Widok
> ubezpiecz się na pakiety czyli od wszystkiego
Słyszałeś o czymś takim jak OWU?
Ubezpieczenie all-risk, bo zapewne o tym piszesz, to ubezpieczenie "Od wszystkiego oprócz.." i tu lista wyłączeń odpowiedzialności TU.
Jeśli zdarzenie jest na liście wyłączeń, to mimo, że masz "od wszystkiego" żaden sąd ci nie pomoże.
Ubezpieczenie w all-risk'u jest trudniejsze do zrozumienia dla laika niż ryzyka nazwane. I generalnie.. zakres realnej ochrony jest niewiele większy.
Owszem.. chroni np. od uszkodzeń dachu spowodowanych defekacją Latającego Potwora Spaghetti, ale przed inwazją kosmitów już niekoniecznie (wyłączenie działań wojennych itp..)
> od jakiego zalania? przez strażaków w czasie gaszenia pożaru, od awarii instalacji wodnej, od zalania sąsiada czy od zalania siebie samego przez pomyłkę ??
W każdym normalnym TU wszystkie wyżej wymienione zdarzenia objęte są zakresem ubezpieczenia.
Uważać trzeba na akwaria i łóżka wodne (jeśli takowe się posiada), bo tu bywa różnie.
Słyszałeś o czymś takim jak OWU?
Ubezpieczenie all-risk, bo zapewne o tym piszesz, to ubezpieczenie "Od wszystkiego oprócz.." i tu lista wyłączeń odpowiedzialności TU.
Jeśli zdarzenie jest na liście wyłączeń, to mimo, że masz "od wszystkiego" żaden sąd ci nie pomoże.
Ubezpieczenie w all-risk'u jest trudniejsze do zrozumienia dla laika niż ryzyka nazwane. I generalnie.. zakres realnej ochrony jest niewiele większy.
Owszem.. chroni np. od uszkodzeń dachu spowodowanych defekacją Latającego Potwora Spaghetti, ale przed inwazją kosmitów już niekoniecznie (wyłączenie działań wojennych itp..)
> od jakiego zalania? przez strażaków w czasie gaszenia pożaru, od awarii instalacji wodnej, od zalania sąsiada czy od zalania siebie samego przez pomyłkę ??
W każdym normalnym TU wszystkie wyżej wymienione zdarzenia objęte są zakresem ubezpieczenia.
Uważać trzeba na akwaria i łóżka wodne (jeśli takowe się posiada), bo tu bywa różnie.
Nie robię (szczególnie publicznie) czarnego PR-u żadenmu TU.
Ani reklamy.. żadne TU mi za nią nie płaci.
PZU jest ubezpieczycielem specyficznym. Warto, aby o tym pamiętać.
Z jednej strony.. składki za "standardy" są o niebo zawyżone.
Z drugiej: ubezpiecza ryzyka nieakceptowalne gdziekolwiek inddziej.
Likwidacja szkód...loteria.
Akurat w przypadku PZU zazwyczaj dobra.
Stać ich :D
Ani reklamy.. żadne TU mi za nią nie płaci.
PZU jest ubezpieczycielem specyficznym. Warto, aby o tym pamiętać.
Z jednej strony.. składki za "standardy" są o niebo zawyżone.
Z drugiej: ubezpiecza ryzyka nieakceptowalne gdziekolwiek inddziej.
Likwidacja szkód...loteria.
Akurat w przypadku PZU zazwyczaj dobra.
Stać ich :D
Witam ;)
Dla nowych (czyli takich, którzy jeszcze nie mieli ubezpieczonego mieszkania w PZU w ostatnim czasie) są największe zniżki. A dla tych tzw. naszych klientów są również zniżki ale z roku na rok co raz to mniejsze. Ale warto podkreślić, że jeśli się ma dobrego agenta to i z tym sobie poradzi, żeby było jak najlepiej dla klienta.
Pozdrawiam,
Sandra R.
Dla nowych (czyli takich, którzy jeszcze nie mieli ubezpieczonego mieszkania w PZU w ostatnim czasie) są największe zniżki. A dla tych tzw. naszych klientów są również zniżki ale z roku na rok co raz to mniejsze. Ale warto podkreślić, że jeśli się ma dobrego agenta to i z tym sobie poradzi, żeby było jak najlepiej dla klienta.
Pozdrawiam,
Sandra R.
Ja mam właśnie całkowicie inne odczucia. Ubezpieczenie mieszkania mam na tyle komfortowe i kompleksowe, że jestem zadowolony z warunków i kwoty. Szczególnie, ze mieszkam w szemranej dzielnicy. dopiero zaczyna się wyprowadzanie patologii. a co do pracowników - ja na razie spotkałem samych niesamowicie pomocnych i usmiechniętych. Tobie też takich życzę :-)
My mamy wykupione ubezpieczenie mieszkania w firmie Uniqa - http://www.uniqa.pl/ubezpieczenia-dla-ciebie/ubezpieczenie-mieszkania
Do wyboru mamy 4 pakiety:
MINI chroniący od pożaru, uderzenia pioruna, wybuchu, dymu, sadzy, huraganu, upadku statku powietrznego
MAXI dodatkowo chroniący od skutków: zalania, gradu i śniegu
MEGA oferujący najwyższy wariant ochrony od wszystkich ryzyk
TWÓJ sami decydujemy od jakich katastrof chcemy ubezpieczyć swój dom lub mieszkanie i na tej podstawie jest wyliczana nasza składka ubezpieczeniowa.
Do wyboru mamy 4 pakiety:
MINI chroniący od pożaru, uderzenia pioruna, wybuchu, dymu, sadzy, huraganu, upadku statku powietrznego
MAXI dodatkowo chroniący od skutków: zalania, gradu i śniegu
MEGA oferujący najwyższy wariant ochrony od wszystkich ryzyk
TWÓJ sami decydujemy od jakich katastrof chcemy ubezpieczyć swój dom lub mieszkanie i na tej podstawie jest wyliczana nasza składka ubezpieczeniowa.
Podsumowanie:
Wątek zawiera dyskusję na temat wyboru ubezpieczenia mieszkania z uwzględnieniem zakresu ochrony, ceny i sposobu płatności. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami z różnymi ubezpieczycielami, takimi jak Ergo Hestia, Uniqa, Warta, Generali, PZU, Liberty i Compensia, omawiając zarówno pozytywne, jak i negatywne aspekty obsługi oraz wypłat odszkodowań. Dyskusja podkreśla znaczenie dokładnego przeczytania ogólnych warunków ubezpieczenia (OWU), zwłaszcza definicji zalania i limitów odpowiedzialności, oraz zaleca korzystanie z kalkulatorów porównawczych takich jak CUK czy Rankomat. Eksperci zwracają uwagę, że najtańsze ubezpieczenie nie zawsze jest najlepsze, a przy wyborze polisy warto konsultować się z dobrym agentem, który nie pracuje wyłącznie dla jednej firmy. Poruszane są również kwestie cesji dla banku, ubezpieczenia OC w życiu prywatnym oraz możliwości płatności ratalnych lub kwartalnych.