Widok

UWAGA na GKS 18CR stary golf na obwodnicy!

Motoryzacja Temat dostępny też na forum:
chłopak prowadzi auto siedząc na zderzaku na obwodnicy
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0
A którym pasem? Jeśli jechał lewym, to powinnaś była zjechać na prawo. Ja zwykle dojeżdżam i mrugam długimi lub wyprzedzam prawym takie ślamazary. Nie ma nic gorszego od jazdy z prędkością poniżej 120 km/h na obwodowej.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 16
hm...

a wiesz, ze jak ktos cie niezauwazy i zajedzie ci prawy pas
to nie dosc, ze pewnie zginiesz, moze zabijesz jeszcze kogos

ale to w sumie lepiej dla ciebie, bo jak przezyjesz
to nie dosc, ze pojdziesz do mamra, to jeszcze do konca zycia bedziesz placil rente tej slamazarze, z ktorej zrobiles kaleke

...

co do mrugania swiatlami
- to zwykle buractwo
- jak musisz zamanifestowac swoja obecnosc i chec wyprzedzenia, to juz lepiej wlacz lewy kierunkowskaz i odczekaj chwile - tez niegrzeczne, ale przynajmniej nie manifestujesz, ze masz slome w butach
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 3
"a wiesz, ze jak ktos cie niezauwazy i zajedzie ci prawy pas
to nie dosc, ze pewnie zginiesz, moze zabijesz jeszcze kogos"

Jak się zmienia pas to najpierw trzeba się upewnić, czy ktoś nie wyprzedza. Na jezdni jednokierunkowej o wyznaczonych pasach ruchu wyprzedza się z dowolnej strony. Na wypadek zajechania drogi cały czas mam włączoną kamerę, także udowodnienie winy takiemu frajerowi nie będzie trudne.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 4
no...

tylko, ze poza terenem zabudowanym musza byc trzy pasy zebys mogl wyprzedzac

tak udowodnisz tylko, ze zlamales przepis i stworzyles zagrozenie

..

zamiast pisac madrosci wez kodeks drogowy - polecam jako lekture na dzisiejszy wieczor

wszysc zyskaja na tym!
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Art. 24.

10. Dopuszcza się wyprzedzanie z prawej strony na odcinku drogi z wyznaczonymi pasami ruchu, przy zachowaniu warunków określonych w ust. 1 i 7:

1. na jezdni jednokierunkowej;

Więc to raczej ty powinieneś się doedukować, bo głupoty pleciesz.
10. Dopuszcza się wyprzedzanie z prawej strony na odcinku drogi z wyznaczonymi pasami ruchu, przy zachowaniu warunków określonych w ust. 1 i 7:

na jezdni jednokierunkowej;

na jezdni dwukierunkowej, jeżeli co najmniej dwa pasy ruchu na obszarze zabudowanym lub trzy pasy ruchu poza obszarem zabudowanym przeznaczone są do jazdy w tym samym kierunku.

.....

obwodnica ciołku nie jest jezdnia jednokierunkowa

a jezeli twierdzisz, ze jest to pokaz mi stosowny znak...

a wiesz jak wyglada znak jezdni jednokierunkowe?
Znak ;) Jest to droga dwujezdniowa. Obejrzyj sobie konstrukcję:

http://g.co/maps/2pb6a

Obie jezdnie są od siebie oddzielone barierką oraz pasem zieleni. Żadnych znaków nie potrzeba.
hm... ciekawe rzeczy prawisz

ale dalej nie wiem, czy wg ciebie obwodnica podpada pod ustep 1 - droga jednokierunkowa, czy ustep 2 dwukierunkowa o dwóch psach

...

ja nie mam watpliwosci, ze powyzszy przepis zabrania wyprzedzania prawa strona na obwodnicy, gdy sa dwa pasy

...

a co do argumentu "obejrzyj konstrukcje"

sorry, ale jak jade samochodem nie bede analizowal konstrukcji - wiaza mnie znaki!
Czy na A1 można w takim razie wyprzedzać prawym pasem? Jeśli uważasz, że nie to spójrz na sam początek ustawy prawo o ruchu drogowym i sprawdź definicję autostrady. Następnie obejrzyj sobie naszą obwodnicę. Obwodnica jest drogą dwujezdniową o dwu jezdniach jednokierunkowych, więc wyprzedzanie z prawej jest jak najbardziej poprawne i dozwolone.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Nie masz racji, obwodnica podlega pod jezdnię (nie mylić z drogą!) jednokierunkową, bo składa się z dwu oddzielnych jezdni jednokierunkowych. W Polsce występują drogi ekspresowe jednojezdniowe (brak barierek, pasa zieleni między jezdniami), jednak obwodnica się do nich nie zalicza.

Doczytaj przepis, bo mylisz drogę jednokierunkową z jezdnią jednokierunkową, a to dwie zupełnie różne rzeczy!
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
O matko, co za róznica kierunek czy mruganie długimi. Wymyślasz i tyle.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2
O matko co za róznica-kierunek czy mrugnięcie długimi. Wymyślasz i tyle. Kierunku nikt nie zauwazy. Lewy pas nie jest do wleczenia sie i blokowania.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1
niestotne, ktorym pasem jezdzi

niezachowanie bezpiecznego odstepu jest wykroczeniem i powinno byc karane i to surowo

bo stwarza niebezpieczenstwo w ruchu

a przy 120 sa wieksze szanse, ze w razie zachaczenia drugiego auta, ktos zginie, niz przezyje
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 1
A co to jest bezpieczny odstęp? Bezpieczny odstęp to taki, przy którym nie dojdzie do kolizji. Dla mnie może to być np 25 m za poprzedzającym samochodem, dla kogoś innego 5 m a dla jeszcze innego 200 m.

Przy 120 km/h można nawet nie zauważyć kolizji i pojechać dalej lub od razu rozbić auto. Lekkie puknięcie przy takiej prędkości jest nie do odróżnienie od stuknięcia kamieniem spod koła.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
znowu odsylam cie do kodeksu dorgowego, tam masz top uregulowane

zreszta przy obwodnicy stoja stosowne znaki

twoja kamera ich niewychwycila?

nie kompromituj sie czlowieku!
Prawo o ruchu drogowym nie określa bezpiecznego odstępu. Sam się kompromitujesz wypisując brednie.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
fakt, tu masz racje

ale istnieje znak T-32 i takie sa ustawione na obwodnicy przynajmniej w dwoch miejsacach:P
W prawdzie T-32 na obwodnicy nie widziałem, ale widziałem znaki z zalecanymi odległościami. Moim zdaniem trochę za małe są te odległości, ale to nie ma znaczenia. Te znaki jednak nie mają żadnej mocy prawnej, bo nie są zgodne z rozporządzeniem. Co nie zmienia faktu, że stosowanie się do nich poprawia bezpieczeństwo.
"A którym pasem? Jeśli jechał lewym, to powinnaś była zjechać na prawo. Ja zwykle dojeżdżam i mrugam długimi lub wyprzedzam prawym takie ślamazary. Nie ma nic gorszego od jazdy z prędkością poniżej 120 km/h na obwodowej."

Znam takich jak Ty. Jechałem tak ok 90-100 poza miastem, lewym pasem (wyprzedzałem kogoś) i jakiś burach usiadł mi na zderzaku błyskając światłami. Użyłem hamulca, a w efekcie koleś zasponsorował mi wymianę tylnego zderzaka (no i mój ubezpieczyciel dobrał mu się do tyłka -- nowe auto). Więc uważaj; traktuję innych uczestników dróg jak oni mnie i nie mam litości dla buractwa -- jak na mnie trafisz ,to może zmądrzejesz.

Swoja drogą gdybym miał jakieś używane auto, to miałbym łatwo na polskich drogach o zasponsorowanie blacharza, wystarczy poczekać na takich jak w/w lub kogoś wymuszającego pierwszeństwo i... jechać zgodnie z przepisami.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1
hm...

w sumie brawo, bo jest to jakis sposob

ciekawe jednak jakbys spiewal gdyby ktos ucierpial w kolizji

...

poza tym wypisanie takich rzeczy w internecie jest co najmniej nierozsadne bo to PRZYZNANIE SIE DO SPOWODOWANIA WYPADKU I WYLUDZENIA ODSZKODOWANIA

Pozdrawiam myslacych
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Uwielbiam takie szmaty jak ty. Czekam zawsze aż usiądziecie na zderzaku, wtedy dotykam hamulca, lekko, tak żeby tylko zaświeciły się światła stopu. W tym momencie 80% cwaniaków (w 20-letnich beemkach wyklepanych z przystanku autobusowego) odpada kwiląc z nogą na hamulcu i s****zką w oczach. 20% zmienia pas i próbuje wyprzedzić z prawej strony. Wtedy redukcja, but w podłogę i wdychacie spaliny z mojej rury.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
kaskader z golfa

takich powinno sie tepic
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0
Bo to jest takie buractwo ze wsi

Jak widze GKS, GWE, GTC to od razu bardziej uwazam bo to generalnie sa buraki, ktorzy wyjechali ze swoich miast i np na obwodnicy czuja sie jak na torze wyscigowym a na 2 czy 3 pasach w 3miescie jak na najszerszej ulicy w Polsce. Oczywiscie sa tez dobrzy kierowcy z w/w miejscowosci ale to margines.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1
W Gdańsku czy Gdyni również są dobrzy kierowcy, ale to też margines.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0
w 3mieście to b. mały margines dobrych kierowców. Większość tylko w korkach stoi, więc na obwodnicy głupieją, jak psy zerwane z łańcucha
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
Niebezpiecznie siedzieć komuś na zderzaku na obwodnicy, może to samobójca amator :P

Inne tematy z forum Na drogach Trójmiasta

Myjnia bezdotykowa - możliwość mycia ręcznego (3 odpowiedzi)

Dzień dobry! Gdzie w Gdańsku można na spokojnie umyć auto ręcznie (na dwa wiadra) na myjni...

do góry