Widok

Ubezpieczenie mieszkania

chcemy ubezpieczyć mieszkanie ale nie wiem gdzie najlepiej i w miare cenowo , fajna bylaby opcja placenia miesiecznie lub kwartalnie
interesuje nas ubezpieczenie od pozaru , zalania , włamania ale rowniez innych rzeczy
może macie jakies ciekawe ubezpieczenia
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Dziewczyny pracujące w ubezpieczeniach, mam pytanie jak to właściwie jest z tym zalaniem?
Miałam ubezpieczenie w Warcie, również od "wody"
Mieszkam na poddaszu, zalało mi sufit w jednym pokoju, porządnie,łącznie z ścianą. zgłosiłam to do ubezpieczalni i otrzymałam decyzje odmowną, że ich zdaniem to nieszczelność dachu i nie podlega to ubezpieczeniu.
Dodam że nikt nawet nie przyjechał zobaczyć, a ubezpieczenie miałam "porządne" nie było tanie... oczywiście po tym incydencie nie kontynuowałam z tą firmą, ale zastanawia mnie w takim bądź razie jak interpretujecie zalanie "poddasza/ostatni piętro.
To, że ubezpieczenie nie było najtańsze, nie oznacza z automatu, że było "porządne".
Sprawdź w OWU definicję zalania - w niektórych TU ograniczone jest ono do wydostania się wody z urządzeń wod-kan i nie dotyczy opadów atmosferycznych (chyba, ze jest to deszcz nawalny). W takim przypadku TU oczywiscie za zalanie z dachu nie odpowiada i przyjazd rzeczoznawcy był zbędny. I dobrze zrobiłaś, ze zmieniłaś ubezpieczalnię. Pytanie tylko, czy w tej obecnej jest szersza definicja zalania? Sprawdziłaś?

Zawsze też możesz zlikwidować szkodę z polisy OC właściciela budynku (no chyba, że to Twój dom a nie budynek wielorodzinny)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
Ja mam ubezpieczone w Pocztowe TUW bo pracuje na poczcie. Masz tam 2zł za m2 mieszkania czyli ja zapłaciłam ok. 100zł za rok i teraz sąsiad zalał mi mieszkanie do 5 września mam dostać odpowiedź ile dostanę a miałam zalane 2 sufity w kuchni i przedpokoju i trochę w pokoju który dopiero co remontowaliśmy. Jak będziesz zainteresowana podam nr.
06.07.2009r. - 3705g, 60 cm, synuś,
20.02.2015r.-26.04.2015r.-10tc - Aniołek
20.04.2017r.-przewidywany termin porodu
zalal mi mieszkanie sasiad z gory( obecnie tam nie mieszkam, jest wynajmowane) i robi uniki z udostepnieniem swojej polisy, poczatkowo zgodzil się,a teraz kręci, ze tylko kapalo jak to widzial( tylko ze on to ponoc widzial, jak juz wode u siebie zakrecil), ze to wcale nie duze zalanie etc.
ja rowniez mam swoja polise, ale agent tlumaczyl mi, ze nie oplaca mi się korzystac z odszkodowania ze swojej polisy w takim przypadku
co radzicie w przypadku jak facet nie da mi swojej polisy?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Agent Ci dobrze doradził, bo skorzystanie ze swojego ubezpieczenia oznacza dla Ciebie utratę zniżek. Nie są to jakieś bajońskie kwoty i w sytuacji, gdy sąsiad się wykręca, nie masz chyba wyboru.
Możliwe, że sąsiad po prostu nie ma ubezpieczonego mieszkania (albo ma tylko pod kredyt, bez OC).
Zgłoś szkodę do swojej ubezpieczalni. Możliwe, że TU zwróci się do sprawcy zalania o regres. Jeśli regres będzie skuteczny, w niektórych TU nie traci się zniżek, mimo szkody.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
A jak porównywaliście sobie ceny polis samodzielnie to czy potem na miejscu u agenta ta cena była identyczna? Bo liczyłam przed chwilą na kalkulatorze z Cuk i nawet fajna oferta mi wyszła.
Ja proponuję udać się ostatecznie do sąsiada na górę i ostatecznie poprosić o numer polisy i nazwę ubezpieczyciela. Jeśli dalej będzie ściemniał to zgłosić szybko do swojego ubezpieczyciela. W sumie po to kupujesz polisę, żeby polisa pokryła Ci szkody w razie "W".
jeśli to będzie niewielka kwota odszkodowania to sąsiadowi ujdzie to "na sucho" ale jeśli odszkodowanie wypłacone Tobie będzie większe to na 99% zapukają do niego z regresem. W bardzo wielu przypadkach na podstawie regresu odzyskują od sprawcy lub jego ubezpieczyciela.

Po to kupiłaś polisę aby nie bawić się w kotka i myszkę z sąsiadem tygodniami. W kolejnym roku "stracisz" zniżkę i owszem ale ... może to być powiedzmy 5% za bezszkodowy przebieg jeśli regres jeszcze się nie zakończy ale i tylko wtedy gdy w tej samej firmie będziesz kontynuowała ubezpieczenie ;-) - jeśli wykupisz dobrowolne ubezpieczenie mieszkania w innej fimie to zapewne nic nie stracisz ;-)
> jeśli wykupisz dobrowolne ubezpieczenie mieszkania w innej fimie to zapewne nic nie stracisz

Jasne, że nie.
Tylko szkody komunikacyjne są raportowane do UFG.
Pozostałe, czy to z ubezpieczeń dobrowolnych, czy obiązkowych - nie.
Jeśli się nie podpisuje nic głupiego, to żaden Ubezpieczyciel nie ma jak sprawdzić historii szkodowości
Czyli.. w razie szkody w firmie X można zawrzeć kolejną umowę, ze zniżkami za bezszkodowość w firmie Y. Jest to niesprawdzalne
ostatecznie sasiad udostepnil mi swoja polise, niestety okazalo sie, ze nie ma wykupionego oc, takze nie jestem w stanie dochodzic odszkodowania z jego polisy:(
takze wyszlo na jego,
nie rozumiem takich ludzi, mieszkaja w bloku, ( tak jak on , w dodatku na ostatnim pietrze), a polise ma taka , ze ubezpiecza tylko siebie na wypadek szkody
Ceny polis kupowanych bezpośrednio w firmie ubezpieczeniowej i u agenta w większości przypadków nie różnią się od siebie. No chyba, że mowa jest o jakiś większych kwotach wtedy można ewentualnie ponegocjować. Popytaj jeszcze na tym forum http://www.forum-kredytowe.pl/f152/ - uzyskałem tam pomoc w swojej sprawie.
My w Pocztowym TUW mamy i teraz sąsiad zalał sufit w kuchni troszkę w przedpokoju i dopiero co wyremontowanym pokoju i dostaliśmy prawie tysiaka. A płacimy 100zł rok.
06.07.2009r. - 3705g, 60 cm, synuś,
20.02.2015r.-26.04.2015r.-10tc - Aniołek
20.04.2017r.-przewidywany termin porodu
Asienkaj ja w wyborze pomagałam sobie korzystając z kalkulatora w necie - znacząco upraszcza proces poszukiwania. Zdecydowałam się na compensę. Wreszcie spłaciłam kredyt na swoje małe 30-metrowe mieszkanko. Ciasne, ale własne. Teraz, jak nie mam obowiązkowego ubezpieczenia w kredycie, mogłam poszukać na własną rękę i wybrać najlepsze dla mnie. Zastanawiam się, jak ludzie mogą nie ubezpieczać mieszkań. Przecież wypadki chodzą po ludziach. Poza tym trzeba dbać o swoje :)
Sąsiad zalał mieszkanie i poszło z Waszego ubezpieczenia? To nie Wasza szkoda! Sąsiad powinien zapłacić za szkody! Przez to składkę będziecie mieli wyższą. W takim przypadku sąsiad powinien mieć wykupione dodatkowe ubezpieczenie lokatorskie. Jeśli nie ma, płaci za Wasz remont z własnej kieszeni.
@monira:

A kalkulator w Necie podpowie Ci o kruczkach i różnicach, czasami trudno uchwytnych ale istotnych, w OWU?
Niestety.. bardzo często jest tak, że ludzie porównują głównie cenę. I wszystko jest cacy, dopóki nie przydarzy się szkoda. I wtedy jest biadolenie, że firma X to oszuści lub wręcz generalizacja, że wszystkie firmy to oszuści :)
Jak ktoś się nie zna na ubezpieczeniach, to lepiej, żeby zaufał dobremu agentowi. Oczywiście: nie agentowi wyłącznemu jednej firmy :D
Polisa kupiona przez Agenta nie kosztuje przecież ani złotówki więcej.. a może nawet kosztować mniej, bo czasami agent ma możliwość wpływu na cenę polisy w pewnym zakresie.

> Zdecydowałam się na compensę

Generalnie jestem daleki od reklamy czy antyreklamy konkretnych TU, ale powiem Ci, że dobrze trafiłaś. Mają świetny stosunek zakresu do ceny. Szczególnie w polisach typu 19044 (bo 19050 są nieco przedrożone)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Ale przecież ubezpieczenie mieszkania to nie jest duży koszt, a jeszcze tak małego..Ja też liczyłam na kalkulatorze majątkowym cuk -a i tam wyszły naprawdę małe opłaty za ubezpieczenie.W innym wątku też na ten temat rozmawialiśmy na forum.
Ja ostatnio skorzystałem z usług firmy Perfecta, wysłałem e-mail z tym co mniej więcej bym chciał mieć na polisie i danymi potrzebnymi do przeliczenia składki, dostałem odpowiedź z dwiema ofertami, najtańszą i optymalną, potem przyjechał Pan do mnie i załatwiliśmy resztę formalności.
Polecam, można załatwić wszystko bez wychodzenia z domu i ponoć mają ok 20 towarzystw w ofercie więc wiedzą w czym wybierać.
Może trochę zachwalam ale byłem bardzo zadowolony, w przyszłym roku napewno znowu skorzystam.
Jak ktoś byłby zainteresowany to podaję e-mail: biuro@perfectaubezpieczenia.pl
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
Przez internet to można też w cuk załatwić z tego co widziałam.Po remoncie też chcemy ubezpieczyć mieszkanie.
Ja bym stawiał na Pzu, oferta i cena dobrze dobrane. Pomimo tego radzę na początku sprawdzić wszystkie oferty w rankomacie.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
My mamy z kolei w compensie, był duży wybór tak zwanych ryzyk, no i cenowo też nie wychodzi najdrożej dla naszych 50m2. Najlepiej zapytaj agentów od różnych ubezpieczycieli i potem będziesz miała porównanie.
Agent Ubezpieczeniowy PZU - Sandra Rydelek, tel. 515-875-922

Bardzo atrakcyjne zniżki dla nowych klientów, polecam!

Podsumowanie:

Wątek zawiera dyskusję na temat wyboru ubezpieczenia mieszkania z uwzględnieniem zakresu ochrony, ceny i sposobu płatności. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami z różnymi ubezpieczycielami, takimi jak Ergo Hestia, Uniqa, Warta, Generali, PZU, Liberty i Compensia, omawiając zarówno pozytywne, jak i negatywne aspekty obsługi oraz wypłat odszkodowań. Dyskusja podkreśla znaczenie dokładnego przeczytania ogólnych warunków ubezpieczenia (OWU), zwłaszcza definicji zalania i limitów odpowiedzialności, oraz zaleca korzystanie z kalkulatorów porównawczych takich jak CUK czy Rankomat. Eksperci zwracają uwagę, że najtańsze ubezpieczenie nie zawsze jest najlepsze, a przy wyborze polisy warto konsultować się z dobrym agentem, który nie pracuje wyłącznie dla jednej firmy. Poruszane są również kwestie cesji dla banku, ubezpieczenia OC w życiu prywatnym oraz możliwości płatności ratalnych lub kwartalnych.

Inne tematy z forum Dom i mieszkanie

Elewacja zewnętrzna - jakie materiały i farby polecacie? (16 odpowiedzi)

Pogoda się zrobiła i czas pomyśleć o elewacji zewnętrznej domu. Z tego co zdążyłam się...

do góry