Widok
UST - kompresor
Na nowy sezon planuje przejść na UST ale bez zmiany obręczy, zastosuje któryś patent polecany w internecie (albo opaski albo metoda ghetto) i moje pytanie, czy standardowy kompresor na stacji benzynowej poradzi sobie z nadmuchaniem opony? Chodzi o te uderzenie ciśnienia aby opona ładnie wskoczyła.
I przy okazji jakie mleczka lateksowe polecacie?
I przy okazji jakie mleczka lateksowe polecacie?
trzeba oponę trochę pomiętolić i pougniatać przy dmuchaniu to i nawet plecakowym sprzętem nadmuchasz. raz mi się udało UST nadmuchać mnipompką krankbrosa, potem wywaliłem te opony bo UST to smietnik, kompletnie nie przydatny w codziennej jeździe (zwykły system, bez uszczelniacza - piszę o nim źle bo nie jest super szczelny, a przy awarii w lesie jest więcej zabawy. Na mleku pewno nie ma takiej podatności na przebicie i nieszczelności ale przy częstej zmianie opon też się robi wesoło)
patent w stylu cos z niczego ale bez szaleństw... i tak jest potrzebana opaska, więc ciężar większy... jakby nie było to guma leży na otworach i tak jak każda inna pod ciśnieniem prędzej czy później będzie dziurawa... gdy złapiemy kapcia, tzn dziura taka, że mleczko nie da rady to jest kłopot bo ciężko zdjąć ciasną opaskę z dętki a zdjąć trzeba, przy normalnych opaskach po prostu wykręcić zawór i włożyc nową gumę
Czy cięższe to bym się kłócił. Normalny set wygląda tak: koła, opaski, dętka, opona.
A metoda ghetto to: koła, opaski, fragment dętki 20", 50-70ml płynu i opona.
Dętka się nie przebije bo jest opaska, a nawet jeśli to ten ciasny fragment dętki można rozerwać (w przypadku awari) i włożyć normalną gumę i jazda.
De facto masa dętki z tesco 220g vs fragment dętki 20" + 50-70ml płynu.
Waga raczej na zysk, a korzyści, zakładając, że nie będzie to awaryjny system (typu rozszczelnienia), ogromne.
A metoda ghetto to: koła, opaski, fragment dętki 20", 50-70ml płynu i opona.
Dętka się nie przebije bo jest opaska, a nawet jeśli to ten ciasny fragment dętki można rozerwać (w przypadku awari) i włożyć normalną gumę i jazda.
De facto masa dętki z tesco 220g vs fragment dętki 20" + 50-70ml płynu.
Waga raczej na zysk, a korzyści, zakładając, że nie będzie to awaryjny system (typu rozszczelnienia), ogromne.
miałem na mysli system bezdętkowy :-)... specjalna opaska + mleczko itd...
tak na marginesie troche przesadziłes z tym tesco... kto przechodząc na bezdętke uzywa kapci 200g :-P
100g shwalby sprawuja się znakomicie i tu jest dobre porównanie bo tak lekka guma i tak jest cięższa od mleczka... jesli wpakujemy tam jeszcze kawałek wyciętej dętki różnicy w masie nie będzie
w razie awarii... widziałeś na filmie jak ten ciasny fragment dętki jest montowany? żeby zerwać to najpierw trzeba go złapać a nie łatwo go podwadzic palcami, ja dodatkowo ścigam sie w długich palcach więc dodatkowa strata czasu
to sa tylko moje uwagi, jeśli chodzi o funkcjonalność patentu to świetna sprawa, jednak jesli ktoś waży każda śrubkę i liczy każda sekundę-wtedy sama opaska będzie lepsza
tak na marginesie troche przesadziłes z tym tesco... kto przechodząc na bezdętke uzywa kapci 200g :-P
100g shwalby sprawuja się znakomicie i tu jest dobre porównanie bo tak lekka guma i tak jest cięższa od mleczka... jesli wpakujemy tam jeszcze kawałek wyciętej dętki różnicy w masie nie będzie
w razie awarii... widziałeś na filmie jak ten ciasny fragment dętki jest montowany? żeby zerwać to najpierw trzeba go złapać a nie łatwo go podwadzic palcami, ja dodatkowo ścigam sie w długich palcach więc dodatkowa strata czasu
to sa tylko moje uwagi, jeśli chodzi o funkcjonalność patentu to świetna sprawa, jednak jesli ktoś waży każda śrubkę i liczy każda sekundę-wtedy sama opaska będzie lepsza
Witam,ja mam nowe oponki michelin ust xcr 2.0 i nowe koła mavic cross max-y. Jednego koła nie da się napompować wogóle a w drugim po napompowaniu ciśnienie trzyma 2 godziny i flak! proszę o pomoc,chłopaki z "treka" robili juz wszystko i nic pompka,kompresor,nabój z Co2,mleczko uszczelniające.
jakieś pomysły????
jakieś pomysły????
Zakładam że opona nie jest dziurawa ;) Oraz że zawory masz poprawnie zamontowane ze wszystkimi uszczelkami. Wyczyść ranty obręczy i kord opony. Potem załóż opony na wodę zmieszaną z ludwikiem, nadmuchaj i patrz którędy powietrze spieprza. Mnie w UST zraziło właśnie to że system nie jest szczelny, wystarczy trochę syfu i już puszcza bokami.