Widok

Ubezpieczenie mieszkania

chcemy ubezpieczyć mieszkanie ale nie wiem gdzie najlepiej i w miare cenowo , fajna bylaby opcja placenia miesiecznie lub kwartalnie
interesuje nas ubezpieczenie od pozaru , zalania , włamania ale rowniez innych rzeczy
może macie jakies ciekawe ubezpieczenia
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

> Najtańsze są w Aegonie

Prawdą to nie jest, a nawet gdyby było, to NAJTAŃSZE ubezpieczenie mieszkania można ewentualnie kupić dla banku, pod kredyt.
Nie dla siebie.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Ja mam ubezpieczenie mieszkania w PZU, tyle, że w pakiecie z paroma innymi co by taniej wyszło. Szczerze jestem zadowolona z wyboru, bo bank sprawuje się dobrze w przypadkach kryzysowych dla mnie.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Agent Ubezpieczeniowy PZU S.A.

Sandra Rydelek

tel. 515 875 922
(Gdańsk, pomorskie)

a co myślicie o tym ubezpieczeniu domu - http://pkoubezpieczenia.pl/dom-i-majatek/ubezpieczenie-moj-dom24 Razem z żona kupujemy dom za miastem na kredyt. Jednym z warunków wzięcia kredytu hipotecznego pod zastaw domu jest ubezpieczenie go. Kredyt bierzemy w PKO BP więc doradca polecił nam ww. ubezpieczenie. Oczywiście nie musimy koniecznie zdecydować się na nie ale szczerze mówiąc nie mam pomysłu jaką inną firmę ubezpieczeniową wybrać. PZU odpada bo miałem tam ubezpieczone auto i dość duże problemy z odzyskaniem kosztów jego naprawy po wypadku. Jeszcze rozważam Wartę ale znalazłem w necie dość dużo sprzecznych opinii więc sam nie wiem

pzu sa

@janeczek

Z ubezpieczenia pod cesję nikt raczej nie skorzysta - musiałaby nastąpić katastrofa typu wybuch gazu, skutkująca nieodtwarzalnym zniszczeniem domu/mieszkania. I przed taką ewentualnością (czyli utratą przedmiotu zabezpieczenia kredytu) bank się zabezpiecza.
Zatem bierz najtańsze, co znajdziesz, a co bank zaakceptuje.

A osobno zrób polisę "dla siebie", na sensownych warunkach (oczekiwany przez ciebie zakres + rozsądna cena).
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

pzu tylko

Jak potrzebujesz takiego "składanego" ubezpieczenia to w fajnej formie ma to SUG - wybierasz sobie elementy które chcesz ubezpieczyć - pd szyb po ściany i nawet preferowanych ubezpieczycieli, a potem raty i przychodzi Ci przykładowa wycena. Spodobało mi się właśnie to, że sama wybrałam zakres, a nie musiałam się godzić na jakiś pakiet, bo miał niby to co chcę i np. jakąś cześć którą uważałam za zbędną, a która była w cenie. Tutaj sobie można spróbowac wyklikać ofertę: http://www.sug-ubezpieczeni.pl/oferta/ubezpieczenie-domu-i-mieszkania.html a jak czegoś nie ma to zawsze warto zadzwonić i na pewno ktoś pomoże.

Pamiętam, że jak szukałem swojego ubezpieczenia to też po cenach głównie, ale to był błąd. Bardzo pomogli mi w BestPolisa z wyborem.

Ja myślę do cuk podejść, bo to multiagencja.

Ja mam ubezpieczenie w Uniqa ze spółdzielni i też raczej nie narzekam

Ja korzystam z Warty. Znacznie taniej, niz w przereklamowanym PZU !

Ubezpieczenie mieszkania należy wybierać indywidualnie pod swoje potrzeby, tak po prostu. Najlepiej poczytać OWU i porozmawiać z agentem. Ja sam mam wykupione ubezpieczenie mieszkania w Concordii, ich oferta najbardziej mi odpowiadała, ale jest bardzo dużo różnych firm.

Mam dobrą polisę w Concordii, już drugi rok. Kiedy doszło do zalania nie było najmniejszych problemów z wypłatą odszkodowania.

Mi w tym roku udało się kupić trochę tańsze OC. Przez kalkulator Cuk wyszukałam fajną polisę

Mieszkanie można ubezpieczyć na dwa sposoby: od ryzyk nazwanych oraz od wszystkich ryzyk. Pierwszy to polisa, która zapewnia ochronę w konkretnie wskazanych sytuacjach (kilka przykładowych: pożar, powódź, przepięcie, wandalizm). Drugi to natomiast ubezpieczenie, które zapewnia ochronę w przypadku dowolnego zdarzenia - z małymi wyjątkami, które szczegółowo opisane są w ogólnych warunków ubezpieczenia. Ta opcja jest więc szersza, bo pozwala chronić mienie na wypadek zdarzeń, które trudno przewidzieć. Oczywiście w ramach ubezpieczenia warto mieć OC w życiu prywatnym (przyda się, jeśli zalejemy sąsiada), assistance oraz zabezpieczyć się na wypadek kradzieży z włamaniem.

Ubezpieczenie mieszkania w dzisiejszych czasach to niezbędna czynność każdego, kto chce zabezpieczyć swój dobytek przed groźnymi żywiołami. Ubezpieczenia potrafią mieć naprawdę szerokie pakiety ochronne, ale z reguły będą one znacznie bardziej kosztowne niż te podstawowe. W celu łatwego sprawdzenia, ile kosztuje ubezpieczenie można skorzystać z porównywarki ubezpieczeń https://ubea.pl/formularz/nieruchomosci/ która uwzględni wszystkie twoje potrzeby i wybierze dla ciebie odpowiedni pakiet ubezpieczenia.

Najlepiej wcześniej porównać różne polisy inaczej przepłacisz. Spróbuj na Cuk.pl, możesz tam porównać ubezpieczenia 30 różnych ubezpieczycieli

Jasne. I przeczytasz sobie OWU 30 produktów, aby wyłapać różnice w zakresie odpowiedzialności ;]
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

sprawdź ceny w aviwie
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Podsumowanie:

Wątek zawiera dyskusję na temat wyboru ubezpieczenia mieszkania z uwzględnieniem zakresu ochrony, ceny i sposobu płatności. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami z różnymi ubezpieczycielami, takimi jak Ergo Hestia, Uniqa, Warta, Generali, PZU, Liberty i Compensia, omawiając zarówno pozytywne, jak i negatywne aspekty obsługi oraz wypłat odszkodowań. Dyskusja podkreśla znaczenie dokładnego przeczytania ogólnych warunków ubezpieczenia (OWU), zwłaszcza definicji zalania i limitów odpowiedzialności, oraz zaleca korzystanie z kalkulatorów porównawczych takich jak CUK czy Rankomat. Eksperci zwracają uwagę, że najtańsze ubezpieczenie nie zawsze jest najlepsze, a przy wyborze polisy warto konsultować się z dobrym agentem, który nie pracuje wyłącznie dla jednej firmy. Poruszane są również kwestie cesji dla banku, ubezpieczenia OC w życiu prywatnym oraz możliwości płatności ratalnych lub kwartalnych.

Inne tematy z forum Dom i mieszkanie

Elewacja zewnętrzna - jakie materiały i farby polecacie? (16 odpowiedzi)

Pogoda się zrobiła i czas pomyśleć o elewacji zewnętrznej domu. Z tego co zdążyłam się...

do góry