . Lepiej zyc wolnoscia i byc wolnym a nie byc uwiazanym bahorami . Wolny moze zyc wszedzie bo smietniki i zywnosc jest tez wszedzie wiec mysl naiwniaku. Ty z zona i bahorkami mozesz tylko w jednym miejscu zyc a my mozemy wyjechac nawet do Hiszpani i tam tez znalezc w smietniku zywnosc i juz zyjesz za darmo. Logiczne a nie kisic sie jak szczur na sznurku. Zazdroscicie zwyczajnie ze mozna zyc za darmo a wy musicie placic a wystarczy wyjsc wieczorem do smietnika zeby miec kolacje . Patologia chodzi tylko po sklepach raczej jak na obiad mozna wszystko znalezc w kazdym smietniku.
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 37

Sarkazm? Raka wątroby od podpleśniałego żarcia można dostać na serio.

Zarodników plesni i innych chorobotwórczych grzybów długo nie widać gołym wzrokiem, a one skubane już tam są i czają się, a potem zdziwienie - taki młody, mógł jeszcze pożyć ;-) Niebezpieczne hobby.
popieram tę opinię 17 nie zgadzam się z tą opinią 6

żółć już Ci się wylewa :)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 6

x

Trzeba było przeczytać do końca, to dowiedziałbyś się, że ma chłopaka. ;)
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0

pewnie brzydkie są :D

Sorry, ale jeżeli nie interesuje Cię, że miliardowa korporacja ma gdzieś etykę, to coś z Tobą nie tak.
Marnowanie żywności jest nieetyczne.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

HA z mojej kupy tez by sie dalo cos odzyskac

pozdrawiam
popieram tę opinię 139 nie zgadzam się z tą opinią 105

ziarna kukurydzy z kolby, ktora cie wujek w nocy atakowal.
popieram tę opinię 39 nie zgadzam się z tą opinią 12

kupę robi się do toalety a nie śmietnika, ale o tym chyba nie wiedziałeś
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 1

A ja wyrzucam do śmietnika kupy moich piesków.
Miłego grzebania :)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3

Kretino pierwszej klasy.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Dlaczego? Zrób kupę gdzieś w Arktyce lub na Antarktydzie, to z dużym prawdopodobieństwem zainteresuje się nią jakiś lis polarny. W porównaniu z tym, na co on może liczyć w swoim jałowym środowisku, kupa dobrze odżywionego człowieka zawiera całkiem sporo wartościowych składników.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

Wspaniały pomysł ! Macie ochotę pogrzebać w śmietniku? Zapraszam serdecznie ,wszystkich na grzebanie w śmietnikach , zapewniam darmowe jedzenie , picie oraz wspaniałą zabawę .Zbiórka o godzinie 17 koło śmietnika na ul.Jana z Kolna .Nie jedzcie obiadku papu czeka w kubłach .Jest szansa na nowy ciuch oraz jakieś fajne szpileczki dla swojej luby... :-D

Zapraszam serdecznie i do zobaczenia !
Szpilek Kloszard .
popieram tę opinię 100 nie zgadzam się z tą opinią 70

Zapomniałem zabierzcie kosze wiklinowe ,pojemniki z tworzywa sztucznego zamykane , kanki na płyny (mleko, soki, piwo, kefiry itd) , tutki papierowe , noe wstydźcie się przychodźcie i grzebcie do woli .Kto nie grzebie w śmietniku ten nie jest europejski .Kloszardzi całego świata łączcie się! Zapewniam każdy znajdzie coś dla siebie .Przybywajcie z dziećmi uczcie od młodych lat zdobywania dobrych manier i żywności!
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 10

Szpilek nie znasz dnia i godziny !!!! Los jest mściwy !! Uwazaj zebyś i ty kiedyś nie zbierał ze śmietników . Fortuna kołem się toczy , raz na wozie raz pod wozem .
popieram tę opinię 16 nie zgadzam się z tą opinią 7

Wolałbym zbierać puszki ,makulaturę butelki .Grzebanie w śmietniku i pałaszowanie jedzenia z kibli to dno. Śmieszne to jest ale gdy czytam takie artykuły to zaczynam rozumieć czemu budowano kiedyś obozy koncentracyjne . Kiedyś jak miałem psa i zjadał coś z ulicy to dostawał surową reprymendę .Nie moja to sprawa chcą niech grzebią i jedzą ale nie zadawałbym się z kimś takim.
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 25

tak jesteś wrażliwy na tabu?

Myślałem, że tabu jest silne jedynie w społeczeństwach pierwotnych, a tu taki cymes.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 4

Innym razem w radiowozie...

Znamy, znamy...:-)
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1

Czym innym jest grzebać w śmietniku z przymusu życiowej niedoli, a czym

innym robiąc to dla rozrywki z nudów nie mając takiej potrzeby życiowej.
To takich "niedzielnych" grzebaczy los powinien pokarać żeby musieli grzebać na serio, a nie dla jaj.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 5

O szpilkach to ty raczej marzysz dla siebie samego, Zboczurze - Perwersie Szpilku

Na Jana z Kolna nie ma hipermarketu.
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 5

Ironizuje , świat zwariował ludzie grzebią w śmietnikach i wyjadają zwyczajnie odpadki. Totalne czubki moim zdaniem , brak słów mój mózg tego nie pojmuje .
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 14

twój mózg w ogóle niewiele pojmuje i tu jest problem
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 6

Jasne ,bo nie wyjadam resztek ze śmietnika?
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 12

Bo nie masz mózgu stąd brak myślenia szpilek !!
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 3

dla swojej "luby"?

aaa,no tak,szpilek na posterunku....
a teraz pacjent niech zajrzy grzecznie do szpitalnej biblioteki,poczyta słownik poprawnej polszczyzny,chyba,że pacjent jest na etapie bycia Napoleonem. Eee,Alfą&Omegą/opcjonalnie.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 4

A ja szanuję takie osoby!

Osobiście takie styl życia to dla mnie za duży hardkor i nie umiem sobie tego wyobrazić, ale podziwiam, że im się chce i w to wierzą. Widzę, ile jedzenia marnujemy na co dzień, śmietniki są pełne dobrych warzyw i owoców, a przynajmniej jest ktoś, kto choć trochę tego uratuje.
popieram tę opinię 196 nie zgadzam się z tą opinią 65

No ale zobacz, że dwie bohaterki wywiadu stołują się nie w pierwszym lepszym osiedlowym śmietniku

tylko na tyłach sklepów wielkopowierzchniowych, gdzie nie ląduje jakiś obrzydliwy miks prosto z mieszkań.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 4

A to w ogóle jest legalne? Grzebać w śmietniku hipermarketu? Coś nie wydaje mi się.

A sprzątają po sobie bałagana, który robią przy takim grzebaniu?
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 7

No i? Jedzenie wywalane przez hipermarkety jest często całkiem dobrej jakości- co pokazuja zdjecia, nie widze problemu.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 2

ale one wcale nie działają w sprawie nadmiernego konsumpcjonizmu, bezmyślnego kupowania czy

niemożliwiści przerobienia wyprodukowanej żywności, idiotycznego marnotrawstwa.... one z tym zjawiskiem wcale nie walczą mimo iż na nie wskazują, im nie zależy na zmianie podejscia ludzi do produkowanego w nadmiarze jedzenia, im to pasuje bo one z tego żyją. Gdyby raptem wszyscy się spieli i kupowali tylko tyle ile potrzebują, sklepy zamawiały towar w ilosciach takich by wszystko zeszło a nie było wywalane to obie panie musiałyby wziąć się do roboty ina banana czy ananasa wydać kasę a nie pasożytować w sklepowym śmietniku.
jeśli lubią to co robią to ok, ale niech nie dorabiają do tego ideologii, że ratują świat, zwierzęta, środowisko, walczą z biedą i tym podobne dyrdymały
One uprawiają nie freeganizm ale skneranizm, ot co
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 18

No zdecydowanie siedziec na tyłku przed kompem i narzekac że ktoś inny robi za mało dla wspólnego dobra bo sam bezczelnie korzysta z tego co inni wywalają. Brawa za podejście do tematu!
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 1

Niestety,ale jedzenia marnuje się sporo...Kupujemy nieduże ilości a mimo wszystko zawsze coś się wyrzuca. Ale teraz to chyba jakaś "moda" bo ta stara lambadziara Rozenek w jakimś tego typu debilnym programie wystąpi.
popieram tę opinię 79 nie zgadzam się z tą opinią 3

Dno

Faktycznie ten portal schodzi na dno. Jak już nie ma o czym pisać w niedzielę to niech wcale nie piszą.
popieram tę opinię 78 nie zgadzam się z tą opinią 76

Dobry artykuł .Pomyśl sobie dzwonisz do kumpla wieczorem i pytasz czy idzie do pubu na piwo.On ci odpowiada chodź na miasto i pogrzebiemy w śmietnikach :-D . Albo dzwonisz do znajomej pytasz czy pójdzie do restauracji a ona ,że nie ma czasu bo tego wieczoru będzie latać po śmietnikach...hahahaj :-D :-D :-D
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 8

Jaki Trevor taki portal.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

haha freeganie

Teraz tak się nazywa biede.
popieram tę opinię 114 nie zgadzam się z tą opinią 65

Ale "freeganie" biedni nie są

Chyba, że do "freegan" zaliczasz meneli, co robią to z konieczności, a nie z kaprysu.
popieram tę opinię 26 nie zgadzam się z tą opinią 3

że ktoś jest biedny i głodny mnie nie śmieszy

Tylko ta nazwa, sam niewiem czy się śmiać czy płakać
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 3

Jedzą po śmietnikach aby kupić ajfona 6 lub inne niepotrzebne rzeczy.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 3

Występowanie dobrej żywności w śmietnikach

świadczy o zamożności społeczeństwa, a nie o biedzie.

W warunkach biedy w ogóle nie ma po co zaglądać do śmietników, bo niczego sensownego się tam nie znajdzie.

a na szadółkach

tych freeganów od groma. Wracaja później busami do swoich nor i to widać ,słychac i czuc ze to freeganie
popieram tę opinię 84 nie zgadzam się z tą opinią 39

widac ze jestes w temacie i chyba znasz trase )

Tez masz taki drut do grzebania ?
popieram tę opinię 17 nie zgadzam się z tą opinią 2

sam go pożyczyłeś
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ci z wózkami,siatkami w kratkę i długimi brodami to też freeganie?.Co w tych chorych lewackich łbach jeszcze się zrodzi?.
popieram tę opinię 39 nie zgadzam się z tą opinią 18

Czy przez to co robią te dziewczyny dzieje Ci się krzywda? nie wydaje mi się, więc może zajmij się czymś pożytecznym, zrób coś dobrego dla świata.
popieram tę opinię 16 nie zgadzam się z tą opinią 12

Choćby,przygarnij leminga albo uchodźcę.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 6

A przez to że Kijowski nie płaci alimentów,dzieje ci się krzywda?.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 10

Niedlugo nasza partia najwspanialsza doprowadzi do tego iz wszyscy beda Freeganami .

W Wenezueli stali sie dzis wszyscy wlasnie Freeganami. Popierali od 10 lat tylko socjal i rozdawnictwo a dzis caly narod stoi na progu glodu ale nie urojonego lecz prawdziwego. W Wenezueli wrecz klaskali jak rzad stworzyl program socjalny wspierajacy rodziny i zaczeto rozdawnictwo a dzis maja prawdziwe widmo glodu i pytaja .jak to stalo ?....tak wiec myslmy..
popieram tę opinię 39 nie zgadzam się z tą opinią 20

dobrze ze poprzednio byl taki dobrobyt, a Polacy jezdzili zagranice tylko na wczasy... to jeden ch... i jedna swolocz, ktora narod podzielila i sie smieje z bydła przy wodce
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 5

dodatki socjalne czy dofinansowanie w przypadku rodzin z dziećmi

są w każdym normalnym kraju europejskim. Co mnie Wenezuela obchodzi?
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 9

Co?

Dowiesz się za kilka lat baranie z patolskiej rodziny
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 3

bieda

Nie jeden bogaty jest już biedakiem i grzebie w śmieciach,
popieram tę opinię 18 nie zgadzam się z tą opinią 1

czego to ludzie nie wymyślą, żeby być oryginalnymi.
chyba niemal do wszystkiego można dorobić mniej lub bardziej chwytliwą ideologię.

powodzenia na śmietnikach. ja bym się porzygał
popieram tę opinię 21 nie zgadzam się z tą opinią 8

W śmietniku jest wszystko - różne odpady, jedzenie i g*wna. Czy taki freegan zje ze smakiem banana. który leżał obok obsr*nego pampersa? Sorki ale dla mnie to chore. Nie bez kozery mówi się, że ktoś z oszczędności zjadłby swoje g*wno...
popieram tę opinię 44 nie zgadzam się z tą opinią 15

Czytanie ze zrozumieniem się kłania oni nie grzebią w prywatnych śmietnika tylko w supermarketach gdzie w większości są odpady spożywcze a nie pampersy.
popieram tę opinię 17 nie zgadzam się z tą opinią 11

no właśnie, większość to odpady spożwcze

z których tylko część nadaje się do spożycia. Te całkiem jędrne pomidorki leżały cały dzień obok pomidorów pokrytych pleśnią i zepsutego mięsa...
Poza tym pracownicy supermarketów to normalni ludzie i tak jak wszyscy kaszlą, smarkają i mają okres (w przypadku kobiet) a ich zużyte chusteczki, wkładki higieniczne, tampony i podpaski trafiają do tego samego śmietnika.
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 6

Brawo ! Szacunek.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 4

Jeżeli ktos lubi jeść ze śmietnika, to ja nic do niego nie mam.
popieram tę opinię 32 nie zgadzam się z tą opinią 0

Byle nie brudził i trzymał się ode mnie z daleka.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

Świetny pomysł. Aczkolwiek grzebanie w śmietniku i walka ze sklepikarzami jest upokarzająca. Lepiej byłoby gdyby każdy sklep musiał wystawiać osobno pojemnik z jedzeniem, by każdy potrzebujący mógł z niego skorzystać. Przecież sklepy i tak już tego nie sprzedadzą.
popieram tę opinię 71 nie zgadzam się z tą opinią 4

Tylko niestety nasze prawo zabrania wystawiania jedzenia dla potrzebujących. Są jednak sklepy które sprzedają taniej produkty ktorym konczy się termin ważności i tu uważacie że jest ok? A ja uważam że dobrze że ktoś wykorzysta takie jedzenie z konteneru pod marketem
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

Tylko, że to jedzenie, które jest sprzedawane taniej to zazwyczaj mięso i nabiał, który jak wiadomo szybko się psuje i śmierdzi czasami jeszcze przed upłynięciem terminu do spożycia, a takie rzeczy jak podwiędłe owoce czy warzywa trafiają prosto do śmieci. Niestety prawo jest idiotyczne, wolą płacić zasiłki niż faktycznie pomagać
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2

Danziger

W Anglii na zapleczach sieci ''Domino'' zawsze można było dostać parę sztuk pysznej, świeżutkiej i gorącej pizzy ( trzeba tylko było być trzeźwym bo Pakole nie znosili koneserów piwa).
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 1

Powstał znowu jakiś nowy odłam"Freeganie"?

Mi to brzmi jak jakaś nazwa rasy w grach science-fiction.Tym dziewczynom chyba potrzeba mężczyzny a nie nurkowanie w śmietnikach.Nie wyobrażam sobie takiej dziewczyny,która po randce mówi:"Poczekaj chwilę,idę zanurkowac po jedzenie i na jutro zrobię Nam pyszną sałatkę" I patrzę na te wystające nogi ze śmietnika..:]Czy to z biedy czy nudy?Obstawiam,że to drugie ponieważ człowiek biedny z tym sie nie afiszuje."Freegan" można zobaczyć codziennie na Oruni,Nowym Porcie po zmroku!
popieram tę opinię 21 nie zgadzam się z tą opinią 11

Jednym slowem: DZIECI SMIECI..
popieram tę opinię 28 nie zgadzam się z tą opinią 8

BIO kupa - proszę się zapisywać

zrobiłem ją minutę temu
popieram tę opinię 25 nie zgadzam się z tą opinią 16

no nie wiem sam

w smietnikach prawie zawsze bytują szczury, roznaszace choroby grozne dla czlowieka. nie wiem czy zdrowo jest jesc zywnosc z kubla gdzie szczury maja kibelek ;)
popieram tę opinię 23 nie zgadzam się z tą opinią 4

Freeganem był już Oskar z ulicy Sezamkowej!

Tym dziewczynom wita sie srebrzysko!Pewnie macie kredyt na apartament a do gara nie mozecie nic włożyć..Freeganie..co za idiotyczna nazwa..
popieram tę opinię 23 nie zgadzam się z tą opinią 13

Misiu idz sie leczyć matole i do szkoły do nauki jak nie wiesz co to freganizm !!!!!!
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 5

Dobrze,juz dobrze kontenerowcu:]

Oskar może nie był freeganem ale kochał spędzac czas w swoim kontenerowcu.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1

Jestsmy bardzo bogatym spiłeczeństwem

Jesteśmy bardzo bogatym społeczeństwem. Jak widze te pełne kosze zywnosci ktore wyjezdzaja z marketow, starszych ludzi karmiacych przegnilym chlebem ptaki, lub kotki, bochenki chleba w smietnikach... Ech...
popieram tę opinię 16 nie zgadzam się z tą opinią 2

czemu nie jak ktos sie nie boi

powinni zrobic osobne smietniki na owoce i warzywa byloby latwiej, popieram
popieram tę opinię 25 nie zgadzam się z tą opinią 1

E no bez przesady

Kiedyś zbierało się po podwórkach jabłka, gruszki, śliwki, wiśnie, róże itd. robiłem kompoty lub wino. Teraz owocowe drzewa poznikały z podwórek, lub same podwórka :d Osobiście nie polecam jadania czegokolwiek w stanie surowym, zastrzegam że to moja opinia.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 5

Żywność

U nas w Polsce żywność wyrzuca się na śmietnik !!! To zła praktyka . Tyle ludzi ubogich zjadłoby z apetytem, te produkty . Mieszkając w Szwecji sam kupowałem po 17 godzinie wszystkie produkty żywnościowe przecenione 90 procent . Tam potrafią myśleć i nic z jedzenia się nie marnuje . U nas lepiej wyrzucić na śmietnik ! mozna położyć w skrzynce przed kontenerem i zawsze znajdą sie osoby które z tego skorzystają . Polska miodem płynąca !!!!!
popieram tę opinię 34 nie zgadzam się z tą opinią 3

Widzę, że wielu komentujących myli pojęcia...

te dziewczyny nie grzebią w śmietnikach komunalnych, tylko sklepowych, a to duża różnica.
popieram tę opinię 27 nie zgadzam się z tą opinią 10

Adamowicz czlowiek nie wie ile ma mieszkan jako kloszard skonczy nadaje sie
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0

to jest patologia współczesnej moralności

gdzy działkowów wyzywa sie od leśnych dziadków i napetnowuje za ich produkowanie zywności metodami ekologiczntymi a równocześnie akcepruje i zachęca do zachowań jak w artykule???
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 3

Gdansk to syfiace brudne miasto wyprowadzam sie juz
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 8

Czy to sprawiła?

1-bieda?
2-chęć dostania więcej lajków za taką "akcję" i bycia freeganem?
3-brak zainteresowań ze strony mężczyzn,zły dotyk.. a może poprostu ludzka pazerność?Codziennie chodząc pod market i za free dostać tyle żarcia z pierwszej ręki to naprawdę w m-cu kupę kasy mozna zaoszczędzić!Chyba zostane freeganem!
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 10

zrób taki sam test a propos dlaczego rodzice ciebie sprawili

1. z nudów
2. z biedy intelektualnej
3. z braku innych zainteresowań a może po prostu z ludzkiej głupoty.

bzdura

Normiki doszukują się przyczyn, a same błędne. Normickiej mentalności nie można przełożyć na freeganizm. To jest domena wyzwolonych, wolnych zajawkowiczów, nie biedaków, nie hipsterów, nie nierobów, nie rurkowców. Nie odkładamy na iphony, nie jeździmy drogimi autami.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

pytanie, ktore nie padło w artykule

czemu więc pracownicy sklepu wyrzucają produkty przed terminem ważności?????
popieram tę opinię 20 nie zgadzam się z tą opinią 0

część jest zniszczona i nie nadaję się na sklepową

półkę, podobnie jak pół brązowy banan nie znajdzie nabywcy za pełną cenę, a nawet za pół ceny - standardy konsumentów są wysokie... rozdarte makarony, uderzone i rozerwane opakowania ciastek, zgniecione i pomięte towary.

rozdarte makarony czy mrożonki trafiają na sprzedaż "luzem"

tak damo słoczycze - ptasie mleczko luzem, czekolada z białym nalotem itp i td
tak robi Tesko i Kałfland
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

po pierwsze - lepiej wyrzucić na 2 dni przed terminem niż 1 dzień po

każda rzecz przeterminowana chociaż 1 dzień oznacza aferę w internecie plus najazd z sanepidu. To jest najważniejsza przyczyna

po co sobie komplikować życie?

Kiedyś ludzie w ramach hobby robili modele, rzeźbili, szydełkowali, albo zbierali znaczki. A teraz... ech...
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 5

"ci bardziej tolerancyjni i z otartymi umysłami"

Co to jest OTARTY umysł? Otarł się o wiedzę?
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 6

Ten rozerwany makaron, powinien być przeceniony a nie wywalony na śmietnik.
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 4

Od ponad roku nic nie kupiłem - tylko grzebię po śmietnikach

Grzebię to zbyt dużo powiedziane. Towar jest w kartonach wystawiany. Trzeba tylko wiedzieć, kiedy i gdzie.
Konkurencja jest duża, trochę trzeba po mieście pojeździć, ale czasem wróci się pełnym samochodem. W domu mam pięć pełnych zamrażarek.
Dobre mięso, warzywa, jogurty. Po co Remondis ma to zutylizować po kilku dniach śmierdzenia w pergoli śmietnikowej? Nieraz policja mnie sprawdzała i życzyli udanych łupów!
popieram tę opinię 16 nie zgadzam się z tą opinią 7

Jesteś brakiem, tu samochód a tam żarcie ze śmietnika.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 11

I to jest kwintesencja przysłowiowego Januszyzmu.

Parawaning przy tym to blotka.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 0

gdzie to wynajdujesz?

W jakich smietnikach to znajduszesz,tzn z jakich sklepow

Poznajesz taką Agatę,idziesz z Nią w slinę a Ona po paru..

miesiącach oznajmia:"Kochanie,jestem freeganką"..I przypominasz sobie jak kilka nocy spedziłes na i w muszli klozetowej nie wspominając o namiętnych pocałunkach wyjętych prosto z kontenerowca:D
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 15

"Idziesz w ślinę"

Jakie to romantyczne...
Mnie z kolei mdli na myśl o facecie, który tak traktuje pocałunki.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 5

A ta ślina i próchnica zębów owego kapiszona ! Sama nazwa odstrasza i idzie na wymioty !!!

"Zaoszczędzić do tysiąca złotych"

Hm... Tysiak miesięcznie na jedzenie dla jednej osoby to niemało. Tyle zaoszczędzić - to znaczy za tyle (przynajmniej) jadać. Stawka dzienna niczego sobie...
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 1

30zl dziennie

Faktycznie. Z 5 posilkow picie i juz jest 30 zl
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 8

A jak Ty to liczysz?

Rano kanapka plus herbata; II śniadanie powiedzmy owoc plus jogurt; za obiad można zapłacić i kilka stów, ale domowy spokojnie zmieści się w 7-10 zł (zupa + II danie!); kawa po południu; na kolację powiedzmy kanapka z herbatą; do tego butelka wody mineralnej - dwie dychy spokojnie wystarczają.
Mnóstwo osób zarabia ok. 2000 zł i tysiaka na żarcie za chiny nie wyda. Ja tam nikomu nie żałuję, ale mówię tylko, że za 1000 zł miesięcznie zł to już jest niezłe menu.

Pięć osób w domu i tysiak miesięcznie jest. Dodam, że zarabiam godną pensję dla uczciwego obywatela

Żyłbym i to nieźle bez śmietnika, tylko bez śmietnika musiałbym partnera do pracy wysłać. Tak więc freeganizm traktuję jako źródło dobrego darmowego jedzenia. Każda sobota i niedziela w nocy śmietniki są moje. Wczoraj w nocy przywiozłem mięso ważne do dziś.Po co mam kupować i VAT za jedzenie płacić fiskusowi?
Po co mam kupować i po co ma się zmarnować?
PS Mój facet nie pracuje, bo po co ma robić tyle godzin na bogatego szefa, aby kupić jedzenie? Niech przy mnie jest cały czas :) Niech go bogaty szef nie wyzyskuje!
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 8

uważaj fiskus się dowie i wymyśli jak to opodatkować
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 0

Powinieneś zapłacić z tego tytułu podatek dochodowy.

A ty jesteś obywatel rower?

bo dzis jest wolne

Bol dziś jest wolne, więc sklepy wyrzucaja na zapas hahaha

Mięso przywiozłeś ze śmietnika? Jeśli to nie jest trolling to masz nierówno pod sufitem.

Kto promuje takie chore patologiczne zachowania?

"Szkoda mi jedzenia, które mogłoby komuś być może uratować życie." Dlatego sama je zeżrę. Logiczne.
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 9

swoja droga sklepy maja dziwne podejscie w Polsce

chodzi o ceny tych produków, które beda musieli wyrzucic (data wazności)

kiedys potrafili sprzedawac za 10% wartości, teraz zwykle maksimum znizki to 50%

to jakaś totalna pomyłka, bo przy nizszej cenie wiecej osób by się pokusiło na takie produkty,

inna sprawą jest to co jest przeceniane i jak czesto

w UK sklepy maja codziennie taki 'remanent' i zwykle przeceniają owoce i warzywa (nieco ledwie przywiedniete) - niestety u nas owoc czy warzywo zdechnie i zgnije na półce, zanim go wywalą

a tak ogólnie to zamiast wyrzucac do smietnika sklepy powinny wystawiac to w taki sposób, by ktos kto chce zabierał a nie musiał 'grzebac' w smietniku

we Francji są jakies wysokie kary za marnowanie żywności w sklepach
popieram tę opinię 21 nie zgadzam się z tą opinią 1

To podejście prawa podatkowego do odliczenia VAT

A nie sklepu. Po co dać i zapłacić pełen VAT jak można wyrzucić i VAT odliczyć? Żule i tak wezmą i się nie zmarnuje.
Freeganin i żul to to samo, ja mam godną pensję dla uczciwego obywatela i grzebię w śmietnikach!
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 4

Co w tym dziwnego? Jeżeli sklep wystawi coś za 10% ceny, to straci potencjalnego klienta na towar pełonwartościowy, to się zwyczajnie sklepom nie opłaca.

ale jak NIE sprzeda to wywali

bo u nas wystawiają przecenione towary w ostatni dzień przydatnosci, o ile pamiętam to w UK jest to pare dni 9co najmniej) do przodu, poza tym oni maja jakies dwie rózne daty na produktach

No tak, wywali, bo to mu się bardziej opłaca niż sprzedaż czegoś za 10% ceny, czego ty nie rozumiesz?

po jakimś czasie będziesz miał "klientów" kupujących tylko przecenione produkty

Miałeś lekcje historii o niszczeniu towarów by utrzymać poziom cen, ale nic z tej nauki nie wyniosłeś.

???

Czyli wszyscy bezdomni są freegenami? Niektórzy naprawdę nie mają co jeść, a dziewczynki, które mają udają freeganów, bo chcą być fajne. żałosna akcja. lepiej pomogłyby bezdomnym
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 11

ty musisz je znać jak własną kieszeń

albo i lepiej aniżeli siebie samego. myślisz, że jak o ludziach wypowiesz "gorsze zdanie", to dzięki temu jesteś fajniejszy?

tak tez sie dzieje ....

w szczecinie co roku ,zimowa pora przez 5mcy, w przejsciu podziemnym, freeganie organizuja co niedziele akcje ,, jedzenie zamiast bomb,, jest to akcja skierowana d potrzebujacych. z produktow zupelnie darmowych gotuja posilki dl awszystkich chetnych :)

prosze nwet w wiki jest info

https://pl.wikipedia.org/wiki/Jedzenie_Zamiast_Bomb

PL to dziki kraj sam nie zjem i drugiemu nie dam..

Nie raz widziałem jak obsługa sklepu goniła biedaków grzebiących w śmietnikach życzę takim aby poznali co to bieda bezdomność i wykluczenie społeczne empatia to coś co nas różni od zwierząt bo ponad 90 procent mamy takich samych jak małpy-ale niektóre osoby mają100 na 100 ...
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 2

Nie znam się ale wypowiem.
Jeśli ktoś by się zatruł to restauracja by odpowiedziała za niezabezpieczenie odpadków.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3

Jak Pani Gosi brakuje adrenaliny proponuję seks bez zabezpieczenia. ;)
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 9

szpilek Kuzniarem Pomorza

I piszę to serio. Jest opluwany i wyśmiewany jak ten dziennikarz. A tak naprawdę reprezentuje i jeden i drugi myśl większości normalnego społeczeństwa. Jeśli chodzi o szpilka, ewentualnie może co słabszych emocjonalnie razić jego dosadny ton wypowiedzi, nie zmienia to jednak faktu, że facet pisze prawdę. A teraz jeden z drugim, czytelnicy portalu i tego artykułu, tak z ręką na sercu-myślicie tak samo, ale boicie się oddychać. Nazywam to na własny użytek spięta d*pa. Tym charakteryzuje się większość społeczeństwa.
Do minusowania wystąp! :-D
A szpilka pozdrawiam.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 6

Nie wysilaj się w swoich wypocinach !!!! Minusy do ciebie nie dojdą bo masz jak napisałeś spiętą d*pę !!
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 5

Jedzenie

A wystarczy jeszcze zjadliwe jedzenie , wystawić przy śmietniku odpowiednio zapakowane włożone do siatki i moze jeszcze ktoś ubogi skorzysta z tego . Nigdy nie wyrzucam do kontenera .
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 1

Niech się do roboty weźmie.
Mogę wpaść na kolację?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 5

Głupota? ... a może o to chodzi by podwyższać standard życia ludzi bezdomnych w Polsce

Głupota ludzi zarządzających supermarketami? Jak coś się nadpsuje to nie ma takiej możliwości by prze-negocjować cenę. Nie ma z kim. Kierowników klient sklepu nie spotyka. Obsługa nie ma pozwolenia na sprzedanie po niższej cenie. Wolno im tylko wyrzucić.

A może o to chodzi by podwyższać standard życia ludzi bezdomnych w Polsce, ci na codzień żywią i ubierają się produktami znalezionymi na śmietniku. Ci to mają dopiero wypas. Przypuszczam, że lepiej się odżywiają od wielu co kupuje w supermarketach od frontu.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 1

za granicą rozumiem, ale w Polsce gdzie ludzie np głodują i szukają jedzenia po śmietnikach reklamowanie takich zachowań i samo-promocja się poprzez takie zachowanie dla mnie jest odrażająca
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 12

jesteś chodzącą

reklamą społecznej odrazy
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Zjadłem kiedyś po pijaku żywego zielonego konika polnego. Smakował jak zielona cebulka, był to taki wiosenny smak. Polecam.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 3

8 lat rządów PO-PSL zbiera swoje żniwo...
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 7

Za darmo to i ocet słodki.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 0

rąblem

Hahshahaha
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 2

ddd

nie przemawia to do mnie jakoś

UWAGA KOMUNIKAT DO FREEGAN!

Jestem właścicielem sklepu spożywczego. Kilka dni temu wywaliłem do śmietnika m.in. opakowania zawierające warzywa i owoce oraz świeże pieczywo.
Powodem wyrzucenia w/w pokarmów nie było moje widzimisię lecz pewien drobny szczegół...
Byłem zmuszony przeprowadzić deratyzację i rozpylić gazy przeciw insektom.
Niestety po kilku godzinach uświadomiłem sobie, że w/w produkty żywieniowe znajdowały się w pomieszczeniu, w którym zostały rozpylone niebezpieczne dla zdrowia człowieka substancje chemiczne z tego powodu wywaliłem całą żywność na śmietnik.
czym grozi spożycie takiej żywności możecie się tylko domyślić. Smacznego i na zdrowie!
popieram tę opinię 18 nie zgadzam się z tą opinią 18

Jesteś debilem. Żal mi ciebie nędzna kreaturo. Taki ludzki Gollum z ciebie...
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 11

Ale masz satysfakcję z tego komentarza, inteligencja taka, że pewnie do Mensy należysz, ciekawe czy w rzeczywistości też jesteś taki do przodu, pewnie jest tylko yyy eee noo, haha.

A ścieżka rowerowa w tunelu gdzie?
O nocy muzeów też informacja dopiero dziś się pojawiła, czyli po fakcie...
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 6

"Dumpster Diving"

to jest po prostu...

Czy swoje rajdy po śmietnikach nagrywają iphonem za trzy koła?
popieram tę opinię 18 nie zgadzam się z tą opinią 4

być może

a to też źle?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Fuj..

Jeszcze jak mogę wyobrazić sobie zjedzenie np. banana ze śmietnika, bo jest w skórce, tak nie przełknęłabym jabłka, rzodkiewki czy innego "nieosłoniętego" produktu.. A już cieszyć się, że znalazło się ciasteczka dla dzieci to trzeba mieć nieco zryty beret.. Inna sprawa, że problem wyrzucanego jedzenia jest spory, ale ten sposób rozwiązania go zupełnie do mnie nie przemawia..
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 4

Zastanawiajace. One sa cool. Pan zas, ktory wybiera ze smietnika zlom i uczciwie go sprzedaje to już niestety menel... I w sumie jakoś wole tego "menela".
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 2

no faktycznie macie się czym chwalić...

zamiast sie grzmocić i dzieci robić ku chwale i rozkwitowi naszej pisowskiej ojczyzny, to one gdzieś tam po śmietnikach trufli szukają, a zus na świadczenia nie wyrabia

A czy czasami to nie freetarianie?

A mnie nie stać

na jedzenie i też chodzę za sklep i wynajduje jedzenie. A kilka tygodni temu za cerrfurem były mrożone zapiekanki, pizze, paluszki rybne bo im się lodówka popsuła i wyrzucili mrożonki.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 4

Następny wariat czy tylko żartowniś?

Te gotowe mrożonki to trutki nawet prawidłowo przechowywane, a takie rozmrożone ze śmietnika po zepsutej lodówce to toksyczny biohazard.

We Francji wprowadzono przepisy zabraniające sklepom wiekopowierzchniowym wyrzucania żarcia do śmietnika

Jedzenie które miało trafiać na śmietnik jest rozdawane.

Nie wiem czemu czepiacie się dziewczyn. Robią coś dla siebie, robią coś społecznie, co daje do myślenia, no i jak widać po przykładzie Francji, takie działanie ma skutek, żywność przestaje być marnowana.
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 2

Tfuuu

JA W TYM WIDZE TYLKO CHOROBY. Masakra
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 4

ideologiczna konsekwencja

Pani Agata powiedziała między innymi:

"Szkoda mi jedzenia, które mogłoby komuś być może uratować życie, a przynajmniej je ułatwić, przecież jest tyle głodujących osób, niedożywionych dzieci."

"Tak, w miesiącach, gdy często szukam tam jedzenia, potrafię zaoszczędzić do tysiąca złotych."

Pani Alicjo Olkowska-Sczegielniak, proszę dopytać panią Agatę ile z tego zaoszczędzonego miesięcznie tysiąca złotych przeznaczyła na głodujące, niedożywione dzieci. Myślę że nie tylko ja jestem ciekaw czy jej ideologia jest konsekwentna, czy to tylko lewacki bełkot.
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 7

To nawet nie jest lewacki bełkot, bo brakuje w nim kompletnie logiki i ideologii.

Pierwszy cytat to bełkot - pannie szkoda jest niedożywionych dzieci, więc jedzie samochodem wieczorkiem do śmietnika i wybiera z niego produkty żywnościowe zamiast dać cynk potrzebującym o takiej mozliwości i zamiast samej to zżerać.
Nie wiem jak można na jedzeniu zaoszczędzić tysiąc złotych. Musiałaby albo jeść jak tucznik albo znajduje w tym śmietniku szampana francuskiego i kawior ;-)
To zwykła rozrywka rozkapryszonych dekadenckich studenciaków szukających dziwacznych i nietypowych rozrywek żeby wzbudzić zainteresowanie i zaistnieć jako kolejni celebryci, tym razem ze śmietnika.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 3

A czy Pani Agata ma obowiązek ratowania głodujących, niedożywionych dzieci?

Nie można poprzestać na tym, że dzięki tej Pani trochę mniej jedzenia się marnuje na świecie? poszukiwacze ideologicznej konsekwencji są tacy nudni w swoim myśleniu, spędzają czas na zbieraniu dowodów, że czyjeś myślenie jest do d*py, a ich zdanie triumfuje. żenujące filozofia bycia człowiekiem polegająca na odbieraniu komuś godności z byle powodu, takie typowe myślenie dla niedojrzałych smarków.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

Ja powoli zaczynam się bać ludzi :-(
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 5

w lesie boje się kleszczy

i dzików.

Halewicz komuszku czerwony,żresz z kibla?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

Jak zwykle, czyli 90% "komentujących" przeczytało tylko tytuł. Przecież nie chodzi o żarcie ze śmietników na osiedlach!

A jedynie o to co wyrzucają hipermarkety. Czyli zwykle o jedzenie z minimalnie przekroczoną datą "best before", do tego zwykle w opakowaniach.
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 4

Nie tłumaczcie się freeganie. Zamiast być sępem zostawcie tą opcję ludziom rzeczywiście ubogim, którzy

nie objeżdżają wieczorami autem śmietników w kilku dzielnicach żeby coś złowić za free i nie wymieniają się w ramach hobbystycznych perwersyjnych zabaw informacjami na Facebooku o "paśnikach".
Nie wstyd wam przed tymi ludźmi, że odbieracie im od ust wykorzystując na dodatek do tego samochód i ładując bagażnik do pełna? Wstyd.
I te bzdury o oszczędnościach do tysiąca złotych. To chyba licząc spożywanie posiłków w hipsterskich wypasionych lokalach albo dla 5-osobowej rodziny, a z artykułu wynika, że młode singielki się bawią w ten sposób. Jeszcze dużo musicie się panny nauczyć skoro twierdzicie, że grzebiąc w śmietnku oszczędzacie tysiąc złotych per miesiąc. Czyli razem ile bez tych oszczędności wydajecie na osobę? Dwa tysiące? Spokojnie da się kupując dobre rzeczy i gotując pełnowartościowe posiłki bez używania półproduktów miesięcznie na dwie osoby nie wydawać więcej niż 500PLN nie grzebiąc przy tym w śmietniku.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 8

Brednie, nikomu nie odejmują z ust zbierając to jedzenie, ubogie rodziny takich rzeczy nie robią, bo albo się wstydzą albo nie wpadły na taki pomysł.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 3

Nikt Wam nie każe zajmować się tym samym i grzebać w śmietnikach. Ale jeśli faktycznie można znaleźć tam takie ilości wciąż dobrego jedzenia, które I TAK BY SIĘ ZEPSUŁO, to... czemu nie? Niech zbierają i jedzą - na zdrowie. :)
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 1

Racja!

Ankieta-wiem kto by zjadł

Szpilek :)

Freeganie?

Zwykli kloszardzi, jak można żreć coś go leżało w śmietniku??
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 6

Jak można być durnym normikiem?

Normalnie :)))

Jutro wyruszam na łowy

Przerzucam sie z zupek chinskich na grzebanie po smietnikach. Jestem mała jak pchła to wejde cala do kontenera.

arystokratka kowale

Zaraz obskocze smietniki na kowalach to oszczedze na czynszu.

same oszczednosci

Nie bede musiala pierdziec zeby napedzic auto. Dzieki grzebaniu w smietniku zarobie na lpg.

moze zacznijcie uprawiac cos na dzialce warzywa i owoce

wystarajcie sie o dzialek z powodu biedy od magistratu moze byc pod miastem,postawcie tam jakas lepianke i trwajcie pomiedzy zima a zima jest jeszcze duzo cieplych dni.Prawda ze bedzie zdrowo i ekologicznie.Mozecie tez miec pare kur i moze koze co zje cos na ugorze i da wam mleka zdrowego.A co bedzie jak do smietnika nasypia chemikalia to sobie lapki popazycie!

Strach sie bac

O masz na Kowalach mieszkaja arystokraci:)
Blisko do 'Szadulek to i zapachu nie trzeba podrabiac godnego sfer arystokratycznych.

Gratuluję wyobraźni autorce :)

Artykuł zmyślony bo trojmiasto jak zawsze liczy na kontrowersje, też mogę kupić jedzenie i sfotografować koło smietnika . pozdrawiam,
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 6

Niestety, ale nikt nie zrobi zdjęć pokazujących gdzie są śmietniki

Sam chodzę i publicznie się tym nie pochwalę. Są kłódki, są zasieki, których pokonanie nie zawsze jest do końca zgodne z prawem.
Potwierdzam - mnie "psy ogrodnika" przegoniły wiele razy.
Psy ogrodnika ciężko pracują za 1300 zł na miesiąc na bogatego portugalczyka, który zniszczył polski handel, sami nie wezmą, a drugiemu nie dadzą!

niedługo

Wszyscy beda szukać jedzenia w smietnikach
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 4

wszyscy beda szukac najpierw smietnikow

Wojna chyba usunie smietniki

bzdura

Nie wszyscy. Normiki nie mogą się przemóc :D to jest zabawa dla wyzwolonych, wolnych i wtajemniczonych ludzi!

Zaspałem dzis do pracy i jestem bez śniadania!

ale co tam wytrzymam do 15;00 pózniej czeka mnie wielka wyżerka na śmietniku do wyboru do koloru tylko markowego wina będzie mi brakować do obiadu
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 3

jesteś marką sam w sobie

czuć po jednym zdaniu

no tak to juz straszna bieda jak ludzie musza jesc ze smietnika cuchnacego

A co na to Sanepid?Przeciez z tego moga byc straszne choroby ,zatrucia ,epidemie....Juz tak nisko upadlismy ze sklep nie moze tego oddac do instytucji ktore rozdziela to pomiedzy glodujacych omijajac smietnik?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

Heh, w mojej biedronce śmietnik zaczęli zamykać na klucz

rano ludzie czekają aż sprzątaczka otworzy - jajka, mięso, wędliny, warzywa - wszystko leci

juz na prawde nie macie o czym pisac?....zostawcie śmietniki bezdomnym i biednym, porąbY!!!!
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 7

idź, ty normiku

Znam wszystkie śmietniki w moim mieście i odwiedzam regularnie od paru lat. Bezdomnym się nie chce tam chodzić! Bezdomnych spotkałem maksymalnie kilka razy i za każdym razem szukają tylko puszek. Raz, że nie chce im się przejść więcej niż te kilkaset metrów, żeby samemu przynieść sobie darmowe "zakupy", dwa, że dostają codziennie darmowe obiady od caritasu, pck i innych organizacji karmiących nierobów. Tak więc bzdury. Na kontenery spożywcze chodza tylko zajawkowicze i ludzie biedni, ale nie bezdomni. Ci chodzą za to na kontenery osiedlowe w poszukiwaniu złomu, bo to można spieniężyć i przepić. Jedzenia oni mają od organizacji za darmo ile chcą - ciepłego, ugotowanego, już przyrządzonego!! I jeszcze w słoik dostaną na kolację!

Muszę powiedzieć. p. Krzyśkowi że jest freeganem

Od lat robi przegląd mojego śmietnika w kamienicy.
Biedaczek nawet nie wie, że jest Feeganem.
Jak mu to powiem to się pewnie obrazi.

A tak całkiem poważnie, to chyba nadal w Polsce jest zbyt wiele prawdziwej biedy, by robić z grzebania w śmietniku kolejną ideologię.

Jakiś czas temu pewien piekarz został wyrokiem sądu skazany na grzywną zaś to, ze za darmo chleb, który się nie sprzedał. Wg przypisów unijnych, miało go wyrzucić a nie rozdawać. Teraz juz wiecie, dlaczego sklepy nie mogą rozdawać jedzenia...

Bardzo to ciekawe, choć taki styl życia to na pewno nie dla każdego, na przykład dla rodzin z dziećmi to w ogóle tego nie widzę.

a ja widzę

A co to za problem, by jedna osoba z rodziny raz na parę dni zrobiła wieczorny/nocny objazd po sklepach? Godzinka roboty i parę dyszek w kieszeni. Ale to dobrze, że normiki się na to nie porywają, bo robiliby burdel tylko, biliby się o te produkty jak o trzy cytryny czy przy każdej wyprzedaży w niemieckim markecie na polskiej ziemi. Niech to zostanie domeną wyzwolonych i wtajemniczonych.

Głupio by mi było chodzić po przysklepowych śmietnikach zwłaszcza że są kamery i pracują znajomi .Ja chodzę po śmietnikach na osiedlu w nocy żeby mnie nikt nie widział i nie poznał przebieram się za kogoś innego bo inaczej bym się wstydziła, a ludzie są dziwni myślą że tylko lumpy chodzą i pijaki .Zbieram żywność i od razu powiem nie nurkuje w kontenerze bez przesady .Jedzenie przeważnie wisi na ogrodzeniu lub leży na ziemi w siatce ,są to przeważnie produkty zapakowane nawet nie ruszone z dobrą datą żywności lub jeden czy dwa dni po terminie od tego nie umrę ani się nie zatruje wiadomo że w domu sie to myje itp .Nie tylko jedzenie biorę ale wszystko to co mi się przyda ze śmietnika mam dużo ubrań i butów w dobrym stanie dużo zabawek też znalazłam możecie się śmiać ale raz znalazłam nowy wózek co prawda stał koło śmietnika ale ktoś go wystawił żeby ktoś inny wziął ja go wziełam bo był jak ze sklepu głęboki wózek z możliwością zrobienia spacerówki i do tego jeszcze nosidełko oczywiście że wzięłam nawet koła nie były wyjeżdżone .Ja nie chodzę po śmietnikach z biedy czy z choroby na śmietnikach można znależć fajne rzeczy w dobrym stanie tylko nie zawsze się coś trafi i trzeba mieć czas na takie nocne łowy ,ostatnio znalazłam dla siebie kurtke zimową była przewieszona na kontenerze wziełam wyprałam i bede modnie chodzić nawet nikt się nie kapnie że ze śmietnika bo jest jak nówka czarna z futerkiem dużo ludzi w takich chodzi. Piersi z kurczaka znalazłam całe opakowanie nieruszone i już było na niedzielny obiad ,całe opakowanie pomidorów już było do sałatki już nie wspominając ile jedzenia z banku żywności znalazłam kasze ryże makarony konserwy płatki itp ja to oczywiście wszystko wzięłam przynajmniej ja skorzystam bo ja nie marnuje jedzenia .To jest dla mnie ciekawe zajęcie jak kinder niespodzianka idziesz i nie wiesz co dzisiejszej nocy się trafi :)

współczuję znajomych!

Jeśli znajomi krzywo patrzą, oceniają, wyśmiewają albo nawet karcą, to może czas zmienić znajomych. Po co komu "przyjaciele", przed którymi trzeba udawać, którzy nie tolerują nas takimi, jakimi jesteśmy??

Super sprawa

Muszę spróbować. Ciekawy jestem jak tam u mnie w mieście te śmietniki marketowe wyglądają. Można kilka stówek zaoszczędzić miesięcznie. Dziękuję za artykuł. Super dziewczyny.

Świetna idea warta uwagi. Moja mama pracowała w markecie i przez kilka lat przywoziła skrzynki takich wyrzucanych owoców i warzyw. Było ich naprawdę mnóstwo, a banany niemal za każdym razem- ich wyrzuca się najwięcej. Poza tym mnóstwo owoców i warzyw nadających się do jedzenia i bardzo dużo pieczywa uratowanego przed śmietnikiem, a pieczonego w sklepie tego samego dnia. To przerażające, że takie ilościi jedzenia są przeznaczane na śmietnik.

ja teź

Ja teź kilka razy znalazlam dobre jedzenie ,w kontenerze z Biedronki mięsa orginalnie zapakowane ,z Delikatesow -mozzarellę ,jogurty ,musztardy ,rzodkiewki wloszczyznę .Chowając dumę do kieszeni moźna naprawdę fajne pieniaźki zaoszczedzić na cos innego np.rachunki lub ciuchy .Nie sztuka isć i wydać kasę na te atrykuły ale jaka frajda jak znajdzie się coś dobrego ....a nawet dwa dni po dacie przydatności atrykuł jest dobry do jedzenia bo data to jest chwyt marketingowy.

Freeganizm nie wyglada tak ze grzebie sie w śmietniku . Obok marketów stoją skrzynki i można je przebrać . Restauracje tez czasem oddają coś by nie wyrzucić :)
do góry