Widok

Twarz

Filmy Temat dostępny też na forum:
Opinie do filmu: Twarz.

Przeczytaj o filmie.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Twarz

Przeczytaj o filmie.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Smutny film

Na prowincji, małej społeczności wszystko lepiej widać. Ale film dotyka również duże ośrodki. Polacy (oczywiście nie wszyscy) nie przyjmują do wiadomości, że tacy właśnie jesteśmy. Mali, zakłamani, 4 zdania w jednej sprawie, w zależności od tego z kim rozmawiamy. Kiedyś byliśmy przynajmniej gościnni, dzisiaj nawet najbliższa rodzina uwiera. A inności (pokazanej w filmie) boją się również inne narody, ale częściej podejmują wyzwania. Widać to szczególnie po dzieciach niepełnosprawnych. Film smutny i przejmujący, dla wytrawnego widza.

max 5

rozczarowanie roku

film o miłości i tolerancji, o naszych niedoskonałościach

film o miłości i tolerancji, trzeba mieć sporo dystansu i dojrzałości, by ten film docenić i zmierzyć się z tym, w jakim kraju mieszkamy, jacy ludzie nas otaczają, jestem zachwycona, polecam;
Jacek jest moim bohaterem:) film porusza, wzrusza i budzi refleksje. Film o naszych niedoskonałościach, a jednak wg mnie z wydźwiękiem optymistycznym i pokazuje jaką człowiek ma moc:)!
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 2

Dobra decyzja. Zaoszczędzoną kasę lepiej wdać na coś innego.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

Mam dokładnie takie same odczucia po obejrzeniu tego filmidła. Ksenofobia, chamstwo, prostactwo, nietolerancja są wszędzie nie tylko na wsiach, ale i w miastach. Nie tylko w Polsce, ale również w każdym innym kraju. Nagroda w Berlinie prawdopodobnie podyktowana jest względami politycznymi. Wiadomo Polacy są obecnie na zachodzie przedstawiani jako ci źli, którzy nie chcą przyjmować uchodźców, ośmielają się sprzeciwiać Unii Europejskiej...
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

Największe kinowe rozczarowanie tego roku. Stereotypowy obraz polskiej prowincji. Nieciekawa fabuła.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

Masz rację. Szkoda, że promuje się tego typu "arcydzieła".
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Oglądanie tego filmu to strata czasu. Tematy poruszane przez "Twarz" były już wielokrotnie podejmowane przez polskie kino i to z o wiele lepszym skutkiem...

Nie warto. Film nieciekawy, a tematy o których piszesz były już wielokrotnie poruszane w polskim kinie.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Świetny tylko dla laików...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Lubię filmy Szumowskiej, bardzo lubię Kościukiewicza, ale na ten film nie pójdę.

Wystarczył mi zwiastun ze sztampowymi dialogami i przewidywalnymi diagnozami społecznymi, szczególnie postacią księdza tak do bólu poprawną politycznie w swej wypowiedzi, jak to niegdyś były kawały w stylu "był Polak, Rusek i Niemiec" - z gory do przewidzenia. Tym razem dziękuję!
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 9

Mireczku

Mireczku, jeśli utożsamiasz się z gębą, która przyprawia autorka Twarzy, to spoko, zgodzę się z Tobą, że takie chamy jak ty w Polsce, w marginesie co prawda, są. Plus dla Ciebie za krytykę samego siebie, to dużo, poniewaz o krok od zaminy. Ja nie jestem taki, jak w filmie, i nie znam nikogo, kto byłby taki. Nie zostałem też upoważniny żeby wypowiadać się w czyimś imieniu i nie będę z tego powodu oceniał innych.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

jako żywo

Mieszkam na wsi i mieszkałem w miescie i takiego chamstwa nie spotkałem. Owszem, spotykam sie z brakiem poszanwania rozmówców u podobnych ludzi do Ciebie. Takie zachowanie są wręcz podręcznikowe, więc proponuje poczytać o postkolonialiżmie i o sobie.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

Polaków z wioski ? Nie byłaś nigdy w Polsce na Pasterce w mieście ? Nie byłaś świadkiem biesiad i dowcipów które się wtedy opowiada ? Nie widziałaś pijących do nieprzytomności i śpiewających pieśni o naszej wielkości ?
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 3

Zawsze mówię za siebie. Dlatego piszę My, Polacy. Nie przywykłem bić się w cudze piersi. Nie obwiniam o nasze przywary, komunistów, lewaków, Unii Europejskiej, Amerykanów, Niemców, Rosjan i imigrantów. Szanuję tych z "lepszego sortu". Tak wdzięcznie się oburzają.

Co w tym filmie zasługuje na nagrodę?

Tendencyjny film o Polakach pijusach i awanturnikach i prostakach. Naprawdę tacy jesteśmy? Film nie dotyka historii chłopaka tylko śmieje się z polakówów z wioski. Jak dla mnie nic w tym nie zasługuje na nagrodę i ochy achy.
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 8

Są wspaniali

Są wspaniali i nie są. Z całą pewnością, są nie tylko - nie wspaniali. A jeśli ktoś twierdzi inaczej, to niech mówi za siebie i sam się bije w piersi, że jest taki jak w tym filmie. Jest ktoś taki?
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 5

Ciemnogrod nie tłumaczy gniota! Film słaby i nic tego nie zmieni myszko miki
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 3

100% racji

Ciemny lud tego nie kupi !!!
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 4

Twarz

Przeczytaj o filmie.
do góry