Widok

Ubezpieczenie mieszkania

chcemy ubezpieczyć mieszkanie ale nie wiem gdzie najlepiej i w miare cenowo , fajna bylaby opcja placenia miesiecznie lub kwartalnie
interesuje nas ubezpieczenie od pozaru , zalania , włamania ale rowniez innych rzeczy
może macie jakies ciekawe ubezpieczenia
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Warta to najgorszy ubezpieczyciel, do tej pory walczę z nimi o odszkodowanie bo wyplacili śmieszne pieniądze za poważne szkody,pękły jakieś rury w bloku i pozalewało mieszkańców, nie polecam....
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0
no widzisz, każdy ma swoje przygody z ubezpieczycielami. ja np nigdy nie ubezpieczę się w PZU, ani też nikomu nie polecę.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
I każdy ma tego typu doświadczenia - albo jak nie ma, to zna kogoś, kto ma.
I powstaje legenda o firmie X, że jest cacy (albo do bani) w przeciwieństwie do f-my Y, która jest do bani (albo cacy - zelzeżnie od własnych, albo zasłyszanych, doświadczeń)

A w rzeczywistości wygląda to tak:
Każda firma składa się z ludzi. W zależności od tego, czy:
- trafi się na dobrego "szkodnika"
- firma przyciśnie "szkodnikom" śrubę na szkodowość
świadczenia wypłacane w TEJ SAMEJ firmie mogą wyglądać zupełnie różnie.

Naprawdę ważne, jest to co w OWU
Jeśli OWU przewiduje odpowiedzialność firmy za jakieś zdarzenie (to pół biedy, bo większość z mniejszości, czytających OWU, przebrnie przez tą ich część) to zazwyczaj problemy poijawiają się przy "limitach" - bo nawet jeśli OWU przewiduje i suma ubezpieczenia jest wystarczająca - to okazuje się, że sublimit na to konkretne zdarzenie wynosi np. 10%
Bo się kupiło ubezpieczenie o 10 zł tańsze niż gdzieś indziej - a Agent sprzedający polisę nie miał o tym pojęcia (bo nie chciało mu się wczytać w OWU), albo albo nie miał wyboru (agent wyłączny)

Jeśli od strony polisowej wszystko jest ok - to samą likwidację zawsze można skarżyc, przeważnie skutecznie. Zazwyczaj wystarcza korespondencja z Ubezpieczycielem.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Nie przepłacam i co do tego ma cesja. Nie ubezpieczyłam tylko tak aby bank mial zabezpieczenie. Ubezpieczylam dla siebie i rodziny. Chciałam mieć dobre ubezpieczenie i takie mam, anie gó......no wciskane pod cesję. Za takie coś jedna z agentek już raczej nie ma czego u mnie szukać.
> co do tego ma cesja

Ma. Uwierz, że często spotykam Klientów, którzy chcą ubezpieczenie WYŁĄCZNIE dlatego, że bank wymaga. I nie przetłumaczysz, że warto dołożyć parę złotych i mieć ubezpieczenie również dla siebie.

> Chciałam mieć dobre ubezpieczenie i takie mam, anie gó......no wciskane pod cesję

Bardzo rozsądne podejście.
Ja zazwyczaj (przy wysokich sumach ubezpieczenia na mury z cesją) robię 2 polisy:
- jedną (tanią choć wcale nie gów..aną) na mury + stałe elementy z cesją
- drugą, dla Klienta, wg jego potrzeb
Polisy są w różnych firmach. Wykorzystuje różnice w w taryfikacji poszczególnych składników polisy.

Nie wiem, jakie masz sumy ubezpieczenie na swojej polisie - ale przeliczę typowy naprzykład :)
- Polisa 1: mieszkanie lub dom + stałe elementy na 800 tys - skłądka 253 zł/rok (polisa dla banku)
- polisa 2:
stałe elementy domu/mieszkania (losowe) 50 tys
ruchomości (losowe) 50 tys
kradzież/rozbój 20 tys
OC 50 tys
Zakres ub. mienia obejmuje również wandalizm (do 5 tys) i przepięcia (do 10 tys). Kradzież rozszerzona jest o rosbój poza miejscem ubepieczenia (napad na ulicy). OC obejmuje równiez życie prywatne domowników na terenie Europy (w tym np. szkody spowodowane przez pomoc domową, psy czy jazde na rowerze)
Skłądka roczna: 206 zł

Razem za obie polisy: 459 zł. Dobra cena?

Jeśłi Ci się chce - przelicz sobie dla Twoich sum ubezpieczenia
http://dobra-polisa.pomorskie.pl/kalkulacja-mieszkania#
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 4
Dzięki przeliczyłam i składka wyszła 1331 zł na rok. Czyli mam dobrą polisę.
Pozdrawiam
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
a dowiedz się w hdi asekuracja, oni mają spoko ubezpieczenia, objęte nimi mogą być przeróżne rzeczy, wystarczy tylko porządnie wypytać i powiedzieć, na czym najbardziej zależy. ogólnie jestem zadowolona z nich kolejny już rok ;)
sprawdź jeszcze czasami czy Twój klient nie oświadczył w umowie kredytowej przypadkiem że to ubezpieczenie (z którego cesję ma bank) jest jedynym ubezpieczeniem kredytowanej nieruchomości. możesz narobić kłopotów swoim klientom.
A czy się orientujecie jak to jest z wypłatą odszkodowań np. po zalaniu, jak szybko są wypłacane, czy to zależy indywidualnie od ubezpieczyciela?
Ja sobie wyliczyłam tutaj ofertę i mam wstępne rozeznanie, jaka polisa jest dla mnie najkorzystniejsza
http://www.cuk.com.pl/kalkulatory-ubezpieczen
ale dopiero w poniedziałek pójdę się dopytać na miejscu w biurze.
ja mam w Compensie, bo tam pracuję. Ale jestem zadowolona, oprócz mieszkania, ubezpieczam tam również samochód. Jakby co, służę pomocą.
Witam.
Ja jestem agentem ubezpieczeniowym w Ergo Hestii. Jeśli nadal jest Pani zainteresowana ubezpieczeniem mieszkania zapraszam do kontaktu: 024092@ag.ergohestia.pl
Sadyl to bardzo dobra cena, bo wiadomo że jedno to cesja, drugie ubezpieczenie ruchomości. Przypomnij mi się z łaski swojej w przyszłym roku w stczniu, bo już w tym roku mamy w Warcie. A wiem że znasz aktualne oferty paru firm. Pozdro.
Wydaje mi się, że zależy konkretnie od ubezpieczyciela.
Co prawda zalania jeszcze nie miałem, ale z tego co widziałem opinie, to np. w liberty direct, w którym mam polisę, odszkodowanie wypłacają w miarę szybko.
W pzu jest ponoć podobnie, ale jednak liberty wygrywa z nimi mniejszymi kosztami.
Też mamy mieszkanie ubezpieczone w liberty.
Jeśli ktoś będzie chciał się zdecydować, to polecam spojrzeć na aktualne promocje na ich stronie, można jeszcze bardziej obniżyć koszta.
10% zniżki kupując ubezpieczenie WARTA DOM+ DIRECT, podając kod promocyjny: WARD01656000 https://wartadirect.pl/
tutaj masz bardzo ciekawy poradnik na temat ubezpieczenia :)
http://www.fuko.pl/ubezpieczenia/nieruchomosci/mieszkania/jak-ubezpieczyc.html
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Zakup polisy online ma sens w przypadku OC auta (chociaż też nie ma 100% pewności, ze wyjdzie najtaniej).
W każdym innym przypadku.. ma sens dla Towarzystwa Ubezpieczeniowego. A kto twierdzi inaczej, zmieni zdanie, jak będzie miał szkodę :D
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
Chyba najlepiej to skorzystać z jakiejś porównywarki i samodzielnie przeliczyć sobie gdzie jest najtaniej.Ten kalkulator CUK, który ktoś wcześniej polecał jest dobry, bo porównuje oferty 30 firm, też z niego korzystam.
Kalkulator Ci powie o niuansach zawartych w OWU?
Kalkulator Ci powie, jaka jest praktyka danego TU przy likwidacji szkody?

A najtaniej to się kupuje OC auta a nie ubezpieczenie mieszkania!
Porównywarka porówna tylko składkę.
Jak już zmarnujesz kilkadziesiąt minut na wpisanie wszystkich danych (zakładając, że rozumiesz wszystkie pytania) i wyskoczy Ci rekomendowana oferta to zadzwoń do agenta tej firmy i porównaj z jego ofertą. Możesz być miło zaskoczony.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Podsumowanie:

Wątek zawiera dyskusję na temat wyboru ubezpieczenia mieszkania z uwzględnieniem zakresu ochrony, ceny i sposobu płatności. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami z różnymi ubezpieczycielami, takimi jak Ergo Hestia, Uniqa, Warta, Generali, PZU, Liberty i Compensia, omawiając zarówno pozytywne, jak i negatywne aspekty obsługi oraz wypłat odszkodowań. Dyskusja podkreśla znaczenie dokładnego przeczytania ogólnych warunków ubezpieczenia (OWU), zwłaszcza definicji zalania i limitów odpowiedzialności, oraz zaleca korzystanie z kalkulatorów porównawczych takich jak CUK czy Rankomat. Eksperci zwracają uwagę, że najtańsze ubezpieczenie nie zawsze jest najlepsze, a przy wyborze polisy warto konsultować się z dobrym agentem, który nie pracuje wyłącznie dla jednej firmy. Poruszane są również kwestie cesji dla banku, ubezpieczenia OC w życiu prywatnym oraz możliwości płatności ratalnych lub kwartalnych.

Inne tematy z forum Dom i mieszkanie

Elewacja zewnętrzna - jakie materiały i farby polecacie? (16 odpowiedzi)

Pogoda się zrobiła i czas pomyśleć o elewacji zewnętrznej domu. Z tego co zdążyłam się...

do góry